...letní zahrada...

pondělí, srpna 07, 2023

Příjemné odpoledne, vážení!

Dnes vám nabídnu fotky z naší zahrady. Nejsem žádná velká zahradnice. Něčemu se daří navzdory mé péči, něco u nás nejde, i když se sebe víc snažím. Prostě cesta pokus omyl. Fotky jsou posbírané v průběhu července, ty poslední jsou z pátku, než začalo pršet.
Levandulí mám několik druhů, ty statečnější se i vysemenily a dovedou vytvořit krásný keřík i ve spáře dlažby.


Plot, za kterým je sousedovic garáž, takže výhled nic moc. Mám tam třetím rokem záhon s kytkami vhodnými do polostínu - jako první kvete kokořík (děkuji Maruško), pak čechravy a nakonec floxy. O hosty se peru se slimáky, zatím vítězím...

Jediná růže na naší zahradě. Nemáme na ně půdu, nechtěla jsem je mučit. Tahle půdoryjná stála pár korun, tak jsem to riskla. A ono to vyšlo - daří se jí a dělá mi radost. Dokonce ji musím maličko krotit.



Muškáty - držáci. Vždycky říkám, že vydrží skoro všechno. Letošní horký červenec jim dal přece jen trochu zabrat...


Hortenzie - velká láska. Nejstarší keř v naší zahradě. Mám ráda všechny fáze kvetení.

Teď už jsou všechny růžové...

Další dva keře jsem si pořídila celkem nedávno, jsou to zatím jen takové děti do školky. Latnaté mají rády přímé slunce.

Tahle kráska Vanille Fraise se postupně z bílé vybarvuje do růžova.

Juky - impozantní květenství. Krása na pár dní...


Jedna z rostlin, kterým se u nás skutečně daří je Perovskie - kvete celé léto a včely a čmeláci ji prostě milují.



Rajčat dovedeme sníst neuvěřitelné množství. Všichni. Včetně Aarona :o) Zatím se jim skvěle dařilo. Máme víc jak 10 druhů a mají jedno společné - chutnají prostě božsky :o)



Neklamná známka toho, že je srpen. Dozrávají ostružiny,


kvetou sasanky a ibišky. U nás později, protože je nemám na přímém slunci.



Mějte příjemný týden!

Vaše Helena

You Might Also Like

49 komentářů

  1. Moc krásné kytičky. Já chodím vypomáhat jedním manželům, kteří mají obrovskou zahradu, protože paní je architekta zahrad a mají tam hromadu krásných rostlinek. Docela mě zasvětila, ačkoliv už si těch názvů zase moc nepamatuji :-D Ale pokaždé jsem ohromena, jde vidět, když někdo něco dělá s láskou ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak na takovou zahradu bych se ráda podívala. nechceš sebou někdy vzít foťák a zeptat se, zda by si nemohla udělat reportáž?
      Děkuji a přeji hezký den, H.

      Vymazat
  2. Helo, rajčata máš nádherná. My jsme zasadili jen pár keříčků a moc dobře nejdou, nějak se jim u nás nedaří. Není to poprvé, ale vždycky se necháme zlákat a doufáme, že tentokrát to vyjde. Tak zatím nic moc. Také máme na zahradě juky, je jich tam docela dost, ale máš pravdu, jejich květy moc dlouho nevydrží, zvlášť, když přijde silnější déšť. Měj se hezky, pá 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, teď začala trochu praskat, ale jinak - spokojenost veliká!
      Děkuji za návštěvu a přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  3. Helenko, jsem unešena, jak ti to krásně kvete. Čechravy neumím, ty je máš tedy parádní. Hortenzie bych mohla mít na zahradě jako jediné a vždy by ch byla nadšená. Ať se daří těm latnatým, ty jsou pro mne asi nejlepší. Sasankám se u nás zatím taky moc nelíbilo, ale dám jim ještě šanci. Ta růžová je moc pěkná. A ostružina a rajčata chodím očumovat a sem tam je nějaké už zralé. Konečně! Letos jim to nějak trvá.
    Přeji ti hodně zahradnických úspěchů! Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Jituško, ani nevíš, jak mě tvá slova těší, ty si můj zahradnický guru!
      Pro rajčata jsem našla to správné místo, jsou ve vyvýšeném záhoně a celkem jednou, hlavně ať přestane pršet!
      Moc ti děkuji a přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  4. Helenko,máš krásnou zahradu.Myslím,že zahrady dostaly vláhu a květy ožily.Ovšem zdá se mi té vláhy už nějak moc.U nás prší tři dny nepřetržitě a mám obavy,že mi rajčata nedozrají.Ty je máš úžasné.S kupovanými se nedají srovnat.
    Ať ti zahrada dělá pořád radost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, vzhledem k závlaze naše zahrada netrpěla, ale přírodě ten déšť určitě prospěl.
      Máš pravdu, vlastní rajčata chutnají úplně jinak... Určitě dozrají i ta tvá!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  5. Helo máš krásné hortensie, já je každému závidím, u nás se jim nedaří. Rajčátek si užívejte, jsou plné slunce a jsou sladké. Ať se daří i dále. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večernice, víš jak se to říká o tom sedlákovi a bramborách... Ta nejstarší je od mamky, taky jí nikdy nekvetla. Rajčata si opravdu užíváme.
      Pa, H.

      Vymazat
  6. Helenko, si výtečná zahradnice))))
    Přeji hezké dny. Snad se nám brzy vyčasí.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Helo, to je krásy, barev a vitamínů, úžasné pěstitelské úspěchy máš! A psa, co má rád rajčata, to snad je Aaronek jediný. My jsme měli kočku, ta měla ráda kyselé bonbony. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, moc děkuji za milá slova. Aaron, když byl malý, dávala jsem ochutnat to, co by mu neublížilo (žádné buřty!) - má rád sýr, červenou papriku a rajčata, mandle. Ale rajčata vedou - beru do ruky košíček a už jde se mnou, ví, že mu něco kápne :o)
      Měj hezký večer, H.

      Vymazat
  8. Oh - domácí rajčata a ostružiny.... Udělalas mi chutě :). Mám bohužel rajčata na chalupě nejdou vůbec (kombinace drsnější Vysočiny a toho, že jezdíme jen na víkend) a ostružin máme vždycky jen pár, taky se jim u nás moc nedaří (a je na ně ještě brzo - budou tak v druhé půli srpna, na Vysočině všechno déle trvá :D). A kytičky máš krásné
    Měj se fajn a ať ti zahrada vzkvétá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, přiznám se, že si to dost užíváme. Ostružiny jsou letos velké, některá rajčata po deštích sice trochu popraskala, ale jinak...
      Je mi jasné, že na chalupě vám to jde všechno pomaleji, dnes ráno byla velká zima i u nás...
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  9. Helenko, máš krásnou zahradu. Vím, je to práce, ale pak odměna i radost. Tak ať se dál daří všemu, co ti tam kvete a roste i pro tvoji skvělou kuchyni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, opravdu zahradě moc nedám, prostě tak, jak to stíhám. něco vyjde, něco ne.
      Moc děkuji za milá slova a přeji příjemné dny, H.

      Vymazat
  10. Krásne Helenka, milujem kvetinky... a ty ich máš veľmi pekné! Ja chodím po tej mojej záhradke a rozprávam sa s nimi :) ..keby ma niekto počul, si povie, že som stará bláznivá baba :D...Nech sa tvojim kvetinkám darí, pa Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, to bychom byly dvě - já často i nadávám, slimákům!!!
      Moc děkuji a zdravím, H.

      Vymazat
  11. Krásně Ti to kvete. U nás hortenzie změní barvu na modrou a jen tak zbloudile se objeví růžová.
    Ibíšek mám bílý, ale ještě nekvete. Poupata má už pěkně veliká, ale přeci jenom to ještě nějaký den potrvá, nežli svůj květ světu ukáže. Úrodu rajčat mám letos taky dobrou,ale musím přiznat, že zelinářskou aktivitu už vyvíjím minimálně. Ta doba je už za mnou. Takže jen tak sem tam něco.
    Měj se hezky a užívej léta. Snad už se počasí umoudří.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, barva hortenzií se mění se složením půdy. Já bez nějaké alchymie modrou nedosáhnu.
      Ibišky dnes rozkvetly naplno, odpoledne to tam bzučelo :o)
      Posílám pozdravy a přeji krásné dny. H.

      Vymazat
  12. Lezarts
    Hezky Ti to kvete! Hortenzie, moje lásky a tak jich mám plnou zahradu různých odrůd. Miluji je, protože kvetou celou hezkou sezónu:)

    OdpovědětVymazat
  13. Helenko, děkuji za představení vaší zahrady. Vypadá to krásně, jen ten, kdo zahradu měl, tak ví, co je za tím práce. Nic není samo. Kamarádka má zahradu a léta se s tím "pere", pořád to není ono. Tobě se to daří. Máš tam krásné květiny, latnaté hortenzie jsem dlouho neznala, jsou krásné. Líbí se mi i floxy, mám pod balkonem bílé, to jsou květiny našich babiček. Takže se možná dočkáme něčeho jako "Zahradníkův rok"? 😊
    Ať se daří a je co obdivovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, moc děkuji za tvá slova. Je to cesta plná omylů a nejistých výsledků. Mám moc ráda obyčejné kytky - kopretiny, floxy, nevěstin závoj, echynacei, moc bych chtěla slézové růže, ty měly babičky u plůtků...
      Budu se snažit dál :o) Pa, H.

      Vymazat
  14. Teda ty hortenzie jsou opravdu nádherný, my máme tak tři druhy a pár barev, ale krásy udělají... 🥰 Popravdě jsem hodně uvažovala nad hortenzií jako svatební kytixkou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janino, svatební kytice s hortenzií by byla nádherná.
      Moc děkuji za milou návštěvu a přeji hezké dny, H.

      Vymazat
    2. Helenko, děkuji za komentář na mém blogu a pokud nevadí, ráda bych se zeptala, do čeho se dřív pryskyřice nejčastěji zalévala? Přecejen nebylo tolik silikonových forem 😊 děkuji

      Vymazat
    3. Janino, nevadí, ale asi se nasměješ. O silikonu jsem neměla ani tušení, přívěsek se sedmikráskou byl vylit do lžíce, přívěsek ke klíčům do malé krabičky od Nivei :o)
      Měj se moc hezky! H.

      Vymazat
  15. Máš moc pěknou zahradu, obdivuju tě, že jsi tak šikovná pěstitelka :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, moc děkuji. Snažím se, ale vždycky to může být lepší...
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  16. Také jsem si oblíbila hortenzie. Jen nevím. Jak vrátit modré modrou barvu. Zrůžověla. Letos jsem si koupila dvě maličké hodně sytě růžové. Rajčata už máš červená. Našim se nechce červenat. Je jich hodně, ale...mám strach, že v těch deštích s chladném počasí chytnou plíseň a nedozrají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, jde o pH v půdě. Pokud je 3,5 - 4,5 kvetou modře. Docílí se to přidáním kamence hlinitoamonného. Počasí se zlepšuje, teď už budou rajčata červenat i u vás.
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  17. Helenko krásně Ti to všechno kvete, i já miluju kytičky a je to pro mne radost. Aaron dbá prostě na fitness stravu, Kumík taky miloval salátovou okurku, mrkev a brokolici. Ať Ti všechno hezky roste, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Leni. Aaron je ten můj doprovod, stačí vzít košík a ví, že se jde sklízet :o)
      Kumík měl rád samé dobré věci...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  18. Helenko krásně ti to kvete, hortenzii Vanille Fraise mám letos také miminko, ale snaží se. Měj se hezky, snad už letně.
    Mávám od Brna, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme tady na prodloužený vikend s výhrou - tam kam bych asi nikdy nešla a nikdy jsem taky nebyla.

      Vymazat
    2. Moc děkuji, Jituško! Ta hortenzie je úchvatná, snad se jí u nás bude líbit.
      To co píšeš zní napínavě a zajímavě, užij si víkend i všechny zážitky, jistě nás budeš informovat :o)
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  19. Na to, že říkáš, že nejsi velká zahradnice, tak ti to na zahradě krásně kvete :) Já se o zahradničení taky snažila, ale brzy jsem to vzdala. Na zahradu nám vůbec nesvítí a navíc je vydlážděná, takže veškeré moje snahy umřely :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt nejsem, Míšo! Tak to máte takovou anglickou zahrádku, zkus se podívat do knih nebo na internet - i stinná zahrada může být kouzelná!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  20. Helenko, kvete ti vse uplne nadherne, i uroda je skvela. Leto je proste leto. Hezke dny. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, pořád je co zlepšovat... Hodně rajčat popraskalo tím deštěm, bohužel.
      Měj hezký zbytek neděle, H.

      Vymazat
  21. Helenko, krásně ti to kvete a ty rajčata jsou výstavní. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ten déšť rajčatům moc neprospěl, ale úroda je i tak slušná!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  22. Taky jsem členkou klubu milovníků rajčat, takže květiny nekvětiny a krása nekrása, je jasné, která fotka u mě vítězí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, užíváme se. Ta chuť je božská!
      Hezký den, Marie Veroniko! H.

      Vymazat
  23. Ahoj Helenko,
    to je přímo pastva pro oči:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat