...spící zámek a letní dobrota...

středa, srpna 14, 2024


Příjemný den, vážení!

Po cestě z jednoho výletu jsme se zastavili ve Vimperku. Do města jsme nešli, zajímal nás zámek vysoko nad městem. Jsme přece na Šumavě :o) Myslím, že můj titulek napovídá, co jsme našli. Když budu poctivá musím napsat, že to není tak úplně spící zámek, ale zámek, který se probouzí.




Jeho historie je bohatá. Založil ho ve 13. století Přemysl Otakar II. V průběhu století se tu střídají jména známých šlechtických rodů - Rožmberkové, Novohradští z Kolovrat, Schwarzenbergové. Ti během období první republiky pronajímají zámecký areál armádě. Pak přichází "lex Schwarzenberg" a rodina o zámek přichází.


Co se stavebních slohů týče, najde se tu pozdní gotika, renesanční stropy, baroko i novorenesance. Hotová učebnice dějin...



Budovy druhého nádvoří se doslova skví. Tady je rekonstrukce hotová a je to nádhera. Ale práce tu mají ještě spoustu.




Třetí nádvoří - velký kontrast, že. V druhé polovině 20. století tu byli byty a kanceláře. 


Starými dveřmi jsem opustila nádvoří a trochu vystoupala k zajímavé stavbě. V 15. století s rozvojem dělostřelectva vznikla tato předsunutá věž Haselburk k obraně a palbě. Snad tu byl kdysi i padací most.


Na prohlídce interiérů jsem nebyla. Krom nás tu byla jen přesilovka zahraničních dělníků... Určitě bychom se chtěli časem vrátit. Snad se ze spícího stane probuzený zámek...



A teď něco dobrého, letního na zub!

Tady recept není třeba - fotka myslím stačí. Ale pro pořádek: do nádoby vhodné do trouby (použila jsem porcelánovou koláčovou formu) dáme fetu, obložíme rajčaty a plátky bagety nebo chleba. Vše pokapeme olivovým olejem a doplníme bylinkami. Hodí se rozmarýn, tymián, bazalka. A dáme na chvilku pod gril. A to je všechno. 


Jo, vlastně ještě - rozhodně se to lépe jí ve dvou a ještě jsou potřeba dvě sklenky chlazeného bílého :o)
Se sýry můžete experimentovat, hodí se třeba camembert. Určitě se dá přidat i česnek, ale pozor, ten se lehce spálí... Jak vidíte, i mé topinky měly trochu namále :o)


Mějte se krásně!

Vaše Helena
 

You Might Also Like

42 komentářů

  1. Když se spící zámek probouzí, je to vždy naděje. Ta opravená část vypadá opravdu nádherně. Doufám, tě se vše podaří dotáhnou do konce moc to zámku přeji. Letní ňamka také vypadá skvěle. Hezký den, Helenko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, je to dlouhá cesta, ale potenciál areál rozhodně má.
      Moc děkuji a zdravím, H.

      Vymazat
  2. Helenko, zámek jsem obdivovala po cestě k Vydře. Zaujala mne jeho majestátnost nad městem. Uvnitř jsme nebyli. Doufám, že mu rekonstrukce přijde k duhu.
    Pečená rajčata s fetou a bylinkami taky dělám. Obložit je topinkami je dobrý nápad. 2 v 1 :o)
    Rajčata i sýr mám v lednici a ráda vyzkouším.
    Měj pěkné odpoledne nejlépe dnes u bazénu. Zdraví Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, Jituško, je vidět ze silnice a působí velmi dominantně. Rozhodně s návštěvou ještě nějaký rok počkejte... Teď to je spíš staveniště.
      Nápad jsem okoukala, ale musí se to hlídat :o)
      Přeji příjemný pátek, H.

      Vymazat
  3. Ve Vimperku jsem byla, na zámku ne. Díky za nahlédnutí)))),snad to dotáhnou. A recept zapsán. Bude se hodit, letos máme úrodu rajčat. Manžel sehnal 3 italské odrůdy a jsou výborné.
    Hezký den Heli)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, práce tedy mají na roky...
      Ta rajčata to je velká dobrůtka, pro tebe to bude jako vzpomínka na dovolenou...
      I ty měj hezký den. H.

      Vymazat
  4. Opravená část je opravdu nádherná, ale ještě je čeká velký kus práce. Tvé dobrůtky nikdy nezklamou. Měj se fajn a zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
  5. Hlavně, že se zámek pomalu, ale jistě probouzí. Než se zcela probudí, bude asi ještě nějakou tu chvíli trvat, ale hlavně, že se probouzí.
    Že Tvoje receptíky jsou na jedničku- o tom žádná.
    Měj se hezky a užívej každého letního dne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trvat to bude a snad to dopadne...
      Haničko, moc děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  6. Je dobře, že zámek nenechávají chátrat a starají se o něj. Aspoň budete mít co obdivovat při příští návštěvě :) Dobrota vypadá skvěle, ale nic pro mě jako člověka, co nemá rád rajčata :D Byla doba, kdy tenhle recept projel snad všechny sociální sítě.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, myslím, že chátral dost dlouho, teď ho snad čekají zase hezčí časy...
      Jsi jako náš Adam, toho rajčaty taky neuctím...
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  7. Helenko, ve Vimperku jsme byli někdy před 30 lety a to si myslím, že zámek ještě spal. Je hezké, že se postupně probouzí, snad rozkvete do krásy celý.
    Dobrota na konec si opravdu žádá sklenku dobře vychlazeného bílého - je to takové jídlo na posezení s přáteli (nebo manželem) v teplém letním večeru :)
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, to určitě...
      Máš pravdu, už jsme si to tak s manželem několikrát užili, zítra to možná nabídnu i návštěvě.
      Klidný pátek přeji! H.

      Vymazat
  8. Vždycky je dobrá zpráva, že se další historická památka zachránila před zkázou.

    OdpovědětVymazat
  9. Helenko, zámek jsme navštívili před 2 lety. Tehdy jsme zvládli i prohlídku interiérů, ale přiznám se, že tam nebylo nic, co by mi utkvělo v paměti. Říkali jsme sice, že bychom se tam měli za pár let vrátit, abychom zjistili, jak rekonstrukce pokračuje.
    Krásný večer, Helenko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, podle fotek na webu se nedá soudit, ale areál je moc krásný a rozhodně má potenciál.
      Měj hezkou sobotu, H.

      Vymazat
  10. Ta rekonstrukce jim jde zatím náramně, snad se jí podaří i dokončit. Přeci jen oprava zámku bude asi dost finančně nákladná záležitost. A ta laskomina na konci, ač dnes vzhledem k panujícímu počasí nemám na jídlo chuť, vypadá dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, Sabi! Peněz to slupne asi hromadu...
      Děkuji a přeji hezký den. H.

      Vymazat
  11. To je dobře,že se zámek opravuje.Ta opravená část je moc krásná.
    Dobrota nakonec je akorát pro mě.Něco podobného jsem měla k obědu.
    Helenko,hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si mi líbila, Jituško, je to velký kontrast...
      Jj, jíme jídla, která nás moc nezatěžují...
      Přeji hezkou sobotu, H.

      Vymazat
  12. Helo, moc ráda s tebou cestuji a tvé recepty obdivuji. Loni jsme byli ( po několikáté ) na hradě a ve městě Vimperku a koukám, že trochu to tam vylepšili, ale jde jim to pomalu.Nicméně proti dřívějšku je to dobrý posun k lepšímu.Já, jako starý obdivovatel ,,bouraček,, jak říká manžel, tam vidím potenciál.Cesta z hradu k městu a ty brány a výhledy do kraje - něco pro mne. Tak díky za ty vitamíny na misce. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, ty si moc milá! Děkuji! Adam říká, že jak mám "starý šutry", tvůj muž bouračky, to je moc hezké a milé. Výhledy tam jsou nádherné, to je pravda.
      Děkuji moc a přeji hezkou sobotu, H.

      Vymazat
  13. Lezarts
    Udělala jsi mi chutě na obojí. Zámek si nechám na později až bude hotový, jako zákusek.
    Nejdřív upeču ten lákavý letní recept a i vínko bude:-)))

    OdpovědětVymazat
  14. Helenko, to jsou moc hezké fotografie. Ve Vimperku jsem nebyla a zámek neznám, ale ta opravená část už vypadá opravdu skvěle. Je prima, když se taková místa opravují. Někdy s přispěním Ministerstva kultury, ale mnohdy díky dobrovolníkům, kteří si zaslouží velký obdiv. Děkuji za hezký článek a přeji Ti krásné letní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, i já nesmírně obdivuji každého, kdo věnuje své peníze a energii, aby něco zachoval, obnovil. Není to jednoduché...
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  15. Helenko, kdo hledá najde a vy jste našli zámek, který sice neznám, ale to vůbec nevadí, protože podobných je u nás více. Zrovna my plánujeme návštěvu jednoho, myslím, že není tak daleko od vás a doufám, že to vyjde. ☺
    Ať se daří! 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já ho viděla už ze silnici, když jsem jeli do Kubovky a tak jsme se tam jeli mrknout.
      Těším se na tvou reportáž!
      Měj hezkou sobotu, H.

      Vymazat
  16. Helenko, ta zrekonstruovaná část je moc pěkná a až se vyloupne celý zámek do krásy, bude to úžasné. Díky za reportáž. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, snad to jednou bude krása... doufejme!
      Marti, posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  17. Helo, opět poučný článek. S Tebou se pěkně cestuje. M.

    OdpovědětVymazat
  18. Ve Vimperku jsme byli, ale nedostali jsme se na prohlídku a další byla plánovaná snad za hodinu, tak jsme nechtěli čekat. Překvapilo mě ve městě náměstí dokopečka a příjemná kavárnička 🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já jsem ani nečekala, bylo tam víc dělníků než návštěvníků. To bych se nedočkala...
      Příště zajdeme do té kavárny :o)
      Měj hezký večer, H.

      Vymazat
  19. Tyhle zpravy o oparvach zamku a hradu jsou vzdy prijemen a to jidlo tedy mnam:-), zdarvim, Helenko, M.

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Helenko,
    jídlo i zámek, oboje je zajímavé:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat