...40 let...

čtvrtek, září 19, 2024

Příjemný večer vám všem!


Po vzoru pařížské Hotel des invalides byla podle plánu Kiliána Ignáce Dientzenhofera vybudována ta pražská - vítejte v Invalidovně.


Navštívili jsem ji loni na konci srpna, fotky jsou tedy trochu uleželé, ale pochybuji, že by ty aktuální byly jiné. Vypadalo to, že jsme jedna z posledních prohlídek a pak začne rekonstrukce. Koukala jsem na web, provází se dál...



Ač nikdy nebyla dostavěna podle původních plánů, patří mezi nejrozsáhlejší barokní stavby tohoto druhu. K ubytování a péči o válečné invalidy sloužila až do 30. let 20. století.




Celý areál tvoří skvěle promyšlený a funkční celek. Jak to tady fungovalo - bylo to vlastně takové uzavřené město se vším všudy. V přízemí byly obchody a dílny, kde váleční invalidé pracovali podle svých možností. Byla tu nemocnice a lékárna, součástí byl slepecký ústav. Důstojníci měli k dispozici čítárnu a dokonce i kasino. Několik let tady žil fotograf Josef Sudek, který přišel na italské frontě o ruku.


Areál hodně volá pro opravách, velkou ránu dostal v roce 2002 při povodních - jsme v Karlíně... Ale na druhou stranu, ta ošumělost dodává areálu velké kouzlo.





Tady ta chodba se nám zdála opravená - pravdou je, že ten zelený nátěr tam zůstal po filmařích...



V novodobé historii Invalidovny hraje natáčení velkou roli. Zdejší chodby, které působí jako klášterní zahlédnete mnoha našich i zahraničních filmech. Ostře sledované vlaky, klip tu točil Ozzy Ozbourne, Marie Terezie, Anděl Páně 2, Anthropoid, Masaryk, britský seriál Svět v plamenech nebo náš Rašín a Herec a další a další.
Já už budu mít chodby Invalidovny navždy spojené s úvodní scénou z oscarového Amadea pana Formana - Sallieri na vozíčku v sanatoriu...



V kapli prohlídka končila.





Zdánlivě nesouvisející krásná fotka paní Medy Mládkové nás přenese na Kampu. O prázdninách jsme si tam užili představení Forman. 


Kdo ví jen trochu o jeho životě musí uznat, že ta hromada kufrů na scéně je víc než symbolická. To představení se nám líbilo opravdu moc. Některé momenty z hlavy jen tak nevymažu - třeba chvíle, kdy Patrik Děrgel jako Forman pantomimicky přehrál během minuty film Přelet nad kukaččím hnízdem. Fascinující. Skvělí dětští herci a hudební scény z Vlasů a Amadea. 


Mimochodem - Amadeus. Právě dnes je 40 let od americké premiéry tohoto skvělého filmu. Když mi to tak trvalo, dnes už ta Invalidovna prostě být musela.


Přeji příjemný večer. My si možná dopřejeme toho Amadea :o)

Vaše Helena

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Helenko, skvělé fotky, ale ta večerní je výstavní. Invalidovnu si, nevím proč, pořád slibuju a odsouvám...Přeji hezký večer. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Kaleidoskop podle Hanky:
    Helenko, ani jsem netušila, že budu mít možnost navštívit Prahu, ne prostřednictvím blogu. Každý si vybírá jiná místa a po pravdě řeknu, že docela dobře znám tu pařížskou Invalidovnu, tu pražskou opravdu ne. Pod těmi "40 lety" jsem čekala něco jiného, ale je to nápaditě zakomponováno. Zaujalo mě to, že ošuntělost má své kouzlo, u člověka to nejspíš neplatí. ☺☺

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tady jsem se zatím podívat nebyla, ale ráda bych...🌸

    OdpovědětVymazat