...podzim na Vysočině...
čtvrtek, listopadu 30, 2023Příjemný den vám všem!
Dnes nabídnu pár fotek pořízených minulý týden na pracovní cestě. Krom práce jsem si dostatečně užili deště, mrholení a bláta. Teď už to tam vypadá určitě všechno jinak. Nejen Vysočinu zasypal sníh.
Jeden malý rybníček plný kaprů s kouzelným molem je v bezprostřední blízkosti penzionu. Takový výhled na barevný podzim si nemohl nechat ujít ani náš pan "kolega" :o).
Zvědavost na obou stranách plotu :o)
Vysočina je prostě krásná i za deště...
Na závěr přidám jeden recept nebo spíš takový tip na změnu. Jednou v létě se postupně ohlásily obě děti. V pekárně jsem měla těsto na pizzu, přece ten, kdo přijede později nebude jíst ohřívanou... Tak jsem těsto rozdělila na bochánky a pekla postupně. A nějak to u nás zdomácnělo :o)
Těsto dělám roky stejné, myslím, že je od Moniky z kopečku. Do pekárny dám 50 ml olivového oleje, 250 ml studené vody, 500 g hladké mouky, lžičku soli a 1/2 kostky droždí.Hotové těsto rozdělím na 8 stejných bochánků, ty rukou roztáhnu a rozplácnu. Uložím na plech s pečícím papírem a obložím.
Na fotkách je základ "červený" - použila jsem zbylou omáčku z těstovin (olivový olej, cibule, česnek, passata a rajčata z plechovky, sůl, pepř, italské bylinky). Někdy dělám i "bílý" - Palouček rozmíchaný s trochou zakysané smetany.
A ještě obložit - tady se chuti i fantazii meze opravdu nekladou. Dost často "uklidím" v lednici. Mozzarela a jakýkoli jiný sýr, cibule, česnek, špenát, pálivý salám, šunka, tuňák, kolečka lilku, cukety, olivy,...
Doladím bylinkami a třeba i sezamem.
Než vše obložíme, těsto stihne nakynout, můžeme dát plech do trouby.
42 komentářů
Helo, rybníky a břízy to je balzám na duši. Příroda je nádherná. Takové chutě nám děláš, moje dcera to také tak peče. Pohodové dny přeje Večernice.
OdpovědětVymazatVečernice, bylo tam moc krásně, i když bylo všude bláto. Škoda, že sněžilo až za týden...
VymazatPosílám pozdravy, H.
Helenka, pekné fotky prírody...a tie mini pizze vyzerajú veľmi chutne...neviem neviem ci nebudem piect tento vikend :)
OdpovědětVymazatZuzko, tak co, pekla si :o)?
VymazatMoc děkuji a zdravím, H.
Takovou pracovní cestu bych si také dala líbit. Krásné fotky přírody i relax. Pekárnu ani program pizza nemám, ale snad bych to uhnětla v rukách a nechala vykynout. Díky za recept.
OdpovědětVymazatMaruško, to víš, všechny takové nejsou...
VymazatTěsto určitě taková zkušená žena jako ty zvládne i bez pekárny!
Moc tě zdravím, H.
Helo, i když byla cesta pracovní užili jste si i krásnou přírodu a skvělé večerní koupání, prostě paráda. Bochánky jsou skvělý nápad na pročištění lednice. Občas by se to hodilo určitě každému z nás. Měj se hezky, zdravím 😀😁
OdpovědětVymazatEvi, užili! všechno se zvládlo a byl čas i na odpočinek. Ten bazén bych si dala i častěji :o)
VymazatMáš pravdu, lednici uklidíš a ještě vyrobíš dobrotu :o)
Pa, H.
Rybníky mám ráda a Vysočina je moje srdcovka. děkuji Helenko za krásné fotografie. Dobrůtka by se také hodila.Vypadá to moc dobře. Přeji Ti krásné dny.
OdpovědětVymazatMoc děkuji, Járo!
VymazatMěj příjemný večer, H.
Vše vypadá báječně - krajina, chlupatý miláček i pizza. Měj se Helenko hezky. Já dneska ulehla s covidem((
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, děkuji a doufám, že už si OK a užíváš si advent!
VymazatOpatruj se, pa H.
Na Vysočině je krásně - a zima :D Už se těším, až se tam zase v létě vrátím. I u nás je všude bílo a na víkend má hodně sněžit, tak jsme zvědaví. Pizzy akorát do ruky vypadají moc dobře, úplně jsem na ně dostala chuť a když koupím droždí, mohla bych se na ně o víkendu vrhnout.
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Máš pravdu, manžel má rodinu z Chotěboře, vždycky tam bylo trochu chladněji.
VymazatMíšo, ráda jsem tě inspirovala!
Měj se moc hezky! H.
Helenko, proč si mne nebereš sebou jako nosiče, líbilo by se mi na Vysočině i u upečené dobroty. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatJiřinko, to bych si nedovolila, ale jako parťáka na procházku bych tě brala všem deseti...
VymazatMěj se krásně, pa H.
Lezarts
OdpovědětVymazatJá jsem si užívala taky na podzim na Vysočině a dokonce nedaleko Batelova v Řásné.Musím potvrdit, že je tam opravdu krásně!!!
Ty pizza jednohubky, vypadají lákavě!
No, Renatko, to je opravdu kousek... Vysočina je opravdu krásná!
VymazatDěkuji a posílám pozdravy, H.
Krásné fotografie.Vysočina je krásná a jsem moc ráda,že díky vnučce,která tam studovala a my ji občas vezli,jsem mohla aspoň něco z ní poznat.Těsto si píšu.Mám pizzu moc ráda,ale manžel ne a většinou si ji dávám v restauraci.Udělám si ji z poloviční dávky a už se těším.Helenko,hezký večer
OdpovědětVymazatMoc děkuji, Jituško! Ráda věřím, že jste vnučku vozili rádi! Taky mě těší, když nás tam cesty zavedou...
VymazatTěsto můžeš klidně schovat do mrazáku, však ona se najde příležitost...
Měj se moc hezky, H.
Heleno, to jsi byla skoro "u nás" :D. Máme chalupu od Medlánek kousek (do Batelova to máme 4 km přes les). Pořád se chystáme, že se tam někdy vypravíme aspoň na oběd (na víkend asi ne, když máme vlastní ubytování kousek odtud :D), ale ještě jsme se k tomu nedostali... Vysočinu mám ráda - má svůj půvab, i když umí být i drsná.
OdpovědětVymazatRecept na pizzu musím někdy zkusit, jen nemám pekárnu, takže to budu muset hodit do robotu :).
Měj se fajn
Stáňo, však jsem na tebe taky vzpomínala... Na jídlo si zajděte, pokud mohu z té krátké návštěvy soudit, pak kuchař vařit umí. Kraj je to opravdu krásný!
VymazatRobot to těsto určitě zvládne, klidně dej část do mrazáku.
Přeji hezký večer, H.
Helenko, fotky jsem si prohlédla se zájmem, Vysočinu téměř neznám, jezdili jsme jinam. Pekárnu mám dva roky, občas něco upečeme, ale pizzu nepeču, nějak jsme oba k tomu nenašli cestu. Ale vypadá to hezky a je to inspirace. Zase je to lepší než pořád sladké koláče.
OdpovědětVymazatAť se daří! 👍
Hani, je to jen malá ukázka, zase tak moc volného času nebylo, ale jsem ráda i za to.
VymazatV domácí pekárně moc nepeču, ale kynuté těsto jí ráda svěřím, šetřím ruce.
Měj se moc hezky, H.
Každý kraj má to svoje. Moc pěkné fotky z daného místa a nejen ty. Vyfocená dobrota se mi taky moc líbí. Mám někde recept na minipizzičky. ale už jsem ho hodně dlouho nevytáhla. Je podobný tomu Tvému.
OdpovědětVymazatMěj pěkný víkend !
Hanka
Haničko, i já jsem ten recept okoukala a peču ho už roky.
VymazatNa Vysočině musí být teď překrásně...
Měj hezké dny, H.
Helenko zdravím, moc pěkná příroda, ráda na Vysočinu jezdím. Já pizzu nevyhledávám, ale moje vnučky by se do toho hned pustily. Aaron je tak hezký pejsek ! Užij si adventní víkend, Lenka
OdpovědětVymazatMáš pravdu, Leni, pohled na ty kopečky je tak příjemný, i když mě ten chlupáč moc kochat nenechal. On je prostě pořád rychlý :o)
VymazatRáda věřím, že holčičky by si smlsly :o)
Moc tě zdravím, H.
Vysočina je krásna ❤️ a minipizze vyzerajú naozaj lákavo 😍 Krásne dni, Marta
OdpovědětVymazatMoc děkuji za milá slova, Marti!
VymazatPřeji příjemné adventní dny, H.
Heli, tímhle pečením tady před obědem mi tedy děláš chutě. Muselo to být báječné, moc ráda bych ochutnala kdyby to šlo. Já pečení miluji, teda co se týče sladkého, ale vaření nesnáším. Hezký víkend přeji
OdpovědětVymazatJanino, mizí rychle a strávnici jen slastně mručí a někdy se poperou o ten poslední :o)
VymazatPa, H.
V tom dnešním počasí takovéhle fotky Vysočiny působí skutečně jako pořádné sci-fi. Zato ta pizza, ta je realistická, až to není pěkné :-)
OdpovědětVymazatDěkuji za milý a vtipný komentář.
VymazatMarie Veroniko, užij si advent. H.
a dnes už sníh...Sv.
OdpovědětVymazatAno, pod sněhem musí být Vysočina půvabná...
VymazatSvětlanko, měj se moc hezky, H.
Helenko, krásné fotky. Víš, jaké jsou nejkrásnější? Jasně u mě vyhrává to zlatíčko! Ty mini pizzy vypadají skvostně. Měj pěknou adventní neděli.
OdpovědětVymazatMarti, on ten rošťák ví, že má své obdivovatelky :o)
VymazatMoc děkuji a posílám pozdravy, H.
Helenko, je fajn, že si umíte i odpočinout a užít pracovní cestu jinak. Ubytování nádherné, není nad to, když je tu soukromí. To máme také rádi.
OdpovědětVymazatPizza je u nás každý měsíc a to je moc dobrý nápad, fázovat pečení podle toho jak potřebuješ. Vyzkouším příště.
Přeji ti krásný adventní večer i celý nový týden. Pa Jitka
Jituško, ono to vždycky tak není, ale občas se zadaří...
VymazatRáda věřím, že pizza je u vás v kurzu :o)
Měj příjemné dny, H.
Ahoj Helenko,
OdpovědětVymazatlíbí se mi pizza bochánky i penzion, oboje si ukládám jako dobrý tip:-)
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Tak to mě těší, Hani!
VymazatMěj se moc hezky, pa H.