...na jihu...

úterý, června 06, 2023


Příjemný večer, vážení!

Máme za sebou naši každoroční cestu na jih Moravy. Cesta to je sice pracovní, ale moc se tam každý rok těšíme. Pálava má  prostě kouzlo které neomrzí. Navečer se dá něco stihnout.


Letos jsme si vybrali dvě stavby z Lednicko - Valtického areálu. První je Apollonův chrám. Vzorem pro empírovou stavbu byla vila herečky Guimardové v Paříži.
Dórské sloupy, vlys boha Apollona na slunečním voze, úplně nahoře sochy múz. Autorem je vídeňský architekt Josef Kornhäusel, nástupce hlavního architekta Lichtenštejnů Josefa Hardtmutha.

K zadní části je přistaven dům drába, kde dnes v sezóně funguje restaurace. 

Dost mě překvapila informace, že v roce 2007 proběhla rekonstrukci. Alespoň z venku by to trochu oprášit chtělo, uvnitř jsme nebyli - bylo pondělí...


Uděláte čelem vzad a je to nádherný pohled na Mlýnský rybník.

Druhé místo, které jsme navštívili je Dianin chrám nebo Randez-vous, chcete-li. Lovecký zámeček byl postaven v klasicistním slohu v roce 1812 podle projektu Josefa Hardtmutha. Romantická parafráze římských triumfálních oblouků.

Velmi efektní jsou kazety na vnitřní straně oblouku. Je jich 81, mají dvojité rámování a uvnitř růžici.




Ke stavbě se jde asi půl kilometru lesem od parkoviště. Nebýt těch tisíců komárů, byla by to příjemná procházka. My s Aaronem jsme byli celkem v pohodě, ale manžel se jim fakt líbil.

Obě stavby jsou na seznamu Unesco.


Bylo dusno, na Mikulovem se zatáhlo a vypadalo to na bouřku. Nic z toho nebylo, snad je tahle nezvykle namodralá fotka...


A opět pohled na Pálavu. Příště vás vezmu do vinic a ukážu naše ubytování.


Mějte se moc hezky!
Vaše Helena

 

You Might Also Like

42 komentářů

  1. Krásné fotografie Helenko. Kdysi jsme tam byli na dovolené, ještě když byli kluci malí a náš Pavel měl zrovna obě ruce v sádře. Jen že dovolená byla předem zaplacená a tak jsme jeli a nelitovali jsme. Moc se nám tam líbilo a kluci si tam užívali letního promítání zahraničních filmů v improvizovaném letním kině, kdy celý film daboval jedním tónem Ondřej Hejma. Dodnes na to kluci vzpomínají...Děkuji za připomínku krásných míst, kde jsme strávili příjemný týden v chatičce v kempu Apollo. Přeji Ti krásné letní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Járo! Obě ruce v sádře, to jsou tedy prázdniny... Moc děkuji za tvé vzpomínky, na pana Hejmu a jeho dabing jsme nedávno vzpomínali...
      Přeji příjemný večer, H.

      Vymazat
  2. Helo, jižní Morava je nádherná oblast, kraj vína a krásné přírody. Také jsme tam několikrát byli na dovolené a vždycky spokojení. Lovecký zámeček je úžasný. Měj se hezky, zdravím 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, vždycky se tam moc těšíme.
      Děkuji a přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  3. Pálava je nádherné místo,dokazují to tvoje fotografie.Ty stavby jsou úžasné.Byla jsem tam kdysi od práce na zájezdu,jenže kolegy více zajímali vinné sklípky a tak z té krásné přírody jsme moc nestihli.Nevím,zda se tam ještě podívám.
    Helenko,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, chápu, že si měla jiné zájmy, já vínu a sklípkům taky moc nedám... My si to a Aaronkem vyloženě užíváme a sklenku si nakonec večer taky dáme :o)
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  4. Několikrát jsme ji navštívili a jednou to bylo ve fázi oprav, ale to už je dávno, přesto jsem se ráda podívala a zavzpomínala. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty stavby mají rozhodně půvab, ještě jsme neviděli všechny, třeba Reistna se mi moc líbila.
      Večernice, užij si letní večer, H.

      Vymazat
  5. Helo, moc ráda s tebou cestuji a prohlížím tvé fotky, také tentokrát. Poučení, brát na jižní Moravu zákusek pro komáry ve formě vlastního manžela a v mém případě by tam mohl dělat toho drába.Třeba jen přes léto.
    Párkrát jsme v Mikulově i jinde v okolí na dovolené byli a vždy velká spokojenost. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já s tebou, Jiřinko! Moc děkuji za vtipný komentář, manžel úplně nadšený nebyl, byl to skutečně atentát!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  6. Heleno, Pálavu mám stále na seznamu "až někdy", tak jsem se ráda koukla aspoň na fotky.
    Krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, chodit se tam dá hodně dlouho a výhledy jsou nádherné.
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  7. Helenko, taková cesta na jih se vždy vyplatí. My se chystáme už brzy na dovolenou na jižní Moravu, sice jinam, ale tam je všude dobře. Ráda jsem si prohlédla fotky, kdysi jsem v těch místech byla a také doporučuji.
    Přeji pěknou středu. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, jezdíme tam každý rok, pokaždé máme základnu trochu jinde, ale vždycky velká spokojenost. Věřím, že se vám dovolená vydaří.
      Zdravím, H.

      Vymazat
  8. Ahoj Helenko, neznám snad nikoho, kdo Pálavu navštívil a nelíbila se mu. My jsme tam jezdili každoročně. Naposledy ale pár let před covidem. Pálava začala být plná turistů, co plná, přeplněná. A o tom, jak se umí někteří chovat, ani nemluvím. Ale vydala bych se tam ráda znovu, jen asi musím vybírat správný termín. Přelom května a června by mohl být ještě dobrý, viď? Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, máš pravdu. Jezdíme vždycky koncem května, většinou od neděle do středy, potkáváme až na vyjímky jen místní. Má to ale i druhou stránku - kdyby nám majitelka nenechala několik lahví vína v apartmánu, museli bychom si ho koupit asi v Jednotě.
      I tobě přeji příjemné dny, H.

      Vymazat
  9. Lezarts
    Neobvyklá architektura, ale krásná!
    Už se těším na vinice a vínko😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Lednicko - Valtický areál je velmi specifický.
      Vinice budou, neboj!
      Renatko, měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  10. Když tak na ty dvě stavby koukám, oprava by se šikla u obou.... ta omlácená omítka u toho druhého letohrádku mu tedy zrovna dvakrát jako památce UNESCO nelichotí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, ten stav mě opravdu překvapil. Ale i okolí - dům drába, teď restaurace je oplocená takovým divným plotem, k Dianině chrámu vede slušná cesta, ale kolem vypuštěného rybníka, proto to množství komárů...
      Hezký večer přeji, H.

      Vymazat
  11. Helenko, u Apolla jsem byla na nějaké mládežnické koučce, tzn. v pravěku. Dianu znám, ale nebyla jsem tam. Krajinné stavby mají v lednicko-valtickém areálu zvláštní kouzlo a nedívím se, že jsou stále navštěvované.
    Těším se na pokračování a přeji ti pěkné odpoledne. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, ještě jsem všechny neviděla, líbilo se nám před lety u Reistny, krásný je minaret. Jsou to specifická díla, dosteme se tam většinou v pondělí navečer, takže jen z venku... Ale i tak, vždycky se těšíme.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  12. Díky za sdílení krásných fotografií z úžasného místa. Je tam krásně.
    Přeji hezké dny. Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  13. Helenko, jsem ráda, že se ti u nás líbí. Bohužel komárů je tu opravdu velmi mnoho. Na Apollonův chrám se dívám každé ráno cestou do práce. Pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, myslím, že za ty roky víš, že k vám moc rádi jezdíme.
      Děkuji za návštěvu a zdravím, H.

      Vymazat
  14. Helenko, můj rodný kraj. Díky za možnost nahlédnout do míst, kde jsem se narodila. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  15. Helenko, příští týden vyrážím přesně do těchto míst na víkend, přesto, že jsem tam byla již několikrát, vždy se moc těším.

    OdpovědětVymazat
  16. Tam jsem byla velmi nedávno! Jsou to krásná místa, všude spousta ptactva, půvabné stavby, vzrostlé stromy a co si tak pamatuju, tak ani těch komárů tam zrovna nebylo nijak moc. Win win :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Zdravím po nějaké době, Helenko. Na jihu je proste krasne, to platí! M.

    OdpovědětVymazat
  18. Helenko Apollonův chrám je krásný a vůbec na Pálavě je dobře. Přeju hezký víkend, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  19. Před víc jak deseti lety jsem byla s rodiči na jihu Moravy na dovolené, byl to můj první kontakt s Moravou, a tak moc jsem si jí zamilovala, že jsem se nakonec na Moravu odstěhovala :) Jen bych byla ráda, aby mě přítel začal brát na výlety i na jih Moravy, ta mi chybí moc a z Brna to není tak daleko :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, z Brna to máte skutečně kousek a cílů tam je nepočítaně!
      Moc ti takové výlety přeji.
      Zdravím, H.

      Vymazat
  20. Ahoj Helenko,
    konečně taky něco, co znám i já:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, i kdyby si neznala - rády se tu vzájemně inspirujeme, ne?!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  21. Pálava je nádherná, jednou bych se ráda podívala. 🙂

    OdpovědětVymazat