...dubnové radosti...
úterý, dubna 23, 2024Příjemný večer, vážení!
Pro vzpomínku si sem uložím dva moc krásné vánoční dárky. Duben je prostě ve znamení kultury :o) Ten první byl od Terky. BPM - Beats per minute (údery za minutu) baletní triptych, tři baletní soubory, dva izraelští choreografové a jeden český Yemi. Žádné tančení na špičkách si nepředstavujte, jde o velmi strhující moderní baletní projev. Sama bych si tohle představení asi nevybrala, ale moc ráda jsem vystoupila ze svých stereotypů. Hodně zajímavý zážitek.
A velký bonus - nádherné počasí, zlatá kaplička a přestávky se sklenkou sektu na lodžii Národního divadla.
Pak se zhoršilo počasí, ale to nijak neumenšilo zážitek z koncertu - Hradišťan a sourozenci Ulrychovi. To byl zase dárek od manžela. Loňský koncert v Litomyšli se nám tak líbil, že jsme si to rádi zopakovali.
Po koncertě nepršelo a i když byl všední den, dopřáli jsem si alespoň malou procházku cestou na tramvaj.
Konec kultury, zpět do kuchyně. V sobotu bylo pečení ve znamení rebarbory. Linecké těsto, tvaroh s vanilkou, rebarbora a drobenka... to prostě nemá chybu.
O recept vás ale neochudím, pokud rebarboru nemáte nebo ji nemusíte, upečte
Andělské slzy
Ty slzy pro ty karamelové kapičky na povrchu...
Na křehké těsto:
200 g hladké mouky, 50 g cukru, 90 g másla, špetka soli, lžička prášku do pečiva, 1 žloutek a 1 lžíce smetany na šlehání
Pomůže robot, kouli těsta uložíme alespoň na hodinku do lednice.
Tvarohová vrstva:
500 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 3 žloutky, 90 g cukru a vanilkový extrakt
Sněhová vrstva:
3 bílky našleháme a postupně do sněhu přidáme 4 lžíce krupicového cukru
Postup je asi jasný. Těsto rozválíme do koláčové formy na pečící papír je-li potřeba, propícháme vidličkou, zakryjeme dalším papírem a zatížíme fazolemi. Pečeme asi 15 minut na 180 stupňů.
Připravíme si hladký tvarohový krém, ušleháme sníh.
Koláč vyndáme z trouby, teplotu snížíme na 160 stupňů, odstraníme fazole a papír. Na těsto rozetřeme tvarohový krém a pečeme cca 20 minut, pak přidáme sníh a dopečeme. Trvá to asi 15 minut.
46 komentářů
Zase samé dobroty )))) a věřím, že kultura musela být zajímavá.
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, děkuji za návštěvu a přeji hezký den. H.
VymazatTys byla u nás v Praze! Krása :-) Moderní balet a scénický tanec miluju, takže myslím, že tahle kultura by byla úplně pro mě :-)
OdpovědětVymazatJj, v Praze jsem často, ale ne všechny návštěvy jsou takhle příjemné... Bpm je hodně zajímavé představení.
VymazatMarie Veroniko, měj hezké dny, H.
Lezarts
OdpovědětVymazatTaké jsem uvažovala o BPM, zatím váhám. Ovšem Hradišťan a sourozenci Ulrychovi, tady bych neváhala!
Koláče beru oba bez zaváhání, díky za recept!!!
Renatko, je to zajímavé, nikdy jsem nic podobného neviděla...
VymazatA ten druhý večer, to je sázka na jistotu.
Koláč je opravdu dobrý!
Měj hezké dny, H.
Helo, tak tady rozvažuji, zda bych raději s vámi za kulturou ( Ulrychovce miluji ) a nebo se nechala pozvat na kávu s tvými koláči. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatNejlépe by bylo obojí, ne! Moc ráda bych tě na koláč pozvala...
VymazatJiřinko, měj příjemný den. H.
Heleno, moc hezky si užíváš kultury. Já byla v divadle někdy v únoru... Koláče vypadají krásně oba, já bych sáhla po rebarborovém, protože rebarboru miluju a moc z ni nepeču, protože manžel jí nenávidí. Ale asi před dvěma lety jsme si stejný nebo hodně podobný koláč pekly s mámou na chalupě a byl moc dobrý. S tím tvarohovo sněhovým bych asi uspěla u manžela (a já tvaroh ráda taky)
OdpovědětVymazatHezký den
Bylo to moc hezké, Stáňo!
VymazatU nás nejí rebarboru jen Adam, ale ten už bychlí jinde, takže si jí můžeme dopřát, aniž by on přišel o dezert (a nebo mu udělám něco jiného :o)).
Posílám pozdravy, H.
Heli, tak tady krásná kultura i dobroty, brala bych z fleku obojí :) Měj se krásně :)
OdpovědětVymazatTo je milé! Děkuji a zdravím, Šárko! H.
VymazatUž jenom být v Národním divadle by byl pro mě zážitek.Andělské slzy zní zajímavě a i chutně vypadají.Děkuji za recept.Helenko,hezké dny
OdpovědětVymazatJituško, je to krása už jen v tom domě být...
VymazatKoláč je moc dobrý.
Posílám pozdravy, H.
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatJáro, děkuji za návštěvu, ale mám tu jen odstraněný komentář.
VymazatNěkdy to zlobí...
Pa, H.
Helenka, parádna kultúra...a v kuchyni to určite krásne voňalo! Mňam :), pa Z.
OdpovědětVymazat:o) Vonělo, Zuzko, rebarboru mám moc ráda...
VymazatMěj hezký den. H.
Ahoj Helenko,
OdpovědětVymazatten recept se mi moc líbí, to budu muset vyzkoušet. U nás tvaroh jede ve velkém, máme ho všichni rádi.
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, taky máme tvaroh moc rádi a koláč je fakt skvělý!
VymazatMěj hezký den. H.
Parádní kulturní zážitky a nakouknutí do kuchyně jako vždy OK. Rebarborový koláč taky peču a na andělské slzy si receptík vytisknu. Bude se mi hodit.
OdpovědětVymazatMěj pěkné dny !
Hanka
Haničko, tak doufám, že budu mít úspěch i u vás!
VymazatMěj hezkou sobotu, H.
Helo, moderní balet musel být neokoukaný zážitek. Vždy smekám před nápady a hlavně nastudování a vystoupením souboru. Někdy mi trvá dlouho než to pochopím (holka z vesnice). Kaplička nezklame a tvarohový koláč se sněhem do je dobrý nápad, rebarboru nemám, ale když jí dostanu, tak koláč upeču, máme ho rádi. Krásné dny přeje a zdraví Večernice.
OdpovědětVymazatByl, Večernice, hodně zajímavé. Chápat to vždycky ani nejde, stáčí se prostě jen dívat a zažívat... Taky jsme si četli v programu :o)
VymazatMěj hezký den. H.
Helenko,
OdpovědětVymazatmáme podobné kulturní zájmy i chutě na koláče. ;-)
My v dubnu také byli v Praze na kultuře, poprvé na odpoledním představení v divadle R. Brzobohatého na komedii Trosečnice a doporučuji!
Hradišťan s Ulrychovci nikdy nezklamou!
Linecký koláč s rebarborou peču v sezóně.
Ale Andělské slzy neznám, už ten název je k nakousnutí!
A když je tam tvaroh, už se mi sbíhají sliny. ;-)
Jen poraď jak na ty andělské slzy- nemyslím recept na karamel, ale jak je souměrně dát na koláč?
Krásné dubnové dny!
Ilonko, děkuji za doporučení. Koncert jsme si fakt užili, je to jako pohlazení.
VymazatO kapičkách jsme si už psaly :o)
Měj příjemné dny, H.
Helenko, z kultury pro mne určitě víc Hradišťan, jenže... v ND jsem byla několikrát a bylo mi "jedno", co dávají, chtěla jsem se tam prostě dostat. Také jsem víc sledovala výzdobu a vše kolem.
OdpovědětVymazatKoláče jsou zajímavé, kdysi jsem pekla Sloní slzy, také to letělo. Rebarboru nemá každý rád (přítel), tak jistě by to šlo nahradit jiným ovocem.
Hezký zbytek dubna přeji. 🍀
Hani, tobě by se asi líbila prohlídka divadla jako takového. Byli jsme, je to od sklepa po horní terasu a je to opravdu parádní zážitek.
VymazatSloní slzy zase neznám já! Linecká koláč nezklame a ovoce se dá dávat podle chuti a sezóny.
Měj příjemný den. H.
Helenko, s chutí bych šla jak na balet, tak i na Hradišťan s Ulrychovými. Dávala jsem spíše přednost klasickému baletu na špičkách. Několik let jsem vozila dceru na balet, pak už jezdila sama a po osmi letech skončila. Dodnes má krásné držení těla a talent na tanec. Později jsem vozila vnučku Emu k ruské primabalerině na hodiny klasického baletu. Byly tam dvě až tři české holčičky, vše ostatní byly Rusky, Ukrajinky a další. Ema byla dle profesorky talentovaná, ale po čase jí to přestalo bavit a přešla na streetdance. Pak přišel covid a vše skončilo.
OdpovědětVymazatAndělské slzy vyzkouším, rebarboru, kterou miluju, mi zakázali doktoři.
Měj hezké dny. 🍀
Alenko, byly to opravdu moc krásné zážitky!
VymazatBpm by se Emě asi líbilo, prvky streetdance tam rozhodně byly.
Netušila jsem, že rebarbora může být na "seznamu". Asi zatěžuje ledviny? To je škoda, když ji máš ráda...
I tobě přeji hezké dny, H.
krásný zážitek...i pečení,Sv.
OdpovědětVymazatDěkuji a moc zdravím, Světlanko! H.
VymazatHelenko, tak balet bych si taky nechala líbit a ještě k tomu v Národním! Terka ti to krásně vybrala.
OdpovědětVymazatNa koláč jsem taky narazila, už ten název... Zjistila jsem ale, že je to složitější varianta naší oblíbené Peřinové buchty, a tak jsem jej ani nezkoušela. Tobě se povedl pěkně.
Měj pohodový zbytek týdne a doufám, že už se oteplí, ať můžeme na zahradu. Zdraví Jitka
Jituško, naše děti dávají krásné dárky...
VymazatKoláč skutečně nepatří k těm "zamíchat a upéct", ale dobrý je moc.
Předpokládám, že si užíváš víkend venku, tak přeji povedenou neděli a zdravím, H.
Helenko, krásné kulturní vyžití. A pěkné fotky. Měj pohodové dny.
OdpovědětVymazatDěkuji, Marti a přeji hezkou neděli, H.
VymazatHelenko, krásné kulturní zážitky! Rebarboru miluju a Andělské slzy určitě zkusím. Sice ne každý v naší rodině je fanda tvarohu, ale já ho miluju!
OdpovědětVymazatKrásnou neděli, Helenko!
Ali, věřím, že si pochutnáš!
VymazatMěj hezké dny, H.
Vypada to jako oparvdu pestry duben, nejen kulturne:-). Slzy a cely dort vypadaji velmi jedle:-). Hezky vecer, Helenko. M.
OdpovědětVymazatNo, sešlo se to :o)
VymazatDěkuji za pochvalu, Marcelko a přeji příjemný den. H.
Zážitky jsou nejlepší dárky. My byli naposledy v divadle na začátku dubna a moc jsme si to užili. Koláč vypadá výborně, jen nemůžu přijít na to, jak ty slzy nahoře krému vzniknou :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Souhlasím, Míšo! Taky mám divadlo moc ráda.
VymazatTy slzy se "dělají" v troubě samy - je to dobrý fór, prostě z cukru se stane karamel...
Měj hezký večer, H.
Helenko, krásné zážitky. Podle fotografií a povídání se povedlo a máte na co vzpomínat. Koláč u nás neprojde - ten tvaroh :-) Ale já bych si určitě dala, vypadá chutně, leda že bych si upekla do malé formy :-) Moc hezký sváteční den
OdpovědětVymazatMáš pravdu, Leni, užili jsme si to.
VymazatVidím, u nás je tvaroh hodně oblíbený, ale někomu prostě nechutná... Pozvala bych tě, ale musela bys být rychlá :o)
Pa, H.
je super, že jsi takto vyrazila za kulturou! :) ND v Praze je nádherné ♥
OdpovědětVymazatAno, udělalo mi to radost.
VymazatLuci, měj hezké dny, H.