...hodně odstínů zelené...
neděle, srpna 18, 2024Příjemný večer, vážení!
Nabízím trochu ochlazení, spoustu zeleně, ticho a čistou vodu. Zvu vás na procházku kolem Schwarzenberského plavebního kanálu.
Tady jsme museli trochu improvizovat. V plánu bylo zaparkovat v osadě Jelení, ale cesta byla uzavřená. Šli jsem tedy od parkoviště Láz. Neviděla jsem sice ikonický horní portál, ale jinak - prostě nádhera.
Délka kanálu je 52 kilometrů, budovaný byl postupně v letech 1789 - 1822. Převýšení 255 metrů.První plavba se konala 12. dubna 1791 a cesta dřeva ze Šumavy do Vídně trvala 8 dní. Ve své době byl kanál chloubou Schwarzenberského panství. Poslední plavba se uskutečnila v roce 1962.
V době budování socialismu se mnohé vybudované ničilo a devastovalo. Stejně na tom byl i kanál - neudržovaný, na mnoha místech zanesený a pobořený. Teď je obnovených 15 kilometrů technickou památkou.
O krásné výhledy a scenérie tady opravdu není nouze.
Aaron vodu ochutnal, my si na občerstvení počkali...
A přidám ještě něco z kuchyně! Mám ráda kombinaci sladkého s pálivým, a tak se snažím skoro každý rok uvařit nějaké chutney. Letos jsem narazila na nenáročný recept, vyzkoušela a protože výsledek je moc dobrý, nabízím ho i vám
Chutney z jablek
Potřebujeme:
4 velká jablka, 1 cibuli, 1/3 hrnku sekaného čerstvého zázvoru, 1 hrnek rozinek, 1 hrnek cukru (tmavý a bílý 1:1), 1/3 hrnku jablečného octa, 1/4 hrnku vinného červeného octa, 3 stroužky česneku, citronovou šťávu a koření. Po lžičce sůl, pálivá paprika, utlučený hřebíček a nové koření, svitek skořice
Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a pokapeme citronovou šťávou, cibuli nakrájíme najemno.
Všechny suroviny dáme do hrnce, přivedeme k varu. Teplotu snížíme a pozvolna dusíme za občasného míchání asi 20 minut. Hotovo je, když vařečkou uděláte na dně hrnce cestičky. Plním do horkých sklenic, zavíčkuji a otočím dnem vzhůru.
Dobře chutná ke grilovanému nebo pečenému masu, já chutney miluji se sýry.
Užijte si bez pohrom letní dny.
Vaše Helena
45 komentářů
Helenko, tos mě potěšila, fotkami i receptem. Kolem tohoto technického zázraku, Sch.kanálu jsme šli s manželem před několika lety a byl tam hustý les - nyní koukám, že je to dost pokácené, snad se zase zazelená. Ráda bych se tam někdy vrátila, mám sice Šumavu hodně prochozenou, ale tam se i ráda vrátím. Krásné fotky. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatJiřinko, to jsem moc ráda. Je tam takové klíma, že musí obrůst i násada od koštěte, věřím, že ano.
VymazatPosílám pozdravy, H.
Heleno, kolem Schwarzenberského kanálu je to moc hezká cesta.
OdpovědětVymazatRecept vypadá zajímavě. Škoda, že už jsou letní jablka fuč. Uvidíme, kolik dozraje těch podzimních (vosy v nich úřadují jako šílené, bojím se, že nám zbydou jen vyžrané šlupky).
Hezký týden
Stáňo, bylo nám tam moc hezky.
VymazatChutney jsem dělala z popadaných jablek, nijak je neošetřujeme chemii, tak jsou tak na štrůdl a křížaly a podobně. Vosy řádí i u nás...
Měj hezký den. H.
Helenko,to je malebná příroda.Chutney jsem poznala kdysi díky mé vedoucí z účtárny,která byla v Indii.Zkoušely jsme ho potom s děvčatama z různých druhů zeleniny.Z jablek je to také zajímavé.
OdpovědětVymazatDocela bych vyzkoušela,dcera má letos velkou úrodu jablek.
Helenko,hezký začátek nového týdne
Jituško, bylo tam moc krásně.
VymazatChutney se dá uvařit z ledasčeho, jablka nám padají, tak jsem to vyzkoušela. Je moc dobré...
Měj hezký večer, H.
Helenko to jsou krásné fotografie z míst kde jsem nebyla a asi se tam ani nepodívám. Díky za prima podívanou. Příroda je tam nádherná a to je moje... Obdivuji kapradí, je nádherné. Tam by se mi líbilo i když mně se v přírodě líbí všude. Přeji Ti krásný den.
OdpovědětVymazatRádo se stalo, Járo! Bylo tam moc krásně...
VymazatMěj se moc hezky, H.
Helenko, další krásný šumavský výlet. Skoro jako na Madeiře :o)
OdpovědětVymazatPálivé u nás v kurzu není, ale tip na dárek je to prima.
Měj pěkný nový týden. Jitka
Zajímavé, Jituško, to samé mi napsala kamarádka :o)
VymazatNaše děti milují asijské kuchyně, to je na mě často opravdu moc, ale trochu mám ráda. Nesmí to přebít samotnou chuť.
Přeji hezký večer, H.
Protože Šumavu moc neznám, tak pro mne každá fotka jako dělaná. Chutney jsem nikdy nedělala, možná zkusím.
OdpovědětVymazatMěj se hezky a užívej každého dne !
Hanka
Hani, tak to jsem moc ráda.
VymazatA chutney vyzkoušej, není to vůbec špatné!
Zdravím, H.
Krásné fotky, miluji zelenou, přírodu, stromy, lesy, všechno to náramně člověka nabíjí 😍 Krásné dny přeji a opožděně vše nejlepší k svátku, Heli 💐
OdpovědětVymazatŠárko, děkuji za za milá slova a přání!
VymazatPřeji hezké letní dny, H.
zelená je krásná...Sv.
OdpovědětVymazatTo opravdu je!
VymazatSvětlanko, posílám pozdravy, H.
Odstíny zelené ladí pěkně s vodou, která je zabarvená do hněda, ale je průzračná.
OdpovědětVymazatMyslím, že ten odstín dělají kameny na dně. Bylo tam moc hezky.
VymazatVečernice, měj se krásně. H.
Tak na návštěvu Schwarzenberského kanálu se už dlouho chystám, krásná příroda. :)
OdpovědětVymazatDoporučuji, Knihomolko. Je tam krásně.
VymazatPosílám pozdravy, H.
Helenko,
OdpovědětVymazattyhle vyparvy jsou pro Aaronka urcite skvelym zazitkem, a nejen pro nej, verim:-), a zelene neni nidky dost:-). Chutney vypada velmi jedle:-). Pekny den. M.
Marcelko, dovolenou si Aaron skutečně užil a my taky. Do města ho tahat nebudeme, ale takovéhle výšlapy, to miluje.
VymazatA chutney je opravdu jedlé, musím přivařit.
Moc tě zdravím, H.
Díky Heli za připomenutí loňského květnového toulání podle kanálu...je tam nádherně.
OdpovědětVymazatA ten recept fakt vyzkouším))) Měj se hezky.
Já vím...
VymazatA budu moc ráda, Evi! Doufám, že vám zachutná!
Hezký večer, H.
Helenko opravdu krásná příroda, jsou to takové osvěžující fotografie. A Aaron je taky velký cestovatel, viď. Pozdravuju, Lenka
OdpovědětVymazatJj, Leni, před ním se slovo "výlet" nesmí říkat. Má zabaleho hned :o)
VymazatTaky tě moc zdravím, H.
zabaleno - omlouvám se za překlep. H.
VymazatLezarts
OdpovědětVymazatBáječný výlet a se zajímavou informací o kanálu.
Na chuťovku jen dodávám, znám a také mohu jen doporučit, je to mňamka!
Renatko, děkuji za milá slova a přeji hezké dny, H.
VymazatPohled do zeleně prý uklidňuje a právě to v tuhle chvíli velmi akutně potřebuju. Díky za to!
OdpovědětVymazatTak ti přeji hlavně ten klid, Marie Veroniko!
VymazatZdravím, H.
Pro mne je ten výlet kolem plavebního kanálu, ráda jsem se podívala, v jakém stavu to je.
OdpovědětVymazatChutney vlastně neznám, proč to nepřiznat a zkoušet to nebudu. Už nic nezavařuji.
Přeji další letní výlety, Helenko. 👍
Tak tako část byla moc hezká, příjemná procházka.
VymazatJá stále trochu zavářím, ale nijak to nepřeháním.
Hani, měj se moc hezky, H.
Krásný výlet s informacemi o kanálu,nádherná příroda a ten recept je také zajímavý.Díky za hezké čtení,přeji další pěkné výlety.🌞
OdpovědětVymazatRádo se stalo, Evičko!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Helenka,
OdpovědětVymazatkrásna zeleň a výlet. Čatny vyzerá skvele, ja som robila figové :-)
Pozdravujem, pá
Adinko, bylo tam krásně! Těším se na tvou reportáž s Rhodu!
VymazatTy a tvé fíky... asi si zase měla skvělou úrodu, to je dobře!
Posílám pozdravy, H.
Ten kanál mi trochu připomíná levády na Madeiře, které se mi hrozně líbily. Chutney mám ráda zejména cibulové :) Jé letos zatím zavařovala jen cuketovou směs.
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, myslím, že si už druhá, komu připomíná Madeiru :o)
VymazatJestli myslíš cuketovou směs na topinky, ta je skvělá!
Přeji hezké dny, H.
Helenko, moc hezké fotografie ke kochání a nechybí ani vaše zlatíčko, na toho se vždycky ráda kouknu. Měj se hezky.
OdpovědětVymazatJá vím, Marti! Ty si jeho fanynka :o)
VymazatPosílám pozdravy a děkuji, H.
<3
OdpovědětVymazatHezký večer, Sabi! H.
VymazatAhoj Helenko,
OdpovědětVymazatjedním slovem nádhera, opravdu, zelené není nikdy dost:-)
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Teď tam musí být krásně, Hani, vlaho a asi chladněji, než ve městech...
VymazatMěj se krásně, H.