...první grilování...

sobota, dubna 21, 2018


Krásný sobotní večer všem!

To byl den, že! Jaro nebylo, hupli jsme hned do léta... A takové dny, ty úplně svádí ke grilování!
My jsme grilovací sezónu zahájili už minulý víkend. Hovězí hamburgery mám už celkem vychytané, nejslabší jejich součást byla vždy kupovaná bulka. Byl čas to trochu posunout...


A tak jsem poprvé pekla

Hamburgerové bulky

Na těsto jsem použila domácí pekárnu:
Postupně do ní vložíme 240 ml mléka, 100 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 1 1/2 lžičky cukru, 3/4 kostky droždí

Nakynuté těsto rozdělíme na 10 - 12 stejných kousků, vytvarujeme bochánky a dáme kynout na plech pokrytý pečícím papírem tak na půl hodinky.


Troubu předehřejeme na 200 stupňů, na dno dáme hrnec s vodou, bulky pak nebudou vysušené. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka, posypeme sezamem a dáme péct. Asi za 20 minut vyndáme z trouby krásné zlaté bochánky.
Nechápu, proč mi to tak trvalo, než jsem se do nich pustila. Povedly se dokonale, hezky vypadají a ta chuť...


A když jsem byla v těch experimentech, další "úkol" jsem dostala od Adama. Přál si

Fazolový hamburger

Potřebujeme:
2 plechovky červených fazolí
1 plechovka cizrny
2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku
římský kmín, chilli, kurkuma, sůl, pepř, jarní cibulka nebo pažitka


Na oleji necháme zesklovatět jemné nakrájenou cibuli, přidáme česnek a orestujeme. Necháme trochu vychladnout. Fazole a cizrnu okapeme, rozmixujeme, okořeníme, přidáme vychladlou cibuli s česnekem a nať. Vyzkoušíme v dlaň, jestli směs drží pohromadě, pokud je potřeba zahustit, použijeme rozdrcené tortilové lupínky nebo trochu kukuřičné mouky.
Použila jsem burgrové tvořítko, musí být vždy namočené ve studené vodě, ale jde to jistě jen rukou.
Na gril je musíme dávat v alobalové misce potřené olejem.

A teď už stačí jen pochoutku zkompletovat.  Teplou rozkrojenou bulku potřeme jednu půlku francouzskou hořčicí a druhou majonézou. Hamburger, plátek sýra (ideální je chedar, ten došel, byla gouda), karamelizovaná cibule, okurky, plátek rajčete a přiklopit.


Přeji všem dobrou chuť a hodně takových příjemných chvil u grilování a jídla. Léto máme přece jen před sebou!

Moc vás zdravím!
Vaše Helena

You Might Also Like

61 komentářů

  1. Helenka,
    krásne si sa "činila". Domáce žemle na hamburgery som robievala aj ja, odkedy mám intoleranciu lepku, už nie... ale manžel by si veru dal :-)
    Ďakujem za tip na hamburger zo strukovín, vyskúšam ho. U nás predávajú aj zmes zaváraných strukovín a cíceru, to bude fajn.
    Prajem Ti ešte krásny zvyšok víkendu, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko,děkuji! Nemáš to jednoduché, obdivuji vás všechny, jak statečně s intolerancemi bojujete.
      Ta směs, to bude dokonalé, vyzkoušej!
      Přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  2. Já jsem k hovězím hamburgrům nikdy nijak nepřilnula, ovšem také to nikomu neberu.
    Co člověk, to chuť.
    Ovšem ty luštěninové, tak do těch bych šla okamžitě a moje dcera by se zbláznila.
    Určitě navrhnu jejich realizaci, recept jsem si ofotila.
    Máš pravdu, skočili jsme opět do léta, tak hodně sluníčka, hodně pohody.
    Osobně bych brala pomalejší a klidnější nástup, je šílené sucho, bude chybět vláha, zahrádky zalévá pouze rosa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, začala jsem je dělat kvůli panské části rodiny, já připravím, manžel ugriluje, Adam odborně zkompletuje :o) Občas si dám, ten fazolový byl na přání syna a chutnal nám všem!
      Snad bude i tobě!
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  3. Helenka vďaka za tip na burger bez mäska, to bude niečo pre moju dcéru Soničku. Andrea

    OdpovědětVymazat
  4. Venku je krásně a tak přišlo na řadu venkovní stolování- grilování, opékání.......
    Já bych si dala fazolový hamburger,ale můj muž těmto naskládaným dobrotám příliš nakloněný není :-). Musela bych mu to naservírovat každé zvlášť. :-)
    Hezkou neděli, Heli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já manžela chápu, já si to taky vždycky nakonec rozložím...
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  5. Tedy Helenko, ty umíš navnadit... Bez dovolení s dovolením :o) si kopíruji, určitě na vše přijde letos čas... Měj se moc krásně- letně a užívej tento výjimečný jarní kalup...

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko, venku letní teploty, až si říkám, brzdi Přírodo!! Ale líbí se mi to, mám teplo ráda. Jenže místy bude brzy chybět vláha...
    A moc ti děkuji za oba recepty, už si je tisknu. Grilujeme moc rádi, včera k obědu vepřovou marinovanou krkovici a opečené kořeněné brambory (ty jsem teda pekla v troubě) a kopec zeleninového salátu. Fazolový hamburger mne velmi oslovil, ten kvůli sobě vyzkouším a syn si nasadil "dietu" tak se určitě přidá a manžela zahrneme do party také.
    Helenko měj krásnou a příjemnou neděli.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, je to tak, dnes u nás maličko sprchlo.
      Ty tvoje grilované dobroty zná naprosto báječně! Ty děláš fazolovou pomazánku, tak myslím, že si pochutnáte i na hamburgeru.
      Měj se moc hezky, H,

      Vymazat
  7. Mňam, Helenko, udělala jsi mi chutě. My sice negrilujeme, ale domácí hamburgry občas dělám doma na grilu v troubě. Bulky peču a na první pohled bych řekla, že máme hodně stejný nebo podobný recept. Ale grilování venku musí být o moc lepší!
    Užívejte si krásné dny!

    OdpovědětVymazat
  8. Helenko, ty vypadají skvostně. My hovězí tolik nemusíme, ale vepřové a drůbeží máme moc rádi. A bulky kupuju, dík za recept, někdy vyzkouším ty tvoje.
    Měj se moc hezky a užívej si zbytek víkendu.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Peti! K těm fazolovým byly ještě krůtí, taky dobré :o)
      Ty bulky vyzkoušej, je to něco nesrovnatelného...
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  9. Helenko moc děkuji za nové recepty,ukládám a ten bezmasý letí až k mé dceři:-)Krásné dny přeji.)

    OdpovědětVymazat
  10. Helenko, bulky vypadají náramně, fazole já moc nemusím, ale maso, to jo :-). taky se na bulky chystám, protože kupované nejsou nic moc, hezký zbytek víkendu. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, myslím, že budeš nadšená, já rozhodně byla, bulky jsou fakt parádní!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  11. Heli,
    to byl víkend přímo letní, nádherný...
    nu a tudíž i jako stvořený ke grilování.
    Jíst venku je prostě strašně fajn..
    i když mohlo být ještě to teplotně jemnější jaro..
    Bulky vypadají velice jedle- určitě vše chutnalo!
    Hezký večer a nový týden
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru, je to tak, najednou je léto! užívám si to, jen se bojím, jak bude v červnu...
      Děkuji za pochvalu a přeji krásné dny, H.

      Vymazat
  12. Helenko, obojí vypadá velmi úžasně a ty bulky! Hezký zbytek neděle.

    OdpovědětVymazat
  13. Heli, máš můj obrovský obdiv. Do housek bych se asi nepustila a ty tvé jsou dokonalé. My jsme včera také grilovali a také hamburgry. Ale housky byly koupené. :o) Ten fazolový burger vůbec nevypadá špatně, klidně bych ho ochutnala.:o)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, klidně se do nich pusť, opravdu tam nebyl jediný problém a povedli se na poprvé!
      I tobě přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  14. To už je dokonalá večeře:-))))
    Do toho já se moc nepouštím,ale obdivuji a dala bych si:-)))
    Hezký týden.Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak až pojedeš kolem, zastav se! Dostaneš ochutnat!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  15. Hezky vecer Helenko, tak to je clanecek ktery drazdi oci i zaludek, o slichach az na brade nemluvim:D no dala bych si hned. Fazole uz jsou namocene, jen puvodne byly na buchtu, jeste to snad prehodnotim:) a ty bulky? jako z kucharky, nadhera:) hodne takovych veceru, pozdravuji z Liverpoolu, EVa:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuji za hodně milý komentář a posílám pozdravy do Liverpoolu!
      Tak co, byly to burgery nebo buchta?
      Pa, H.

      Vymazat
  16. Helenko, sbíhají se mi sliny. A to jsem právě po snídani! ;-)

    OdpovědětVymazat
  17. Milá Helenko o dobrůtkách jsem už od Vás slyšela a teď vidím a slintám 😉. Úžasné.
    Vychytám podle receptu bezlepka a ráda vyzkouším.
    Krásný nový týden ti přeji a posílám pozdrav,pa Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, snad přijdeš na nějaký recept vhodný i pro tebe. Nemáš to jednoduché, ale jsi statečná!
      Přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  18. Ten fazuľový burger je naprosto geniálny. Keďže v našej rodine sme časť vegetariánska a časť mäsožravá, pri podobných akciách stále hľadám alternatívu k mäsu a tento burger je na to ako stvorený. Na najbližšej grilovačke určite odtestujem. Prajem pekné jarné dni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, tak to mám moc radost, že se i u vás uplatní!
      Tak ať všem vegetariánům chutná!
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  19. Helenko,
    to bylo o víkendu luxusní letní počasí !
    Dle tvého receptu grilované hamburgry už také dělám :-)
    Domácí bulky jsou další výzvou , stejně tak jako fazolový burger, ten zase láká ochutnat mě ;-)
    Krásný další jarní celý týden a zdravím do J. Hradce !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, tak to mám radost! Ať se grilování daří i dál!
      A hlavně, ať všem chutná!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  20. Helenko, u tebe je vždy něco lákavého.
    Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
  21. Helo, tak tohle nesmím ukázat doma :-D, protože by mě ti moji masožrouti nutili je dělat alespoň každý druhý den :-)). Vypadají fakt skvostně!! Moc Tě zdravím!! ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ZaZi, to si mě pobavila... Budeš to muset tajit :o)
      Moc děkuji a přeji jen hezké dny, H.

      Vymazat
  22. Helenko, opravdu víkend byl nádherný a přímo lákal k posezení s grilováním.
    Tvou zásluhou jste si to u Vás doma jistě náramně užili ....takové dobroty, mňam...
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji za milou návštěvu. Počasí je opravdu nečekané, užívám si ho!
      Pa, H.

      Vymazat
  23. Tedy Helenko :-)) chuťové buňky právě dostaly zabrat !!! Měj krásné -přeci ještě - jarní dny ♥ Iv

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, to já u tebe dostávám taky zabrat, neboj!
      Moc děkuji a hezké dny i tobě! H.

      Vymazat
  24. Helenko, to vypadá skvěle! Ten fazolový hamburger je dobrá bezmasá varianta, díky za tip :) ... A máš pravdu ze zimy jsme šli rovnou do léta, já mám léto moc ráda :) ... ale tyhle "skoky" nejsou moc dobré ... Hezký den, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, rádo se stalo, snad bude chutnat!
      Taky bych to brala pozvolnější, ale vybírat si nemůžeme a krásně opravdu je!
      Pa, H.

      Vymazat
  25. Paráda, Helčo! Burgery vypadají fantasticky.
    Já se zatím uspokojuji opečenými špekáčky. Gril jsem zahlédla někde úplně vzadu v zahradním domku. Jak jsem ho mohli přes podzim a zimu takhle zarovnat, to nechápu...
    Měj hezký den, pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dý, docela jsem se zasmála. Na zahradu chodím alespoň na chvilku každý den a všechno nachystané a umyté ještě zdaleka nemám...
      Měj hezký večer, H.

      Vymazat
  26. Narazit před obědem na tvoji fotku, to se nemělo stát! ;-) Bulky také peču, recept mám podle "Kublanky", musím se podívat, jestli je jiný... a fazole mám momentálně v hlavě, ale na sladko, ochutnala jsem v neděli skvostný dezert.... musím ho vyzkoušet, ale tento týden jedu v narozeninových dortech, tak později.... Krásné jaro! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o) Evi, doufám, že si to přežila ve zdraví!
      Na sladko jsem fazole zatím nepoužila, ale myslím, že na to taky dojde.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  27. Hamburger nemusím, ale u Teba aj ten vyzerá fantasticky, zhrešila by som ;) Pozdravujem Marta - Nastenka ☻♥☻

    OdpovědětVymazat
  28. Nejsem velký fanda hamburgerů, protože se mi to blbě kouše, ale ten tvůj vypadá tak lákavě, že bych se zakousla hned. A ještě domácí bulky... Hm...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já je taky neumím jíst, nakonec to složené vždycky rozeberu - příbor je příbor :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  29. Tak ty housky nemají chybu. Děkuji za tip na dnešní večeři :-) Také mám domácí pekárnu a nechávám si v ní připravit různá těsta. Je to velké ulehčení práce. Do hamburgrů si dáme ale nejspíš kuřecí maso, protože maso na hamburgry doma nemám. Ale i kuřecí na grilu je dobré a v těchto houskách to bude určitě velká mňamka :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tynko, musím jen souhlasit. U nás se dělají vetšinou jen hovězí burgry, když kuřecí maso do housek, tak to trhané...
      Přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  30. Tak to ovšem nemá chybu. Už teď mi tečou sliny. Musím to ukázat manželce a jiné, než tyto bulky nechci. Domácí hamburgery jsou prostě nejlepší. My jsme si je vloni dělali na takovém malém grilu, který se nám na konci léta rozpadl, tak musíme koupit nový. Mám zálusk na plynový gril z https://www.avenberg.cz/k94-grilovani-plynove-grily , tak by mě zajímalo, jak dlouho v něm vydrží bomba a jak je to s jeho údržbou? Nemáte náhodou zkušenost s takovým grilem?

    OdpovědětVymazat