...pražský koláč...
čtvrtek, ledna 28, 2021Než nám koláče vychladnou, připravíme si krém.
200 ml mléka, 100 g másla, 1 sáček pudinku s pravou vanilkou, 3 lžíce moučkového cukru a lžičku vanilkového extraktu svaříme v hustý krém a necháme vychladnout. Ušleháme 400 ml smetany na šlehání (já už jen se ztužovačem, oslaďte si dle chuti) a šlehačku opatrně vmícháme do krému.
Koláče rozkrojíme a promažeme.
A kdyby náhodou nebylo sladkého dost, mám tu ještě jeden typ. Před Vánocemi jsem za vánočku dostala bonboniéru. A jak vidíte, ne úplně obyčejnou...
Musím říct, že mě zaujal jak design loga, prezentace (taška, krabička, vizitka), tak i neobvyklý vzhled a pochopitelně špičková chuť čokolády.
Už jen jejich stránky https://kristyjan-chocolatiers.cz stojí za vidění. Mám moc ráda, když jsou věci takhle dokonale dotažené. Moc přeji manželům Kristýně a Janovi hodně úspěchů.
72 komentářů
Helenko, zdravím. Další lákavý recept, zapíšu si do kuchařky, vyzkouším a dám Ti vědět. Já si vždycky při čtení nových receptů řeknu, jestli to stojí za zkoušku nebo ne a většinou mám na to dobrý odhad. A tady jsem si řekla ano. Bonboniéra vypadá luxusně, koukala jsem i na stránky. Bon appétit !
OdpovědětVymazatLeničko, doufám, že bude mít koláč u vás stejný úspěch jako u nás.
VymazatMěj příjemný den, H.
Helenko jsi šikovná. I když kynuté těsto také dělám nenapadlo by mě do něj dát majolku. Já přidávám tuky smíchané z více druhů a podle potřeba. Pokaždé je jiná kvalita mouky i když kupuji stejnou značku. Tak se přizpůsobím podle toho, jak se mi těsto zpracovává. Pekárnu nemám, tak že vše musím zpracovat ručně, ale nevadí. Bonboniéra vypadá úžasně. Přeji Ti krásné zimní dny v pohodě a ve zdraví.
OdpovědětVymazatJáro, jsi zkušená kuchařka, už v procesu poznáš, co těsto potřebuje. I já jsem dávala majolku do těsta poprvé.
VymazatMěj hezký a zdravý den, H.
Tloustnu už jen při pohledu na tvé foto.
OdpovědětVymazatPražský jsem vždycky milovala; ale pro mě je to pořádná kalorická bomba )))
Čokoládky vypadají moc dobře)))
Evi, dietka to fakt není. Pekla jsem ho, když nás byl plný dům a tak jsem měla jen kousek...
VymazatPa, H.
Helenko, tak to bych si dala hned. Pražský koláč se ještě prodává, ale už to není ten dobrý, plný výborného krému. Škoda, možná ten tvůj vyzkouším. Zdravím ☺☺☺
OdpovědětVymazatEvičko, to mě těší! U nás se taky prodává, jmenuje se nevím proč křupánek. A krém je tvarohový...
VymazatPosílám pozdravy, H.
Helenko, pražský koláč jsem ještě nezkoušela, ale už jsem o něm mockrát přemýšlela. Bývaly doby, kdy jsem si ho v jedné pekárně na Smíchově pravidelně kupovala. Prodával se i po půlkách. Byla to mana nebeská. 👍😃
OdpovědětVymazatInspirovala jsi mně natolik, že ho vyzkouším. Navíc mi dcera k vánocům mimo jiné věnovala pravou vanilku v prášku.
Bonboniéra vypadá krásně.
Měj hezké dny. 💓🍀
Alenko, ty jsi skvělá cukrářka, budeš ho mít nepochybně skvostný! Ta vanilka ho posune na vyšší level.
VymazatMěj hezký den, H.
Helenko, na pražský koláč se taky chystám dlouho. Přijde mně jako zimní moučník, tak bych se mohla konečně rozhoupat. Tvůj recept je jednoduchý, píšu si.
OdpovědětVymazatMěj hezký víkend. Jitka
Jituško, i mě přijde, že se hodí spíš teď než uprostřed léta.
VymazatTak ať vám chutná!
Moc tě zdravím, H.
Ač jsme snědla před chvílí kus dnes upečeného lineckého koláče, dala bych si i vzorek tvého, Helenko, tak je krásný a jistě chutný.Jsi moc šikovná kuchařinka.
OdpovědětVymazatPřepošlu receptík dceři a vnučce. Jiřina z N.
Líbí se i mi legenda ke koláči.
Jiřinko, tedy linecký koláč!!! Už jsem dlouho žádný nepekla a mám pár úžasných receptů! Třeba se o víkendu pochlapím :o)
VymazatTo povídání se mi líbilo taky!
Pa, H.
vše vypadá lákavě..Sv.
OdpovědětVymazatDěkuji, Světlanko!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Heleno, koláč vypadá k nakousnutí a ta bonboniéra je takové malé umělecké dílko :).
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, děkuji a o bonboniéře si myslím to samé!
VymazatMěj hezké odpoledne, H.
Ahoj Helenko,
OdpovědětVymazatto vypadá tedy lákavě. Já jsem ho ještě nikdy nejedla a ani jsem nezkoušela těsto s majonézou. Teď jsem ale doma na home office, tak bych ho mohla taky zkusit, přeci jen musím stejně něco upéct:-) Díky za tip! Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, i pro mě to byla s majonézou novinka, i když vím, že se do těst používá. Šlo to hladce.
VymazatI ty se měj moc hezky, H.
Helenko,to musí být velká dobrota a jak se znám brzy vyzkouším.Děkuji za recept.S recepty s majolkou mám zkušenosti,nejvíce ale s ní peču kaiserky.
OdpovědětVymazatBonboniera je hotové umělecké dílo.
Měj hezké dny
Jituško, rádo se stalo, doufám, že i u vás bude mít úspěch.
VymazatBonbony jsou skutečně nádherné!
Pa, H.
Drahá Helenko, co ti na to mám napsat ?
OdpovědětVymazatJá milovník sladkého, já degustátor života, já labužník sladké neřesti.
Je to hřích, je to orgasmus, je to slast.
Od 26.12. jsem neměla sladkého v hubě a tak bych si dala :))))
Simi, máš můj neskonalý obdiv. Nemusím mít sladkého moc, ale skoro dva měsíce - jsi fakt dobrá!
VymazatMě teď šly kila dolů samy, ale to není hezká redukce.
Pa, H.
Tak to jsem ještě nikdy nejedla, ale už podle popisu to musí být dobrota. Recep si vytisknu.
OdpovědětVymazatOn se bude zcela určitě hodit.
Hezký den a příjemný víkend, Helenko !
Hanka
Haničko, mám radost a doufám, že si pochutnáš!
VymazatMěj hezké dny, H.
Moje oblíbená dobrůtka. Tak jsem si ji tady vychutnala, alespoň očima😊
OdpovědětVymazatRenatko, ráda bych ti kousek nabídla...
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helenko, koláč vypadá moc dobře. Já bohužel s kynutým těstem moc nekamarádím.
OdpovědětVymazatRůženko, já dokud jsem neměla domácí pekárnu, tak jsem se taky nekarádila...
VymazatChápu a zdravím, H.
Pražský koláč miluju, obzvlášť ten krém uvnitř! Na chatě si ho občas kupuju k dortům a labužím si.
OdpovědětVymazatVendy, to dovedu pochopit.
VymazatMěj příjemné dny, H.
Helenka,
OdpovědětVymazatkoláčik vyzerá zaujímavo a veľmi chutne, niet pochýb, že ste si pochutnali :-)
Bonboniéra je nádherná, krásne farby, aj by mi ju bolo ľúto zjesť... obdivujem, keď je nečo dotiahnuté do posledných detailov.
Krásny víkend,
A.
Adinko, děkuji, koláč je skutečně moc dobrý!
VymazatTa bonboniéra (ještě jsem neochutnala) by měla být extra kvalita, žádná barviva.
Měj se moc hezky, H.
Nóóó, tomu říkám pokušení. Tvůj koláč i profi bonboniéra vypadají víc než "jedle".
OdpovědětVymazatMoc přeji vám do pusy obě sladkosti.
Haničko, moc děkuji,někdy je potřeba osladit si život.
VymazatPa, H.
Tip na víkendové pečení ke kávičce se vždycky hodí. Koláč vypadá náramně mňamkově.😋
OdpovědětVymazatPřeji krásný víkend.⛄🌞
Děkuji, Emi a přeji hezké dny, H.
VymazatHelenko, ten koláč vypadá naprosto luxusně a věřím, že i tak chutnal. No a bonboniéra je hodně originální. Kdo umí, ten umí. Myšleno na obě dobroty. :o)
OdpovědětVymazatPřeji fajn víkend. D.
Dášo, ty jsi moc milá! Děkuji a přeji jen hezké dny, H.
VymazatHeli, tak ten vypadá lákavě, i když čím jsem starší, tím mě sladké vůbec neláká, ale občas mě ta chuť zmůže:-) takže určitě zkusím. Ještě mám od narozenin 3 balení Lindor kuliček a ještě mě nezmohly:-D
OdpovědětVymazatHaničko, to, že nemusíš sladké ti nepochybně spousta žen závidí :o) Já ho nemusím moc, ale občas...
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helo, zajímavý recept. O koláčku jsem ještě neslyšela. Určitě vyzkouším. A bomboniéra vypadá luxusně a i tak určitě chutná. M.
OdpovědětVymazatMaruško, v krámku v pardubické nemocnici ho prodávají jako křupánek (nevím proč), ale náplň je tvarohová.
VymazatMěj se moc hezky, H.
Krasna inspirace, na kolac i na darky. Zajimalo by me, zda kolacky chutnaji i bez kremu, to uz je na me bezne moc prace:-))), takze nekdy bych ho treba i udelala, to ano, ale ta verze bez me laka o neco lepe, protoze pekarnu na kynute take pouzivam a je to parada. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, myslím, že kdyby si z těsta udělala takové vdolečky posypané drobenkou, určitě by byly dobré i bez krému. Těsto je nadýchané...
VymazatMěj se moc hezky, H.
Helenko, teda mně se už sbíhají sliny, určitě vyzkouším a ty pralinky nádhera! Krásnou neděli. Dana
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda, Danuško!
VymazatMěj hezké dny, H.
Helenko, pražský koláč mi připomněl moje studentská léta v Praze, kdy jsem poprvé ochutnala pražský koláč a zamilovala jsem si jej. Ta bonboniéra je velmi originální. Podívám se na shop. Měj klidnou neděli.
OdpovědětVymazatMarti, nedivím se, já ho mám taky moc ráda!
VymazatPralinky se jako dárek určitě hodí.
Přeji hezký večer, H.
Helenko, už jsem o tomto koláči slyšela a vypadá velmi lákavě, stejně jako chačapuri ve Tvém předchozím příspěvku, ovšem o tom jsem nidky předtím nečetla :D Chválím i nádherný šátek pro kamarádku, opravdu krásně háčkuješ! Přeji Ti krásné zimní dny, M.
OdpovědětVymazatMaruško, tolik pochvalných slov. Děkuji a přeji hezké a hlavně zdravé dny, H.
VymazatHelenko pražský koláč jsem jako dítě milovala, ale když jsem si ho párkrát koupil, tak už nebyl takový. Recept si určitě napíši a vyzkouším.
OdpovědětVymazatPřeji ti hezký večer.
Iva
Ivuško, domácí ti bude určitě chutnat.
VymazatMěj se moc hezky, H.
Pražský koláč jsem jako dítě milovala. Pak jsem si ho koupila před pár lety a přišel mi "divný". Nějak to nebyl ten z mého dětství. Mám už delší dobu na něj uložený recept, že ho zkusím, ale ještě jsem se k němu nedostala. Děkuji za nakopnutí, asi ho na víkend upeču.
OdpovědětVymazatKrásný den, Helenko!
Ali, i já ho chtěla vyzkoušet docela dlouho. Je to dobrota!
VymazatPřeji hezký večer, H.
Už ma poznáš, nebudem frajerovať - piecť nebudem, ale rada poslintám nad krásnymi voňavými fotkami :) Ale som prekvapená, že Praha má svoj koláč! Krásne dni, Marta ♥
OdpovědětVymazatMarti, až pojedeš kolem, upeču a nabídnu ti!
VymazatPřeji hlavně zdravé dny, H.
Mmm, to vypadá špičkově. Chačapuri už jsem zkusila, tak možná až budu mít roupy, dojde i na tenhle klenot. Výtažek z pomerančových květů zní nesmírně romanticky, škoda že se u nás nejspíš nedá sehnat :-)
OdpovědětVymazatMarie Veroniko, to mě moc těší, koláč určitě stojí za vyzkoušení.
VymazatVýtažek z pomerančových květů se bude shánět asi dost těžce...:o)
Pa, H.
Helenko, byly časy kdy jsem si kupovala ten malý, ale mám volno, zkusím podle tebe.
OdpovědětVymazatMěj se hezky. J.
Jani, budu moc ráda!
VymazatMoc tě zdravím, H.
Ty brďo, slintám.
OdpovědětVymazatDý, :o)
VymazatPa, H.
Pokušitelko 😊.. ten vypadá přímo božsky. Moc ráda vyzkouším a zas budu slintat.. chjoo.
OdpovědětVymazatPosílám mnoho pozdravů a krásný víkend přeji. Z💙
Zdeničko, v tomhle tě fakt lituji... Tohle není jednoduché!
VymazatMoc zdravím k vám domů! H.
Pražský koláč mě nějak unikl 😉 Buď jsem se odstěhovala dřív než ho začali prodávat nebo jsem si ho prostě nevšimla (kupodivu , musí to být dobrota!) Připomíná mi italské maritozzi , taky kynuté těsto a šlehačky jako náplň . Něco kynutého jsem se chystala upéct, zkusím tvůj recept. Co když dám místo majolky mascarpone? Tady je jen majonéza a nevím jestli je chuť stejná jako majolka.
OdpovědětVymazatBomboniera je taky luxusní !😋
Růženko, s mascarpone nevím, ale čistá majonéza je naprosto OK!
VymazatBonbonky se mi taky moc líbí!
Mávám do krásné Itálie. H.
Pane jo ten vypadá dobře, o tomhle koláči jsem snad nikdy neslyšela.
OdpovědětVymazatMartinko, vyzkoušej, je vynikající!
VymazatMoc zdravím, H.
Helenko, koláč vypadá krásně. Pochutnali jste si. Mne jen překvapila ta majolka, ale tu jsi vysvětlila, ale nedovedu si představit kynuté těsto s krémem. Budu muset najít odvahu a zkusit upéct, i když nemám pekárnu a manžela nepřesvědčím, že hnětení je v tom prakticky bez práce.
OdpovědětVymazatMaruško, koláč je opravdu moc dobrý, stojí za vyzkoušení. Manželova síla je určitě nad všechny pekárny světa!
VymazatPosílám pozdravy, H.