...dubnové radosti...

úterý, dubna 23, 2024

Příjemný večer, vážení!


Pro vzpomínku si sem uložím dva moc krásné vánoční dárky. Duben je prostě ve znamení kultury :o) Ten první byl od Terky. BPM - Beats per minute (údery za minutu) baletní triptych, tři baletní soubory, dva izraelští choreografové a jeden český Yemi. Žádné tančení na špičkách si nepředstavujte, jde o velmi strhující moderní baletní projev. Sama bych si tohle představení asi nevybrala, ale moc ráda jsem vystoupila ze svých stereotypů. Hodně zajímavý zážitek.


A velký bonus - nádherné počasí, zlatá kaplička a přestávky se sklenkou sektu na lodžii Národního divadla.





A ten výhled...


Pak se zhoršilo počasí, ale to nijak neumenšilo zážitek z koncertu - Hradišťan a sourozenci Ulrychovi. To byl zase dárek od manžela. Loňský koncert v Litomyšli se nám tak líbil, že jsme si to rádi zopakovali.


Po koncertě nepršelo a i když byl všední den, dopřáli jsem si alespoň malou procházku cestou na tramvaj. 




Konec kultury, zpět do kuchyně. V sobotu bylo pečení ve znamení rebarbory. Linecké těsto, tvaroh s vanilkou, rebarbora a drobenka... to prostě nemá chybu.




O recept vás ale neochudím, pokud rebarboru nemáte nebo ji nemusíte, upečte 
Andělské slzy


Ty slzy pro ty karamelové kapičky na povrchu...

Na křehké těsto:
200 g hladké mouky, 50 g cukru, 90 g másla, špetka soli, lžička prášku do pečiva, 1 žloutek a 1 lžíce smetany na šlehání
Pomůže robot, kouli těsta uložíme alespoň na hodinku do lednice.

Tvarohová vrstva:
500 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 3 žloutky, 90 g cukru a vanilkový extrakt

Sněhová vrstva: 
3 bílky našleháme a postupně do sněhu přidáme 4 lžíce krupicového cukru

Postup je asi jasný. Těsto rozválíme do koláčové formy na pečící papír je-li potřeba, propícháme vidličkou, zakryjeme dalším papírem a zatížíme fazolemi. Pečeme asi 15 minut na 180 stupňů. 
Připravíme si hladký tvarohový krém, ušleháme sníh.
Koláč vyndáme z trouby, teplotu snížíme na 160 stupňů, odstraníme fazole a papír. Na těsto rozetřeme tvarohový krém a pečeme cca 20 minut, pak přidáme sníh a dopečeme. Trvá to asi 15 minut.


Sklidila jsem pochvalu, určitě si milovníci jemných tvarohových koláčů pochutnají.


Loučím se a přeji příjemný večer.

Vaše Helena

You Might Also Like

46 komentářů

  1. Zase samé dobroty )))) a věřím, že kultura musela být zajímavá.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Tys byla u nás v Praze! Krása :-) Moderní balet a scénický tanec miluju, takže myslím, že tahle kultura by byla úplně pro mě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, v Praze jsem často, ale ne všechny návštěvy jsou takhle příjemné... Bpm je hodně zajímavé představení.
      Marie Veroniko, měj hezké dny, H.

      Vymazat
  3. Lezarts
    Také jsem uvažovala o BPM, zatím váhám. Ovšem Hradišťan a sourozenci Ulrychovi, tady bych neváhala!
    Koláče beru oba bez zaváhání, díky za recept!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, je to zajímavé, nikdy jsem nic podobného neviděla...
      A ten druhý večer, to je sázka na jistotu.
      Koláč je opravdu dobrý!
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  4. Helo, tak tady rozvažuji, zda bych raději s vámi za kulturou ( Ulrychovce miluji ) a nebo se nechala pozvat na kávu s tvými koláči. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlépe by bylo obojí, ne! Moc ráda bych tě na koláč pozvala...
      Jiřinko, měj příjemný den. H.

      Vymazat
  5. Heleno, moc hezky si užíváš kultury. Já byla v divadle někdy v únoru... Koláče vypadají krásně oba, já bych sáhla po rebarborovém, protože rebarboru miluju a moc z ni nepeču, protože manžel jí nenávidí. Ale asi před dvěma lety jsme si stejný nebo hodně podobný koláč pekly s mámou na chalupě a byl moc dobrý. S tím tvarohovo sněhovým bych asi uspěla u manžela (a já tvaroh ráda taky)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to moc hezké, Stáňo!
      U nás nejí rebarboru jen Adam, ale ten už bychlí jinde, takže si jí můžeme dopřát, aniž by on přišel o dezert (a nebo mu udělám něco jiného :o)).
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  6. Heli, tak tady krásná kultura i dobroty, brala bych z fleku obojí :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  7. Už jenom být v Národním divadle by byl pro mě zážitek.Andělské slzy zní zajímavě a i chutně vypadají.Děkuji za recept.Helenko,hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, je to krása už jen v tom domě být...
      Koláč je moc dobrý.
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. Járo, děkuji za návštěvu, ale mám tu jen odstraněný komentář.
      Někdy to zlobí...
      Pa, H.

      Vymazat
  9. Helenka, parádna kultúra...a v kuchyni to určite krásne voňalo! Mňam :), pa Z.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Helenko,
    ten recept se mi moc líbí, to budu muset vyzkoušet. U nás tvaroh jede ve velkém, máme ho všichni rádi.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky máme tvaroh moc rádi a koláč je fakt skvělý!
      Měj hezký den. H.

      Vymazat
  11. Parádní kulturní zážitky a nakouknutí do kuchyně jako vždy OK. Rebarborový koláč taky peču a na andělské slzy si receptík vytisknu. Bude se mi hodit.
    Měj pěkné dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, tak doufám, že budu mít úspěch i u vás!
      Měj hezkou sobotu, H.

      Vymazat
  12. Helo, moderní balet musel být neokoukaný zážitek. Vždy smekám před nápady a hlavně nastudování a vystoupením souboru. Někdy mi trvá dlouho než to pochopím (holka z vesnice). Kaplička nezklame a tvarohový koláč se sněhem do je dobrý nápad, rebarboru nemám, ale když jí dostanu, tak koláč upeču, máme ho rádi. Krásné dny přeje a zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl, Večernice, hodně zajímavé. Chápat to vždycky ani nejde, stáčí se prostě jen dívat a zažívat... Taky jsme si četli v programu :o)
      Měj hezký den. H.

      Vymazat
  13. Helenko,
    máme podobné kulturní zájmy i chutě na koláče. ;-)
    My v dubnu také byli v Praze na kultuře, poprvé na odpoledním představení v divadle R. Brzobohatého na komedii Trosečnice a doporučuji!
    Hradišťan s Ulrychovci nikdy nezklamou!
    Linecký koláč s rebarborou peču v sezóně.
    Ale Andělské slzy neznám, už ten název je k nakousnutí!
    A když je tam tvaroh, už se mi sbíhají sliny. ;-)
    Jen poraď jak na ty andělské slzy- nemyslím recept na karamel, ale jak je souměrně dát na koláč?
    Krásné dubnové dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji za doporučení. Koncert jsme si fakt užili, je to jako pohlazení.
      O kapičkách jsme si už psaly :o)
      Měj příjemné dny, H.

      Vymazat
  14. Helenko, z kultury pro mne určitě víc Hradišťan, jenže... v ND jsem byla několikrát a bylo mi "jedno", co dávají, chtěla jsem se tam prostě dostat. Také jsem víc sledovala výzdobu a vše kolem.
    Koláče jsou zajímavé, kdysi jsem pekla Sloní slzy, také to letělo. Rebarboru nemá každý rád (přítel), tak jistě by to šlo nahradit jiným ovocem.
    Hezký zbytek dubna přeji. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tobě by se asi líbila prohlídka divadla jako takového. Byli jsme, je to od sklepa po horní terasu a je to opravdu parádní zážitek.
      Sloní slzy zase neznám já! Linecká koláč nezklame a ovoce se dá dávat podle chuti a sezóny.
      Měj příjemný den. H.

      Vymazat
  15. Helenko, s chutí bych šla jak na balet, tak i na Hradišťan s Ulrychovými. Dávala jsem spíše přednost klasickému baletu na špičkách. Několik let jsem vozila dceru na balet, pak už jezdila sama a po osmi letech skončila. Dodnes má krásné držení těla a talent na tanec. Později jsem vozila vnučku Emu k ruské primabalerině na hodiny klasického baletu. Byly tam dvě až tři české holčičky, vše ostatní byly Rusky, Ukrajinky a další. Ema byla dle profesorky talentovaná, ale po čase jí to přestalo bavit a přešla na streetdance. Pak přišel covid a vše skončilo.
    Andělské slzy vyzkouším, rebarboru, kterou miluju, mi zakázali doktoři.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, byly to opravdu moc krásné zážitky!
      Bpm by se Emě asi líbilo, prvky streetdance tam rozhodně byly.
      Netušila jsem, že rebarbora může být na "seznamu". Asi zatěžuje ledviny? To je škoda, když ji máš ráda...
      I tobě přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  16. Helenko, tak balet bych si taky nechala líbit a ještě k tomu v Národním! Terka ti to krásně vybrala.
    Na koláč jsem taky narazila, už ten název... Zjistila jsem ale, že je to složitější varianta naší oblíbené Peřinové buchty, a tak jsem jej ani nezkoušela. Tobě se povedl pěkně.
    Měj pohodový zbytek týdne a doufám, že už se oteplí, ať můžeme na zahradu. Zdraví Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, naše děti dávají krásné dárky...
      Koláč skutečně nepatří k těm "zamíchat a upéct", ale dobrý je moc.
      Předpokládám, že si užíváš víkend venku, tak přeji povedenou neděli a zdravím, H.

      Vymazat
  17. Helenko, krásné kulturní vyžití. A pěkné fotky. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  18. Helenko, krásné kulturní zážitky! Rebarboru miluju a Andělské slzy určitě zkusím. Sice ne každý v naší rodině je fanda tvarohu, ale já ho miluju!
    Krásnou neděli, Helenko!

    OdpovědětVymazat
  19. Vypada to jako oparvdu pestry duben, nejen kulturne:-). Slzy a cely dort vypadaji velmi jedle:-). Hezky vecer, Helenko. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, sešlo se to :o)
      Děkuji za pochvalu, Marcelko a přeji příjemný den. H.

      Vymazat
  20. Zážitky jsou nejlepší dárky. My byli naposledy v divadle na začátku dubna a moc jsme si to užili. Koláč vypadá výborně, jen nemůžu přijít na to, jak ty slzy nahoře krému vzniknou :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Míšo! Taky mám divadlo moc ráda.
      Ty slzy se "dělají" v troubě samy - je to dobrý fór, prostě z cukru se stane karamel...
      Měj hezký večer, H.

      Vymazat
  21. Helenko, krásné zážitky. Podle fotografií a povídání se povedlo a máte na co vzpomínat. Koláč u nás neprojde - ten tvaroh :-) Ale já bych si určitě dala, vypadá chutně, leda že bych si upekla do malé formy :-) Moc hezký sváteční den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Leni, užili jsme si to.
      Vidím, u nás je tvaroh hodně oblíbený, ale někomu prostě nechutná... Pozvala bych tě, ale musela bys být rychlá :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  22. je super, že jsi takto vyrazila za kulturou! :) ND v Praze je nádherné ♥

    OdpovědětVymazat