...Paní Walewska...

úterý, března 01, 2022

Příjemný večer, vážení!

Moje mamka před pár dny oslavila 81. narozeniny. Na rovinu říkám - fotit naše oslavy mi prostě nejde. Nemám fotky ani dárků, ani kytky, kterou dával můj muž, ani té úžasné, kterou přivezla babičce Terka, ani manželovu skvělou vepřovou roládu jsem nevyfotila. Mám jen dvě soukromé - mamku s dětmi :o)
Dort jsem fotila na poslední chvíli, protože jsem ho chtěla zveřejnit, ale cenu za tyhle fotky fakt nedostanu.
Nic méně - dort měl úspěch, určitě jsem ho nepekla naposledy. Někdy sázím na osvědčené jistoty, někdy hledám něco nového. Klasický piškotový dort s krémem má mamka prostě lepší :o), tak hledám něco trochu jiného. Našla jsem!


Dort Paní Walewska

Dezert se jmenuje podle polské hraběnky, milenky Napoleona I.. Přečetla jsem několik receptů a komentářů k nim, nakonec jsem vybrala jeden z německého kuchařského webu a i ten jsem trochu upravila. O dortu se píše, že to je 7 hříšně dobrých vrstev spojených v dokonalý celek. Neděste se, není nijak složitý.

Těsto:
160 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 jemně mletých mandlí, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 125 g studeného másla, 2 žloutky, špetku soli

V robotu z těchto surovin připravíme linecké těsto, to rozdělíme na dvě části, ty zabalíme do folie a uložíme alespoň na hodinu do lednice.

Pak jednu část těsta natlačíme do papírem vyložené dortové formy, propícháme vidličkou, potřeme pikantní marmeládou (použila jsem domácí rybízovku). Na ni přijde bezé vrstva:

2 bílky našleháme, pak postupně přidáme 80 g krupicového cukru a došleháme v pevný sníh, do kterého lehce zašleháme 1 lžíci kukuřičného škrobu. Pomocí stěrky sníh rozetřeme na marmeládu a posypeme mandlovými plátky. Pečeme na 170 stupňů asi 20 minut.

Pokud máte dvě stejné formy, můžete pracovat najednou, já jsem celý postup ještě jednou zopakovala.


Teď je čas připravit poslední, spojovací vrstvu - vanilkový krém. Použila jsem pudinkový prášek s bourbon vanilkou do 1/2 l mléka, vylepšila jsem ho asi 150 g másla a žloutky.

Už stačí dort zkompletovat. Do dortové formy vyložené potravinovou folií. Linecká vrstva, rozetřený prochladlý krém a druhá linecká vrstva. Dort jsem připravila den předem, rozležení mu rozhodně prospěje.


Tady jsou vrstvy myslím dobře vidět. Musím při vší skromnosti říct, že chutná skutečně výborně, není těžký, díky marmeládě je pikantní a svěží.


Ale i po sebelehčím dortu se procházka hodí. Na jednu zimní vás ráda zvu. Teď by bylo stylové vzít vás do Polska, ale německou Žitavu od Polska dělí jen řeka.
Pokud budete někde kolem Liberce, doporučuji zajet. My si tam zajeli při výletu na Sychrov, byla celkem zima a město jakoby spalo, ale i tak stála procházka historickým centrem za to. Všude čisto, upraveno.
Zdá se, že to je město kašen, i když  zazimovaných. 




Františkánský konvent s kostelem sv. Petra a Pavla. Klášter sloužil ve 13. století jako ubytování pražské kapituly sv. Víta. 




Nejsem ve Florencii, jak by se mohlo zdát... Stále Žitava a její neorenesanční radnice.



Hned jak bude počasí přívětivější, historické centrum ožije. Bezpočet kaváren a jejich zahrádek, trhy, spousta květin a šumící voda v kašnách. A naprosto prozaicky - skvěle se tam nakupuje :o).


Doufám, že jste se na procházce a s kouskem dortu trochu odreagovali. Zprávy z Ukrajiny jsou ... asi proto nemám to správné slovo. Snad jen vědomí, že se umíme spojit, zabrat, pomoct. To není špatné vědět.

Mějte se!
Vaše Helena

You Might Also Like

46 komentářů

  1. Helenka,
    torta vyzerá božsky a určite aj skvele chutila.
    A zábery z prechádzky sú zaujímavé a fontány nádherné:
    Pozdravujem a mamine dodatočne prajem všetko najlepšie k narodeninám, hlavne veľa zdravia!!!
    A.

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko,hlavně přeji mamince ke krásným narozeninám všechno nej.
    Dort je úžasný a už mě honí mlsná.S focením při rodiných sešlostech jsem na tom stejně,ale musím to napravit.Na jaře nás toho čeká hodně.
    A moc děkuji za procházku Žitavou.Projíždíme jí docela často,ale nikdy neprošli.Dokonce jsme měli jet v týdnu se sestrou a švagrem do Žitavy,prý se tam i hezky nakupuje.Kvůli mé nemoci jsme to odsunulí,ale určitě zase spojím užitečné s příjemným a po Žitavě se projdeme.
    Ukrajinu mám pořád v hlavě.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, moc děkuji! Jsem ráda, že je mamka v pohodě.
      Žitavu opravdu doporučuji - jak na procházku, tak na nákup!
      Měj klidný večer, H.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. V pohodě, Jituško!
      Děsím se, kolik takových překlepů mi uklouzlo...
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Helo, vše nej mamince a hlavně zdravíčko.
    Dort je jistě velmi chutný - už ze snímků je vidět, žes mu věnovala péči a fotky ze Žitavy jsou lákavé, tolik let jsem tam nebyla.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, moc děkuji za milá slova.
      Jsi moc hodná!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  5. Helenko, v prvé řadě přeji Tvé mamince k narozeninám, aby byla zdravá a měla radost ze života, klid a pohodu. Dort "pani Walewska" znám, ale nikdy jsem ho nejedla. Znám to díky Marii Walewské, která měla vztah s Napoleonem a dort patří v PL k rozšířeným pochoutkám.
    V Žitavě jsem nikdy nebyla, bohužel je to od nás poněkud z ruky, tak se jezdí jinam, ale ráda jsem se podívala na hezké fotky a ještě se kouknu do mapky.
    Přeji pěkný začátek měsíce března. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, musela sis myslet, že kopíruji tvé téma... Ale já to vzala přes kuchyň :o)
      Dort je skutečně výborný, moc děkuji za přání pro mamku.
      Žitava je půvabné město, rádi tam tu a tam zajedeme.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  6. Heleno, zajimavý recept (chápu dobře, že obě linecké vrstvy jsou s bezé?) a hezká procházka Žitavou, kde jsem ještě nikdy nebyla.
    Mamince všechno nej... a tobě krásné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ano, obě pečené vrstvy jsou stejné - linecké s marmeládou a sněhem s mandlemi.
      Žitava a i okolí stojí za návštěvu, i když je kousek od dolu Turow...
      Měj poklidný večer, H.

      Vymazat
    2. ...a děkuji za přání mamce, to jsem zapomněla!
      Pa, H.

      Vymazat
  7. Mamince přeji všechno nejlepší. Dort znám jen podle názvu, ale dle Tvých fotek si dovedu přestavit, že chutná velmi dobře. V Žitavě jsem nikdy nebyla, takže jsem tam ráda nakoukla alespoň díky Tvým fotkám.
    Klidné dny, Heli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, moc děkuji, za sebe i mamku.
      Žitava stojí za výlet, máme to tam rádi.
      Měj příjemný den, H.

      Vymazat
  8. Tak jestli maminka umí ještě lepší dorty, tak je vidět, že kuchařské umění se skutečně dědí! :-) Všechno nejlepší oslavenkyni a nám všem co nejvíc klidu a pokoje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je milé, Marie Veroniko, mít tě blíž, dala bych ti něco ochutnat, aby si měla představu :o)
      Děkuji a zdravím, H.

      Vymazat
  9. Helo, dort je opravdu úžasný a v řezu vypadá skvěle. Věřím, že jste si pochutnali. Procházky jsou potřeba a na té tvé se mi moc líbilo. Toto místo vůbec neznám a koukám, jak je tak krásně. Povedené fotky. Mamince přeji také vše nej. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Dášo!
      Ano, čistit hlavu je teď opravdu nutné.
      Měj co nejhezčí den. H.

      Vymazat
  10. Mamince krásné narozeniny! :) Dort vypadá výborně. Já každý rok peču dorty v podstatě všem - sestrám, tátovi, mámě, kamarádkám, přítelovi, ale takový jsem ještě nedělala, tak je pro mě velmi inspirující. Zprávy z momentálního dění na Ukrajině jsou smutné asi k tomu taky nemám co říct. Pěkný den.
    Nikys
    https://lifebynikys.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikys, vítám tě tady a děkuji za přání i pochvalu. Dort vyzkoušej, u nás měj úspěch!
      A Ukrajina... slov netřeba.
      Měj příjemný den. H.

      Vymazat
  11. Helenko, ten dortík, to teda vypadá naprosto božsky! Až nebezpečně božsky a musí to být fakt moc dobrý! :O Já bych tohle nedala, mně to přijde složitý :-D A moc hezké fotky z výletu, já mám tohle ráda...hned bych někam vyrazila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji, jsi moc milá, dobrý opravdu byl.
      Procházka po Žitavě je opravdu příjemná.
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  12. Helo, mamince k narozeninám přeji hlavně zdraví, to ostatní důležité sice je, ale to zdraví je to nejdůležitější. Na ten dort se mi sbíhají sliny, vypadá a určitě i chutná báječně. Díky za procházku míst, která neznám. Měj se hezky, zdravím 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuji. Jsem ráda, že je mamka OK, pochutnali jsme si všichni :o)
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  13. Helenko, tak dortík je opravdu k nakousnutí.
    A Žitava se mi moc libí, pro nás je to dost z ruky, tak aspoň virtuálně.
    Přeju pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, moc děkuji. Žitava by se ti líbila, třeba jednou...
      Pokud možno hezké dny i tobě, H.

      Vymazat
  14. Helenko přeji mamince hlavně zdraví. Dort vypadá skvěle a určitě i chutná.Zitavu máme sice blízko, ale manžel za hranice nechce a sama bych tam nejela... několikrát jsem tam byla, ale po nákupech se zájezdem, ale už je to dávno. Můj taťka tam chodil mezi válkami do obchodní školy a také se tam vyučil jako krejčí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, moc děkuji za mamku i sebe.
      Tatínkovi (a nejen jemu) by se teď Žitava moc líbila. Centrum je krásně opravené, upravené. Moc ti přeji, aby si manžela přemluvila, vždyť to je vlastně na hranicích...
      Pa, H.

      Vymazat
  15. Děkuji za pozvání paní Walewskou. Šarmantní a sladká dáma! A ta procházka☀️

    Přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  16. No neviem, čo vyzerá lákavejšie, či torta alebo Liberec :) Najlepšia by asi bola torta v Liberci :D Pozdravujem, Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, dort už není a lákala jsem vás do Žitavy, ale Liberec taky stojí za vidění :o)
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  17. Vše nejlepší mamince. Hlavně hodně zdraví. 🙂
    Dort vypadá lákavě, procházka byla krásná.
    Protože jsem včera neviděla zprávy, dnes jsem četla na internetu... a je mi z toho smutno.
    Přeji ti hezký den, Helenko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, děkuji moc. Máš pravdu - když jsme slavili, netušili jsme, jaká hrůza se stane.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  18. Helenko, zdravím. Mamince přeju dodatečně hodně zdraví k narozeninám! Z dortu musela mít určitě radost, já bych tedy měla ! Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc děkuji, je to od tebe milé!
      Oslavička se vydařila, to je tedy pravda :o)
      Přeji klidný večer, H.

      Vymazat
  19. Jee vůbec jsem nečekala,že to bude receptovy článek. Mňam, dorty já můžu 🙏 určitě měla maminka z dortu velikou radost :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  20. Helenko, ten dort vypadá skvostně. A fotky nejsou důležité, hlavně, že jste si užili setkání. Měj klidné dny.

    OdpovědětVymazat
  21. Helenko, dort vypadá prudce žravě :-). Už jsem o něm slyšela, ale ještě nepekla.
    Taky bych už ráda někam vyjela na výlet, ale není na to zatím prostor a ani nálada. Fotky vypadají moc hezky a určitě jste si výlet užili.
    Měj klidný týden ve zdraví. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, byl :o) Až budeš mít příležitost, vyzkoušej!
      Tenhle výlet se konal, když byl svět relativně v pořádku...
      I tobě přeji pokud možno hezké dny, H.

      Vymazat
  22. Ahoj Helenko,
    to je nádherný dort, ten musel chutnat! Rovnou si píšu recept, v dubnu bude mít táta narozeniny a to bych mohla upéct. Žitavu neznám, nikdy jsem tam nebyla, ale podle tvých fotek vypadá fakt dobře.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mohl by být nádhernější, ale výborný byl :o) Budu ráda, když bude chutnat i tvému tatínkovi.
      Žitava je město vlastně skoro na hranici s příjemnou atmosférou.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat