...první grilování...
sobota, dubna 21, 2018
Krásný sobotní večer všem!
To byl den, že! Jaro nebylo, hupli jsme hned do léta... A takové dny, ty úplně svádí ke grilování!
My jsme grilovací sezónu zahájili už minulý víkend. Hovězí hamburgery mám už celkem vychytané, nejslabší jejich součást byla vždy kupovaná bulka. Byl čas to trochu posunout...
A tak jsem poprvé pekla
Hamburgerové bulky
Na těsto jsem použila domácí pekárnu:
Postupně do ní vložíme 240 ml mléka, 100 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 1 1/2 lžičky cukru, 3/4 kostky droždí
Nakynuté těsto rozdělíme na 10 - 12 stejných kousků, vytvarujeme bochánky a dáme kynout na plech pokrytý pečícím papírem tak na půl hodinky.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů, na dno dáme hrnec s vodou, bulky pak nebudou vysušené. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka, posypeme sezamem a dáme péct. Asi za 20 minut vyndáme z trouby krásné zlaté bochánky.
Nechápu, proč mi to tak trvalo, než jsem se do nich pustila. Povedly se dokonale, hezky vypadají a ta chuť...
A když jsem byla v těch experimentech, další "úkol" jsem dostala od Adama. Přál si
Fazolový hamburger
Potřebujeme:
2 plechovky červených fazolí
1 plechovka cizrny
2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku
římský kmín, chilli, kurkuma, sůl, pepř, jarní cibulka nebo pažitka
Na oleji necháme zesklovatět jemné nakrájenou cibuli, přidáme česnek a orestujeme. Necháme trochu vychladnout. Fazole a cizrnu okapeme, rozmixujeme, okořeníme, přidáme vychladlou cibuli s česnekem a nať. Vyzkoušíme v dlaň, jestli směs drží pohromadě, pokud je potřeba zahustit, použijeme rozdrcené tortilové lupínky nebo trochu kukuřičné mouky.
Použila jsem burgrové tvořítko, musí být vždy namočené ve studené vodě, ale jde to jistě jen rukou.
Na gril je musíme dávat v alobalové misce potřené olejem.
A teď už stačí jen pochoutku zkompletovat. Teplou rozkrojenou bulku potřeme jednu půlku francouzskou hořčicí a druhou majonézou. Hamburger, plátek sýra (ideální je chedar, ten došel, byla gouda), karamelizovaná cibule, okurky, plátek rajčete a přiklopit.
Přeji všem dobrou chuť a hodně takových příjemných chvil u grilování a jídla. Léto máme přece jen před sebou!
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
61 komentářů
Helenka,
OdpovědětVymazatkrásne si sa "činila". Domáce žemle na hamburgery som robievala aj ja, odkedy mám intoleranciu lepku, už nie... ale manžel by si veru dal :-)
Ďakujem za tip na hamburger zo strukovín, vyskúšam ho. U nás predávajú aj zmes zaváraných strukovín a cíceru, to bude fajn.
Prajem Ti ešte krásny zvyšok víkendu, pá
A.
Adinko,děkuji! Nemáš to jednoduché, obdivuji vás všechny, jak statečně s intolerancemi bojujete.
VymazatTa směs, to bude dokonalé, vyzkoušej!
Přeji hezký večer, H.
Já jsem k hovězím hamburgrům nikdy nijak nepřilnula, ovšem také to nikomu neberu.
OdpovědětVymazatCo člověk, to chuť.
Ovšem ty luštěninové, tak do těch bych šla okamžitě a moje dcera by se zbláznila.
Určitě navrhnu jejich realizaci, recept jsem si ofotila.
Máš pravdu, skočili jsme opět do léta, tak hodně sluníčka, hodně pohody.
Osobně bych brala pomalejší a klidnější nástup, je šílené sucho, bude chybět vláha, zahrádky zalévá pouze rosa.
Simi, začala jsem je dělat kvůli panské části rodiny, já připravím, manžel ugriluje, Adam odborně zkompletuje :o) Občas si dám, ten fazolový byl na přání syna a chutnal nám všem!
VymazatSnad bude i tobě!
Hezký večer, H.
Helenka vďaka za tip na burger bez mäska, to bude niečo pre moju dcéru Soničku. Andrea
OdpovědětVymazatTak to jsem ráda, Andrejko!
VymazatSnad bude Soničce chutnat.
Pa, H.
Venku je krásně a tak přišlo na řadu venkovní stolování- grilování, opékání.......
OdpovědětVymazatJá bych si dala fazolový hamburger,ale můj muž těmto naskládaným dobrotám příliš nakloněný není :-). Musela bych mu to naservírovat každé zvlášť. :-)
Hezkou neděli, Heli!
Hanka
Hani, já manžela chápu, já si to taky vždycky nakonec rozložím...
VymazatPosílám pozdravy, H.
Tedy Helenko, ty umíš navnadit... Bez dovolení s dovolením :o) si kopíruji, určitě na vše přijde letos čas... Měj se moc krásně- letně a užívej tento výjimečný jarní kalup...
OdpovědětVymazatHaničko, jasně, budu moc ráda, proto to tu je!
VymazatHezký večer, H.
Helenko, venku letní teploty, až si říkám, brzdi Přírodo!! Ale líbí se mi to, mám teplo ráda. Jenže místy bude brzy chybět vláha...
OdpovědětVymazatA moc ti děkuji za oba recepty, už si je tisknu. Grilujeme moc rádi, včera k obědu vepřovou marinovanou krkovici a opečené kořeněné brambory (ty jsem teda pekla v troubě) a kopec zeleninového salátu. Fazolový hamburger mne velmi oslovil, ten kvůli sobě vyzkouším a syn si nasadil "dietu" tak se určitě přidá a manžela zahrneme do party také.
Helenko měj krásnou a příjemnou neděli.
Ála
Alenko, je to tak, dnes u nás maličko sprchlo.
VymazatTy tvoje grilované dobroty zná naprosto báječně! Ty děláš fazolovou pomazánku, tak myslím, že si pochutnáte i na hamburgeru.
Měj se moc hezky, H,
Mňam, Helenko, udělala jsi mi chutě. My sice negrilujeme, ale domácí hamburgry občas dělám doma na grilu v troubě. Bulky peču a na první pohled bych řekla, že máme hodně stejný nebo podobný recept. Ale grilování venku musí být o moc lepší!
OdpovědětVymazatUžívejte si krásné dny!
Ali, děkuji za návštěvu a grilování zdar!
VymazatH.
Helenko, ty vypadají skvostně. My hovězí tolik nemusíme, ale vepřové a drůbeží máme moc rádi. A bulky kupuju, dík za recept, někdy vyzkouším ty tvoje.
OdpovědětVymazatMěj se moc hezky a užívej si zbytek víkendu.
Petra
Děkuji, Peti! K těm fazolovým byly ještě krůtí, taky dobré :o)
VymazatTy bulky vyzkoušej, je to něco nesrovnatelného...
Posílám pozdravy, H.
Helenko moc děkuji za nové recepty,ukládám a ten bezmasý letí až k mé dceři:-)Krásné dny přeji.)
OdpovědětVymazatVěruško, to jsem moc ráda!
VymazatMěj jen hezké dny, H,
Helenko, bulky vypadají náramně, fazole já moc nemusím, ale maso, to jo :-). taky se na bulky chystám, protože kupované nejsou nic moc, hezký zbytek víkendu. Dana
OdpovědětVymazatDanuško, myslím, že budeš nadšená, já rozhodně byla, bulky jsou fakt parádní!
VymazatMěj se moc hezky, H.
Heli,
OdpovědětVymazatto byl víkend přímo letní, nádherný...
nu a tudíž i jako stvořený ke grilování.
Jíst venku je prostě strašně fajn..
i když mohlo být ještě to teplotně jemnější jaro..
Bulky vypadají velice jedle- určitě vše chutnalo!
Hezký večer a nový týden
Jarka
Jaru, je to tak, najednou je léto! užívám si to, jen se bojím, jak bude v červnu...
VymazatDěkuji za pochvalu a přeji krásné dny, H.
Helenko, obojí vypadá velmi úžasně a ty bulky! Hezký zbytek neděle.
OdpovědětVymazatMarti, tak to jsem fakt ráda!
VymazatMěj hezký večer, H.
Heli, máš můj obrovský obdiv. Do housek bych se asi nepustila a ty tvé jsou dokonalé. My jsme včera také grilovali a také hamburgry. Ale housky byly koupené. :o) Ten fazolový burger vůbec nevypadá špatně, klidně bych ho ochutnala.:o)
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny. D.
Dáši, klidně se do nich pusť, opravdu tam nebyl jediný problém a povedli se na poprvé!
VymazatI tobě přeji hezké dny, H.
To už je dokonalá večeře:-))))
OdpovědětVymazatDo toho já se moc nepouštím,ale obdivuji a dala bych si:-)))
Hezký týden.Eva
Evi, tak až pojedeš kolem, zastav se! Dostaneš ochutnat!
VymazatMěj se moc hezky, H.
Hezky vecer Helenko, tak to je clanecek ktery drazdi oci i zaludek, o slichach az na brade nemluvim:D no dala bych si hned. Fazole uz jsou namocene, jen puvodne byly na buchtu, jeste to snad prehodnotim:) a ty bulky? jako z kucharky, nadhera:) hodne takovych veceru, pozdravuji z Liverpoolu, EVa:)
OdpovědětVymazatEvi, moc děkuji za hodně milý komentář a posílám pozdravy do Liverpoolu!
VymazatTak co, byly to burgery nebo buchta?
Pa, H.
Helenko, sbíhají se mi sliny. A to jsem právě po snídani! ;-)
OdpovědětVymazatLucinko, chápu, taky se mi to stává...
VymazatHezký večer, H.
Milá Helenko o dobrůtkách jsem už od Vás slyšela a teď vidím a slintám 😉. Úžasné.
OdpovědětVymazatVychytám podle receptu bezlepka a ráda vyzkouším.
Krásný nový týden ti přeji a posílám pozdrav,pa Z ❤
Zdeničko, snad přijdeš na nějaký recept vhodný i pro tebe. Nemáš to jednoduché, ale jsi statečná!
VymazatPřeji hezký večer, H.
K tomu mám jen komentář- mňam ,mňam. M.
OdpovědětVymazatJsi milá, Maruško! Děkuji a zdravím, H.
VymazatTen fazuľový burger je naprosto geniálny. Keďže v našej rodine sme časť vegetariánska a časť mäsožravá, pri podobných akciách stále hľadám alternatívu k mäsu a tento burger je na to ako stvorený. Na najbližšej grilovačke určite odtestujem. Prajem pekné jarné dni.
OdpovědětVymazatMoni, tak to mám moc radost, že se i u vás uplatní!
VymazatTak ať všem vegetariánům chutná!
Hezký večer, H.
Helenko,
OdpovědětVymazatto bylo o víkendu luxusní letní počasí !
Dle tvého receptu grilované hamburgry už také dělám :-)
Domácí bulky jsou další výzvou , stejně tak jako fazolový burger, ten zase láká ochutnat mě ;-)
Krásný další jarní celý týden a zdravím do J. Hradce !
Ilonko, tak to mám radost! Ať se grilování daří i dál!
VymazatA hlavně, ať všem chutná!
Moc tě zdravím, H.
Helenko, u tebe je vždy něco lákavého.
OdpovědětVymazatMěj se hezky. J.
Tak to jsem opravdu ráda, Jani!
VymazatDěkuji a zdravím, H.
Helo, tak tohle nesmím ukázat doma :-D, protože by mě ti moji masožrouti nutili je dělat alespoň každý druhý den :-)). Vypadají fakt skvostně!! Moc Tě zdravím!! ZaZa
OdpovědětVymazatZaZi, to si mě pobavila... Budeš to muset tajit :o)
VymazatMoc děkuji a přeji jen hezké dny, H.
Helenko, opravdu víkend byl nádherný a přímo lákal k posezení s grilováním.
OdpovědětVymazatTvou zásluhou jste si to u Vás doma jistě náramně užili ....takové dobroty, mňam...
Jana
Jani, děkuji za milou návštěvu. Počasí je opravdu nečekané, užívám si ho!
VymazatPa, H.
Tedy Helenko :-)) chuťové buňky právě dostaly zabrat !!! Měj krásné -přeci ještě - jarní dny ♥ Iv
OdpovědětVymazatIvanko, to já u tebe dostávám taky zabrat, neboj!
VymazatMoc děkuji a hezké dny i tobě! H.
Helenko, to vypadá skvěle! Ten fazolový hamburger je dobrá bezmasá varianta, díky za tip :) ... A máš pravdu ze zimy jsme šli rovnou do léta, já mám léto moc ráda :) ... ale tyhle "skoky" nejsou moc dobré ... Hezký den, M.
OdpovědětVymazatMaruško, rádo se stalo, snad bude chutnat!
VymazatTaky bych to brala pozvolnější, ale vybírat si nemůžeme a krásně opravdu je!
Pa, H.
Paráda, Helčo! Burgery vypadají fantasticky.
OdpovědětVymazatJá se zatím uspokojuji opečenými špekáčky. Gril jsem zahlédla někde úplně vzadu v zahradním domku. Jak jsem ho mohli přes podzim a zimu takhle zarovnat, to nechápu...
Měj hezký den, pa.
Dý, docela jsem se zasmála. Na zahradu chodím alespoň na chvilku každý den a všechno nachystané a umyté ještě zdaleka nemám...
VymazatMěj hezký večer, H.
Narazit před obědem na tvoji fotku, to se nemělo stát! ;-) Bulky také peču, recept mám podle "Kublanky", musím se podívat, jestli je jiný... a fazole mám momentálně v hlavě, ale na sladko, ochutnala jsem v neděli skvostný dezert.... musím ho vyzkoušet, ale tento týden jedu v narozeninových dortech, tak později.... Krásné jaro! Eva
OdpovědětVymazat:o) Evi, doufám, že si to přežila ve zdraví!
VymazatNa sladko jsem fazole zatím nepoužila, ale myslím, že na to taky dojde.
Měj se moc hezky, H.
Hamburger nemusím, ale u Teba aj ten vyzerá fantasticky, zhrešila by som ;) Pozdravujem Marta - Nastenka ☻♥☻
OdpovědětVymazatMilá Nastěnko, ráda bych ti nabídla :o)
VymazatMěj hezký večer, H.
Nejsem velký fanda hamburgerů, protože se mi to blbě kouše, ale ten tvůj vypadá tak lákavě, že bych se zakousla hned. A ještě domácí bulky... Hm...
OdpovědětVymazatStáni, já je taky neumím jíst, nakonec to složené vždycky rozeberu - příbor je příbor :o)
VymazatPa, H.
Tak ty housky nemají chybu. Děkuji za tip na dnešní večeři :-) Také mám domácí pekárnu a nechávám si v ní připravit různá těsta. Je to velké ulehčení práce. Do hamburgrů si dáme ale nejspíš kuřecí maso, protože maso na hamburgry doma nemám. Ale i kuřecí na grilu je dobré a v těchto houskách to bude určitě velká mňamka :-).
OdpovědětVymazatTynko, musím jen souhlasit. U nás se dělají vetšinou jen hovězí burgry, když kuřecí maso do housek, tak to trhané...
VymazatPřeji hezké dny, H.
Tak to ovšem nemá chybu. Už teď mi tečou sliny. Musím to ukázat manželce a jiné, než tyto bulky nechci. Domácí hamburgery jsou prostě nejlepší. My jsme si je vloni dělali na takovém malém grilu, který se nám na konci léta rozpadl, tak musíme koupit nový. Mám zálusk na plynový gril z https://www.avenberg.cz/k94-grilovani-plynove-grily , tak by mě zajímalo, jak dlouho v něm vydrží bomba a jak je to s jeho údržbou? Nemáte náhodou zkušenost s takovým grilem?
OdpovědětVymazat