...baroko...

středa, července 03, 2024

Příjemný večer, vážení!

Dnes vám ukážu další místo v severních Čechách. Bylo celkem dlouho na seznamu "to chci vidět" a povedlo se. Vítejte v barokním poutním mariánském areálu v Horní Polici.
Areál v současné podobě nechal v 18. století postavit majitel zákupského panství, saský vévoda Julius František a v jeho díle pokračovala jeho dcera Anna Marie Toskánská. Ano, ano, ta stejná Anna Marie, které nechala postavit zámek v Ploskovicích.
Architektem byl Julia Broggia a i tady práci dokončil jeho syn Octavio.


Do kostela Navštívení Panny Marie byly otevřené jen první dveře do předsíně, pak už byla mříž... Mají tu celkem vzácnost - v jedné z kapliček je "mater gravida" neboli těhotná Panna Marie. Legenda praví, že tu dřevěnou sošku našli obyvatelé Horní Police v řece Ploučnici a odnesli ji do původního kostela.


Areál je nádherně opravený, byla jsem tam sama a moc jsem si tu chvilku v klidu užila. Otevřeno je každý den od 9 - 18 hodin, v neděli odpoledne je možné prohlédnout i kostel. Teď se opravuje fara.

 









A tak jsem chodila tím krásným ambitem a za chvilku mi došlo, že jsem zpomalila krok a vnímala to ticho, které tu bylo skoro hmatatelné. Nebylo slyšet ani klapání podpatků - v teniskách jde člověk tiše...




Pokud vás cesty zavedou někam k České Lípě, zastavte se.

Přeji hezké letní dny!

Vaše Helena


 

You Might Also Like

15 komentářů

  1. Vidím tento skvost poprvé. Ani jsem o něm nikdy neslyšela. Díky za sdílení dalšího tipu na letní výlet.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. To je radost se dívat na krásné stavby a když jsou opravené jak svítí novotou . Pěkný výlet jsi měla. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
  3. Heleno, tohle místo jsem neznala a přitom je tak krásné. Díky za tip a hezké letní dny

    OdpovědětVymazat
  4. Helenko, tam to zase neznám, je to daleko. Hezky jsi to popsala a dala zájemcům tip. Mater gravida mě zaujala. 😊
    Ať se daří! ☺

    OdpovědětVymazat
  5. Helenko, to jsem ráda, že jsi ,,k nám,, zavítala - u mne na blogu jsem měla tento areál mockrát, včetně starého mostu přes Ploučnici a to ještě i v době, kdy byl areál v H.Polici v opravdu špatném stavu.Minulou sobotu tam byla nějaká slavnost zavěšení zvonů, ale neměla jsem čas tam zajet.
    ( dole pod areálem je u Ploučnice bývalá chalupa p.Menšíka).
    Fotky se ti opět, jako vždy, povedly. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko, to je opravdu skvost. A když je člověk sám, vnímá vše mnohem intenzivněji. Moc pěkné fotky krásného místa. Přeji ti hezký den.

    OdpovědětVymazat
  7. Je to nádherné místo a ráda bych se tam znovu podívala.Byli jsme tam,když ukončili opravy.Jsou to asi tři roky.Také by mě zajímalo v jakém stavu je zámek.Helenko,moc ráda jsem se podívala.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  8. Moc krásně jsi nám přiblížila toto pohledné místo. Je u nás tolik krásna !
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Lezarts
    Baroko krásné pro výlety a pro oko!

    OdpovědětVymazat
  10. Helenko, tak tuto baziliku důvěrně znám. Jezdím tam k synovci a navštívila jsem ji několikrát, protože synovec bydlí hned pár domů za ní. Jen posledně, když jsem tam byla na jaře, tak se ještě pracovalo na ochozech a bylo to těsně před dokončením. Bazilika už byla hotová. Je opravdu nádherná a byla vyzdobená a připravena ke slavnostní bohoslužbě. Na tu už jsem tam nebyla. V H. Polici je ještě krásný barokní most a zámek. Zámek zatím není veřejnosti přístupný. Měj se moc hezky a děkuji za krásné fotografie . J.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento styl je v severních Čechách k vidění často. Třeba kostel v Jablonném v Podještědí mi ten tvůj hodně připomíná.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  12. Helo, to je nádhera. Někdy je příjemné být na takovém místě sama, nic a nikdo neruší absolutní klid a vnímáme to zase trochu jinak. Díky za krásné fotky, pá 😉

    OdpovědětVymazat
  13. Helenko, ty máš na tato krásná místa "čuch". Neznám to tady a jen jsem existenci místa zaznamenala v tv, už ani nevím v čem. Má to své kouzlo a ducha. Moc pěkně jsi nafotila a provedla nás.
    Těším se na další reporty z cest. Pěkný sváteční víkend. Jitka

    OdpovědětVymazat