...Kréta 2021 - kapitola třetí...

úterý, září 28, 2021

Příjemný sváteční den, vážení!

Dnes vás zavedu na místo, kde jsem byli už před pěti lety. Klášter nám tehdy, neznalým, doporučila skvělá delegátka. Klášter, který je podle mnohých jedním z nejkrásnějších na ostrově, klášter, kde vznikla naše láska a touha navštěvovat je a vychutnávat si tu krásu, ten klid. Vítejte v klášteře 

Agia triada


Je to jeden z nejbohatších klášterů na Krétě. Postavili ho benátští šlechtici Jeremiah a Lawrence (16. století), renesanční prvky jsou na stavbě patrné. Inspirací byly práce architekta z italské Verony. Je stále živoucí, jak z hlediska náboženského, tak i hospodářského. Kněží pěstují olivy a vyrábějí naprosto dokonalý olej starým tradičním způsoben. Lisují i víno, suší bylinky, prodávají čaje a koření.


Klášterní komplex je čtyřboký, opevněný, uprostřed obdélníkového nádvoří stojí impozantní kostel Nejsvětější trojice. Tak okrová barva všech staveb je prostě kouzelná.



Najdete tu i několik čistě hospodářských prostor - lisovnu oleje, vinné sklepy, nádrž na dešťovou vodu, konírny.
Je tu velká jídelna, knihovna s cennými knihami, cely mnichů.
Za druhé světové války Němci část kláštera zničili a měli tu i protiletadlovou školu.




Opět naprosto strhující vegetace.






Od naší minulé návštěvy tu proběhy nějaké rekonstrukce, ale práce ještě nejsou zdaleka u konce. Je to kouzelné místo, můžete tu být hodiny a jen se tiše kochat a rozjímat.


To se dá dělat i dalším klášteře, vzdáleném asi 6 kilometrů. Gueverneto je pevnost v benátském stylu s barokními prvky. Je to jeden z nejstarších klášterů na Krétě. Stavět se začal za benátské éry (1537) a dokončen byl cca 250 let. Mezi tím totiž přišli Turci a ti zakázali pokračovat ve stavbě křesťanských chrámů.



Kolem kostela uprostřed jsou i tady hospodářské budovy a cely mnichů. Klášter je na turisty celkem přísný - třeba ve středu se tam nedostanete, nutné je taky přiměřené oblečení (šortky problém nebyly, přes holá ramena jsem nosila šál).


Kostel je zasvěcený Panně Marii, vchod zdobí reliéfní vyobrazení příšer.




Poslední zastávkou tohoto výletu bylo místo neméně působivé. Zastavili jsme se v zátoce Souda, na místě, kde by klidně mohla být luxusní pláž, ale je tam vojenský hřbitov. Byl založen hned po válce, jsou tu uloženy ostatky padlých vojáků Commonwealthcu - Britové, Australané, Kanaďané, vojáci z Nového Zélandu, Jižní Afriky, Indie... 


Architekt tohoto skutečně silně působivého místa je angličan Louis De Soissons.



Je to zase dlouhé, doufám, že ne nudné.

Končím a přeji příjemný zbytek svátečního dne.
Vaše Helena

You Might Also Like

48 komentářů

  1. Helenko, naprosto dokonalé a díky za tuto prohlídku mně neznámých míst, já bych se tam procházela do umdlení. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, děkuji. Umdlévat bys nemusela, vždycky se najde nějaká kavárnička, kde ti udělají frapé či cokoli jiného :o)
      Měj úspěšný den, H.

      Vymazat
  2. Helenko, provedla jsi nás krásnými místy. Ticho a klid, tam by se mi líbilo.
    Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženo, ano, ten klid tam taky velmi oceňujeme...
      I ty měj hezké dny, H.

      Vymazat
  3. Helenko, to je nádherná podívaná a nuda to teda není. Ráda jsem s Tebou nakoukla do míst, kam se asi nikdy nepodívám. Fotky kláštera se sluníčkem mají úplně jiný náboj, jsou takové teplejší.
    Tam bych se také kochala a rozjímala.
    Přeji hezký sváteční večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, myslím, že by mě kláštery okouzlily i po desáté, ta atmosféra je tam opravdu velmi krásná. A když se podaří a skoro nikdo tam není - úžasné!
      A víš co se říká - nikdy neříkej nikdy!
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Velmi hezké místo! A ten hřbitov mi hodně připomněl Verdun. Tam je tolik hrobů, že se to člověku pořádně vryje do paměti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie Veroniko, vojenské hřbitovy jsou si asi dost podobné, i my tam mysleli na Verdun a ještě pár dalších, které jsme viděli. Zmar tolika životů...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  5. Helenko to je nádhera!!! Doufám že právě tuto část zemětřesení nepoškodilo. Je tam opravdu krásně a byla by to veliká škoda. Měj se moc hezky.
    ¨
    Oznamuji všem účastníkům fotografické výzvy, že kvůli rychlejšímu nástupu podzimu jsem změnila data zveřejnění příspěvků a dala rozestupy pouze jednoho týdne. Nové datumy zveřejňování příspěvků najdeš v odkazu na mém blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tahle místa jsou v pořádku. Zemětřesení byl to, kde jsme byli před pár lety... Taky jsem to sledovali s obavami.
      Děkuji za upozornění, jdu se podívat.
      Pa, H.

      Vymazat
  6. Helenko, moc krásné fotky a doufám, že to zemětřesení tomuhle krasnému místu neuškodilo. Hrbitov je taky moc pěkný, my byli na podobném v Jižní Africe, kde bylo pochováno tako dost Britů. Těším se na další fotky a přeju krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jak už jsem psala výše, je to OK, ale obavu jsem taky měli. Městečkem, které to zasáhlo nejvíc jsme projížděli...
      Válečné hroby jsou asi po celé planetě - bohužel...
      Pa, H.

      Vymazat
  7. Kdepak nuda…zase nádherný výlet a zajímavé informace👍

    OdpovědětVymazat
  8. Helenko,nádherné.Ani na chvíli jsem se nenudila,popisky jsou tak dokonalé i fotografie,že jsem měla chvilkama pocit,že to tam procházím s vámi.Krásný zážitek.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  9. Mávám z 🇬🇷Díky za další krétský příspěvek. Je tu nádherně.

    OdpovědětVymazat
  10. Heleno, nudné určitě ne :). Moc pěkná stavba, líbí se mi, tak jsem ráda, že jsem ji mohla vidět prostřednictvím tvých fotek.

    OdpovědětVymazat
  11. Helenko, to je nádhera opravdu ke kochání. Díky za tvoji reportáž. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  12. Vůbec ne nuda. Krásné je to. Člověk z fotek cíti atmosféru těchto míst.
    Hezký den, Helenko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Hani! Atmosféru tam kláštery skutečně mají parádní!
      Pa, H.

      Vymazat
  13. Helenka jednoducho ďakujem, že si nás po týchto miestach previedla ... som unesená, tie kláštory sú rozprávkové ♥♥♥ ... Cintorín je iná káva, ešte aj cez fotky cítim smutnú bolesť tohto miesta. Krásne dni, Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, opravdu jsou. Trochu jiný, klidnější a vlídnější svět.
      Hřbitov - napsala si to přesně, jiná káva...
      Pa, H.

      Vymazat
  14. Helo, opět kráááááása. Pěkné stavby i vegetace. Budete mít skvělé vzpomínky. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, tobě taky všechno na zahradě bují, ale já jsem tam naprosto okouzlená!
      Opravdu moc ráda vzpomínám...
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  15. Helenko znám oba kláštery !! V Agia Triaga jsem byla dokonce dvakrát. Jsou to krásná a fotogenická místa, ta okrová barva se mi vybavuje dodnes a "příšery" si také pamatuji. Od kláštera Guevernetto je to pěší procházkou asi 1 km ke zbytkům kláštera Moni Katholiko, který je považován nejstarší na Krétě. To místo ve mě zanechalo úžasný dojem, opuštěné místo s geniem loci. Tenkrát jsme tam byli úplně sami ...
    Měj se hezky a příští týden na viděnou !
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, nepochybuji :o) Agia Triada je skvost a je to skoro povinnost ho navštívit. O ruinách kláštera vím, bohužel nás na pěšince předběhla početná polská rodina s dětmi, kočárkem - s nimi by klášter opravdu ztratil kouzlo...
      V úterý se moc těším! Pa, H.

      Vymazat
  16. Helenko, oba kláštery jsou nádherné, až se tají dech.👍👍👍 Mám takováto místa ráda. Chápu i to, že turisté musí být přiměřeně oblečeni. Platí to i v Chorvatsku a Itálii. Od doby, kdy jsem si vystála frontu do jedné církevní památky a pak kvůli tílku nebyla vpuštěna, nosím sebou šál, nebo si beru na sebe něco s dlouhými rukávy.
    Měj hezké dny 🍀🍂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, kláštery jsou skutečně kouzelné. O oblečení do církevních objektů vím, většinou je u vchodu koš se sukněmi a šály, ale do toho se mi moc nechce. Vozím svůj šál, ale až v tomto klášteře se to skutečně vyžadovalo. A to jezdíme na Krétě i vysoko do hor, kam turisté moc nepřijdou.
      I ty měj hezké dny, H.

      Vymazat
  17. Helo, oba kláštery jsou nádherné a tobě se podařilo je skvěle nafotit. Vůbec žádná nuda, ale skvělá podívaná, díky 🙂

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Helenko,
    ten klášter z fotek vypadá úplně úžasně, moc se mi to líbí. Musím se konečně na tu Krétu dostat, líbí se mi vše, co ukazuješ.
    Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, Kréta je nádherná. Každý si tam najde své... Moc ti přeji, aby si ji taky prozkoumala.
      I ty se měj krásně, H.

      Vymazat
  19. Helenko, zdravím. Na Krétě jsem byla jednou, v Řecku víckrát a vždycky se mě líbily všechny kláštery, kostely, památky. Je to úžasné. S tím oblečením - v Thajsku jsem zažila, že mimo dlouhých kalhot a zahalených ramen muselo být všechno oblečení v bílé barvě. Měli tam zrovna nějaký svátek a pro vstup do chrámů jen v bílém. Vyšlo nám to až na třetí pokus - poprvé všechno špatně, tak jsme se jeli přestrojit. Zase to nedopadlo, vadily velké nápisy na tričku. Potřetí už to dopadlo, nejmladší syn sice neměl sebou žádné bílé kalhoty, ale byly mu zapůjčeny před chrámem. Pak už jsme se tam dostali. A stálo to za to. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, my si to vyloženě užíváme. Máme to rádi.
      Tvůj zážitek z Thajska je zajímavý, kamarádi tam zase museli být ve žluté, to je snad barva krále...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  20. Helenko, moc pěkná místa, s duší a respektem. Já na taková místa rodinu moc nenalákám. Musel by být u toho tobogán :-), takže díky za procházku a úžasnou atmosféru.
    Měj klidný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu ano, Jituško! Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, jaké štěstí mám, že máme v manželem stejně rádi historii. Dětem před lety nic jiného nezbylo, některé veselé příhody se u nás tradují dodnes. A teď už jezdíme sami. Na druhou stranu si tak dvakrát do roka uděláme výlet celá rodina a to už ani neprotestují :o)
      Měj příjemný večer, H.

      Vymazat
  21. Helenko, to je taková nádhera!!!! Úžasně působivé. Děkuji. M.

    OdpovědětVymazat
  22. Dlouhé to nebylo. A už vůbec ne nudné. Naopak, klidně bych se dívala a četla dál. Krásné.
    Hezký víkend, Helenko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, děkuji. Slibuji, po Krétě ještě trajdat budeme :o)
      Pa, H.

      Vymazat