...prázdniny v Římě - den druhý...

pondělí, října 21, 2024


Příjemný večer vám všem!

Středa byl den zážitků od rána až do noci. O koncertu jsem už psala, teď se podíváme, co mu předcházelo.


Cíl jsem měli jasný, ale v Římě víc než kde jinde platí, že už cesta je cíl. Krása je prostě na každém kroku. Třeba tenhle kostel, kousíček od našeho apartmánu. Santissima Trinita dei Pellegrini - kostel Nejsvětější Trojice poutníků. Fasáda je letos nově opravená.



Zajímavé je, že bratrstvo působící v tomto kostele má na starosti také český hospic v Římě. Slovo hospic tady znamená poutní dům, byl založený Karlem IV. a Alžbětou Pomořanskou pro poutníky přicházející do města.



O pár ulic dál mě zaujal tenhle dům, respektive jeho atrium. Žádná mříž ani dveře, tak jdu dál. Ostraha nemá problém :o) I takhle může vypadat úřad (to se dočetl Adam na tabulce). Já se kochala - vyfotit to nebylo snadné, dům byl vysoký, ale výzdoba velmi působivá...




A téměř naproti Santa Maria in Campitelli. Kostel byl postaven jako svatyně pro malou sošku Madony s dítětem, která zabránila šíření moru.




Madona del Portico je malá, asi 25 cm vysoká a není moc vidět. Je umístěná nad oltář a kolem ní zlaté odlesky. Velmi dramatické a efektní v jinak vlastně nebarevném kostele.



Antika nesmí chybět. První, co jsem viděli bylo Teatro di Marcello. Stavbu zahájil Caesar a dokončil ji Augustus. Divadlo pojmenoval po zesnulém synovci a dědici Marcellovi. 
Budova měla tři patra, arkády byly zdobeny mramorovými divadelními maskami a vešlo se do něj 15 000 diváků. Ty tři sloupy jsou jediné, co zbylo z Apollonova chrámu.


Podívat jsme se museli i na symbol Říma.


I podruhé omračující a fascinující podívaná na nejstarší místo v Římě - Foro Romano. Mramorové chrámy, tržiště, ulice, soudní dvůr, později i křesťanské kostely...






Na Forum Romanum navazuje první z císařských fór - Ceasarovo. Ty sloupy jsou zbytek Venušina chrámu.


A když se podíváme nahoru, vidíme část obrovského klasicistního pomníku krále Victora Emmanuela II.


Pak stačí přejít ulici na obdivovat další fóra - Augustovo, míru


a Trajánovo s překrásnou tržnicí Mercati di Traiano. Komplex budov z červených cihel a betonu měl 6 pater a víc jak 150 "místností". Spodní část vystavěná ve tvaru hemicyklu.


Nelze nezmínit Trajánův sloup. Je téměř 40 metrů vysoký, z kararského mramoru, uvnitř má točité schodiště. Na vrcholu byl nejdříve orel, pak socha císaře. Ta ve středověku zmizela a papež Sixtus V. nechal v 16. století na sloup umístit sv. Petra. Je tam dodnes. 


Den sice ještě zdaleka nekončil, ale já pro dnes ano. Abych vás nezahltila.

Přeji hezký večer i celý týden.

Vaše Helena


 

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Helenko, to je úžasné. Tudy kráčela historie tak viditelně a místa vzbuzují až posvátnou úctu. Představuji si, jak mezi sloupy pulzuje život....

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne fotky! Také stavby sa len tak hocikde nevidia.

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko to je úžasný článek. Ráda jsem si vše přečetla a prohlédla jako vždy Tvoje krásné fotografie. To je opravdu hodně krásy a zajímavé je i historické spojení s naší zemí díky Karlu IV. Děkuji za zajímavé čtení a přeji Ti krásný večer.

    OdpovědětVymazat
  4. Lezarts
    Krásně se mi s tebou bloudí památkami Říma.

    OdpovědětVymazat