...naposledy...

úterý, října 18, 2022

Příjemný podvečer vám všem!

Dnes vám nabídnu poslední ohlédnutí za tureckou dovolenou. Dostala jsem pár dotazů, tak se pokusím přinést i několik praktických postřehů.

Poslední ráno u moře. A první postřeh. Transfer z letiště a na něj. Zhruba v půli cesty autobus zastaví u jakéhosi obchodního centra a zahájí 15ti minutovou přestávku. Je to tak prý nasmlouvané, příležitost vydělat musí dostat co nejvíc domorodců :o)


Poslední drink na terase. A ještě k dopravě. Hlavním zájmem turistů v této části je městečko Side. Po promenádě pěšky to je asi 4 km, po silnici trochu víc. Můžete si vybrat dopravu minibusem téměř od hotelu (jedna jízda 1 euro) nebo taxi (8 euro). Cenu víte předem, vše je vypsáno na infotabulích. Bus vás doveze na jakési autobusové nádraží, do centra buď pěšky (je to kousek a kolem antiky :o)) nebo vláčkem za pár centů.


Spropitné - podle info materiálu je v Turecku bakšiš nedílnou součástí mzdy. Nepodařilo se mi to úplně rozklíčovat, tu a tam jsme někomu z personálu něco dali, stejně jako jsem to viděla u ostatních turistů.
Musím tedy říct, že jejich ochota a úslužnost byla perfektní i bez bakšiše. 
Tohle bufet hned u vchodu do hotelu - sklenku sektu jsem měla v ruce o hodně dřív, než jsme se stihli zapsat. Byli tam všichni moc milí.

Nakupování v Turecku. Před odletem jsem všude slyšela, jak skvěle se tu nakupuje. Oblečení, kůže, zlato... Nikdy nepodlehnu tomu, aby se mi dovolená změnila v nákupní horečku. Ale říkala jsem si, co kdyby... No, pokud jste milovníky padělků všech světových značek, je to skutečně ráj. Takže nic pro nás. Co je v úžasné kvalitě a radost, to je nákup koření a bylinek. Ty krámky voněly neuvěřitelně.


Z hygienických důvodů jsem tedy kupovali to balené, už jsme i něco vyzkoušeli a jsme nadšení.


Krámek se sladkostmi, čajem a ořechy. V hotelu byly dezerty sladké opravdu umírněně, ty pravé, turecké jsou pro nás opravdu síla.

Nakoupili jsme pro sebe i jako dárky čaje. Zatím jsem ochutnala jen něco, ale chuť například ovocných čajů je daleko výraznější, než jsme zvyklí.

A ořechy. Hlavně pro Adama :o) Turecko je největším producentem lískových oříšků na světě, jsou tam tak velké, že jsem si nejdřív myslela, že to jsou ořechy makadamové.
Zajímavou chuť má pražená cizrna.


A jedna z letadla na cestě domů... 

Obhlídla jsem pochopitelně kosmetiku - ta s olivovým olejem je úžasná a mýdlo vonící skořicí prostě miluji a asi dost dlouho zůstane v mém prádelníku :o)


A nakonec jsem pořídila i trochu parády. Tommy Hilfigera před prsa nečekejte. Sobě a mamce jsem koupila paschminu. Jestli je to pravý kašmír, jak to tvrdil prodavač, to opravdu nevím, ale hebká a příjemná je moc.



A to je definitivní tečka za letošním létem.

Teď už budu snad aktuální a na podzimní vlně.

Vaše Helena


 

You Might Also Like

44 komentářů

  1. Helo, zima bude ještě hodně dlouhá, a tak vzpomínání na dovolenou je příjemné. U nás momentálně hodně prší, takže představa koupání v moři je celkem lákavá. Nakoupila jsi krásné dárečky pro rodinku i pro sebe. To skořicové mýdlo zřejmě v té skříni opravdu nějakou dobu zůstane 😀😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, máš pravdu. Mám ráda léto a tak mi to čekání opravdu přijde hodně dlouhé.
      To mýdlo byla trefa, našla jsem ho jen v jednom krámku a voní úžasně.
      Pa, H.

      Vymazat
  2. Prožila jsi krásné nevšední chvíle. Moc krásné dárečky jsi přivezla.

    OdpovědětVymazat
  3. Lezarts

    Hezká tečka i užitečná!
    Asi to taky pro vás nebyla poslední návštěva😁
    Je pravda, že se vyplatilo kupovat v Turecku kožené zboží. Měla jsem v 70 letech z Turecka ručně šité celokožené kozačky a kabát na míru. Bylo to z neuvěřitelně jemné kůže a vše precizně vypracované!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, uvidíme. Když najdeme letovisko, kde je na dosah antika...
      Řemeslné kožené výrobky tam k vidění nebyli vůbec, vzpomínali jsme na Krétu, tam toho bylo nepřeberně a manžel má skvělou tašku.
      Měj pohodové dny, H.

      Vymazat
  4. Helenko,to je škoda,že je to poslední příspěvek z tepla.Dnes začala asi ta horší část podzimu a takové příspěvky jsou příjemné.Přivezla jsi krásné věci.Čaje,mýdla a dokonce i krásný šátek mám od sestry,která jezdí v létě do Turecka za rodinou manžela dcery.A vždy mi něco přiveze.A máš pravdu,že čaje to je něco naprosto jiného.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Jituško, ty si milá! Snad i podzim nabídne krásné dny, dnes bylo u nás ukázkově :o)
      Máš hodnou sestru, tyhle turecké drobnosti znáš lépe, než já...
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  5. Heleno, hezké suvenýry jste si přivezli. Jídelní i jiné :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen drobnosti a na ochutnání, to musí být...
      Stáňo, měj příjemný zbytek dne. H.

      Vymazat
  6. Helenko, já také říkám, že je škoda, že poslední příspěvek, mám takové cestovatelské popisy ráda. Hezké věci jsi nakoupila, já jsem většinou peníze utratila jinak. 😃 Nejlepší je to cestování samotné a poznávání v místě. Nejvíce se mi líbí šátky. Ale co dostal Aaron? Ani kousek "tureckého" medu? ☺
    Děkuji za nahlédnutí i trochu poučení a pěknou středu k tomu. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, slibuji, že cestovatelské příspěvky rozhodně nekončí, i když budou třeba jen po vlastech českých. Fotky mám už na několik příspěvků.
      Aaron ani nikdo jiný turecký med nedostal. Pes sladké nedostává :o) Na letišti při čekání nám došlo, že vlastně žádný turecký med nevezeme :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  7. Helenko, to bylo příjemné zakončeni dovolené a hezky jsi nakoupila. Máš voňavý nákup a plno krásných vzpomínek o které ses s námi podělila a já Ti za všechny ty krásné i noční, fotografie děkuji už proto, že já se tam nepodívám a tak můžu i zpětně nakouknout na Tvém přeji Ti příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, moc děkuji za tvá milá slova. Ty vždycky potěšíš!
      I tobě přeji jen hezké dny, H.

      Vymazat
  8. Helenko, zdravím. Já bych si z Tvé ukázky vybrala skořicové mýdlo. Skořici miluju, cpu ji skoro do všeho, házím si svitek i do kávy. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Vija
    Helenko, měli jste se krásné , nás by lákalo koření a mě mýdlo i měkké muchlání ať je kašmírové nebo ne. Měj hezký den. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji za návštěvu. Byla to moc hezká dovolená!
      Přeji příjemný den. H.

      Vymazat
  10. Také by mne zaujalo koření, ořechy a čaje. Šátek se hodí každé ženě, alespoň já je miluji, chumlat se, to je moje :-). Helenko, užívej si hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tyhle nákupy, na rozdíl od padělků, měly smysl.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  11. Hezkou dovolenou jste měli, máš na co vzpomínat. A určitě jste dobře nakoupili. Skořicové mýdlo musí tedy kráásně vonět. A ty šátky !!!!! Nádherné jsou.
    A teď už klidné podzimní dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, nákupům na dovolené opravdu moc nedám, ale pár drobností je potřeba přivézt :o)
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  12. Tak proto nám kamarádi, co byli před pár lety v Turecku, přivezli jako dárek koření :-) A co se sladkostí týče, stačilo mi ochutnat baklavu v Řecku. I to mě málem porazilo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie Veroniko, koření je skutečně kořením, čerstvé, voňavé. No a ty sladkosti, ty jsou prostě tradiční, vždyť je jíst nemusíme :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  13. Helenko, pěkné dárky a chválím šál. Taky mám podobný s nápisem 100% pashmina a těžko říct, vzhledem k ceně bych se divila, kdyby byla pravá, ale je příjemná a nosím ji v zimě moc ráda.
    Tak čau moře zase za rok. Doufám, že to uteče :-)
    Pěkné odpoledne. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, alespoň malá pozornost se prostě přivézt musí. Máš pravdu, šál je jemný a příjemný, zatím čeká vypraný, jeho čas přijde.
      Měj příjemný večer, H.

      Vymazat
  14. Helo, to je škoda, že je to poslední článek o vaší turecké dovolené, i tak jsem si to s tebou užila a ty nákupy jsi pořídila promyšleně.V Turecku jsem nebyla a díky tobě toho zase vím o něco víc.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, ty jsi milá! Moc děkuji a neboj, vezmu vás zase někam jinak. Jako bys mě neznala :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  15. Milá Helenko. U výzvy do které ses příhlásila je změna. Příspěvky lze vkládat hned a až do 5. listopadu a může jich být
    klidně i víc. Odkazy budou zveřejněny na mém druhém blogu https://duchjara1.blogspot.com. Přeji Ti krásné podzimní dny a těším se na Tvoje příspěvky.

    OdpovědětVymazat
  16. Jééé, to je škoda. Tak ráda jsem si tvoje turecké příspěvky četla a prohlížela nádherné fotografie. Užila sis krásnou dovolenou a přivezla jsi praktické a hezké dárky a tak budeš mít trochu Turecka i doma. Šály mají nádherné barvy, teď se budou určitě moc hodit. A zaujalo mě skořicové mýdlo. To jsem ještě nikdy neviděla. Měj se hezky a užívej si český podzim. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, všechno jednou končí, i když fotek je fakt dost :o)
      Šály jsou fakt krásné, nemohla jsem si v obchodě vybrat... Z mýdla jsem byla paf, vůně je úžasná, ale měli ho jen v jednom krámku...
      I tobě přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  17. Helenko, díky za tvoje zajímavé turecké reportáže. A hezké dárky. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  18. Hezké dárky. 🙂
    Měj příjemný den, Helenko.

    OdpovědětVymazat
  19. Helenko, tolik krásných věcí, pochutin, nádherná památka. Pěkný víkend. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu ráda vzpomínat, Marcelko. Byla to moc hezká dovolená!
      Měj příjemný víkend, H.

      Vymazat
  20. Ahoj Helenko,
    já bych nakupovala podobně jako ty. Pašmínu mám už z několika různých cest a mám je ráda, i když jsou z nějaké tržnice. Určitě bych vyzkoušela nějakou kosmetiku a taky mě zaujaly ty čaje. Ráda jako dárek domů kupuji nějaké místní jídlo, to vždy udělá radost. Na padělky fakt nejsem, buď mám na originál, nebo si to nekupuji.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, myslím, že ty nákupy z cest máme všechny podobné. Občas se sice uloví nějaký top poklad, ale to je fakt jen náhoda.
      Svou první pašmínu mám z Londýna, už má nejlepší chvíle za sebou, ale tu nevyhodím...
      Pa, H.

      Vymazat