...podzim na Vysočině...

čtvrtek, listopadu 30, 2023

Příjemný den vám všem!

Dnes nabídnu pár fotek pořízených minulý týden na pracovní cestě. Krom práce jsem si dostatečně užili deště, mrholení a bláta. Teď už to tam vypadá určitě všechno jinak. Nejen Vysočinu zasypal sníh.



Za základnu jsme na doporučení zvolili wellness penzion Medličky nedaleko Batelova. V jeho okolí je spoustu možností k procházkám. Líbilo se nám u takové soustavy rybníků, i když tam fučelo jako na Sibiři.




Jeden malý rybníček plný kaprů s kouzelným molem je v bezprostřední blízkosti penzionu. Takový výhled na barevný podzim si nemohl nechat ujít ani náš pan "kolega" :o).



Zvědavost na obou stranách plotu :o) 

Vysočina je prostě krásná i za deště...



Tenhle bonus jsme si fakt užili - bazén i vířivku jsme měli večer sami pro sebe... 

Na závěr přidám jeden recept nebo spíš takový tip na změnu. Jednou v létě se postupně ohlásily obě děti. V pekárně jsem měla těsto na pizzu, přece ten, kdo přijede později nebude jíst ohřívanou... Tak jsem těsto rozdělila na bochánky a pekla postupně. A nějak to u nás zdomácnělo :o)

Těsto dělám roky stejné, myslím, že je od Moniky z kopečku. Do pekárny dám 50 ml olivového oleje, 250 ml studené vody, 500 g hladké mouky, lžičku soli a 1/2 kostky droždí.
Hotové těsto rozdělím na 8 stejných bochánků, ty rukou roztáhnu a rozplácnu. Uložím na plech s pečícím papírem a obložím.

 
Na fotkách je základ "červený" - použila jsem zbylou omáčku z těstovin (olivový olej, cibule, česnek, passata a rajčata z plechovky, sůl, pepř, italské bylinky). Někdy dělám i "bílý" - Palouček rozmíchaný s trochou zakysané smetany. 
A ještě obložit - tady se chuti i fantazii meze opravdu nekladou. Dost často "uklidím" v lednici. Mozzarela a jakýkoli jiný sýr, cibule, česnek, špenát, pálivý salám, šunka, tuňák, kolečka lilku, cukety, olivy,...
Doladím bylinkami a třeba i sezamem. 
Než vše obložíme, těsto stihne nakynout, můžeme dát plech do trouby.

Peču na program pizza ne déle než 15 minut. Pokud ho v troubě nemáte, předehřejte ji tak na 220 stupňů.

Mějte příjemný den!

Vaše Helena

You Might Also Like

42 komentářů

  1. Helo, rybníky a břízy to je balzám na duši. Příroda je nádherná. Takové chutě nám děláš, moje dcera to také tak peče. Pohodové dny přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večernice, bylo tam moc krásně, i když bylo všude bláto. Škoda, že sněžilo až za týden...
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  2. Helenka, pekné fotky prírody...a tie mini pizze vyzerajú veľmi chutne...neviem neviem ci nebudem piect tento vikend :)

    OdpovědětVymazat
  3. Takovou pracovní cestu bych si také dala líbit. Krásné fotky přírody i relax. Pekárnu ani program pizza nemám, ale snad bych to uhnětla v rukách a nechala vykynout. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, to víš, všechny takové nejsou...
      Těsto určitě taková zkušená žena jako ty zvládne i bez pekárny!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  4. Helo, i když byla cesta pracovní užili jste si i krásnou přírodu a skvělé večerní koupání, prostě paráda. Bochánky jsou skvělý nápad na pročištění lednice. Občas by se to hodilo určitě každému z nás. Měj se hezky, zdravím 😀😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, užili! všechno se zvládlo a byl čas i na odpočinek. Ten bazén bych si dala i častěji :o)
      Máš pravdu, lednici uklidíš a ještě vyrobíš dobrotu :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  5. Rybníky mám ráda a Vysočina je moje srdcovka. děkuji Helenko za krásné fotografie. Dobrůtka by se také hodila.Vypadá to moc dobře. Přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Vše vypadá báječně - krajina, chlupatý miláček i pizza. Měj se Helenko hezky. Já dneska ulehla s covidem((
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji a doufám, že už si OK a užíváš si advent!
      Opatruj se, pa H.

      Vymazat
  7. Na Vysočině je krásně - a zima :D Už se těším, až se tam zase v létě vrátím. I u nás je všude bílo a na víkend má hodně sněžit, tak jsme zvědaví. Pizzy akorát do ruky vypadají moc dobře, úplně jsem na ně dostala chuť a když koupím droždí, mohla bych se na ně o víkendu vrhnout.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, manžel má rodinu z Chotěboře, vždycky tam bylo trochu chladněji.
      Míšo, ráda jsem tě inspirovala!
      Měj se moc hezky! H.

      Vymazat
  8. Helenko, proč si mne nebereš sebou jako nosiče, líbilo by se mi na Vysočině i u upečené dobroty. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, to bych si nedovolila, ale jako parťáka na procházku bych tě brala všem deseti...
      Měj se krásně, pa H.

      Vymazat
  9. Lezarts
    Já jsem si užívala taky na podzim na Vysočině a dokonce nedaleko Batelova v Řásné.Musím potvrdit, že je tam opravdu krásně!!!
    Ty pizza jednohubky, vypadají lákavě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Renatko, to je opravdu kousek... Vysočina je opravdu krásná!
      Děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  10. Krásné fotografie.Vysočina je krásná a jsem moc ráda,že díky vnučce,která tam studovala a my ji občas vezli,jsem mohla aspoň něco z ní poznat.Těsto si píšu.Mám pizzu moc ráda,ale manžel ne a většinou si ji dávám v restauraci.Udělám si ji z poloviční dávky a už se těším.Helenko,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Jituško! Ráda věřím, že jste vnučku vozili rádi! Taky mě těší, když nás tam cesty zavedou...
      Těsto můžeš klidně schovat do mrazáku, však ona se najde příležitost...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  11. Heleno, to jsi byla skoro "u nás" :D. Máme chalupu od Medlánek kousek (do Batelova to máme 4 km přes les). Pořád se chystáme, že se tam někdy vypravíme aspoň na oběd (na víkend asi ne, když máme vlastní ubytování kousek odtud :D), ale ještě jsme se k tomu nedostali... Vysočinu mám ráda - má svůj půvab, i když umí být i drsná.
    Recept na pizzu musím někdy zkusit, jen nemám pekárnu, takže to budu muset hodit do robotu :).
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, však jsem na tebe taky vzpomínala... Na jídlo si zajděte, pokud mohu z té krátké návštěvy soudit, pak kuchař vařit umí. Kraj je to opravdu krásný!
      Robot to těsto určitě zvládne, klidně dej část do mrazáku.
      Přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  12. Helenko, fotky jsem si prohlédla se zájmem, Vysočinu téměř neznám, jezdili jsme jinam. Pekárnu mám dva roky, občas něco upečeme, ale pizzu nepeču, nějak jsme oba k tomu nenašli cestu. Ale vypadá to hezky a je to inspirace. Zase je to lepší než pořád sladké koláče.
    Ať se daří! 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je to jen malá ukázka, zase tak moc volného času nebylo, ale jsem ráda i za to.
      V domácí pekárně moc nepeču, ale kynuté těsto jí ráda svěřím, šetřím ruce.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  13. Každý kraj má to svoje. Moc pěkné fotky z daného místa a nejen ty. Vyfocená dobrota se mi taky moc líbí. Mám někde recept na minipizzičky. ale už jsem ho hodně dlouho nevytáhla. Je podobný tomu Tvému.
    Měj pěkný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, i já jsem ten recept okoukala a peču ho už roky.
      Na Vysočině musí být teď překrásně...
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  14. Helenko zdravím, moc pěkná příroda, ráda na Vysočinu jezdím. Já pizzu nevyhledávám, ale moje vnučky by se do toho hned pustily. Aaron je tak hezký pejsek ! Užij si adventní víkend, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Leni, pohled na ty kopečky je tak příjemný, i když mě ten chlupáč moc kochat nenechal. On je prostě pořád rychlý :o)
      Ráda věřím, že holčičky by si smlsly :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  15. Vysočina je krásna ❤️ a minipizze vyzerajú naozaj lákavo 😍 Krásne dni, Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milá slova, Marti!
      Přeji příjemné adventní dny, H.

      Vymazat
  16. Heli, tímhle pečením tady před obědem mi tedy děláš chutě. Muselo to být báječné, moc ráda bych ochutnala kdyby to šlo. Já pečení miluji, teda co se týče sladkého, ale vaření nesnáším. Hezký víkend přeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janino, mizí rychle a strávnici jen slastně mručí a někdy se poperou o ten poslední :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  17. V tom dnešním počasí takovéhle fotky Vysočiny působí skutečně jako pořádné sci-fi. Zato ta pizza, ta je realistická, až to není pěkné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý a vtipný komentář.
      Marie Veroniko, užij si advent. H.

      Vymazat
  18. Odpovědi
    1. Ano, pod sněhem musí být Vysočina půvabná...
      Světlanko, měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  19. Helenko, krásné fotky. Víš, jaké jsou nejkrásnější? Jasně u mě vyhrává to zlatíčko! Ty mini pizzy vypadají skvostně. Měj pěknou adventní neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, on ten rošťák ví, že má své obdivovatelky :o)
      Moc děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  20. Helenko, je fajn, že si umíte i odpočinout a užít pracovní cestu jinak. Ubytování nádherné, není nad to, když je tu soukromí. To máme také rádi.
    Pizza je u nás každý měsíc a to je moc dobrý nápad, fázovat pečení podle toho jak potřebuješ. Vyzkouším příště.
    Přeji ti krásný adventní večer i celý nový týden. Pa Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, ono to vždycky tak není, ale občas se zadaří...
      Ráda věřím, že pizza je u vás v kurzu :o)
      Měj příjemné dny, H.

      Vymazat
  21. Ahoj Helenko,
    líbí se mi pizza bochánky i penzion, oboje si ukládám jako dobrý tip:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat