...sezóna nejen chřestová...

středa, května 10, 2023

Příjemný večer, vážení!

Na na čas chřestu se každý rok moc těším. Máme ho rádi. Nejraději ten zelený. Takže už jsme několikrát měli šátečky - ty už jsem vám tu před nějakým časem ukázala, tak je lehké opáčko (z fotek je to asi jasné): stonky zeleného chřestu chvíli marinujeme v olivovém oleji, posolíme a opepříme, listové těsto přímo na papíru rozkrájíme. Do plátku sušené šunky zabalíme 3 - 4 stonky, přidáme strouhanou goudu, zabalíme a potřeme rozšlehaným vejcem. Nakonec můžeme posypat semínky podle chuti a upečeme.



Fotku upečeních balíčků bohužel nemám - u nás mizí značnou rychlostí ... 
Dalším oblíbeným jídlem z chřestu je krémová polévka - použila jsem na ni ty nejsilnější části chřestu, ze svazku nemusím nic vyhodit. A jak ji dělám?
Na másle orestuji kousek řapíkatého celeru a cibuli. Přidám chřest, dvě nakrájené brambory. Zaliji vodou a vařím do měkka. Osolím, opepřím, rozmixuji tyčovým mixérem a někdy zjemním smetanou. To není nutné. Servíruji s holinkami parmezánu a chipsy ze sušené šunky.


A poslední, naprosto blesková a skvělá večeře. Na trošce olivového oleje chvilku restuji stonky chřestu, snížím teplotu a na pánev naliji rozšlehaná opepřená vejce s trochou smetany.

Omeletu doladím holinkami parmazánu. Pochutnala jsem si.

Hlad nemáme, můžeme na malý výlet - poslední dubnovou neděli jsme, mezi dvěma bouřkami, zajeli na zahájení lázeňské sezóny v Litomyšli. Lázně ducha jsou tam tradiční, slavnostní, noblesní. 
 



Můžete poslouchat hudbu, nakupovat ve stáncích, ochutnávat dobroty, omrknout divadlo, nebo najít klidné místo ať si i duch užije té krásy...



U zámku se hrál a tančil swing. A bylo to... úžasná atmosféra!


Pokud se sem letos chystáte, možná doporučím návštěvu odložit. Zámek je pod lešením a zahradu zabrali stavebníci...



K vidění byla i krásná historická auta.



Nedílnou součástí celého víkendu je promenáda. Outfity z počátku 20. století. K vidění je mnoho krásných dam a elegantních pánů, dokonce i drobotiny v kočárku po dědečkovi...Tuhle půvabnou, stylově oblečenou zrzku jsem zahlédla hned na náměstí, když jsem parkovali. U muzea a jsem se osmělila a poprosila o fotku. Moc jim to slušeno a navíc měli pochopení - ještě jednou děkuji! 


Do auta jsme sedali ve chvíli, kdy byla obloha skoro černá a pršelo vlastně celou cestu. Počasí mohlo být vlídnější, Litomyšl se opravdu na sezónu připravila...

A zatím velmi nesměle začíná i sezóna muškátová...


Ať už vás čeká už jakákoli sezóna, moc vám přeji ať se vám vydaří a užijete si jí!

Vaše Helena



 

You Might Also Like

53 komentářů

  1. pěkné fotky,a muškát taky...měj hezké dny,Sv.

    OdpovědětVymazat
  2. Chřestová sezóna začala i u nás, je to dobrota. Měj se hezky Helenko ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Helo, recepty přeposílám našim mladým a kochám se Litomyšlí. Díky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Jiřinko, ty si milá! A Litomyšl - to je prostě srdcovka...
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Moc hezký výlet jste si udělali. Chřest jsem doposud neochutnala a ani jej nekupuji. Možná bych to měla vyzkoušet...Měj se moc hezky a přeji Ti příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, pokud můžeš zeleninu, pochutnáš si.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  5. Já na chřest vůbec nejsem, kolikrát jsem přemýšlela, že bych ho doma udělala jako přílohu, ale asi ani přítel by ho nejedl :) Měj pěkné jarní dny :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, pro začátek bych ho zkusila někam zakomponovat, možností je dost - těstoviny, krémové rizoto...
      I tobě přeji krásné dny, H.

      Vymazat
  6. Lezarts

    Na chřest se už móóóc těším!
    Jo v Litomišli, jim to kulturně myslí 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem se zase tím asparágusem ládovali :o)
      Litomyšl je velmi kulturní město.
      Renatko, moc zdravím, H.

      Vymazat
    2. Lezarts

      Hrůza, omlouvám se za tu hrubku, v Litomyšl. 🤯

      Vymazat
  7. Heleno, u mne je Litomyšl pořád ještě v plánu, takže si píšu - odložit napřesrok... :). Chřest jsem nikdy nevařila, asi bych to měla zkusit - zejména ty šátečky lákaji..., ale dala bych si i omeletu (polévku ne - nemám ráda ty krémové, jsem spíš vývarová)
    Hezké jarní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ono by si tam jistě našla spoustu krásných míst i tam, ale nebylo by to komplet :o)
      Chřest vyzkoušej, my na něm ujíždíme...
      Hezkou sobotu, H.

      Vymazat
  8. Tak to má být,dobré jídlo a výlet.Včera jsem na chřest koukala,ale manžel ho nejí,ale možná koupím,nalákala jsi mě i na polévku.V sobotu přijde syn a tak aspoň překvapím.Litomyšl mě už dlouho láká.
    Helenko,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tak doufám, že máš chřest v lednici a pustíš se do vaření!
      Ta Litomyšl ti určitě jednou vyjde. Pa, H.

      Vymazat
  9. Krásný výlet s nádhernou atmosférou. V tomto duchu jsme zažili zahájení lázeňské sezony v Luhačovicích. Chřest nevařím, ale počkám si a dávám ho do kytic (hi,hi). Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné fotky mojí milované Litomyšle. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  11. Helenka,
    urobila si mi so špargľou chute :-) Tiež mám svoje osvedčené recepty, ale tie šatôčky dnes musím na oslavu urobiť, tak dúfam, že zoženiem špargľu.
    Fotky nádherné a biele muškáty som asi ešte nikdy nemala...
    Prajem krásne dni, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, tak jestli si je dělala, doufám, že měly úspěch!
      Děkuji, bílé muškáty mám staré po pratetičce, letos jsem koupila dva nové, často se nevidí...
      Měj hezkou neděli, H.

      Vymazat
  12. Chřest jsme zkoušeli připravovat historicky jen jednou. Dobrý byl moc, ale s odpuštěním sraní s tím tedy bylo hrozné :-) Jak na to ale tak koukám, možná jsme si jen vybrali příliš komplikovaný recept a mohli bychom mu dát druhou šanci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako bych slyšela svou dceru :o)
      Tohle jsou opravdu bleskové recepty, jestli máš chuť, dej chřestu ještě jednu šanci.
      Hezkou neděli, Marie Veroniko! H.

      Vymazat
  13. Tie jedlá vyzerajú skvelo! :) a rovnako ma potešil aj Mustang :D krásne fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, moc děkuji. Mustanga jsem fotila hlavně pro syna, ale ta krásná potěší i dámy :o)
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  14. Helenko, ta jídla s chřestem vypadají lákavě a navíc to umíš hezky nafotit. Sama jsem chřest několikrát jedla ve Francii, ale doma mě to ani nenapadlo. Tipuji, že přítel by to nejedl, on některé druhy zeleniny odmítá. ... Litomyšl vypadá lákavě, ale vlastně toto město neznám, je to daleko a mimo naše obvyklé trasy. Tak jedině s ubytováním podobně, jako teď v Olomouci. Muškáty mám moc ráda, ale už pár let je nepořizuji. Kdysi jsme mívali plný balkon, jenže pak byl problém se zálivkou, pokud člověk chce někam odjet. Ale příspěvek máš moc hezký, děkuji za nahlédnutí. 👍
    Přeji pěkné odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji za pochvalu, Fotky hlavně jídla vznikají hodně rychle...
      Litomyšl je moje srdcovka, vidíte jí tu často...
      Máš pravdu zálivka je v nepřítomnosti trochu problém, zahradu máme zautomatizovanou a právě muškáty toho dost vydrží. navíc mám okna do ulice na jih a v horkých dnech se mi tam osvědčily.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  15. Helo, chřestová sezóna začala i u nás, máme ho rádi, přestože do jídelníčku jsme ho zařadili teprve před pár lety. Přeji hezký víkend, pá 😉

    OdpovědětVymazat
  16. Chrest muzu, uplne jsem na nej dostala chut:-). V Litomysli krasna tradice, urcite to byl moc fajn den. Hezky vecer, Helenko. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, chápu, ty fotky, že ... :o)
      V Litomyšli jsme byli asi dvě hodiny, jinak jim pršelo. Bylo mi jich fakt líto, takové přípravy...
      Měj hezkou neděli, H.

      Vymazat
  17. Helenko, děláš mi chutě.😀 Máme také chřest moc rádi.
    Krásné fotky ze zahájení sezóny v Litomyšli. Už spoustu let plánujeme návštěvu. Nejprve s kamarádem, který chtěl v místním archivu pátrat po předcích a pak s mužem, který tam také nikdy nebyl. No nebyl? Projížděli jsme mnohokrát.
    Měj hezké májové dny🍀🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, chápu, často mě fotky nalákají :o)
      Já vím, taky mám místa, kde roky projíždíme, ale v Litomyšli opravdu doporučuji zastavit!
      Pa, H.

      Vymazat
  18. Chřestová sezóna je tady v plném proudu, máme ten zelený a chutná nám na všechny způsoby. Zrovna včera jsem s ním dělala rizoto. A v Litomyšli jsem taky byla, ale je to dááávno!! Na školním výletě 😁
    Přeji hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, my taky milujeme zelený, je to pochoutka! Už jsme měli těstoviny, rizoto mám v plánu.
      Litomyšl by se ti teď líbila, je jako perla...
      Mávám a zdravím, H.

      Vymazat
  19. Ahoj Helenko,
    já chřest nemám ráda, ale naši ano a ten první recept bych mohla udělat jako předkrm k nějaké lepší večeři. Díky za tip!
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Tak chřestu jsem ještě nepřišla na jméno a ikdyž některé pokrmy vypadají skvěle, zatím jsem nenašla odvahu jej vyzkoušet

    OdpovědětVymazat
  21. Nevím proč, ale do našeho jídelníčku jsem ještě nikdy chřest nazařadila. Když vidím ty Tvoje fotky........... co mi v tom brání.
    Výlet jste měli tedy moc pěkný !!!!
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, budu ráda, když se budeš inspirovat a chřest se u vás zabydlí!
      Výlet byl opravdu parádní.
      Pa, H.

      Vymazat
  22. To jste to v Litomyšli stihli dobře, známá tam byla taky ale propršelo jim to celé. Já to právě kvůli počasí odpískala, fotit v tom dešti se mi vážně nechtělo. Chřest jsem si jeden čas kupovala docela dost, ale teď mi už nějak přestal chutnat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, sledovala jsem počasí a vyšlo to, snad jediné dvě hodiny, kdy opravdu nepršelo...
      Měj hezkou neděli, H.

      Vymazat
  23. Helenka, tak to sú mňamoty. Tú polievku krémovu určite dnes vyskúšam. Už sa na ňu teším...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, budu ráda, už jsme ji měli nejméně dvakrát :o)
      Hezkou neděli přeji, H.

      Vymazat
  24. Helenko, my už taky jedeme na chřestové vlně. A vede u nás taky ten zelený )))Přeji krásný víkend. Eva http://es-ideas.blogspot.com/. P. S. A díky za úžasná fota.

    OdpovědětVymazat
  25. Helenko, přiznám se, že jsem jedla chřest jen jednou jako přílohu k nějakému jídlu někdy v dětství a nechutnalo mi to. Možná záleží na úpravě. Na tvých fotkách vše vypadá lákavě a tak bych mohla najít odvahu a vyzkoušet. Restování je přece jen chutnější úprava než vaření. Litomyšl jsem poznala již dříve, atmosféra tam musela být při zahájení sezóny skvělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S chutí do toho, Maruško! Jednoduché recepty, svěží chuť...
      Máš pravdu atmosféra zahájení sezóny byla skvěla, jen to počasí zlobilo...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat