...Valtice a něco k vínu...

čtvrtek, června 06, 2019


Příjemný večer všem!

Pokračuji v reportáži o našem moravském putování. Dnes se mrkneme do Valtic. Těšila jsem se, je to město, kde jsem nikdy nebyla. Jak už jsem naznačila na Instagramu, naše první návštěva byla poněkud rozpačitá.
Musím předeslat, že vzhledem k tomu, že cestujeme se psem a i čas na kulturu bývá omezený, podrobně už doma připravuji plán výletu, studuji tedy i webové stránky památek, které chceme navštívit.
Studovala jsem i stránky zámku Valtice. Celkem zbytečná akce. Ani slovo o tom, že se zámek rekonstruuje, ani slovo o tom, že se v zahradě a zámku natáčí film. O tom tedy zmínka na stránkách už je, ale přibyla tam až poté, co se už natáčelo... Bylinková zahrada měla být otevřená a nebyla.


Může se mi někdo divit, že jsem v rozpacích...
Tak alespoň pár fotek, detailů ze zámku a části parku, kam jsem se dostali. Pocit, že jsem byla u natáčení pokračování Marie Terezie mě zatím nijak neblaží...




Musíme se prostě ještě vrátit, protože ta krása se dala tušit i přes plachty, lešení, stavební stroje, hromady dlažebních kostek i suti.



Od zámku mě zaujal tenhle kostel a tak jsem zašli i na náměstí, abychom ho pořádně omrkli. Těšila jsem se na kávu v nějaké místní kavárně.



Na podrobnou prohlídku nedošlo ani tady. Zažila jsem něco, co mi pěkně rozklepalo kolena a místo na kávu jsem měla chuť spíš na panáka. Nechci tu psát román, tak jen telegraficky. Hezké náměstí, zahrádky, škola, kostel, uprostřed dva velké travnaté obdélníky. Aaron na vodítku, pochopitelně. Přes celé náměstí jsem zaregistrovala dva muže a psa, kterému házeli balonek. Psa přestal zajímat balonek, za to ho zaujal náš pes. Poprve v životě jsem zažila, co to je , když se na vás řítí cizí pes, navíc americký stafordšírský teriér. Nic moc, řeknu vám. Manžel byl pohotový, zvedl našeho psa a volal na majitele. Ten byl velmi v klidu, pes ho naprosto neposlouchal, na přivolání nereagoval. Navíc byl velmi arogantní, sprostý a agresivní. A jaký pán, takový pes...  Uvědomila jsem si, že naprosto nevím, jak v takové situaci reagovat. Strachy jsem nemohla ani mluvit. Po ulicích chodím se psem každý den...
Korunu tomu dali městští policisté... Prý se snaží, aby se to nestávalo. Místní nám říkali, že podobné situace nejsou vyjímkou, ten muž se svým psem je pod okny policejní služebny každý den... Stačí se kouknout z okna.


Nervy jsem si uklidnila až u Kolonády Na Rajstně.


Na návrší Reisten ji po napolenských válkách nechal podle projektu Josefa Hardmutha postavit kníže Jan I. z Lichtensteina. Byl polní maršál a velitel rakouské kavalerie v bitvě u Slavkova. Stavba vznikla jako památka na zesnulé bratry Filipa a Ludvíka a na zesnulého otce Františka Josefa I.


Je opravdu moc krásná, moc se mi líbily precizně vypracované detaily...




Na příhodu z náměstí naštěstí Aaron rychle zapomněl, možná k tomu přispěl i ten jetel. Byl totiž taak dobrý, že si k němu musel lehnout :o)
Tak nevím - pes nebo kravička?



A protože k jižní Moravě patří víno a to vám nabídnout nemůžu, přidám rychlý recept na sušenky k němu.

Čedarové sušenky

Do robotu dáme 220 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 170 g studeného másla nakrájeného na kostičky. Po pár impulsech máme jemnou drobenku, do které přidáme 220 g jemně strouhaného čedaru,  3/4 lžičky čerstvě mletého pepře a 3 lžíce studené vody. Po chvíli se vytvoří koule.
Z ní uždibujeme kousky, vytvoříme kuličky, trochu přimáčkneme a dozdobíme ořechem nebo mandlí.
Pečeme na 200 stupňů asi 10 minut.


U nás se málem nestihlo vychladit víno...


Opět jsem nějak dlouhá... Děkuji za trpělivost a přeji příjemný večer a hezké dny.

Moc vás zdravím!
Vaše Helena












You Might Also Like

44 komentářů

  1. Helenko, asi se tam máte opravdu ještě jednou vrátit a tu nádheru si znovu užít, už opravenou. Ale i tak máš krásné fotky z místa, které jsem stále nenavštívila. A setkání s jiným psem, když neposlouchá svého páníčka, není nic příjemného. Také se vždy bojím.
    Aaronek v jeteli je úžasný, posílám všem pozdravy. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, někdy to tak je. Osud prostě chce, abychom tam jeli ještě jednou...
      S těmi psy je problém, nebo spíš s jejich pány...
      Moc děkuji a přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  2. Helenko, přesně jak píše Dáška,do Valtic to chce znovu.Ve slunci a v době, kdy už všechno bude otevřené i vzpomínky pak budou jiné...Je tam božsky a bylinky jsou oáza.
    Recept si přepisují, víno máme vždycky, jen tyhle domácí dobroty většinou chybí.
    Měj se krásně, už letně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pojedu, to je jasné :o) Ta krása byla cítit i tak!
      Haničko, pobavila si mě :o) Tak ať vám sušenky k vínu chutnají!
      Pa, H.

      Vymazat
  3. Lednickovaltický areál milujeme, rádi sem jezdíme. Určitě sem někdy zajeďte.
    Se psem mě to mrzí, opravdu jaký pán takový pes. Mamku takhle pokousal vlčák, když bránila našeho psa. Majitel taky na pěst.
    Tak hlavně, že to dobře dopadlo.
    Krásný večer 😚

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, Ilonko!
      Jak čtu, i u vás máte nehezkou zkušenost... Ano, je to na pěst, jak píšeš...
      Naštěstí se nic nestalo!!!
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Helenko, mrzí mě, že nám Moravákům, většinou přátelským lidem, kazí dobré jméno nějaký "ocas" :-), snad už ho nikdy nepotkáš. Jsem ráda, že se nic Aronkovi nestalo. Valtice a bylinková zahrada určitě stojí za vidění. Taky se sem v létě chystám. Měj se. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, ty si fakt zlatá! Byla to opravdu jediná nepříjemná zkušenost, jinak jste milí, komunikativní, přátelští!!!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  5. Ahoj Helenko
    Moc zdravím,ve Valticích jsem byla již několikrát je tam moc hezky,letos jedeme opět směr Lednice,Pálava a okolí.
    Mám husí kůži když čtu co se vám stalo s pejskem....já jsem toto již zažila s naším Maxíkem,toho ale pes opravdu pokousal....majitel psa arogantní,ale měl smůlu,jeho pes se zakousl do našeho za hlavou...to byl takový fofr...měli jsme psa na vodítku,strašná bezmoc....léčba cca 4 týdny...cena 5 tisíc.Jelikož to co se odehrávalo vidělo více lidí a pes majitele bez vodítka...na vsi....musel vše uhradit.Maxík,je teď opatrný a my také.
    Hezké dny Marťula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťulko, tak si to hezky užijte!
      Jak čtu, vy jste dopadli daleko hůř. Dopadla bych asi stejně, nebýt rychlé reakce mého muže... Hodně mě to vyděsilo.
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  6. Helenko, bohužel, tohle jednou zažije snad každý pejskař. Asi se mi nebudeš divit, že já když jdu s našimi pejsky, bez pepřáku nejdu. Mám ho přesně pro tyhle chvíle. Protože se psy chodím často i sama a brát oba dva na ruce už nějak pohotově nejde. Doufám, že ten pepřák nebudu muset nikdy použít. A jsem ráda, že jste nakonec že všeho vyvazli bez následků!
    Jinak Valtice umí být opravdu krásné, příjemné a mají co nabídnout. Takže určitě nic nevzdává a vrátit se. 😊
    Helenko, měj prima den, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, je to tak a už doma o nějakém opatření taky mluvíme. Ten pepřák je pro nás holky ani nejvíc vhodný...
      vyděsilo mě to tedy opravdu hodně.
      Ano, Valtice budou mít i další šanci, jen nevím kdy :o)
      Měj hezkou neděli, H.

      Vymazat
  7. Helenko, přesně vím,o čem píšeš 😉 Jen mě překvapilo,že jsi ještě nikdy nebyla ve Valticích 🙄My zase máme podobnou zkušenost s Reistnou:-0Už jsem to jednou psala na blogu, až na třetí pokus jsme jí dali!Jednou bylo těsně po zavírací době,v létě,v 17 h.:-0 Potom tam byla svatba a Reistna už nebyla pro obyčejné turisty a až napotřetí jsme vystoupali nahoru se sklenkou v ruce🙂P.s.Ještě sedí v kase ta postarší dáma, sympatická až na třetí dobrou?😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, něco prostě není hned, že. O to víc si to pak vychutnáme...
      Vzhledem k Aaronovi a ještě nazapočaté sezóně jsme tam byli mimo po zavírací době...
      Měj hezkou neděli, H.

      Vymazat
  8. Heli!
    Ve Valticích jsem nebyla- tedy byla, ale jako malá, nic si nepamatuji, jsem vidět jen na fotce- takže nebyla!! Tak se budu těšit, až jednou se tam podíváš znovu a bude krásná reportáž..Moc se mi líbí ta kolonáda- ta je krásná.
    Jsem ráda, že se Aaronkovi nic nestalo- víš, někteří lidé by pejsky mít neměli...ten majitel je toho důkazem...Vím, jak ti bylo!!
    Heli- trochu za zlehčení- asi máme obě dvě psy-kravičky- Barry i jetel zkousne!! :o)
    Sušenky vypydají skvěle- tak na zdraví!!! měj se hezky Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ano, kolonáda je nádherná je krásně vidět ze zámku a naopak a líbí se mi, že je postavena na památku na blízké lidi.
      Napsala si to přesně - dohánět si ego psem je fakt hrůza...
      No a ten jetel, to byla fakt sranda... Aaron miluje i zeleninu, ale že si k tomu lehl .... :o)
      Měj se moc hezky, pa H.

      Vymazat
  9. Helenko, krásné fotky! a vlastně dobré zprávy! Jsem ráda, že vás ten pes nenapadl... my momentálně děsíme i na vodítku, mnoho lidí na nás kouká úkosem, že bereme takovou šelmu do města, ale ona se musí socializovat. Nikdy jsme Sáru neměli venku bez vodítka a Reshmi se to všechno učí, rychle ale učí... Tak jako ty máš zakleté Valtice, tak my už se dvakrát pokoušeli v Brně o Low-Beer vilu, že je tam svatba dali na internet, až když jsem se rozčílila v pokladně... Tak snad do třetice tento podzim... Krásné dny a podrbej Aaronka

    E.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já jsem taky moc ráda. Ale byla asi jen souhra náhod. Fakt je, že tomuhle člověku pes do ruky opravdu nepatří!
      Někdy mě ta neaktuálnost fakt dere, jedeš přes půl republiky, myslíš si, že náš nastudováno a skutek...
      Moc zdravím a pohlaď tu vaši šelmičku :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  10. Tady jsem nebyla a proto děkuji za nádherné fotky zajímavého zámku.S těmi informacemi mám podobné zkušenosti,někdy se bohužel stránky neobnovují a potom je člověk zklamaný.S tím psem jsi mě vyděsila.Syna pes je sice velký,ale je to fena,hrozně hodná a vůbec nevím,jak by reagovala.Je dost bojácná a do náruče by se mi nevešla...Aaronek je zlatíčko.Ta chuťovka Helenko nakonec,no možná zase vyzkouším,dnes mám v plánu chleba a kaiserky.Děkuji za pěknou podívanou a přeji Ti hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, na neaktuálnost stránek (většinou těch státních památek) mě opravdu štve.
      Aaron taky jen zíral, nepere se, se všemi by si chtěl hrát. Jsem moc ráda, že se mnou byl můj pohotový muž.
      Sušenky vyzkoušej, jsou dobré... U vás to ale muselo vonět...
      Měj hezkou neděli a děkuji, H.

      Vymazat
  11. Helenka,
    som rada, že dobrodružstvo s cudzím psom dopadol dobre, mám podobnú skúsenosť, keď nás napadol pes, ktorý ušiel z domu... a Alexíka som nedokázala zdvihnúť a vedľa Kubko :-( Niektorí "jedinci" by psa proste nemali mať.
    Verím, že výlet sa nabudúce vydarí a bude podľa predstáv.
    Koláčiky vyzerajú výborne, mňam.
    Pekný víkend a pozdravujem, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, jak vidím, taky sis užila strachu... Napsala si to přesně. Takovým lidem pes prostě nepatří!
      Moc děkuji a přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  12. Helenko to jsem netušila, že jsi ve Valticích nikdy nebyla. Já dvakrát, naposledy vloni a moc se nám tam líbilo a byli jsme tam spokojeni - měli jsme základní okruh a potom zámecké divadlo, to byl krásný zážitek, vidíš ani jsem to nestihla dát na blog. Lešení bylo vloni jenom na jedné straně. V bylinkové zahradě jsme byli také dvakrát, moc hezké a voňavé to tam bylo.
    Zážitek s nepříjemným majitelem a "bojovým" psem ti tedy nezávidím, já má z těchto psů respekt jen když jdu okolo, musí to ze mě vycítit.
    Mám také několik památek, které musím navštívit znovu, protože se poprvé nepodařilo.
    Měj hezké letní dny, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, nebyla. A budu muset ještě jednou... I pod lešením a páskami zabraňujícími vstupu se dalo tušit, že to je nádherné místo.
      Ten zážitek bych si fakt odpustila. Jednoznačně to nebyla vina psa, ale člověka...
      Měj se moc hezky, pa H.

      Vymazat
  13. Helenko, díky za reportáž. Ve Valticích už jsem dlouho nebyla, tak dnes tvým prostřednictvím. Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
  14. Helo, my měli ve Valticích štěstí, vše bylo přístupné a nádherné. A lituji Tě, pro tu nepříjemnou příhodu se zlým psem. Určitě jsi měla velký strach o Aarona. Přeji hezký víkend. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, to vám přeji, přece jen - není to zrovna za humny...
      Strach jsem měla veliký....
      Přeji hezké odpoledne, H.

      Vymazat
  15. Heli, Valtice sme navštívili viac krát.Prešli sme ich peši a aj na bicykloch. Bolo tam krásne a každému vždy odporúčam. Krásny víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, musím jen souhlasit, snad se brzo vrátíme...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  16. Heleno, díky za pěkný výlet - jak už jsem psala u minulého článku, v těchto končinách jsem nebyla. Škoda, že vám ho trochu pokazil nepěkný zážitek s nevychovaným psem i jeho páníčkem.
    Recept na sušenky vypadá zajímavě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, vy jste s mužem turisté, vy to nepochybně doženete!
      Zážitek to byl opravdu nehezký!
      Sušenky jsem pekla opakovaně, vždycky hned zmizí.
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  17. Ve Valticích jsem byla už hodně dávno. Hráli jsme tam loutkové. Nějak moc tenkrát nebyl čas město si projít, takže je to vlastně skoro jako bych tam nebyla :-).
    Škoda,že vám výlet narušil pes a jeho pán. Hlavně, že se fyzicky nikomu nic nestalo.
    Měj hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, tak to je škoda, protože to je nepochybně moc krásné místo. Jen to prostě nebyla ten správný den...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  18. Tímto směrem to nemám zakázané, to vůbec, ale málokdy se tam dostanu, což je veliká, převeliká škoda. Děkuji, že jsi mne vzala sebou.

    OdpovědětVymazat
  19. Před mnoha lety jsme byli v tomto kraji na dovolené, ještě s dětmi. Měli jsme ubytování v kempu Apollo. Ani nevím, jestli ještě funguje. Moc se nám tam líbilo. Hlavně je tam všude opravdu krásně. Apollonův chrám, Tři Gracie, Lednice, kde je nádherný zámek, Janův hrad. Navštívili jsme tehdy i Valtice. Zámek byl také tehdy zavřený. Ani už si nepamatuji proč. Ale jinak se nám tam moc líbilo. Docela ráda bych se tam po mnoha letech podívala znovu. Třeba se nám to ještě povede i když je to pro nás opravdu hodně daleko a jsme odkázaní na veřejnou dopravu. Škoda, že jsi měla takový špatný zážitek s cizím psem a arogantním pánem. Bohužel doba se hodně změnila, ale já věřím, že tam jsou stále hodní a milí lidé a tento jediný člověk jejich pověst nepokazil. Přeji při příštím výletu lepší a příjemnější zážitky. Krásné léto Ti přeje Jara.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, děkuji za hezké vzpomínky a milá slova. Ano, i já věřím v dobré lidi. Je mi moc líto, že si takový duševní ubožák dohání sebevědomí psem. Jak k tomu to zvíře přijde...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  20. Dnes to tedy bylo napinave... Ono to tak bohuzel byva, ze kdo by se mel drzet na uzde, nedrzi se, to myslim doslovne i obrazne. Kazdopadne je dobre, ze nastal happy end a snad na to Aaronek brzy zapomnel, ono to stenatka muze nekdy poznamenta, ze! Clovek asi nemuze delat v tu chvili nic, jen doufat...
    Taktez chapeme, ze opravovat se musi a ma, ale taky to nepotesi, kdyz jedeme kilometry na misto, kde se nedockame naseho ocekavani, pritom by stacila zminka na strankach.
    No alespon duvod vydat se tam jeste jednou:-). Hezke dny, Helenko. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, Aaron se oklepal dřív, než já... Rozhodně se musím na takovou situaci, chodím s ním často sama a pohotová jako můj muž bych rozhodně nebyla...
      Valtice prostě musí mít reprízu :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  21. To s Aronkom ma mrzí ... stáva sa, bohužiaľ. Ale napriek tomu, opäť nádherné fotky ;) Pekný večer, Marta

    OdpovědětVymazat
  22. Valtice sú krásne mestečko , aj zámok. Aspon je dôvod , vrátiť sa tam. Pekný deň prajem Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji za návštěvu - určitě jsem Valtice nezatratila a těším se, že se tam ještě podívám...
      Přeji hezký večer, H.

      Vymazat