...Kysibl neboli Lázně Kyselka...

čtvrtek, července 01, 2021

 Krásný den, Vážení!



Je to už hodně let, co jsme s manželem chtěli tohle místo vidět. Pochopitelně náš zájem ještě vzrostl po shlédnutí skvělého seriálu Já, Mattoni. Podařilo se to až teď, při naší cestě na západ.


Jsme pár kilometrů od Karlových Varů, v obci Kyselka, na břehu Ohře se scenérií Doupovských hor. Tohle je to místo, kde prameni slavná Mattoniho minerálka.


Procházku začneme na protějším břehu, v parku u kina.


Pohled na lázeňské budovy je víc než tristní. Mattoni měl vizi a cíl, vybudovat lázně na úžasném místě. Jeho potomci je měli v držení do 2. světové války, i když takové prosperity a slávy jako za života Heinricha lázně nikdy nedosáhly.
Po válce tu byl zřízen uprchlický tábor pro sirotky z řecké občanské války a pak dětská ozdravovna, fungující do roku 1990.


Následně šly lázně z ruky do ruky, bylo slyšet o velkolepých projektech, ale komplex budov chátral dál. Nelíbilo se to místním, nelíbilo se to řadě umělců (Ladislav Smoljak, Olga Sommerová,...), došlo z řadě nechutností a nesmyslných rozhodnutí.
Momentálně patří část o.p.s. Lázně Kyselka a Karlovarské minerální vody. Opravuje se (i v sobotu), nedovedu posoudit, zda to tempo na záchranu stačí.



Kdo ví, jak se zakladateli na tohle všechno dívá...


Na začátku nebo na konci, podle toho, odkud přijedete stojí Mattoniho vila. Tady by člověk skutečně zaplakal. Absolutní devastace, otvory po oknech vidíte skrz, střecha chybí, všude nálety...

Velkolepé pojetí stavby, neorenesanční sloh, pohodlné bydlení pro Mattoniho a jeho rodinu. Sám tu žil až do své smrti v roce 1910. Pak tu byla česká škola, po Mnichově zrušena, za války tu byla kavárna. V roce 1945 byla budova poškozena střelbou a po osvobození ji měla v rukou, jak jinak armáda. Následovalo zestátnění a již zmiňovaný sirotčinec. A dlouhé, předlouhé roky chátrání...

Všude se píše, že záchranné práce tu probíhají, ale upřimně, právě na vile to vidět skutečně není.


Dílčí úspěchy jsou v Kyselce vidět - kouzelný altánek,


Ottův pramen, ale celkově jsem i za krásného jarního dne plného slunce cítila spíš tíseň a nepochopitelný zmar. A sním o tom, že jednou, snad až sem jako stará dáma přijedu, okouzlí mě znovu obnovená krása, budu obdivovat noblesu tohoto místa, dám si kávu v kouzelné kavárně a nechám se hýčkat prostředím, přírodou...





Loučíme se s Kyselkou a projíždíme kolem Radošovského mostu. Mám moc ráda tyhle "madisonské mosty"...


 Když vás letní cesty zavedou na Karlovarsko, třeba se vám tento příspěvek bude jako typ hodit.

Mějte krásné dny!
Vaše Helena

You Might Also Like

36 komentářů

  1. Helenko, dala jsem si práci a našla příspěvek u mě na blogu z naší návštěvy v roce 2018. Podle porovnání fotek tvých s mými se stavební práce vůbec nepohnuly a Mattoniho vila pokračuje dál ve svém smutném chátrání (zub času ji ukrajuje postupně zdi od shora, lešení stojí stále, je to bohužel stále horší stav). Ottův pramen pořád pod lešením a kupole přikrytá ... co k tomu dodat ?? Nevím kde probíhají záchranné práce, ale za tři dlouhé roky nevidím alespoň náznak nějaké nápravy, bohužel ... je to škoda, místo má své kouzlo spojené s nádherným příběhem a historií.
    Přeji ti pohodové červencové dny, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, taky jsem si tvůj příspěvek našla. Taky jsem moc změn neviděla. Je pravda, že místa, která vypadají opraveně na fotkách nemám, protože tam finišovali dělníci. Sled prací jsem ale nechápala ani já jako laik, tak ani manžel.
      No, uvidíme, dobře to fakt nevypadá...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  2. To by člověk opravdu zaplakal.Nikdy to nepochopím,krásná místa nechat tak zchátrat.U nás jsou to třeba lázně Sedmihorky.Musíme se tam jet zase podívat,také jsem někde četla,že se to tam opravuje.
    Přeji lázním Kyselka lepší časy.
    Měj se Helenko hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, Jituško. Ani já to nechápu, tak krásné místo...
      Snad budou opravy rychlejší než všechno spadne.
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  3. Helo, tak to je opravdu smutný pohled a přitom jaká by to byla nádhera. Už podle fotek to nevypadá na nějaké zásadní opravy, vlastně vůbec žádné. Přeji hezký víkend 🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam, kde se skutečně něco dělo jsem nefotila, byli tam dělníci, ale žádné obrovské práce vidět nebyly.
      I ty měj příjemné dny, H.

      Vymazat
  4. Helenko, od naší poslední návštěvy, kdy jsme byli na karlovarském festivalu, se v lázních nic nezměnilo. Je to škoda. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné místo, romantické. Ale smutný osud takových krásných staveb...Helenko, měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, je tam opravdu moc krásně, ten vzduch, ten klid. Ale...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  6. No je to - dá se říci- smutný pohled a přitom je to hezké místo. Vila v novém hávu by byla tak krásná.
    Klidný den, Helenko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc smutný, Haničko. Zatím můžeme jen snít...
      I ty měj klidné dny, H.

      Vymazat
  7. Dík Helo, článek přišel na zavolání, brzy se do těch končin chystám👍🏻 Škoda že to místo došlo do takové devastace😕

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, užij si výlet. Je tam krásně, jen osu má tenhle kraj neradostný...
      Pa, H.

      Vymazat
  8. Helo, raději nekomentuji, měla jsem podobné pocity, když jsme tam párkrát jeli, ale v Kyselce mi manžel zastavil jen jednou, od té doby projíždíme. Souhlasím s oběma Jitkami.Od Kadaně až k Chebu je to jedno místo vedle druhého zajímavé, ale chtělo by to péči a peníze!
    Krásně jsi to pojala! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  9. Heleno, další místo, kde jsem ještě nebyla. Má nesporný půvab a je hrozná škoda, kam až chátrání objektů došlo (Mattoniho vila vypadá jako kulisa pro horor). Občas nějaký takový zpustlý objekt "vstane z mrtvých", tak snad se to povede i lázním. Snad jsou obnovený altánek, kino a ta jedna vila prvními vlaštovkami, které pro lázně věští lepší časy...
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ano, horor to je u za světla.
      Snad neskončí u toho altánku, práce tam probíhaly, i když jejich koncepce je na první pohled dost skrytá.
      měj hezkou sobotu, H.

      Vymazat
  10. Jsem ráda, že jsem poznala místo spojené s tou slavnou minerální vodou. Možná je problém v poloze v záp. Čechách, což bylo kdysi německé pohraničí, ale jsou tam přece i jiné lázně a ty snad nevypadají podobně. Mám to příliš daleko na posouzení, asi záleží na majiteli. Od 90. let je majitelem ochranné známky italská podnikatelská rodina Pasquale, jež má sídlo v Karlových Varech. Je dost smutné, že mnohé budovy jsou podle snímků v dezolátním stavu. Přála bych nám všem, abychom jednou mohli u Tebe číst článek o tom, jak to hezky opravili. Ovšem k čemu? Co by tam pak bylo? Další námět k zamyšlení.
    Měj se hezky, Helenko. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, i já jsem přemýšlela, proč právě tyhle lázně mají tak tristní osud. Stav budov, alespoň pokud je možno z venku posoudit je skutečně příšerný, prováděné opravy nedávaly mě a ni manželovi velký smysl...
      Snad bude líp.
      Měj příjemnou neděli, H.

      Vymazat
  11. Krásné místo, ale na fotky je smutný pohled.
    Hezký víkend. 🙂

    OdpovědětVymazat
  12. Tééda Helenko, ty jsi umíš vybrat místo pro výlet. Od doby, co jsem viděla seriál Já Mattoni, tak toužím taky navštívit tohle místo. No ale jak vidím, tak jsou to smutné pohledy...No nebýt války a následné vlády komunistů, jistě by všechny ty stavby takhle nedopadlo. No snad se je podaří zachránit a bude zase vše jako dřív;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, my jsme Kysibl taky chtěli vidět na vlastní oči, ale ten pohled se nám fakt nelíbil.
      Měj hezkou neděli, H.

      Vymazat
  13. Helenko je smutné, že se s opravami začne, až když je pozdě a budova téměř na zbourání. Stejně to dopadá s mnoha krásnými místy, protože na to prostě nejsou peníze. To je u nás například Karlovo údolí u Šluknova, zámek Lipová, bývalá ozdravovna v Jetřichovicích a mnoho dalších míst. Většinou po nevydařené privatizaci nebo také po restitucích došlo k přeprodávání budov tím způsobem, že nakonec budou na celkové zbourání a je to veliká škoda. I za toto smutné představení Lázní Kyselka děkuji a přeji Ti příjemné a hlavně veselé letní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, máš pravdu - roky se nic neděje a pak je možná pozdě. A privatizace těmhle místům opravdu neprospěly - spíš naopak.
      I tobě přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  14. Helenko, to je smutné, tak krásné domy a tak smutný pohled. Musíme věřit, že se to opravdu opraví. a nebo že někdo udělá sbírku. Měj krásný víkend. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, děkuji za komentář. Sbírek už tu bylo několik, bohužel jsou budovy v takovém stavu, že to bylo vždycky jen kapka v moři, i když sumy to byly značné.
      Měj krásné letní den, H.

      Vymazat
  15. Fotky jsou pěkné, Matonku doma piju pravidelně. Škoda té zchátralé vily, to je pěkně smutný pohled. Al ten altánek nemá chybu, ten se mi opravdu moc líbí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, snad jednou nafotíme i opravené, krásně lázně... doufám!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  16. Ahoj Helenko,
    v Kyselce jsem nikdy nebyla, ale teda ten pohled na zchátralé budovy je fakt smutný. Je to veliká škoda, že se s tím nic pořádného nedělá, vždyť to byly tak krásné stavby.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, Haničko, snad se dočkáme i hezčího pohledu.
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  17. Chce se mi plakat, když vidím tu zkázu. Osobně jsem byla v Kyselce v r.1965 dva měsíce v ozdravovně. Už delší dobu sleduji, jak pokračují rekonstrukce, ale moc se to nepohnulo. Je mě to moc líto, až kam to muselo dojít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento článek je starý víc jak 2 roky, ale žádná velká změna tam asi nenastala. Bohužel...
      Posílám pozdravy do Vsetína! H.

      Vymazat