...Panna cotta...

pondělí, července 31, 2023

Příjemný večer vám všem!

Panna Cotta - italský dezert z oblasti Piemont rozšířený po celém světě v nepočítaně obměnách a variantách. Já bych dodala, že to je snad nejjednodušší dezert na přípravu, přesto je vynikající a dovede vzbudit velké ovace a obdiv.


Potřeba toho je opravdu málo. Smetana 500 ml, cukr 100g, želatina na 1/2 litru tekutiny a vanilka. 

Pracujeme v následujícím sledu:
  • namočíme želatinu
  • formičky nebo to, v čem budeme dezert servírovat vypláchneme studenou vodou
  • svaříme smetanu s cukrem a vanilkou
  • s želatinou pracujeme podle návodu - až na naprosté výjimky se nesmí vařit, doporučuji ji spojit s malým množstvím horké smetany, dobře prošlehat a až se dokonale rozpustí vlít do zbývající smetany a ještě řádně promíchat
  • směs rozlijeme do mističek a necháme 4 hodiny, ideálně přes noc v lednici ztuhnout
Smetanu jsem použila 400 ml na šlehání a 100 ml na vaření, cukru jsem dala hnědý. Želatinu jsem měla plátkovou, nabobtnalou je třeba trochu vyždímat.


Můžeme si pohrát s tím, jak bude dezert vypadat. Většinou volím sklenky na víno na stopce, někdy i mokka hrnečky, malé mističky. Tentokrát jsme se rozhodla nechat Panna cottu ztuhnout v silikonových bábovičkách a servírovat ji na talířku.


Nedílnou součástí tohoto dezertu je ovoce. Opět velký prostor pro fantazii. Já tentokrát požila čerstvé borůvky a mrazené jahody, ze kterých jsem uvařila bleskovou omáčku. Zmrzlé ovoce s trochou cukru a citronové šťávy (udrží barvu) pomalu přivedeme k varu a trochu povaříme. Nakonec přidám několik zrnek soli, zvýrazní chuť. Pokud by jste chtěli omáčku trochu méně tekutou, je možné použít dortovou želatinu nebo želírovací cukr. Jen trochu, jinak z toho bude po zchladnutí marmeláda.


Nechcete dezert s ovocem - není problém. Panna cotta může být s čokoládou, slaným karamelem, kávou. Tady si můžete opravdu pohrát. Zároveň jsem už párkrát zaznamenala, že jde vyrobit i podmáslí - pokud máte tu zkušenost, budu ráda za vaše postřehy. Sama jsem to zatím nezkoušela.
Není asi třeba připomínat, že to je dezert bezlepkový, což se skvěle hodilo, když jsme u nás doma přivítali nesmírně milou návštěvu.


Od Zdeničky a jejího muže jsem dostala tuhle překrásnou kytici. Ještě jednou děkuji, nějak nám to v poslední době časově nevycházelo, tak jsem moc ráda, že jsme se viděli.




Loučím se s vámi a s červencem!
Mějte krásný srpen!

Vaše Helena

You Might Also Like

48 komentářů

  1. Lezarts
    Panna cotta, tak tu mohu na všechny tebou uvedené způsoby!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já taky, Renatko! Naštěstí se dělají jen maličké :o)
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  2. Panna cottu nedělám, protože můj žlučník smetanu a šlehačku nemá rád, ale dělám v odlehčené verzi tvarohové dezerty s pudinkem a už jsem si na to zvykla. Šlehačka je šlehačka, ale musím být ukázněná. Pěkný den a úspěšný srpen ti přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, když ti to nedělá dobře... Možná by pro tebe byla ta z podmáslí, přece jen není tak zatěžující.
      Večernice, přeji hezký den. H.

      Vymazat
  3. Takové dobroty a taková krása na noc, to se to bude usínat, díky Helenko. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Panna cottu miluju,ale nikdy mi nenapadlo zkusit udělat doma.A protože přes léto moc nepeču,jíme ovoce,tak je tohle přesně to,co se do léta hodí.Helenko,vyzkouším a moc děkuji.Protože nesnáším mléko,dobře mi dělá podmáslí a kefír.Výroba je jednoduchá.Do hrnečku plnotučného mléka přidám lžičku citronové šťávy za chvíli se vytvoří hrudky.Dělám to podle receptu na internetu,možná je i jiný způsob.
    Kytice je nádherná.Měj hezké srpnové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já taky a v létě s ovoce je to opravdu ten pravý dezert. Budu ráda, když vyzkoušíš!
      Děkuji za tip na kefír, vyzkouším!
      Z kytice mám stále velkou radost.
      Pa, H.

      Vymazat
  5. Mám tenhle dezert ráda, doma jsem ho ale ještě nezkoušela. Momentálně u nás frčí mátový koláč z blogu A jen tak mimochodem ....

    OdpovědětVymazat
  6. Helo, určitě také vyzkouším. Tvé recepty mám ráda. M.

    OdpovědětVymazat
  7. Helenko, panna cotta je náš tradiční vánoční dezert. V jedné misce je schovaná mandle a vítěz získá vánoční los. Bez toho by to nešlo :o)
    I v létě chutná senzačně, je to prima osvěžení.
    A musím pochválit kytici, je náááádherná.
    Měj krásný a pohodový srpen. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, máte moc krásnou tradici!
      Děkuji za milý komentář a přeji příjemný den. H.

      Vymazat
  8. oj Helenka mňam...ešte som ju nerobila, ale určite vyskúšam. Pa Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, jednoduché a efektní! A hlavně dobré!!!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  9. Že je to moc dobré vím, ale nikdy jsem tuto pochoutku nedělala. Takže určitě ji zkusím. Neříkám, že hned dnes :-), ale příležitostí je dost a dost. Kytici jsi tedy dostála náádhernou.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, překvapivě velký efekt s malou vynaloženou námahou - určitě vyzkoušej!
      Z kytice mám radost, stále je krásná!
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  10. Helenko sliny se mi sbíhají a přiznám se, že panna cottu jsem nikdy nedělala a nikdy nejedla a ta tvoje vypadá doslova k "sežrání " asi se do ní pustím taky :) A ta kytice je vážně nádherná.
    Přeji ti pohodový den Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, moc děkuji za milá slova!
      Ženu kytka vždycky potěší, a když je taková...
      I tobě přeji hezký den. H.

      Vymazat
  11. Helo, hned bych ochutnala, já tenhle dezert neznám, ale je tak lákavý, že asi vyzkouším, pá 😉

    OdpovědětVymazat
  12. Dezert vypadá nádherně a určitě výborně chutná. Kytice je opravdu krásná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to velmi jednoduchá dobrota, Jaru!
      Z té kytky mám stále velkou radost - drží!
      Pa, H.

      Vymazat
  13. Mňam, panna cotta! Tu miluju. Dělám ji s ovocem. Asi si zakážu chodit k tobě takhle v noci, Helenko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o) Ali, u nás taky mizí velmi rychle.
      A ty noční návštěvy, to znám...
      Měj hezký den. H.

      Vymazat
  14. Panna cottu jsem dělala naposledy, když u nás byla manželova sestra, která nemůže lepek. Já tenhle dezert zas až tolik nevyhledávám, mám jiné favority. Teď váhám, zda se pustím do Pavlovy nebo do bílkové rolády (mám hromadu zbylých bílků ze svatebních koláčků :D).
    Krásný srpen, Heleno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jako pohoštění bez lepku se opravdu hodí!
      Bílkové pečení je u nás taky hodně oblíbené, věřím, že ty jich máš zásobu :o)
      Stáňo, měj příjemný den. H.

      Vymazat
  15. Hmm, Helenko, panna cottu tady téměř každý zná a já ne, prostě přiznám, že tohle vůbec neznám. Znám jen tradiční moučníky - ty naše české, ale snažíme se doma omezovat sladkosti co to jde. Ale je fakt, že ve dvou restauracích na pobytech nám donesli asi něco podobného ve skleničce, ale dostali jsme to jen se slovy - je to dobré ☺. Tak jsme to tam nenechali, že 👍 . Legrace musí být.
    Kytice je krásná, moc.
    Tak to je hezký příspěvek, děkuji za nahlédnutí a přeji pohodový začátek srpna. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám Panna cottu ráda, protože se kombinuje s ovocem a je to jen taková malá sladkost - narozdíl od řezu dortu a podobně. Na našich cestách ráda ochutnávám a poznávám...
      Děkuji za tu legraci a přeji hezký den. H.

      Vymazat
  16. Helenko, to vypadá velmi luxusně a taky se přiznám, že tohle vůbec neznám a nikdy jsem nejedla. Přemýšlím, že ji zkusím. Měj pohodové dny. Ta kytice je nádherná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, budu ráda a doufám, že si u vás doma pochutnáte.
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  17. Helenko i u nás je panna cotta oblíbená, dělám ji tak nějak stejně a taky maličké. Syn když přijel na návštěvu, tak povídal - proč je to tak malý a vzal si čtyři najednou... Dostala jsi krásnou kytici, to vždycky potěší ! Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, neboj, Adam taky nikdy u jedné nezůstane :o)
      Kytice stále drží!
      Přeji příjemné dny, H.

      Vymazat
  18. Já jsem panna cottu připravovala na své narozeniny a překvapilo mě, jak jednoduchý recept to je. A povedla se! Byla výborná a jen se po ní zaprášilo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, je to tak. Jednoduchá příprava a efekt veliký!
      Měj pohodové dny, H.

      Vymazat
  19. Ahoj Heleno,
    panna cottu mám moc ráda, ale doma jsem ji ještě nedělala. Musím to napravit:-) Mám ji ráda právě s ovocem, úplně se mi na ni sbíhají chutě, když ji vidím. Ta kytice, co jsi dostala, je nádherná.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Helenko, zrovna dneska jsem ji měla po večeři.
    Posílám pozdravy a sluníčko z rozpálené Itálie)))
    Přeji krásný srpen. Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, užívej a foť, ať se taky pokocháme! Nás čeká upršený a studený víkend...
      Mávám, H.

      Vymazat
  21. Mňam, to musela být dobrota! Já měla pana cottu naposledy na vánočním firemním večírku a tam mi chutnala moc :D Doma jsem jí nezkoušela, nejsem moc kamarádka se želatinou.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, neboj se toho. Dodrž návod na obalu a pečlivě míchej a nic se nemůže stát!
      Je to dobrota a uvidíš, že se povede.
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  22. P.C. ja az tak nemusim, i kdyz jsem ji kdysi taky zkousela, ale tedy v tvem podani vypada lakave, ty jahudky! Hezky den, Helenko. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, s jahodami ji mám nejraději :o)
      Přeji hezký zbytek neděle, H.

      Vymazat
  23. Netušila jsem, jak moc je panna cotta jednoduchá. Zato moc dobře tuším, jak je vynikající, takže myslím, že v naší kuchyni dostane šanci :-)

    OdpovědětVymazat