...vila Tugendhat...

úterý, ledna 03, 2023

Příjemný večer, vážení!

Jak jsem slíbila, zvu vás na prohlídku vily Tugendhat.


Na terase s výhledem do zahrady a na Brno prohlídka začala. Důležité místo pro pochopení toho, proč a jak stavba vznikla. Greta Löw- Beer dostala od svých rodičů jako dar ke své druhé svatbě pozemek nad vilou rodičů a bianco šek na stavbu rodinného domu. V prvním manželství žila v Berlíně a znala práci věhlasného architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Tomu se do práce moc nechtělo, Brno bylo podle jeho slov "příliš na východ od Berlína". V září roku 1928 ale Brno navštívil a byl uchvácen panoramatem města stejně jako my a v roce 1929 se začalo stavět.




Třípatrová vila stavěná ve svahu z ulice působí jako přízemní, ale je to vlastně nejvyšší patro. Po tomto traventinovém schodišti se scházelo z haly do obývacího prostoru,


ale my si nejdřív prohlédli pokoje manželů a děti. Zařízení působí velmi jednoduše bez zbytečných ozdob, ale kvalita materiálů a funkčnost je uchvacující. Koupelna rodičů byla na tu dobu skutečně nadstandardní, bez problémů by splňovala i současné hygienické požadavky.


Výhled z pokoje paní Grety.


A jsme v prostředním patře. Viděla jsem stovky fotografií, viděla jsem ten prostor ve filmech - to opravdu neumenšilo ten wow efekt, který tohle patro má. 15x 24 metrů plochy...


Tak zvaný "volně plynoucí prostor" byl dělen jen závěsy ze sametu a śantungového hedvábí.
 

Zařízení na míru, jen ty nejlepší materiály - makassarský eben, perské koberce, přírodní linoleum..


Zimní zahrada je úchvatná i tak, ale s tím sněhem za okny...


Nasvícená skleněná stěna v salonku - tam manželé Greta a Fritz Tugendhatovi rádi sedali s příteli.




Obývací prostor dotváří onyxová stěna a hlavně neskutečný výhled skleněnými výlohami do zahrady. Tabule skla 3x5 metrů velké se dají ( některé) zapustit do podlahy, a tak umožní interiéru volně splynout s přírodou v zahradě.


Křesla Barcelona navrhl Miese spolu s Lilly Reichovou pro německý pavilon na světovou výstavu v Barceloně. Druhá budova, kdy byly použity je právě vila Tugendhat. 
Bylo vytvořeno podle zásad Bauhausu (Miese tam učil) s důrazem na jednoduchost a eleganci jen z ohýbané oceli a přírodní kůže. Kousek nábytku je téměř 100 let starý a vyrábí se dodnes.



Vedle jídelny kuchyně - jednoduchá a naprosto účelná. Nějaká německá firma ji prý vyrábí doteď. Na fotce to není vidět, ale toho úložného prostoru...


Elegance i těch nejobyčejnějších věcí se mi moc líbí.


Hodně fotek mám i z posledního, technického patra. Tam si přišli na své hlavně muži, ale i dámy byly uchvácené - ústřední topení, vzduchotechnika, vlastní zabezpečovací systém, trezor na kožichy,...


Tohle je třeba dobová automatická pračka...


Musí tedy říct, že sehnat vstupenky na prohlídku není jednoduché, obrňte se trpělivostí, ale určitě to stojí za to. Fotit se může za poplatek (300 Kč). Provázela nás báječná slečna Sára, nesmírně příjemná a ochotná kompetentně odpovídat na hromadu otázek - prohlídka byla o půl rodiny delší právě kvůli dotazům...

Vila byla postavena vlastně za jeden rok, rodina se do ní stěhovala před Vánocemi v roce 1930. Díky své činnosti v Lize za lidská práva měli celkem slušné povědomí o situaci v Evropě a ještě před Mnichovem republiku opustili.  Žili tu jen 8 let... Švýcarsko, Londýn a Venezuela.

V roce 1939 vilu zabavilo gestapo, v roce 1945 Rudá armáda. V prostoru knihovny měli Rusové ustájené koně... Po osvobození tu byla taneční škola a potom rehabilitační zařízení patřící k nedaleké dětské nemocnici. V roce 1969 byla vila vyhlášena kulturní památkou. V 80. letech minulého století proběhla jedna "nepovedená" rekonstrukce, do stávající podoby budovu přivedla rekonstrukce v 2008 - 2010.

Pohled ze zasněžené zahrady


a když uděláte čelem vzad, máte před sebou vilu Löw - Beer, dům rodičů paní Grety. Slečna průvodkyně nám vyprávěla, že děti Tugendhatů sáňkovaly k domu babičky a dědy.


Uprostřed svahu je bývalý domek zahradníka, ve kterém je teď příjemná kavárna...


Průjezdem vily Löw - Beer jsem byli na ulici, šup do hotelu a hurá do Prahy na Hradišťan :o) Určitě se chceme vrátit a prozkoumat i tuto vilu. Manželovi děkuji za nádherný dárek, ráda jsem si na něj počkala.


A nebyl to jediný dárek tohoto víkendu. Před odjezdem do Brna jsem si na poště vyzvedla balíček a rozbalila si ho až v hotelu - první vánoční, neskutečně milý a nečekaný dárek od Jitky . Ještě jednou ze srdce děkuji.


Moc vás zdravím!

Vaše Helena

You Might Also Like

52 komentářů

  1. Moc zajímavá stavba. Díky Heli za zprostředkování. Přeji hezký novoroční rozjezd. Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Brno je hodně zajímavé a kdo umí hledat nebo chce najít zajímavé stavby a místa, ten si tam vždy najde. Vám se to povedlo, chtěla jsem připsat, že nedaleko je vila Löw - Beer, obě rodiny byly spřízněny, ale to jsi ke konci uvedla, tak moc děkuji za prohlídku.
    Přeji, Helenko, ať je ten rozjezd po svátečních dnech úspěšný. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, Brno teprve příležitostně objevujeme, roky to pro nás bylo transportní město se spoustou problémů. Rozhodně má co nabídnout.
      Přeji příjemný podvečer, H.

      Vymazat
  3. Lezarts


    To je zážitek!!! Díky! Myslím, že o výletu do vily budu muset vážně přemýšlet🤓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, opravdu doporučuji, byl to velmi silný zážitek.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  4. Helenko, tak v Brně jsem byla vícekrát, ale asi nikdy v zasněženém a má to grády! O vile - vlastně obou jsem toho viděla v televizi a různých pořadech a časopisech hodně, nicméně mne tvá reportáž příjemně překvapila právě i tím sněhem. Není nad to vidět to na vlastní oči. Vybavení bylo na svou dobu hodně napřed.
    V Bauhausu jsme byli na zájezdu a tam ty domy neměly chybu, hodně vadily a především jejich židovští navrhovatelé Hitlerovi.
    Helo, více takových dárečků. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, grády to opravdu mělo! Buď to šíleně klouzalo nebo po kotníky v rozsolené břečce. Ale stálo to za to, je to neskutečný zážitek.
      Já ti závidím ten Bauhaus, tam bych se podívat chtěla.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  5. Helenko, taky bych se tam rád podívala. Ta vila má svoje kouzlo. Hned bych se do ní nastěhovala :o). Díky moc za prohlídku! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, kouzlo má veliké, ale nestěhovala bych se. Alespoň trochu vytopit tu obrovskou plochu by teď stálo jmění...
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  6. Heleno, jsem ráda, že jsem do vily mohla nahlédnout prostřednictvím tvých fotek a tvého povídání. Díky a hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Helenko děkuju za prohlídky vily, na svou dobu neskutečně moderní s nádherným výhledem. Hezký den, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Leni. Byl to velký zážitek.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  8. Helenko, je to skvost, děkuji za prohlídku s tebou. V roce 2023 přeji spokojenost, zdraví se štěstím. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Jani!
      Moc děkuji za přání a nápodobně. Krásný nový rok. H.

      Vymazat
  9. Vila má své kouzlo a jsem ráda,že jsi nás s ní seznámila.Že bych jela do Brna to asi ne a proto moc děkuji za úžasnou prohlídku.
    Helenko,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, jsem ráda, že se ti tahle virtuální prohlídka líbila.
      I ty měj hezké dny, H.

      Vymazat
  10. Díky za krásné fotky, vrátila jsem se v myšlenkách do vily. Je úchvatná. Nejvíc mne samozřejmě dostala onyxová stěna, chtěla bych ji vidět v západu slunce - ale naše prohlídka byla dopolední. Fascinující je příběh obložení jídelny. A trezor na kožichy! ;-) Tak krásné dny, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Evi! Souhlasím, je fascinující. I my byli dopoledne, ale průvodkyně na stěnu zasvítila, abychom měli představu... A ukázala nám fotky! Úchvatné!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  11. Nádhera ! Elegance ! Musí to být zážitek, procházet těmi úžasnými prostorami.
    Díky za krásné fotky!
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to opravdu moc krásné dopoledne, Haničko!
      Děkuji, tam to šlo samo...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  12. Helenko, je to velká, téměř mega, ostuda, že jsem si ještě nenašla čas na tuto nádheru. A to manžel jeden čas pracoval nedaleko a když mně ji z venku ukazoval, tak bych ji klidně přehlídla. Velmi nenápadná z ulice, nádherná ze zahrady. Tak říkáš: obrnit se?
    Jsem ráda, že ti dáreček udělal radost a připomněla jsi mně, že jsem ti taky chtěla odepsat na email. Jsem skleroza v hektickém víru :-), musím to napravit.
    Budu se těšit na fotky z Prahy. Měj se hezky. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale nejsi, Jituško. Tak to je s místy, které máme v dosahu. Souhlasím, měla jsem nakoukané fotky, ale pod sněhem to vypadalo zase trochu jinak a nebýt té info cedule...
      A obrnit se a mít štěstí - lístky mizely jako na Pink Floyd :o)
      Mail už došel a udělal mi radost, neomlouvej se, žijeme rychle...
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  13. Přestože tenhle prvorepublikový architektonická styl pro mě není úplně estetický favorit, tak při pohledu na ten volně plynoucí prostor by mi asi taky poklesla brada. Velmi působivé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ano, Marie Veroniko! Stála jsem pár minut bez hlesu a jen jsem zírala...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  14. Neustále mne fascinuje ta nadčasovost a modernost nábytku a stavby celkově.....

    OdpovědětVymazat
  15. Helo, nádherné fotky. Díky za seznámení s úžasnou vilou, která musela být ve své době opravdovým luxusem. Ne snad, že by nebyla ještě teď. Určitě skvělý výlet, na který budeš ještě nějakou tu chvíli vzpomínat 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to máš pravdu. Snila jsem o tom hodně dlouho...
      Moc děkuji a přeji hezký podvečer, H.

      Vymazat
  16. Nádherná nadčasová vila a ty výhledy!

    OdpovědětVymazat
  17. Helenko, myslím, že prohlídka vily přišla v pravý čas - ty fotografie v pozadí se sněhem - dává tomu čistotu a jednoduchost - ta funkčnost. O vile jsem slyšela, ale nikdy mě nenapadlo, že bych ji chtěla vidět. Ale tvá reportáž je úžasná, krásné fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já ji naopak chtěla vidět už hodně dlouho. Mám ráda architekturu, ráda poznávám, užila jsem si to.
      Moc děkuji, vážím si tvých slov.
      H.

      Vymazat
  18. Helenko, díky moc, je to nádherná prohlídka a taky fotky! Posílám moc pozdravů a také vše nejlepší do nového roku! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji za milá slova a tvé přání!
      Tak ať máme hezký rok! H.

      Vymazat
  19. Ahoj Helenko,
    já jsem ve vile byla v létě asi před dvěma lety a byla jsem stejně nadšená jako ty. zaprvé se k ní poutá velmi zajímavá rodinná historie a pak je to samozřejmě ukázková architektonická práce.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Helenko, díky za prohlídku. Už jsem sice viděla vilu na fotkách, ale je tak krásná a zajímavá, že jsem se ráda koukla, kam se pravděpodobně nepodívám. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marti a víš jak se to říká - nikdy neříkej nikdy :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  21. Helenko, měla jsi úžasný zážitek a moc hezky jsi vše nafotila. Je to sice krásné a nadčasové, ale bydlet bych tam nechtěla a hlavně to uklízet! Přijde mi to takové studené, samý kov a sklo. Nic pro mě. Jen se podívat a jít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já bych tam bydlet taky nechtěla - i já mám domov přece jen trochu útulnější, ale jako ukázka funkcionalismu je to úchvatné!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  22. Doufám, že se jednou taky dovnitř podívám, zatím jsme byli minulý rok se podívat jen do zahrady, prohlídkové okruhy jsou vždycky na dlouho dopředu vyprodané :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, celkem jsem si počkali, o vstupenky je skutečně veliký zájem...
      Měj hezký víkend, H.

      Vymazat
  23. Vilu Tugendhat bych moc ráda navštívila. Bohužel do Brna jezdím jen vyjímečně a pokaždé jsem měla smůlu, vše bylo obsazeno. Teď pojedu do Brna v únoru, honem jsem se vrhla na rezervační systém a co čert nechtěl - den, který tam jedu, je jediný obsazený z celého měsíce. Snad to jednou vyjde!
    Krásné dny, Helenko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, určitě stojí za to počkat si a navštívit ji. Jednou to jistě vyjde.
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  24. Moc pěkné a plné nadšení . Děkuji Eva

    OdpovědětVymazat