...chleba s pečenou paprikou...
neděle, dubna 14, 2024Příjemný večer vám všem!
No, nazvat tohle chlebem je trochu nadnesené, řekněme slaná buchta.
Potřebuje:
200 g hladké mouky s 3/4 sáčkem prášku do pečiva, 500 g pečené papriky, 100 g černých oliv, 100 g tvrdého sýra (já měla goudu), 3 vejce, 100 ml mléka, 8 lžic olivového oleje, sůl, pepř, bazalka
Smícháme sypké složky a kostičky sýra. V druhé misce rozšleháme vejce s mlékem a olejem. Pochopitelně jsem teď nepekla ty koupené skleníkové papriky, pomohla jsem si už těmi upečenými ve sklenici. Papriku necháme okapat, pokrájíme na proužky. Pár proužků jsem odložila stanou stejně tak i pár oliv. Teď předehřejeme troubu na 180 stupňů a smícháme vše v hladké těsto. Použila jsem chlebíčkovou formu vyloženou papírem, ale klidně můžete upéct slanou bábovku nebo třeba muffiny. Povrch ozdobíme a pečeme asi 40 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí.
Je to rychlé a dobré. Se zeleninovým salátem dobrý večeře.
A ještě vám ukážu moc hezké místo. Kolem odbočky z dálnice na Náměšť na Hané občas jezdíme, i o zámku vím, ale odbočili jsme poprvé. Byla to moc hezká zastávka na cestě do Luhačovic, pro vás možná tip na výlet.
Klasicistní zámek s patrnými renesančnímu stopami jsme obkroužili. A to doslova ne jednou. Myslím, že to je unikát - zámek stojí uprostřed kruhové zahrady a kolem ní vede jednosměrný kruhový objezd. To jsem opravdu ještě nikdy neviděla :o)
Se zámkem je spojeno množství slavných rodů - Harrachové, Ditrichštějnové, Gallasové, Kinští. Posledně jmenování mají na místním hřbitově empírovou hrobku.
Park v době naší návštěvy ještě spal, ale i tak měl velké kouzlo. Krásná procházka. Je to malebné místo.
Schodiště s barokními sochami působí skutečně impozantně, i když bazén byl zatím vypuštěný.
Přeji hezký večer a úspěšný týden.
Vaše Helena
46 komentářů
děkuji za tip na výlet...Sv.
OdpovědětVymazatJe tam moc hezky, Světlanko!
VymazatMoc zdravím, H.
Buchta je pro mě asi moc velkým mišmašem, věřím ale, že chutná :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Dominiko, je tam toho míň než na kdejaké pizze - prostě Itálie :o)
VymazatZdravím, H.
Na ten chleba jsem dostala chuť. A super výlet.
OdpovědětVymazatRenatko, jednoduché a jedlé!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Heleno, oboje jsou zajímavé tipy - jak ten kuchařský, tak ten výletnický. I když tedy Náměšť na Hané mám z ruky a papriky bych musela péct ty kupované. Ale někdy se oboje může hodit...
OdpovědětVymazatHezký nastávající týden
Stáňo, děkuji za návštěvu, ani my nemáme Náměšť za rohem, ale rádi jsme se zastavili.
VymazatMěj pohodový den. H.
Mě se tyhle tipy od tebe na slané buchty moc líbí :) mňam! A zámek vypadá moc hezky. Je vidět, že se o něj starají.
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, děkuji, to jsem opravdu potěšená!
VymazatMěj pohodový den. H.
Helenko ten zámek je nádherný. Kinští v posledních letech mnoho svých nemovitosti dali do pořádku a za to jim patří veliký dík. Jestli i tento zámek, nevím, ale psala jsi je jako poslední majitele, tak to možné je. Chléb (slaná buchta) vypadá zajímavě. Já už peču jen to, co mám vyzkoušené. Manžel ty novoty moc nechce i když já bych to mnohdy i ráda ochutnala. Přeji ti krásné jarní dny.
OdpovědětVymazatJáro, je. Moc se nám tam líbilo. Já jsem nevypisovala celou historii, posledními majiteli byla rodina nějakého továrníka, zámek jim byl zabaven a teď ho spravuje městys. Je tam opravdu moc hezky.
VymazatA k těm jídlům - vím, že muži bývají často konzervativní, ten můj naštěstí ne, tak mohu zkoušet a experimentovat :o)
Měj se moc hezky, H.
Ten chleba vypadá moc dobře. Děkuji za tip na hezký výlet. 🙂
OdpovědětVymazatHezký den.
Děkuji a rádo se stalo, Nikolko!
VymazatMěj pohodové dny, H.
Lezarts
OdpovědětVymazatObojí perfektní tipy!
Mrkvový koláč měl úspěch, tak musím zkusit i tento chleba.
Přeji Hezké jarní dny!
Ro mám radost, Renatko!
VymazatMoc děkuji a zdravím, H.
Helo, pro dnešek je tvůj článek a foto moc pěkný mix - výlet s něčím dobrým v batohu.
OdpovědětVymazatDíky a fotky? jako vždy moc povedené. Jiřina z N.
Jiřinko, je pravda, že tenhle chleba by se do batohu klidně vzít mohl.
VymazatMoc děkuji a přeji příjemný den. H.
Tak ten chlebo-slano buchta vypadá dobře a mně by určitě chutnal. A ten zámek se mi líbí moc.
OdpovědětVymazatDoslova malebné místo jsi krásně svými fotkami zachytila.
Měj se hezky!
Hanka
Chleba měl u nás úspěch, mám ho prý péct častěji :o)
VymazatDěkuji za pochvalu, zámek opravdu stojí za návštěvu...
Haničko, posílám pozdravy, H.
Helo, určitě to byl parádní výlet, zaujal mě ten kruhový objezd, to se jen tak nevidí. Zdravím 🌞
OdpovědětVymazatEvi, bohužel se to nedá vyfotit, je dronová fotka je opravdu parádní...
VymazatPosílám pozdravy, H.
Helenko, chléb vypadá naprosto luxusně 👍👍👍. Už jen při pohledu na něj se mi sbíhají sliny.
OdpovědětVymazatNáměšť na Hané je pro nás trochu z ruky, ale jak se říká - nikdy neříkej nikdy. Třeba nás to někdy do těchto končin zavane a já budu vědět, kam se podívat.
Měj hezké dny. 🍀
Děkuji, Alenko, je pravda, že zmizel hodně rychle :o)
VymazatMy to máme taky daleko, tak se po cestě ráda zastavím na místech, které nejsou zrovna v dosahu. Když to tedy jde...
I tobě přeji hezké dny. H.
Helenko, zámek máme nedaleko, ale taky jsme tam ještě nebyli. Doporučuji poblíž zámek Čechy pod Kosířem a na Kosíři je pěkná rozhledna.
OdpovědětVymazatJak prosím tě zavařuješ ty pečené papriky?
Díky za info a přeji ti pěkný nový týden. Jitka
Jituško, někdy zajeďte, líbilo se nám tam. U zámku v Čechách pod Košířem jsme před roky byli, s malým Aaronem jsme se tam brouzdali zlatým listím, park je moc krásný... Zajímalo by mě i to muzeum kočárů...
VymazatA papriky, ty jsou kupované. Měla jsem ve špajzu sklenici a když jsem viděla ten recept... no znáš to :o)
Měj příjemný den. H.
Ahoj Heli, tedy objevit takovou dobrotu těsně před půlnocí, to není dobré, mám chuť jít vymetat špajz :) Vypadá skvěle a i zámeček :) Měj se krásně...
OdpovědětVymazat:o) To dobře znám, Šárko!
VymazatMěj příjemné zamrzlé dny, pa H.
Díky za tip, až někdy pojedu kolem, zastavím se tam.
OdpovědětVymazatPetře, doporučuji, je to opravdu zajímavé místo.
VymazatZdravím, H.
Super, chleba vypadá krásně a výlet musel být moc fajn :)
OdpovědětVymazatSmile Thess
Thess, děkuji za pochvalu a přeji příjemné dny, H.
VymazatHelenka,
OdpovědětVymazatkrásny výlet a receptík je zaujímavý a určite aj veľmi chutný.
Pekné dni, pá
A.
Adinko, já děkuji za milou návštěvu a posílám pozdravy, H.
VymazatTo jsou zase lákadla )))
OdpovědětVymazatDíky za tip i recept.
Eva http://es-ideas.blogspot.com/
Ráda, Evi!
VymazatMěj příjemný den. H.
Helenko, zase skvělý recept. Přemýšlím, že to zkusím do těch muffinů... I tip na výlet zajímavý. Park udržovaný, zámek opravený, určitě hezká zastávka na protažení nohou. Krásné dny přeji
OdpovědětVymazatLeni, to určitě půjde a bude to hezky vypadat.
VymazatV Náměšti se nám moc líbilo...
I ty měj hezké dny, H.
Ahoj Helenko, chleba vypadá náramně, hned bych ochutnala. Už si v hlavě skládám, jak ho udělat v bezlepkový, bezhistaminový a bezmléčný podobě (ach, ty alergie) a myslím, že to půjde. ;) A věříš, že jsem v Luhačovicích byla dneska poprvé? Tak moc děkuju za tip, píšu si a určitě se tam někdy vypravím, vypadá to půvabně. Měj se krásně. Vivi
OdpovědětVymazatViviv, tedy ty to vaření a pečení fakt nemáš jednoduché!
VymazatA ty Luhačovice, já tam byla taky prvně a moc se mi ta malebnost a úpravnost líbila. Skvělé zklidnění...
Měj se moc hezky, H.
Helenko, "chleba" vypadá hodně chutně. Díky za recept. Zámek je také moc pěkný, vůbec jsem o něm nevěděla. No většinou jezdíme vlakem dál, tak o tomto místě nevím. Mrknu se do map. Měj hezké dny. M.
OdpovědětVymazatMaruško, děkuji za pochvalu!
VymazatPamátek máme na tak malou zemičku opravdu hodně, i já často objevím něco, o čem jsem neměla ani tušení...
Přeji hezké dny, H.
Helenko, hlavně děkuji za trochu "propagace" Moravy. Já mohu napsat, že to tam znám, v Náměšti jsme byli a byli jsme i na prohlídce toho zámku. Někdy najdu najdu fotky, zatím jsem to na blog nedávala. Je škoda, že mnozí o tom vůbec neví. Také "objevujeme" to, co je blízko.
OdpovědětVymazatPřeji další podobné výlety nejen do kuchařských krajů. 😉
Haničko, moc ráda! Ještě nejsou příspěvky o naší cestě na Moravu u konce a květnu jedeme zase, i když trochu jinam... Ráda se díky tvým fotkám podívám i dovnitř zámku.
VymazatMěj příjemný den a moc zdravím, H.
Ahoj Helenko,
OdpovědětVymazatzámek vypadá moc krásně, líbí se mi. Co se týče pečeného chleba, to by pro mě nebylo, protože nesnáším papriku a ani olivy mi moc nejedou. Vypadá ale jinak moc hezky.
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, zámek se nám moc líbil, snad to jednou vyjde a mrkneme se i dovnitř...
VymazatMěj hezký den. H.