...den na Šumavě...

sobota, října 25, 2025

Příjemný večer, vážení!

Vzhůru ku hradu! Nebo spíš k hrádku. A na to, že to je nevýš položený hrad u nás to zase takové stoupání nebylo. Vítkův Hrádek tu stojí už od 13. století, založil ho Vítek z Krumlova jako centrum nově osidlované oblasti.



Romantika jako blázen, tedy nebýt party německých turistů. Rozhodli se hrad dobýt a pobýt, tak jsme vyhlásili ústup.

Po hradem je krásný kostel, bohužel si o něj cyklisté opřeli kola (jako vážně), takže fotky nemám. Naproti mě zaujal hotel Svatý Tomáš. Je to přestavěná vyhořelá schwarzenberská lesovna.



Šumava není jen krásná příroda a kouzelné výhledy, je to i krajina plná příběhů, často smutný lidských osudů. V posledních letech se připomínají zaniklé obce a osudy lidí. Mám taková místa ráda. I když jsou smutná. Nějak ke mně promlouvají...
Letos jsme zašli do Zvonkové. Z vesnice, která měla 1300 obyvatel, v době "železné opony" nezbylo nic víc, než kostel, fara a dům, ve kterém je teď penzion. Novogotický kostel sv. Jana Nepomuckého sloužil v 50. letech jako sklad armádní techniky. V roce 1990 započala jeho rekonstrukce, která ho zachránila před totální zkázou. Zaplatili ji původně obyvatelé a přátelé Šumavy. Obnovil se i původní hřbitov.













Vraceli jsme se do hotelu a já si až po chvíli všimla, že jedeme jinam. Krásný podvečer, prý jako stvořený pro návštěvu místa, které se mi loni tak líbilo. Zajeli jsem ještě na Chalupářskou slať. Pokochejte se, nikde nikdo a taková krása...







No a jestli teď čekáte info o kolonii netopýrů na Šumavě, přijde zklamání. Netopýři poletovali u nás doma. Teď je myslím ten pravý čas, nabízím slíbený recept na 

Kakaové sušenky

Potřebujeme: 226 g másla, 150 g moučkového cukru, 40 g tmavého kakaa, 240 g mouky, 1 žloutek, 1/2 ČL soli, vanilka

Máslo našleháme s cukrem, přidáme žloutek, sůl, vanilku, kakao a nakonec přisypeme mouku. Vytvořené těsto zabalíme do folie a necháme odpočinout hodinku v lednici.

Pak už určitě víte - rozválet, vykrájet, přesunout na plech a upéct v troubě předehřáté na 175 stupňů. Trvá to cca 12 minut. V receptu je napsáno, že je možno sušenky obalit před upečením v krupicovém cukru, já jsem použila trochu perlového.



A teď už končím a jdu spát.

Užijte si neděli!

Vaše Helena
 

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Heleno, nezbývá než opakovat, že Šumava je krásná, zvlášť pokud vyjde počasí. Ty bývalé vesničky, po kterých zbyl třeba jen hřbitov a pár rozvalin chalup, mají svůj zvláštní smutný půvab. Vždycky si představuji, jak to tam vypadalo, kdy vesnička ještě žila svým životem...
    Netopýři jsou boží.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat