...prázdniny v Římě - den první...

pátek, října 18, 2024


Příjemný večer, vážení!

Hlavní důvod cesty do Říma byl koncert, ale být v Římě a nevidět z něj alespoň kousek, to přece nejde...
Dnes vás tedy vezmu na procházku věčným městem. 
Ostrov Isola Tiberina neboli Tiberský ostrov najdete mezi dvěma mosty uprostřed řeky Tibery v centru města. Okouzlil mě už před lety svou malebností, historii i legendou s ním spojenou.


Takže - tělo krále Tarquinia Superba bylo svrženo do vody, na jeho těle se začaly usazovat říční segmenty. A ostrov je na světě :o) Ve třetím století p.n. l. plula kolem ostrova delegace Římanů, kteří se vraceli z Řecka od Sibily. Dostali radu, že mají ve svém městě postavit chrám bohu lékařství Asklépionovi (jak se nám to letos všechno propojuje :o)), aby zabránili šíření morové nákazy. Rada nad zlato - Isola byl pro takový počin jako stvořená. Postavil se chrám i nemocnice, ve které byli nemocní drženi v karanténě, tedy v izolaci...


Na ostrov se dostaneme po Pons Fabricius (v roce 62 p.n.l. ho nechal postavit Lucius Fabricius), nejstarším mostě v Římě. Říká se mu také most čtyř hlav...


Na fotce úplně vlevo je kostel sv. Bartoloměje. Ten stojí na místě původního antického chrámu a nakoukla jsem i do atria nemocnice, která tu je dodnes.




Toulat se uličkami mě moc baví, tady mě krom vystavených delikates zaujala i firma :o)

Jídlo v Římě - bože! Tak jednoduchá a tak fantastická kuchyně. Určitě ještě nějaký oběd uvidíte...

Řím - to je bezpočet kostelů a bazilik. Nějaký najdete na každém náměstíčku. Jsou všechny otevřené a v každé najdete nějaký skvost. Nebo spíš víc skvostů...

Bazilika Santa Maria in Trastevere je patrně nejstarší kostel v Římě.

Interiér je skutečně fascinující. První, co zaujme je renesanční kazetový strop. 22 žulových sloupů s korintskými a iónskými hlavicemi sem byly převezeny z Caracallových lázní.

Románská apsida s opravdu překrásnou mozaikou.




Jako by té krásy nebylo dost, probíhal tam ještě koncert chrámového sboru.


Je odpoledne, jdeme si tedy vyzvednou uložená zavazadla a ubytovat se. Bydleli jsme tady . Velmi pohodlné a hlavně úplně v centru.
Večer jsem se chtěla projít k Castel Sant`Angelo a užít si ho nasvícený. Měli jsme ho ale tak blízko, že se nestačilo ani setmít. V zapadajícím slunci vypadá taky úchvatně.

První den ve věčném městě končí. Svatopetrské náměstí se za chvíli ponoří do tmy...

Užijte si příjemný víkend.

Vaše Helena

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Helenko,opět dechberoucí záběry. Pověst o ostrově je také zajímavá. 😊

    OdpovědětVymazat
  2. Helo, tak doufám, že slyšíš, jak tady vzdychám! Nad tvým textem, nad tvými fotografiemi a tak vůbec - prostě věčný Řím. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat