...Brno - zastavení třetí...

středa, března 29, 2023

... a prozatím poslední. 

Příjemný večer vám všem!

Dnes se s vámi podělím o poslední hodiny naše lednového pobytu v Brně. Završení vskutku impozantní. Nedovolila jsem si ani doufat, ale nakonec všechno klaplo jak mělo a my měli vstupenky na prohlídku vily Stiassni.


Funkcionalistická, respektive puristická vila navržená architektem Ernestem Wiesnerem. Objednavateli byli manželé Alfred a Hermine Stiassni. Postavena byla v roce 1929 a ani v ní si rodina textilního průmyslníka mnoho let nepobyla - v roce 1938 rodina uprchla před hrozící okupací do Londýna a později do Brazílie a v roce 1939 dům zabavila říšská státní policie a zřídila tu kasino s jídelnou. Po válce následovala státní správa a vila sloužila k reprezentačním účelům. Bydlel v ní třeba i Fidel Castro.


Zahrada vznikla na tenkrát zalesněném svahu, má zhruba 3 hektary, jsou tu tenisové kurty, bazén - no v lednu tedy spíš kluziště :o)



Mimochodem bazén a exteriér vily si zahrály třeba ve filmu Lída Baarová nebo v seriálu Bohéma. Pan Javorský coby Vlasta Burián si v bazénu zaplaval, ale slast to prý fakt nebyla. Byl květen a asi 11 stupňů...




Na začátek prohlídky jsme počkali v teple útulné kavárny přímo ve vile. Káva byla moc dobrá...


Tady prohlídka začínala. Téměř soukromá. Já, manžel, jedna paní a slečna průvodkyně... Pamatovalo se tu na všechno - za zády máme garáž :o)


A jsme v domě a musím přiznat, je to trochu šok. Po funkcionalistickém exteriéru zámecké prostory. Paní Hermine chtěla prostě žít na zámku. Jak je vidět, i tehdy platilo kdo platí, ten rozhoduje. Ale pan Wiesner měl asi špatné spaní :o)


Ve vile právě probíhala floristická výstava u příležitosti nedožitých stých narozenin dcery majitelů Suzanne.



Jsme v hlavním salónu. 


Tato tapeta je tu na jedné obrovské stěně místo unikátního historického gobelínu, který si pan Alfred přivezl z Francie. Po osvobození i tímto domem prošla Rudá armáda, naložila na vůz co se dalo a lup překryla oním gobelínem. Bez komentáře.



Pracovna pána domu a několik autentických písemností...




Zaujalo mě, že ve vile nejsou samostatné šatny. Šatní skříně jsou v ložnicích, ale jejich velikost a funkčnost bylo velmi dobře obstála i dnes. Taky ten funkcionalismus přece jen prostor dostal, stejně jako v koupelnách.





Rezidence jediného dítě Stiassnych - dcery Suzanne. Odcházela jako patnáctiletá slečna, opustila spolužáky, přátele, milovanou babičku, která ve svých letech nechtěla odejít a zahynula v koncentračním táboře. 
Nehezké vzpomínky ji trápily celý život. V Kalifornii se vdala, měla 4 syny. Potomci jsou v kontaktu s památkovým ústavem.





Poslední pohled, hlava a duše plná dojmů a zážitků. 


Hezký večer i hezké dny vám všem!

Vaše Helena

You Might Also Like

55 komentářů

  1. Helo, to jsem ráda, žes tam byla, nafotila a rozdělila se s námi, v Brně jsem byla vícekrát, ale ani tuto ani jinou významnou vilu jsem neviděla ( zatím). Díky. Tak moderní objekt a zařízení!
    Ty zlodějské režimy si jsou tak podobné!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, doporučuji. Je to taky kus naší historie a ta je jen málokdy radostná...
      Hezké odpoledne, H.

      Vymazat
  2. Helenko,představuješ nám samé skvosty a to jsem ráda.Vila je krásná.Koukám na seriál Bohéma a četla jsem,že byl právě natáčen v prostorách vily.
    Díky za seznámení se zajímavým místem
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já ráda, Jituško, máme jich hromadu!
      To natáčení muselo být zajímavé...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  3. Krásná vila, na svou dobu tak moderní. Helenko měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, z venku je skutečně krásná - obrovská zahrada, svah, no luxus...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  4. Helenko, je vidět, že jste znalci a jdete najisto a že jste milovníci těchto vil. 👍 Vila je zajímavá, což je slabé slovo a na té terase si i toho Fidela umím představit. ☺ V Brně jsem byla víckrát, ale vždy vyhrála jiná místa. Příště bych také chtěla do programu zařadit "vilu", ale mám v plánu vilu Löw-Beer. Na seriály nekoukám, tak mám mezery tohoto typu. Prohlídky v uvedeném počtu lidí jsou pro mne nejlepší, ale možná to bylo tím lednem. Stejně si myslím, že do těchto vil chodí spíše fajnšmekři. Tady vidíme, že v Brně je plno míst, která stojí za návštěvu a není to jen Praha. V tom je Brno poněkud opomíjené, řeknu jako rodem Moravačka.
    Děkuji za nahlédnutí do vily a přeji skvělý závěr měsíce března. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mě také baví ty příběhy rodin, které tyto stavby budovaly, zaplatily, vlastnily a moc si je díky fašounům neužily, a po válce - škoda mluvit! Takže nejen nějaká ta vila, ale ty lidi za tím a není to vždy veselý příběh. Jak byli moderní - kde mohla architektura být, kdyby jim do toho režim nekecal.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Hani, znalci nejsme, ale architekturu máme rádi a rádi se necháme poučit. Ač jsme bydleli v hotelu kousíček od vily Löw-Beer, viděli jsme jen z venku, protože je v zimě zavřeno.
      A stejně jako Jiřinku - zajímá nás historie a osudy lidí, i když veselé to je jen málokdy...
      Obě vás zdravím, H.

      Vymazat
  5. Krásné záběry nádherného architektonického skvostu a díky, že jsi se s námi podělila. Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je tedy nádhera. Je mi jasné, že jste si prohlídku užili a já jsem moc ráda, že jsem si ji prostřednictvím Tvých krásných fotek mohla užít také.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je jasné, že jsem vás nemohla ochudit...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  7. Lezarts

    Souhlasím, že interiér je šok, také bych si vybavení interiéru představovala jinak. Děkuji za sdílený zážitek!

    OdpovědětVymazat
  8. Helenko, moc hezky jsi popsala a zachytila vilu Stiassni!Jsem moc ráda, že se Vám jí podařilo navštívit!Nám se ještě nepodařilo ulovit vstupenky do vily Tugendhant, náhradou byla tato vila a já byla nadšená!Velmi mě zaujalo, jak je vila propracovaná do posledního detailu i celd příběh rodiny!Také jsme měli štěstí na skoro soukromou prohlídku, výbornou průvodkyni.20-30 léta minulého století mě fascinují.Těším se až si po Velikonocích o tom popovídáme i na další tipy!Měj zdravé před velikonoční dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, já vím, pamatuji si, jak si byla nadšená! Ona se vám povede i Tugendhat, chce to štěstí a trpělivost. Je to veliký zážitek.
      Příběhy těch rodin jsou opravdu hodně smutné, Susanne se léčila roky v Americe - tak moc jí trauma odchodu a to co následovalo poznamenalo...
      Měj pohodové pondělí, H.

      Vymazat
  9. V krátké době druhý článek na blogu o této vile. Miloš měl tedy o ní ale víc ten článek byl o staviteli Wiesnerovi. Ale interiéry jsou krásné, nicméně Tugenhadt se mi líbí víc. Tou elegancí, jednoduchostí a hlavně nadčasovostí v designu nábytku i celkového vyznění stavby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, exteriér, i to, že se podařilo zachovat zahradu v původní velikosti nás fascinovalo. je to prostě jasný koncept. Uvnitř se propsal vkus majitelky.
      Tugendhat je neporušený celek, stylově naprosto čistý.
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  10. Kurty, co v zimě slouží jako kluziště, to se mi jeví jako naprosto skvělý nápad :-) A ta tapeta je úchvatná. Radši ji snad ani nebudu ukazovat manželovi, nebo by se ji hned začal pokoušet shánět :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie Veroniko, bylo to hodně zajímavé - uvnitř i venku.
      Měj příjemné dny, H.

      Vymazat
  11. Helo, prohlídku jste si určitě užili, navíc téměř soukromou. Já nejsem v architektuře žádný odborník, ale vnitřní vybavení bych si také přestavovala jinak. Paní domu byla prostě paní domu a její vkus byl zámecký. Zážitek to ale každopádně velký byl. Díky za seznámení i krásné fotky, pá 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, napsala si to přesně. Paní domu byla emancipovaná žena a prosadila si své.
      Měj příjemné odpoledne, H.

      Vymazat
  12. Helenko, moc děkuji za krásnou exkurzi do vily Stiassni. Nádherné interiéry a navíc krásná květinová výzdoba. 👍👍👍
    Ač jsem v Brně byla mnohokrát, donedávna jsem o existenci této vily neměla tušení.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, v tom případě jsem tě moc ráda poinformovala :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  13. V této vile jsme se se synem také prošli a osud rodiny původních majitelů mne hodně zasáhl. Ano, věděli jsme, jak to se židovskými rodinami za války bylo, ale když tak člověk před sebou vidí rodinná alba v domě, kde rodina žila, působí to hodně emotivně a bere za srdcer. Byli jsme tam v pozdním jaru a zajrada i dům byl v plném květu. Nádhera. Děkuji za připomínku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, je to šílené, většinou to byli lidé velmi pracovití, úspěšní, dávající práci mnoha lidem, pracujícím pro charitu a pak odešli v lepším případě s kufrem a všem tu nechali.
      Věřím, že zahrada, kterou my viděli spící, musí být na jaře nádherná!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  14. Helenko, díky za zprostředkování. Je to zajímavá stavba a interiéry jsou krásné.
    Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  15. Heleno, díky za zajímavou virtuální prohlídku. Vila se mi moc líbí, ale taky si myslím, že vnitřní vybavení k ní úplně nesedí. A i venku mne praštily do očí ty antické vázy, které mi s funkcionalismem nejdou moc dohromady (vlastně ani s těmi židličkami, vedle kterých stojí). A zajímavá musela být i floristická výstava.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy nesedí, Stáňo! Ale proč to měnit, je to prostě historie... Ty židličky patří ke kavárně a věřím, že až se oteplí, musí být na terase úchvatné posezení.
      Vazby byly nádherné, v jedné místnosti bylo třeba sto růží...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  16. Helenko, viděla jsem reportáž v TV, ale nebyli jsme zde. Moc se mně líbí ta květinová výzdoba. Tak nějak změkčuje funkcionalistické linie.
    Měj pěkný předvelikonoční víkend. Snad i to počasí dostane rozum. Zdravím. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, byla to náhoda a štěstí a jsem za to ráda. Vy to máte kousek... Vazby byly opravdu působivé.
      I ty se měj moc hezky a šetři ruku! Pa, H.

      Vymazat
  17. Krasne misto, smutny osud, bohuzel to i techto budov takto byva, ale reportaz hezka:-). Pekny zbytek dne, Helenko. M.

    OdpovědětVymazat
  18. Helenko, díky, že jsi nás vzala na toto hezké místo a díky i za vyprávění. Hezký zbytek neděle.

    OdpovědětVymazat
  19. Vija
    Helenko, hezká reportáž, děkuji ráda jsem si vilu tvým prostřednictvím prohlédla.
    Měj hezký večer. J

    OdpovědětVymazat
  20. Děkuju za tip, přijde mi, že znáš v Brně víc zajímavých míst než já :) Už jsem psala příteli, že bych se do vily ráda podívala, tak snad to některý den vyjde :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ne, Dominiko! Máme taková místa rádi a tak je cíleně vyhledávám, když mám tu příležitost...
      Doufám, že se vám tam bude líbit.
      Pa, H.

      Vymazat
  21. Musela to být zajímavá prohlídka. O této vilce jsem doteď neslyšela :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla, Míšo, ale vilkou bych ten dům rozhodně nenazvala. Je obrovský!
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  22. Helenko, moc krásně jsi nafotila... I když z toho mám takové smutné pocity, nechat si něco postavit, zařídit a pak muset utéct... Je dobře, že je vila přístupná a lituji, že jsem se nezašla podívat, když jsem byla v Brně. Moc se mi líbí ta výstava květin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, napsala si to naprosto přesně. Jen 9 let...
      Moc ti přeji, aby si měla příležitost vilu navštívit.
      Zdravím, H.

      Vymazat
  23. Ahoj Helenko,
    krásný článek. Osudy těchto nádherných vil jsou plné smutných událostí, vždy mě u toho mrazí.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  24. Tak tam jsem teda už hooodně dlouho nebyla. Napřed jsem si říkala, co je to vůbec za vilu :-D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda jsem využila té možnosti, je to nádhera!
      Kate, měj příjemný večer, H.

      Vymazat
  25. Krásná vila, děkuji, že jsem se mohla podívat. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ráda jsem ti poskytla alespoň malou prohlídku, Nikolko!
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat