...Asklépion...

neděle, října 06, 2024

Příjemný večer, vážení!

Naše cesta antikou dnes pokračuje asi na nejznámější památku na ostrově Kós - Asklépion. Je to starověké centrum lékařství a náboženství pojmenované po bohu lékařství Asklépionovi.

Je to místo ve vnitrozemí nedaleko hlavního města. Tři terasy propojené impozantním schodištěm nám rozkryjí péči o zdraví, lékařství z doby před naším letopočtem.  Areál objevil německý archeolog Rudolf Herzog na počátku 20. století.
Na nejspodnější terase se nacházela jakési sloupová síň ve tvaru písmene U a tvořila uzavřené nádvoří. Byly tady místnosti pro léčbu, ubytování nemocných a poutníků. Nedochovalo se toho mnoho, ale v těchto obloucích stávaly sochy bohů.


A byla tu i kašna s léčivou vodou...
Místní způsob léčení spoléhal na duševní odpočinek, dietu a cvičení. Nesnažili se nemoc nijak identifikovat, spoléhali na posílení těla a to si pak s nemocí poradí samo.



Vystoupáme na druhou terasu. Ta byla zasvěcena náboženství. Najdeme zbytky Apollónova chrámu.





Poslední, třetí terasa a chrám boha Asklépiona. Tedy to, co po něm zbylo.


Je odtud překrásný výhled - na antiku, na moře, do Turecka...



Tak jsem si tam chodili a užívali samotu. Vyrazili jsme tak, abychom byli mezi prvními návštěvníky. Povedlo se. Asklépion máme skoro jen sami pro sebe. Oprava - měli jsme... Právě začaly přijíždět autobusy. Máme ještě čas, než se "vylodí". Tak třeba zjistíme, že tu mají starověké lego :o)




Ještě jeden pohled a opatrně dolů... Přece jen, ty schody něco pamatují... Ale zastavuji každou chvíli, je to taková krása...



Už jsem zase dole a ještě omrkneme římské lázně. 


Těšila jsem se už doma a Asklepión rozhodně nezklamal. Naopak. Tahle místa roztáčí mou představivost a  opravdu si je užívám.

Mějte příjemný večer a úspěšný týden.
Vaše Helena

You Might Also Like

3 komentářů