...ciabatta a něco k ní...

středa, listopadu 05, 2025


Příjemný večer, vážení!

Ráda zkouším nové recepty.  Na jednom italském profilu na Instagramu jsem našla recept na ciabatty. Velmi jednoduchý. Vyzkoušela jsem a okamžitě u nás zdomácněly. 



Ciabatty

Opět mi práci usnadňuje pekárna. Postupně do ní vložím 325 ml vlažné vody, 50 ml olivového oleje, 425 g hladké mouky, lžičku soli a 30 g droždí.
Vznikne řídké, lepivé těsto. Ale mouku nedosypávejte. Těsto pomocí karty vyklopím rovnou na pomoučený plech (použít můžete papír nebo podložku na pečení) a přímo na něm kartou rozdělíme na obdélníčky. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Pak pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů.




Tvary poněkud rustikální, ale chuť skvělá!



Potvrdila to i páteční milá návštěva. Naprosto vyjímečně se mi podařilo vyfotit prostřený stůl. Jako hlavní chod byl zauzený losos se salátem s citrusy.



Pak jsem chtěla trochu ctít sezónu - zapečené hrušky s gorgonzolou a ořechy (tedy před zapečením :o)

k ciabattam se výborně hodí třená feta s pečenými hrozny. Velmi jednoduché - na pánev jsem dala lžíci cukru, zakápla vodou a nechala rozpustit na světlý karamel, pak se přidají hrozny a chvíli prohřívají...


A dezert. Linecký koláč se jablky, ořechy a skořicovou drobenou jsem tedy zapomněla vyfotit, ale tyhle roztomilé dýničky ano. Není to můj nápad, viděla jsem opět na IG a nutně potřebovala vyzkoušet.
Jsou to jen mleté mandle s burákovým máslem a trochou skořice. Hmota se dá vychladit do lednice. Pak se koulí různě velké kuličky, obalí se v krupicovém cukru a párátkem se naznačí rýhy do náležitého tvaru. Stopky jsou z bílé čokolády.




A to je dnes všechno :o)

Mějte se hezky!

Vaše Helena





 

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Jistě následovala velká pochvala, Helo, my jen koukáme a dáváme pozor, aby nám nekapaly sliny na klávesnici. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Lezarts
    Helo, to jsou lákadla. A jak nádherně naservírované. Budu muset vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je tedy tabule, ale "mákla sis". Ciabatta, feta, karamel, co ochutnám jako první? Parádní hostina. ☺

    OdpovědětVymazat