...den na Šumavě a netopýři...

sobota, října 25, 2025

Příjemný večer, vážení!

Vzhůru ku hradu! Nebo spíš k hrádku. A na to, že to je nevýš položený hrad u nás to zase takové stoupání nebylo. Vítkův Hrádek tu stojí už od 13. století, založil ho Vítek z Krumlova jako centrum nově osidlované oblasti.



Romantika jako blázen, tedy nebýt party německých turistů. Rozhodli se hrad dobýt a pobýt, tak jsme vyhlásili ústup.

Po hradem je krásný kostel, bohužel si o něj cyklisté opřeli kola (jako vážně), takže fotky nemám. Naproti mě zaujal hotel Svatý Tomáš. Je to přestavěná vyhořelá schwarzenberská lesovna.



Šumava není jen krásná příroda a kouzelné výhledy, je to i krajina plná příběhů, často smutný lidských osudů. V posledních letech se připomínají zaniklé obce a osudy lidí. Mám taková místa ráda. I když jsou smutná. Nějak ke mně promlouvají...
Letos jsme zašli do Zvonkové. Z vesnice, která měla 1300 obyvatel, v době "železné opony" nezbylo nic víc, než kostel, fara a dům, ve kterém je teď penzion. Novogotický kostel sv. Jana Nepomuckého sloužil v 50. letech jako sklad armádní techniky. V roce 1990 započala jeho rekonstrukce, která ho zachránila před totální zkázou. Zaplatili ji původně obyvatelé a přátelé Šumavy. Obnovil se i původní hřbitov.













Vraceli jsme se do hotelu a já si až po chvíli všimla, že jedeme jinam. Krásný podvečer, prý jako stvořený pro návštěvu místa, které se mi loni tak líbilo. Zajeli jsem ještě na Chalupářskou slať. Pokochejte se, nikde nikdo a taková krása...







No a jestli teď čekáte info o kolonii netopýrů na Šumavě, přijde zklamání. Netopýři poletovali u nás doma. Teď je myslím ten pravý čas, nabízím slíbený recept na 

Kakaové sušenky

Potřebujeme: 226 g másla, 150 g moučkového cukru, 40 g tmavého kakaa, 240 g mouky, 1 žloutek, 1/2 ČL soli, vanilka

Máslo našleháme s cukrem, přidáme žloutek, sůl, vanilku, kakao a nakonec přisypeme mouku. Vytvořené těsto zabalíme do folie a necháme odpočinout hodinku v lednici.

Pak už určitě víte - rozválet, vykrájet, přesunout na plech a upéct v troubě předehřáté na 175 stupňů. Trvá to cca 12 minut. V receptu je napsáno, že je možno sušenky obalit před upečením v krupicovém cukru, já jsem použila trochu perlového.



A teď už končím a jdu spát.

Užijte si neděli!

Vaše Helena
 

You Might Also Like

18 komentářů

  1. Heleno, nezbývá než opakovat, že Šumava je krásná, zvlášť pokud vyjde počasí. Ty bývalé vesničky, po kterých zbyl třeba jen hřbitov a pár rozvalin chalup, mají svůj zvláštní smutný půvab. Vždycky si představuji, jak to tam vypadalo, kdy vesnička ještě žila svým životem...
    Netopýři jsou boží.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Vija
    Helenko, souhlasím, Šumava je krásná, ono je u nás spousta krásných míst. A když se povede procházka bez lidí je to o to příjemnější. Sušenky vyzkouším, nemám netopýra, ale srdíčko co dáš na okraj hrnku, tak jsem zvědavá. Koupila jsem jo kvůli vnoučatům. Hezkou neděli měj. J

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné fotografie z Vítkova hrádku, ta bláta jsou také super a netopýři ke kávě jsou na 1***. Krásnou neděli přeji.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný příspěvek. Vždy mě potěší, když slyším, že lidé někde něco zachránili či zachraňuji!! Je totiž co. Přeji hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
  5. Záběry ze Šumavy vždy moje srdíčko rozbuší, je tam nádherně. Netopýři se hodí, upeču je na setkání s knihou. Pěknou neděli přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
  6. Šumava nezklame nikdy, miluju ji! Netopýři jsou super, určitě zkusím. Jen se asi spokojím s jiným tvarem, shánět honem netopýra asi nebudu :-) Krásnou , o hodinu delší, neděli přeji!

    OdpovědětVymazat
  7. Lezarts
    Kouzelné místo a lákavé! Zase krásně podaná reportáž!
    Doufám, že jsi se hezky vsypala ( o hodinu více :-)) a nezdálo se ti o netopýrech i když jsou moc provedení a určitě i stejně chutní!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Helo, návštěvy a fotky ze Šumavy jsou vždycky vítané. Šumava prostě nezklame, vždycky se tam najdou krásná a zajímavá místa. Měj se hezky, pá 😉

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Helenko,
    moc krásné fotky. Já jsem tam nikdy nebyla, tak se mi to všechno líbí a užila jsem si to díky tvému povídání.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Nádherný výlet,příroda naprosto uchvacující.Netopýři,skvělý nápad.
    Helenko,hezký den

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Helenka, ja som čakala minimalne hororovú scénu :) ale aj tie pečené netopiere sú fajn :)

    OdpovědětVymazat
  12. Helenko, nevím co obdivovat dřív. Vítkův Hrádek neznám vůbec, Zvonkovou taky ne. Hřbitov je působivý a je dobře, že se obnovilo alespoň to málo, co zbylo.
    Sušenky bych měla taky nějaké upéct a tyto jsem asi ještě nedělala, takže vyzkouším. A konečně... pěkná sbírka prkének :o)
    Měj pohodový nový týden a pěkný zítřejší svátek.
    Zdraví Jitka

    OdpovědětVymazat
  13. No je to krása, kterou já jsem na živo neviděla. Já nevím proč, ale naše cestování tam nikdy nebylo nasměrováno. Škoda. Teď mi to už nehrozí.
    Netopýři jsou přímo k nakousnutí.
    Měj se Helenko, moc hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  14. Heleno, fotografie jsou nádherné, prostě Šumava ta nikdy nezklame. Čekal jsem netopýry živé, a ono ejhle jsou to sušenky. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  15. Budu se opakovat ale....bože, taková krása.
    Netopýři jsou super. A komentář od Viji (Vije, Víji?) mi připomněl, že někde taky ono vykrajovátko z něhož je sušenka na okraj hrnku, mám. Takže úkol zní jasně - najít ji a upéct!
    Krásné dny, Helčo.

    OdpovědětVymazat
  16. Samá krásná místa. Pokud k tomu na nějakém z nich je liduprázdno, je to bonus navíc. Šumava je hezká a zároveň trochu tajemná, tak se nedivím, že inspiruje k sepsání různých příběhů :-) Sušenky vypadají povedeně, mňam :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Helo, tímto jsi mne nadchla, Šumavu máme prochozenou i na kole projetou, na dovolené u Domažlic jsem si koupila mapu zaniklých obci Šumavy a je to dost smutné období našich dějin, pár zájezdů jsme měli i do příhraničí na druhé straně hranic a je to rozdíl, jaké tam mají upravené obce. Krásně jsi nafotila, jak jinak. Netopýry jsem viděla živé, ale tvoji jsou mi milejší a s kávičkou bych jim dala přednost. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat