... Nelahozeves...

pátek, října 10, 2025


Příjemný páteční večer vám všem.

Zámek Nelahozeves jsem měla možnost navštívit při jedné pracovní cestě. A ráda jsem toho využila.


To liduprázdné nádvoří renesančního skvostu mě uprostřed turistické sezóny trochu překvapilo, ale hned jsem toho využila k focení.


Zámek si nechal stavět Florian Griespek z Griesbachu, osobní tajemník císaře Ferdinanda. Povoláni byli italští řemeslníci, stavba trvala dlouhých 60. let. Měla mít původně 4 křídla, na to poslední ale nedošlo.
I tak vzniklo překrásné sídlo ve stylu severoitalských kastelů.
Vnučka Floriana byla z finančních důvodů zadlužené panství prodat. Majitelkou se stala Polyxena Lobkowicz, rozená z Pernštejna. Zámek byl tedy od roku 1623 až do konfiskace v roce 1948 v držení Lobkowiczů.
V roce 1993 byl zámek v restituci navrácen. Nejprve se zde vystavovala díla z Lobkowiczkých sbírek, ta byla po rekonstrukci postupně převezena do expozice v Lobkowiczkém paláci na Pražském Hradě a tady vznikla expozice Pohled do šlechtických interiérů. Vernisáže se tehdy zúčastnil prezident Václav Havel s manželkou, premiér a ministr kultury.



Italská renesance je v Nelahozevsi vidět na každém kroku. Na svou dobu velmi pokročilá stavba, v průběhu staletí jen nepatrně upravovaná. Na krásných sgrafitech jsou výjevy ze Starého zákona a antické mytologie.


A teď už nahlédneme do interiérů šlechty 19. století. Představu si opravdu uděláte - je tady spousta osobních předmětů, fotografií, porcelánu.









V jídelně nás zaujala zrcátka místo talířů. Vysvětlení prosté - celá jídelní sada se prostě nedochovala.

Zašla jsem i do zámecké zahrady

a krásný pohled je i od Dvořákova domu. Tam jsem nebyla, ještě tam "řádili" řemeslníci, ale určitě se tam podívat chci. Dobře si pamatuji, jak zanedbané stavení to bylo...




V restauraci pod zámkem mě nabídka nijak nezaujala, za to dekorace na stolech ano. Lepší je zajít na kávu do bistra na nádraží - musím říct, že jsem opravdu zírala... Fotku nemám, bylo tam moc lidí, ale doporučuji.


A doma mě čekal dárek od kamarádky. Hodně jsem jich snědla, fakt hodně, upekla jsem koláč, vlastně dva. Jeden jsem nesla mamce a udělal jí radost. Klasika je klasika - kynuté těsto, tvaroh, švestky, drobenka se skořicí... A poprvé v životě jsem dělala povidla. V troubě, šlo to hladce a jsou vynikající...







A to je pro dnešek všechno. Užijte si víkend a opatrujte se!

Vaše Helena

You Might Also Like

41 komentářů

  1. Helo, tak nevím, zda zámek a Dvořákův dům mne nadchly více, než tvá práce v kuchyni, určitě se na opravený Dv.dům pojedu ráda podívat ( na jaře ) - mám to kousek, klidně na kole, hihi. Vezmu to kolem Veltrus a je to. Zato k tobě na dobrůtky by to bylo pěkně daleko.
    My jsme jednou měli prohlídku zámku ve třech a s paní průvodkyní, což byla asi majitelka zámku nebo její příbuzná a bylo to super.
    Hezký víkend. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, mám ráda tvé milé a vtipné komentáře. Ten výlet ti přeji a koláč bych ti ráda nabídla.
      Měj hezký den. H.

      Vymazat
  2. Helenko, tak já jsem měla to štěstí, že mě zámkem provázela přímo majitelka Lobkowicz ještě v době, kdy tam byly vystaveny originály obrazů Rembrandta a dalším známých malířů. Měli je zvláštně zabezpečené a pod sklem a byla tam spousta drahých exemplářů. Jen že to bylo v roce 2015 nebo 2016? Přesně už nevím. Pak se sbírky stěhovaly...Děkuji za krásnou připomínku. Přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je opravdu štěstí. Párkrát se mi taky takhle poštěstilo...
      Járo, přeji příjemný den a opatruj se. H.

      Vymazat
  3. Heleno, Nelahozeves si připisuji na seznam "chci vidět" :). Povidla v troubě děláme už spoustu let, je to myslím nejjednodušší a nejméně pracný postup. My je děláme hodně hustá - používá je hlavně máma na koláče, tak aby nestékala. Já dneska dělala "vánoční švestky" podle tvého receptu a na koláč se chystám zítra (možná i na knedlíky).
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, stojí za vidění, z prahy kousek, je to hezký výlet.
      Švestky kupuji nebo občas dostávám, takže to byla premiéra. Vánoční švestky chci ještě udělat, ty mám moc ráda...Těší mě, že chutnají i u vás.
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Heleno, Nelahozeves si připisuji na seznam "chci vidět" :). Povidla v troubě děláme už spoustu let, je to myslím nejjednodušší a nejméně pracný postup. My je děláme hodně hustá - používá je hlavně máma na koláče, tak aby nestékala. Já dneska dělala "vánoční švestky" podle tvého receptu a na koláč se chystám zítra (možná i na knedlíky).
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  5. Zámek Nelahozeves znám,ale na prohlídce jsme nebyli.Tak jsem se ráda podívala s tebou.
    Já jsem teď švestky vyměnila za jablka a včera pekla koláč.Zásobuje nás dcera.Mají velkou úrodu
    Helenko,hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, zámek stojí za vidění.
      Ovoce se letos urodilo, plodily i naše stařičké jabloně...
      Měj hezký den. H.

      Vymazat
  6. Helo, Nelahozeves jsem navštívila na podzim 2022, na prohlídce jsem nebyla, ale nádvoří je krásné. Šla jsem podél vody do Kralup na vlak a byla jsem unešená probarvenou přírodou podle Vltavy. Malou přepravku švestek jsem dostala k narozeninám a dělala jsem také povidla v troubě. Jo, české buchty s povidlami jsou ty nejlepší. Pěkný víkend přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu procházku bych taky chtěla zažít, snad jednou...
      Švestky mi udělaly radost, doufám, že i tobě :o)
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  7. Nelahozeves jsme před pár lety navštívili. Máš pravdu, tenkrát mě také překvapilo, že v průběhu prázdnin se nikde nekonaly žádné davy. Přitom zámek je nádherný, za návštěvu rozhodně stojí!

    OdpovědětVymazat
  8. Lezarts
    Zámek nádhera, ale ten koláč !!!!!
    Helo, umíš vždy úžasně naservírovat nejen výlety, ale i gurmánské požitky!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherná stavba!! Vždycky mě tak trochu mrzí, že hrady a zámky nezůstaly v rukou státu. No, co se dá dělat. - Koláč se švestkami vypadá mooooc dobře. Pěkný víkend přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Já jsem ráda, že se majetek vrací majitelům. Většinou jen částečně, takže na opravy musí generovat finance jinde. Stát se o svůj majetek mnohdy nestará...
      Ale koláč, ten był fak dobrý :o)
      Zdravím, H.

      Vymazat
  10. Tak zámek je nádherný, jak z venku, tak i zevnitř :-) krásný výlet.

    OdpovědětVymazat
  11. V Nelahozevsi jsem byla letos na jaře.Zámek jsme si z časových důvodů prohlédli jen z venku,ale zrekonstruovaný Dvořákův dům jsem navštívila,stojí za zhlédnutí.Mám to i na Blogu.Ten švestkový koláč vypadá exkluzivně a jistě tak i chutná.Povidla jsem také dělávala ,když jsme měli zahradu,teď už jen na to vzpomínám.Přeji pěkný víkend..🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, tak já se zase snad jednou podívám k Dvořákům... Nedá se stihnout všechno.
      Koláč bych si klidně zopakovala, zmizel fakt rychle...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  12. Vija
    Helenko, mám zapsané, bude to hezký výlet. Tvá reportáž láká. Měj hezký večer. J

    OdpovědětVymazat
  13. No jo, když moje pracovní cesty nevedou přes Nelahozeves... 😉 Ne, legrace, hezky jsi vyfotila a zpracovala zámek, ráda jsem se podívala. Švestkový koláč je můj hodně oblíbený.
    Ať se daří, Helenko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, popravdě po té kráse to byl trochu očistec - práce na silnici, auta se nevešla mezi dva semafory, 1,5 km jsme projížděli přes hodinu...
      Děkuji za pochvalu a přeji příjemný den. H.

      Vymazat
  14. Nebyla jsem tam a jak vidím zámek je krásný zvenku i uvnitř. A projít se zahradou určitě také stojí za to. Taky jsem na víkend dělala koláč se švestkami a s mákem.
    Hezké dny, Helenko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je to moc hezké místo. A koláč s mákem a švestkami dělala babička...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  15. Moc krásný zámek. A nafotit ho takto bez lidí je paráda. Krásné záběry. Koláč bych si dala hned. Vypadá nádherně. Do povidel jsem se nikdy napouštěla,když jsem slyšela, že se musí dlouho vařit a míchat. Marmeládu take vařím, ale ne tak dlouho. Rybízová dobre rosolovatí. Ale už se mi podařilo rybízová povidla.Nešlo to ani mazat na pečivo, tak jsem to včera použila do kynutych buchet. Přeji hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, był tam klid aż nečekaný.
      Děkuji za pochvalu, koláč nám chutnal opravdu moc. Povidla dělaná v troubě se míchat dokonce nesmí, byl to můj první pokus a šlo to opravdu hladce. Rybíz želíruje skvěle, bez domácí rybízový by nebylo vánoční linecké...
      I tobě přeji hezký den. H.

      Vymazat
  16. Fotografie mluví za sebe a je to prostě nádhera.

    OdpovědětVymazat
  17. Měla jsem tu svatbu))) jezdím sem každý rok. Je tu nádherný advent.
    Hezký týden Heli)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda věřím, že se s láskou vracíte na místo činu :o)
      Evi, posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  18. V Nelahozevsi jsem byla kdysi hodně dávno na chmelové brigádě :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Helo, o zámku vím, ale nikdy jsem tam nebyla. Je krásný uvnitř i z venku. Kulatá zrcadla jako náhrada talířů je skvělý nápad, vůbec to neruší. Švestkový koláč, tak ten já také můžu, pá 🙂😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, taky nám to připadalo jako dobrý nápad.
      Koláč był fakt dobrý!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  20. Ahoj Helenko
    rovnou si to píšu na seznam, prostě jsi mě nalákala:-) My jsme taky měli švestky a dělali jsme čatní a samozřejmě i koláč s drobenkou, ten nesmí na podzim chybět.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dobrý cíl výletu, nedaleko jsou Veltrusy.
      A švestky jsou prostě fajn.
      Měj hezký den. H.

      Vymazat
  21. Helenko, ty jsi byla kousek od nás. Nelahozeves mám ráda a taky Veltrusy. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  22. Zámek Nelahozeves znám, před lety jsme ho navštívily s kamarádkou, moc se mi tam líbilo 🙂

    OdpovědětVymazat