...ciabatta a něco k ní...

středa, listopadu 05, 2025


Příjemný večer, vážení!

Ráda zkouším nové recepty.  Na jednom italském profilu na Instagramu jsem našla recept na ciabatty. Velmi jednoduchý. Vyzkoušela jsem a okamžitě u nás zdomácněly. 



Ciabatty

Opět mi práci usnadňuje pekárna. Postupně do ní vložím 325 ml vlažné vody, 50 ml olivového oleje, 425 g hladké mouky, lžičku soli a 30 g droždí.
Vznikne řídké, lepivé těsto. Ale mouku nedosypávejte. Těsto pomocí karty vyklopím rovnou na pomoučený plech (použít můžete papír nebo podložku na pečení) a přímo na něm kartou rozdělíme na obdélníčky. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Pak pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů.




Tvary poněkud rustikální, ale chuť skvělá!



Potvrdila to i páteční milá návštěva. Naprosto vyjímečně se mi podařilo vyfotit prostřený stůl. Jako hlavní chod byl zauzený losos se salátem s citrusy.



Pak jsem chtěla trochu ctít sezónu - zapečené hrušky s gorgonzolou a ořechy (tedy před zapečením :o)

k ciabattam se výborně hodí třená feta s pečenými hrozny. Velmi jednoduché - na pánev jsem dala lžíci cukru, zakápla vodou a nechala rozpustit na světlý karamel, pak se přidají hrozny a chvíli prohřívají...


A dezert. Linecký koláč se jablky, ořechy a skořicovou drobenou jsem tedy zapomněla vyfotit, ale tyhle roztomilé dýničky ano. Není to můj nápad, viděla jsem opět na IG a nutně potřebovala vyzkoušet.
Jsou to jen mleté mandle s burákovým máslem a trochou skořice. Hmota se dá vychladit do lednice. Pak se koulí různě velké kuličky, obalí se v krupicovém cukru a párátkem se naznačí rýhy do náležitého tvaru. Stopky jsou z bílé čokolády.




A to je dnes všechno :o)

Mějte se hezky!

Vaše Helena





 

You Might Also Like

46 komentářů

  1. Jistě následovala velká pochvala, Helo, my jen koukáme a dáváme pozor, aby nám nekapaly sliny na klávesnici. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Lezarts
    Helo, to jsou lákadla. A jak nádherně naservírované. Budu muset vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je tedy tabule, ale "mákla sis". Ciabatta, feta, karamel, co ochutnám jako první? Parádní hostina. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, pro rodinu a dobré přátele mě tohle fakt těší! Dělám to ráda.
      Děkuji a přeji hezký den. H.

      Vymazat
  4. Ahoj Helenko,
    to vypadá vše moc dobře, ty dýně jsou roztomilé.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Také hodně používám recepty z Instagramu.Baví mě mladé ženy jednoduchými recepty.
    Ciabattu jsem také pekla.Ty jsi udělala takových dobrot jenom koukám.Zapečené hrušky jsem už také dělala a na ostatní si napíšu recept.Budeme slavit s manželem půlkulatiny a tak bych chtěla něčím překvapit.Helenko,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, Jituško, ty jednoduché se prostě hodí!
      To mě moc těší, že tu najdeš inspiraci.
      Přeji hezký večer. H.

      Vymazat
  6. Helo, to je plný stůl laskomin. Oko se nasytilo a mi jen tiše závidíme. Skvělá práce.

    OdpovědětVymazat
  7. No to je zase dobrot a takových, které já na svém kuchařském repertoáru nemám. A určitě by nám chutnaly. Musím si ještě jednou ty receptíky pročíst, příp.opsat.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, všechno je jednoduché a dobré, návštěva i manžel nešetřil chválou!
      Pa, H.

      Vymazat
  8. Helenko, to je dobrot! Máš úžasné nápady! Krásný den!

    OdpovědětVymazat
  9. Helenko jsi úžasná. Přiznám se bez mučení, že kuchyň není zrovna moje oblíbené místo. Navařia jsem se za celý život až dost pro čtyři chlapy. Teď už vařím, protože musím, ale nového už dávno nic nevyhledávám a po pravdě už nám ani zuby tak neslouží, tak že u nás se vaří klasika. Spíše omáčky, ryby, k tomu brambory rýže, těstoviny. Novinky už jsem opustila úplně.Jsi obdivuhodná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já to naprosto chápu. Když jsme doma sami dva, k zásadnějšímu výkonu se vybičuji jen občas. Ale jak se k nám chystají děti nebo návštěva, tak to začnu rozjížděl :o)
      To mě to pořád ještě baví, vařit se musí s láskou...
      Pa, H.

      Vymazat
  10. Dobře se to čte, dobře se na to kouká, ale už mě to neláká natolik, abych to zkusila udělat. Jsem na stará kolena příliš lenivá. Vždy jsem vyznávala jednoduchost a teď v důchodu ještě víc. Uvařit cosi rychlého na tři dny a mám klid, takže Tvoji činorodost a zápal obdivuji!!! Věřím, že všem chutnalo. Přeji krásný den a zase nějaké dobroty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastičko, pro sebe bych to taky nedělala!
      Pro druhé mě to baví!
      Moc děkuji a přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  11. Helčo, chtěla bych být tvoji návštěvou. Taková krása....všechno bych si s chutí dala. Jsi super hostitelka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak pojedeš kolem, Míšo, dej vědět!
      Děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  12. Fiha… vše vypadá úžasně. Zaujalo mě to hrozno)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je to moc dobré, dělala jsem to poprvé, protože jsem nesehnala čerstvé fíky...
      Pa, H.

      Vymazat
  13. Vypadá to krásně.
    Hezký večer, Helenko. 🙂

    OdpovědětVymazat
  14. Heleno, krásně prostřeno a samé dobroty.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  15. Helenko, ciabatty jsem pekla podle jiného receptu, ale tento vypadá jako jednoduchá rychlovka vybízející k vyzkoušení. Stůl jsi návštěvě nachystala nápaditě a lákavě. Určitě bych neodmítla ochutnat. Vše vypadá chutně, jak říká náš Ondra 😉.
    Mějte slunečný víkend, zdraví Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi jednoduché a moc dobré, Jituško! Moc děkuji za pochvalu, Ondra má stejné rčení jako Adam :o)
      Přeji příjemný večer, H.

      Vymazat
  16. Helo, krása pro oko a určitě si užívaly i chuťové pohárky, takže zasloužená pochvala od všech hostů 😀🌞

    OdpovědětVymazat
  17. I want to come and eat at your house! We have a bread machine. Maybe we’ll try the ciabatta. Everything on your table looks delicious and tastefully presented.




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. David, if you come to the Czech Republic, you are welcome! Ciabatta bread is great, try it!
      Best regards, H.

      Vymazat
    2. We eat ciabatta regularly and enjoy it very much, but we buy it at an Italian bakery.

      Vymazat
    3. I understand, David! I tried baking it and it worked.
      Greetings to Canada! H.

      Vymazat
  18. Helenko,jsi úžasná kuchařka,obdivuji.Tvé recepty jsou super.Tvoji výhodou je,že máš pro koho to připravovat.Já jen pro sebe a to se takové hostiny nevyplatí a také se mi jen pro 1 osobu nechce experimentovat.Tak se u Tebe jen pokochám a podráždím chuťové buňky,měj se hezky a experimentuj dále ať se máme čím potěšit...🍕🥨

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, moc děkuji za pochvalu, ale ty dobroty jsou opravdu velmi jednoduché, žádné složitosti...
      Přeji krásný večer, H.

      Vymazat
  19. Skvělá hostina. Netušila jsem, co jsou to ciabaty. K takovému prostřenému stolu bych usedla velmi ráda. Jsi výborná hostitelka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, je to vlastně italský chleba - bílá mouka a olivový olej nesmí chybět.
      Moc děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  20. Helenko, to je nádhera, pastva pro oči, natož co to pak muselo být pro chuťové buňky 😍

    OdpovědětVymazat