...chleba s pečenou paprikou...

neděle, dubna 14, 2024


Příjemný večer vám všem!


No, nazvat tohle chlebem je trochu nadnesené, řekněme slaná buchta. 
Potřebuje:
200 g hladké mouky s 3/4 sáčkem prášku do pečiva, 500 g pečené papriky, 100 g černých oliv, 100 g tvrdého sýra (já měla goudu), 3 vejce, 100 ml mléka, 8 lžic olivového oleje, sůl, pepř, bazalka


Smícháme sypké složky a kostičky sýra. V druhé misce rozšleháme vejce s mlékem a olejem. Pochopitelně jsem teď nepekla ty koupené skleníkové papriky, pomohla jsem si už těmi upečenými ve sklenici. Papriku necháme okapat, pokrájíme na proužky. Pár proužků jsem odložila stanou stejně tak i pár oliv. Teď předehřejeme troubu na 180 stupňů a smícháme vše v hladké těsto. Použila jsem chlebíčkovou formu vyloženou papírem, ale klidně můžete upéct slanou bábovku nebo třeba muffiny. Povrch ozdobíme a pečeme asi 40 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí.


Je to rychlé a dobré. Se zeleninovým salátem dobrý večeře. 


A ještě vám ukážu moc hezké místo. Kolem odbočky z dálnice na Náměšť na Hané občas jezdíme, i o zámku vím, ale odbočili jsme poprvé. Byla to moc hezká zastávka na cestě do Luhačovic, pro vás možná tip na výlet.


Klasicistní zámek s patrnými renesančnímu stopami jsme obkroužili. A to doslova ne jednou. Myslím, že to je unikát - zámek stojí uprostřed kruhové zahrady a kolem ní vede jednosměrný kruhový objezd. To jsem opravdu ještě nikdy neviděla :o)


Se zámkem je spojeno množství slavných rodů - Harrachové, Ditrichštějnové, Gallasové, Kinští. Posledně jmenování mají na místním hřbitově empírovou hrobku.


Park v době naší návštěvy ještě spal, ale i tak měl velké kouzlo. Krásná procházka. Je to malebné místo.
Schodiště s barokními sochami působí skutečně impozantně, i když bazén byl zatím vypuštěný.




Moc se mi líbila i kolonáda u vstupu do zámku z roku 1925.


Tak pokud pojedete kolem, zastavte se.

Přeji hezký večer a úspěšný týden.

Vaše Helena




 

You Might Also Like

46 komentářů

  1. Buchta je pro mě asi moc velkým mišmašem, věřím ale, že chutná :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, je tam toho míň než na kdejaké pizze - prostě Itálie :o)
      Zdravím, H.

      Vymazat
  2. Na ten chleba jsem dostala chuť. A super výlet.

    OdpovědětVymazat
  3. Heleno, oboje jsou zajímavé tipy - jak ten kuchařský, tak ten výletnický. I když tedy Náměšť na Hané mám z ruky a papriky bych musela péct ty kupované. Ale někdy se oboje může hodit...
    Hezký nastávající týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji za návštěvu, ani my nemáme Náměšť za rohem, ale rádi jsme se zastavili.
      Měj pohodový den. H.

      Vymazat
  4. Mě se tyhle tipy od tebe na slané buchty moc líbí :) mňam! A zámek vypadá moc hezky. Je vidět, že se o něj starají.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  5. Helenko ten zámek je nádherný. Kinští v posledních letech mnoho svých nemovitosti dali do pořádku a za to jim patří veliký dík. Jestli i tento zámek, nevím, ale psala jsi je jako poslední majitele, tak to možné je. Chléb (slaná buchta) vypadá zajímavě. Já už peču jen to, co mám vyzkoušené. Manžel ty novoty moc nechce i když já bych to mnohdy i ráda ochutnala. Přeji ti krásné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, je. Moc se nám tam líbilo. Já jsem nevypisovala celou historii, posledními majiteli byla rodina nějakého továrníka, zámek jim byl zabaven a teď ho spravuje městys. Je tam opravdu moc hezky.
      A k těm jídlům - vím, že muži bývají často konzervativní, ten můj naštěstí ne, tak mohu zkoušet a experimentovat :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  6. Ten chleba vypadá moc dobře. Děkuji za tip na hezký výlet. 🙂
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  7. Lezarts
    Obojí perfektní tipy!
    Mrkvový koláč měl úspěch, tak musím zkusit i tento chleba.
    Přeji Hezké jarní dny!

    OdpovědětVymazat
  8. Helo, pro dnešek je tvůj článek a foto moc pěkný mix - výlet s něčím dobrým v batohu.
    Díky a fotky? jako vždy moc povedené. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, je pravda, že tenhle chleba by se do batohu klidně vzít mohl.
      Moc děkuji a přeji příjemný den. H.

      Vymazat
  9. Tak ten chlebo-slano buchta vypadá dobře a mně by určitě chutnal. A ten zámek se mi líbí moc.
    Doslova malebné místo jsi krásně svými fotkami zachytila.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chleba měl u nás úspěch, mám ho prý péct častěji :o)
      Děkuji za pochvalu, zámek opravdu stojí za návštěvu...
      Haničko, posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  10. Helo, určitě to byl parádní výlet, zaujal mě ten kruhový objezd, to se jen tak nevidí. Zdravím 🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, bohužel se to nedá vyfotit, je dronová fotka je opravdu parádní...
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  11. Helenko, chléb vypadá naprosto luxusně 👍👍👍. Už jen při pohledu na něj se mi sbíhají sliny.
    Náměšť na Hané je pro nás trochu z ruky, ale jak se říká - nikdy neříkej nikdy. Třeba nás to někdy do těchto končin zavane a já budu vědět, kam se podívat.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Alenko, je pravda, že zmizel hodně rychle :o)
      My to máme taky daleko, tak se po cestě ráda zastavím na místech, které nejsou zrovna v dosahu. Když to tedy jde...
      I tobě přeji hezké dny. H.

      Vymazat
  12. Helenko, zámek máme nedaleko, ale taky jsme tam ještě nebyli. Doporučuji poblíž zámek Čechy pod Kosířem a na Kosíři je pěkná rozhledna.
    Jak prosím tě zavařuješ ty pečené papriky?
    Díky za info a přeji ti pěkný nový týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, někdy zajeďte, líbilo se nám tam. U zámku v Čechách pod Košířem jsme před roky byli, s malým Aaronem jsme se tam brouzdali zlatým listím, park je moc krásný... Zajímalo by mě i to muzeum kočárů...
      A papriky, ty jsou kupované. Měla jsem ve špajzu sklenici a když jsem viděla ten recept... no znáš to :o)
      Měj příjemný den. H.

      Vymazat
  13. Ahoj Heli, tedy objevit takovou dobrotu těsně před půlnocí, to není dobré, mám chuť jít vymetat špajz :) Vypadá skvěle a i zámeček :) Měj se krásně...

    OdpovědětVymazat
  14. Díky za tip, až někdy pojedu kolem, zastavím se tam.

    OdpovědětVymazat
  15. Super, chleba vypadá krásně a výlet musel být moc fajn :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  16. Helenka,
    krásny výlet a receptík je zaujímavý a určite aj veľmi chutný.
    Pekné dni, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
  17. To jsou zase lákadla )))
    Díky za tip i recept.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  18. Helenko, zase skvělý recept. Přemýšlím, že to zkusím do těch muffinů... I tip na výlet zajímavý. Park udržovaný, zámek opravený, určitě hezká zastávka na protažení nohou. Krásné dny přeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to určitě půjde a bude to hezky vypadat.
      V Náměšti se nám moc líbilo...
      I ty měj hezké dny, H.

      Vymazat
  19. Ahoj Helenko, chleba vypadá náramně, hned bych ochutnala. Už si v hlavě skládám, jak ho udělat v bezlepkový, bezhistaminový a bezmléčný podobě (ach, ty alergie) a myslím, že to půjde. ;) A věříš, že jsem v Luhačovicích byla dneska poprvé? Tak moc děkuju za tip, píšu si a určitě se tam někdy vypravím, vypadá to půvabně. Měj se krásně. Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viviv, tedy ty to vaření a pečení fakt nemáš jednoduché!
      A ty Luhačovice, já tam byla taky prvně a moc se mi ta malebnost a úpravnost líbila. Skvělé zklidnění...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  20. Helenko, "chleba" vypadá hodně chutně. Díky za recept. Zámek je také moc pěkný, vůbec jsem o něm nevěděla. No většinou jezdíme vlakem dál, tak o tomto místě nevím. Mrknu se do map. Měj hezké dny. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, děkuji za pochvalu!
      Památek máme na tak malou zemičku opravdu hodně, i já často objevím něco, o čem jsem neměla ani tušení...
      Přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  21. Helenko, hlavně děkuji za trochu "propagace" Moravy. Já mohu napsat, že to tam znám, v Náměšti jsme byli a byli jsme i na prohlídce toho zámku. Někdy najdu najdu fotky, zatím jsem to na blog nedávala. Je škoda, že mnozí o tom vůbec neví. Také "objevujeme" to, co je blízko.
    Přeji další podobné výlety nejen do kuchařských krajů. 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, moc ráda! Ještě nejsou příspěvky o naší cestě na Moravu u konce a květnu jedeme zase, i když trochu jinam... Ráda se díky tvým fotkám podívám i dovnitř zámku.
      Měj příjemný den a moc zdravím, H.

      Vymazat
  22. Ahoj Helenko,
    zámek vypadá moc krásně, líbí se mi. Co se týče pečeného chleba, to by pro mě nebylo, protože nesnáším papriku a ani olivy mi moc nejedou. Vypadá ale jinak moc hezky.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, zámek se nám moc líbil, snad to jednou vyjde a mrkneme se i dovnitř...
      Měj hezký den. H.

      Vymazat