...zastavení poslední - stará pevnost...

pondělí, srpna 08, 2022

Tu najdete přímo ve městě Kerkyra a když budete mít štěstí, zaparkujete přímo proti ní... Rovnou říkám, je to nemožné :o)

Příjemné pondělí všem!


Stojíme na kamenném mostě, platíme vstupné a jdeme do staré pevnosti. Ta je oddělena od města příkopem Contrafossa. Most byl původně dřevěný a na noc se vytahoval. Tak se pevnost stala dokonale nedostupnou.


Původně byzantská citadela, později vybudovaná pevnost Benátčany (16. století). Byly tu obilnice, zbrojnice, pekárny, podzemní cisterny, vězení, vnitřní budovy propojené tunely, vnější opevnění. Britové později přidali kasárna i špitál pro vojáky. Plocha je skutečně obrovská, skála se dvěma pahorky zajišťovala i dokonalý výhled. Prostě takové město. Bylo to potřeba - Turci útočili často.


Kostel sv. Jiří - vypadá jako antická památka, ale je z roku 1840 postavený v dórském stylu.





Toulat se tu můžete asi hodiny, pokud tedy vydržíte horko a plné slunce. Stín tu je nedostatkové zboží :o)




Po paláci benátského starosty tu zbyla jen studna. Palác byl zničen za druhé světové války. Zvonice s hodinami je pozůstatek jednoho z kostelů, které tu byly.




Pohled z hradeb na přístav Mandraki a i na pevninské Řecko.


Hned u vchodu je možno nahlédnout do malého muzea. Vystavují se zda mimo jiné mozaiky zvířat z raně křesťanského období (5. století) a fragmenty kamenných oltářních skříní.




A trocha praktického na závěr:
Pokud jedete s CK, vybírejte pečlivě. Někdy ani ta pečlivost nezaručí hladký průběh! Finty, které zkouší, na to mi fantazie fakt nestačí... Dovolenou jsem si vybrali loni na konci září (first moment) a až po zaplacení celé částky (letos v květnu) jsme se dozvěděli, že námi vybraný hotel bude otevřený až v červenci! Vybrat si máme z aktuální nabídky za aktuální ceny. Vybrali jsme si, doplatili rozdíl a až po třetí výzvě (poslední mail šel už na české vedení CK) jsme se domohli nové cestovní smlouvy. 

Další péče je potřeba věnovat tomu, co vám CK pošle. Na dokladu "Komplexní odbavení" bylo manželovo jméno správně a mé vypadalo takto: Helena (Praha) Davidová. Všimla jsem si toho, ale po všech těch zmatcích (vše on line) jsem byla ráda, že tam je Praha a ne třeba Ostrava. Bohužel, až na letišti jsem se dozvěděla, že mě nelze odbavit, protože se jméno neshoduje s jménem v pase. Tu Prahu v dokladech opravdu nemám :o) Teď se směju, ale trvalo to hodinu, než jsem se domohli opravy... A jestli si myslíte, že i to hned opravili i na zpáteční let, tak ne! To se stalo až po mailu z Řecka.

Delegátka na Korfu - co k ní napsat, abych nemusela použít hrubších slov... Takový zmatek při rozvozu do jednotlivých hotelů jsme ještě nezažili. Pro představu - náš hotel  byl od letiště cca 16 km a dostali jsme se do něj po 2 hodinách postávání na parkovišti před letištěm a 30 minutách jízdy. Ale smála se moc hezky. 
Podotýkám, že jsem nebyli s CK "Šmudla a syn", ale s kanceláří ze skupiny DER turistik.

To vše nás postrčilo k faktu, že naše další dovolené si už zjevně budeme zajišťovat sami. Jak praví Adam: "s vaší generací cestovky vymřou". A má asi pravdu.

A ke Korfu:
Ostrov nemá slušné silnice. Ta jediná čtyřproudová vede z letiště a je dlouhá asi 1 kilometr. Pak už to jsou spíš horší okresky klikatící se jako hadi. Od hotelu do hlavního města Kerkyry to bylo cca 14 km a cesta trvala asi 40 minut.
Není tam moc půjčoven aut, vyplatí se najít si ji a auto si zamluvit už z domova, což manžel už roky dělá. Ve vesničce, kde byl náš hotel byla jen jedna a viděli jsem anglickou dvojici odcházející s nepořízenou, auto ten den prostě už nebylo k dispozici.

No, a jsme na konci. Prvotní potíže jsem překonaly a  měli jsme krásnou dovolenou. Ostrov Korfu je v mnoha ohledech jiný než Kréta, ale krásné moře, vzduch vonící solí a květinami, množství zeleně, místa dýchající historií, vynikající jídlo a milé lidi, to všechno tu mají. Tak třeba zas někdy...


Užijte si pohodový letní týden!
Vaše Helena

You Might Also Like

46 komentářů

  1. Helenko to jsou krásné fotografie ze zajímavých míst. Docela mě zaujalo, jak to měli všechno dokonale promyšlené a propojení, aby nemuseli z pevnosti nikam vylézat a byli ochráněni a při tom tam neumřeli hlady. Krásná reportáž mě opravdu zaujala, ale ty trable se jménem...To je tedy síla. Ještě že do ciziny nejezdíme. Já bych asi měla problém se i někde dohadovat. Na takové problémy nemám sílu...Hlavně, že jste si to jinak užili. Měj se hezky a další cestování ať už máte bez problémové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, pevnosti takové jsou. Asi historická nutnost ubránit se a přežít. Podobnými malými pevnostmi jsou na ostrovech i kláštery.
      Všechny problémy jsme řešili ještě na našem území, dovolená pak byla OK!
      Přeji příjemný den. H.

      Vymazat
  2. Helo, krásná dovolená i když chvílemi tak trochu horor. Je fakt, že dneska už mladí cestovky tolik nevyhledávají, jsou jazykově vybavení a tak na nich nejsou závislí. S tím jménem mě to pobavilo, i když bych v té situaci být nechtěla. Měj se krásně, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, horory jsme si odbyly už doma, dovolená byla super. Od cestovky chceme jen jistotu data letu a hotel, který jsem si zaplatili. Když tohle neumí poskytnou a nechají si to zaplatit, tak na co tedy jsou...
      I tobě přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  3. Helo, tohle je přesně to, co by mne tam lákalo, pevnosti, hrady a věže, památky, teplé moře - naprostý luxus na dovolené.
    Ohledně cestovky, moje bývalá kolegyně z práce měla letos velký problém, objednala u německé cestovky nějaký pobyt, zaplatila za tři lidi, pak dvakrát chtěli příplatky a to dost vysoké a nakonec s potížemi z toho vycouvali a jeli s jinou jinam.
    Helenko, děkuji ti za všechny příspěvky na tvém blogu ohledně Řecka, kde jsem dosud nebyla a za ten čas, který jsi tomu psaní a vkládání fotek věnovala, protože se zde můžeme kochat a snít a plánovat...Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, ty tyhle "reálie" k dovolené potřebuje. Nevydržím se povalovat celé dny :o)
      První impuls byl taky zájezd úplně zrušit, ale zaplacené pojištění, místo v letadle atd. by propadl, a hlavně jsme potřebovali kvůli práci dodržet termín...
      Dopadlo to dobře a Korfu jsme si užili. Opravdu si vážím tvých slov.
      Děkuji, H.

      Vymazat
  4. Helenko, fotky z místa i jeho představení krásné, ale dnes tam jezdí hlavně turisté, je jasné, že dříve to tam taková idylka nebyla, viz "ti Turci". Je fajn, že jsi připsala ten dovětek v závěru, pro někoho to může být dost poučné, hlavně že pak si v televizi některé cestovky stěžují, jak to mají svízelné... ale pro zákazníka, který si dovolenou musí poctivě zaplatit, pak odvádějí služby nekvalitní a to je slušně řečeno.
    Myslím, že každý, když někam vyjede, se aspoň jednou setká s nějakou nesrovnalostí, se kterou nepočítal, divila bych se, kdyby tomu tak nebylo, ale člověk zase nemůže být jako ovečka a někdy i ty "růžky" musí vystrčit. ☺
    Děkuji za přínosný materiál a přeji hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nájezdy Turků, to byla staletí nejen řecká realita. Byli na to připravení...
      Stěžování cestovek moc nerozumím (krátce jsem před lety v jedné pracovala). Mají předem 100% zaplaceno a s hotely účtují až na podzim. Tak kde je asi problém!? My věnujeme výběru hodně času, po CK chceme skutečně jen přepravu a jistotu hotelu, ale ani to se nějak nedaří.
      Vše je o lidech a jejich pracovním nasazení.
      Haničko, měj příjemný den. H.

      Vymazat
  5. Fotografie jsou nádherné,pevnost dokonalá.A moře opět lákavé.
    Stížností na Řecko jsem teď pár četla.Naštěstí krásná dovolená vám na to dala určitě zapomenout.
    Krásné dny Helenko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, je to krásné a hodně horké místo :o)
      Řecka se moje stěžování ani v nejmenším netýká. Vše jde na vrub konkrétním pracovníkům cestovky. Prostě nevěřím, že hotel oznámil, že je ještě v červnu zavřený den potom, co jsem plnou částku zaplatili. Nedostalo se nám ani slůvka omluvy, prostě jen připlaťte a vyberte si znovu...Liknavost, nezájem, nekompetentnost - takhle já si pracovat nemohu dovolit a nehodlám to ani tolerovat. Ve službách to platí dvojnásob.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  6. Helenko, dnes mně líčila známá zážitky s delegátkou CK Fischer v Bulharsku - taky síla. My máme známou v CK a ta za nás vloni vyřídila všechno včetně covid formulářů. Jinak se taky spoléháme jen na sebe.
    Důležité je, že jste si dovolenou užili. Podle fotek to muselo být moc pěkné.
    Měj pěkný nový týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, my po delegátce chceme jen čas, kdy pro nás přijede transfer. Mám nastudováno kam jedu, co chci vidět, loni jsem toho o Krétě věděla víc, než ta slečna :o) Ta letošní, to byla jen prodavačka CK organizovaných zájezdů... Je to pochopitelně o konkrétních lidech a jejich pracovním nasazení...
      Ale Korfu je prostě krásné... :o)
      Měj pohodový den. H.

      Vymazat
  7. Nádhera, až sa tají dych ... po každom tvojom príspevku mám chuť rozbehnúť sa tam ... Pozdravujem, Marta

    OdpovědětVymazat
  8. Heleno, tak hlavně, že se dovolená vydařila - i přes všechny zmatky. My jsme teď v posledních letech jezdili po Čechách, takže tam je to jasné - hotel vybírám sama. Příští rok ale o využití cestovky uvažuji - ráda bych do Gruzie do hor a tam už si sama netroufnu.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, byly chvíle, kdy jsem propadala skepsi, na letišti jsem si připadala jak v blbém snu :o)
      Ale pak už jen pozitiva...
      Přeji ti skutečně šťastnou ruku!
      Pa, H.

      Vymazat
  9. Heli, měli jste krásné korfské cestování. Díky za tvoje reportáže z cest. Momentálně také z jedné zdravím a posílám pozdravy. A mohla bych taky vyprávět …. Ach jo. Taky potíže s DT. Co se to letos děje ….měj se hezky. Eva. http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Evi. Je to takový deník, abych nezapomněla...
      Přeji krásné cestování, ať už jsi kdekoli, žádné problémy a šťastný návrat.
      Těším se na reportáže, pa H.

      Vymazat
  10. Vedro je v zásadě to hlavní, co si ze staré pevnosti pamatuju. Bylo tam jako v peci! A ta cestovka tedy zní jako banda pořádně neschopných lidí. Ještěže jste to zvládli vykompenzovat a v pořádku jste doletěli tam i zpět!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se, Marie Veroniko, vedro tam fakt bylo :o) Souhlasím, ani ta nej značka nic nezaručí, za vším jsou lidi a ti to tedy fakt flákali.
      Ale jinak, pohoda...
      Mávám a zdravím, H.

      Vymazat
  11. Vija
    Helenko, krásná dovolená, hezké fotky, vzpomínky co potěší. A peripetie s cestovkou jsou děs. Měj hezké ☀️ dny. Jana

    OdpovědětVymazat
  12. Helenko, krásná další reportáž. Jen ty potíže s cestovkou. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, užili jsme si :o) Ve všech směrech...
      Marti, měj pohodový den. H.

      Vymazat
  13. Lezarts

    Nemohu si stěžovat na CK, se kterou nejraději cestuji, mohu všem doporučit “ CK Hela D”😁👍 Mám zajištěné krásné fotozážitky i báječnou virtuální průvodkyni a na víc, stále vlastní postel😁😁😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, ty si fakt zlatá! To je tak milé!
      Moc a moc děkuji a zdravím, H.

      Vymazat
  14. Děkuji za další krásné fotky. 🙂
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  15. Tak jsem premyslela, ze bychom pristi rok s nejakou cestovkou taky smer Recko vyrazili, al eted tedy nevim. Je to o lidech, skoda, ze jste meli smulu, ale fajn, ze navzdory vsemu jste si to uzili:-). Za zkusenosti dekuji, Helenko. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, nerada bych tě odradila, Řecko je úchvatná země. Jen pracovnice cestovky flákaly svou práci, co to šlo...
      Měj se moc hezky, pa H.

      Vymazat
  16. Ahoj Helenko,
    Korfu se i z tvých článků moc líbí, taky bych se tam ráda podívala. Taky jsem si myslela, že když letos letíme s pořádnou velkou cestovkou, že bude vše ok. Docela jsem se spletla, nakonec mi na Řecko nejvíce vyhovuje naše příbramská rodinná cestovka, která pořádá zájezdy na Olympskou riviéru. Byla jsem s ní třikrát a vždy jsem byla maximálně spokojená.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, určitě za vidění stojí! Moře je nádherné! Věřím, že osobní přístup v malé cestovce je lepší, než on line služby, které nefungují...
      I ty se měj moc hezky, H.

      Vymazat
  17. Opět moc pěkná reportáž z míst, kde jsem nebyla. Je dobře, že počáteční nepříjemnosti vzaly za své a vy si dovolenou užili.
    Měj se moc hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  18. Ještě jsem seusela vrátit. Moc se mi ty fotografie i článek líbí. Ráda se vracím k takovýmto i starším článkům, a tak doufám, že Tě potěší, že nezůstanou zapomenuty po prvnim shlédnutí, ale ráda se k nim vrátím i po čase ...měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, moc si mě potěšila a dojala. Beru to hlavně jako psaní pro sebe, mockrát, když si nejsme doma jisti nějakým datem nebo místem, na blogu to je... Ale když to potěší i další návštěvníky, co víc si přát...
      Velice děkuji, vážím si toho!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  19. Helenko, krásně jsem si zavzpomínala.
    Přeju pohodový večer 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda věřím, Ilonko, Korfu je krásný ostrov.
      Měj pohodový den. H.

      Vymazat
  20. Jinak my jezdili po Korfu autobusem 😂 měla jsem vše předem nastudováno. Delegátku jsem viděla první den a pak už se neobjevila. V hotelu jsme byli jediní Češi. Taky raději jezdíme po vlastní ose 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o) Autobusy na řeckých ostrovech, to je pojem :o) My delegátku opravdu potřebujeme jen na to, aby nás "dopravila" do hotelu a poslala sms, kdy bude transfer zpět. Mám vše načteno, vím, kam se chci podívat už z domova.
      Na letišti způsobila skutečně zmatek, hodinu říkala minutku tady počkejte, pak nás vždycky poslala k minibusu, který nás odveze do hotelu, a řidič nám řekl, že tam nejede. To se opakovalo 3x! Nakonec nás poslala po 2 hodinách taxi, protože jsme tento hotel měli jediní.
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  21. Ahoj Helenko, byla jsem letos na Korfu taky s ck patřící pod DER turistik a v pohodě, je to všechno o lidech. Auto jsem si zajistila taky v ČR, silnice hrůza - místy jsem si připadala jako když jedu po poli. Já jsem měla vloni nepříjemný zážitek se Smartwings, kdy mě v Praze přijel po páse zcela zdemolovaný kufr, vyrvaná dvě kolečka, v kufru kráter, z kterého visely šaty... Hrůza. Po půlročním dopisování a dohadování mě za značkový nový kufr poukázali 500 Kč :o). Muž měl v kufru taky díru, jemu nedali nic. Na Korfu bylo krásně, moc jsme si to se synem užili. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, přesně tak! Měli jsme letos skutečně štěstí na top pracovnice :o)
      Ano, silnice jsou skutečně děs, máme zkušenost z Kréty a Rhodos, to se nedá rovnat, tam se jezdí krásně...
      Z kufru mám vždycky strach, nám letos urazili kolečko, ani jsem nikam nešli, stejně by nám nic nedali... To máš tedy "super" zkušenost...
      Jsem ráda, že i vám se Korfu líbilo!
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  22. Vaše drobné zádrhely mě moc mrzí. Doufám, že i tak jste si vaši dovolenou užili pořádně! My teda s přítelem necestujeme s CK, já jsem taky ten typ, co si radši vše vyhledá sám... :D Teď máme koupený Zakyntos, doprava + 4* hotel se snídaní pro jednoho na týden 13 500 kč. U cestovek s touto cenou to bylo max na 3-4 dny. Nejhorší je se vždy dostat z místa letiště do hotelu, ale pak už je to pohoda :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užili Míšo, problémy jsou od toho, aby se řešily .o)
      Přeji krásnou dovolenou i tobě!
      Pa, H.

      Vymazat