...polární chleba a trocha nedělní romantiky...
neděle, února 17, 2019Příjemný večer všem!
Začnu rovnou otázkou: znáte polární nebo také švédský chleba? No, já ho ještě před týdnem taky neznala. Ráda v kuchyni experimentuji a zkouším nové věci. Hledala jsem na netu něco úplně jiného a tenhle chleba se mi tam prostě připletl. Znělo mi to zajímavě, vyzkoušela jsem, velký úspěch u manžela a sousedovic kluků, a tak jsem pekla znovu, když přijel domů Adam.
Příprava jednoduchá, proto ho jdu nabídnout i vám. Podruhé jsem byla odvážná a recept jsem si maličko upravila.
Polární chleba
Potřebujeme: 80 g ovesných vloček, lžíci medu, 1 lžičku soli (ideálně mořské), 8 g másla (prostě plátek), 300 ml vařící vody, 30 g čerstvých kvasnic a cca 350 g hladké mouky (dala jsem půl hladké žitné)
Vločky, med, sůl a máslo dáme do mísy a přelijeme vařící vodou. Necháme chladnout a bobtnat. Když je teplota zhruba 37 stupňů (opravdu stačí odhadem), přidáme kvasnice a mouku a ručním šlehačem vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme cca na 8 kousků, vytvoříme placičky, uložíme na plech s pečícím papírem a vidličkou naděláme dírky.
Předehřejeme troubu na 250 stupňů a chleba upečeme. Trvá to max 10 minut.
Ochutnávali jsem ještě teplý, placičky se dají dobře rozkrojit, s žervé, uzeným lososem a trochou kopru byl dokonalý (fotit jsem opravdu nestihla :o))
A teď tedy ta romantika. I když s maličko hořkou příchutí. Tu cítím vždycky, když navštívím nějakou nemovitost, která byla zdevastovaná vrácena do správných rukou až v restituci.
Vítejte na zámku Dobřenice. Najdete ho ve stejnojmenné vesnici kousek před Hradcem Králové u D11.
Pokud vás pohled na tu nádheru zaujal, podrobnosti se dočtete tady , já si dovolím zmínit jen jeho novodobou historii. V roce 1928 koupil panství předseda správní rady Škodových závodů v Plzni JUDr. Karel Loevenstein. Zrekonstruoval zámek, zavedl ústřední topení, přikoupil velkostatek a vlastnil 750 ha půdy.
Za války zde byla německá nucená správa, po válce byl majetek rodině na dva roky vrácen. Pak tu 40 let hospodařil státní statek.
V roce 1993 bylo celé panství vráceno dceři pana Loevensteina Karle Katchnerové. Vrátila se po 40 letech z Brazílie a ve svých sedmdesáti letech začala spravovat rodinný majetek.
První opravila střechy na všech nemovitostech, z kravínů se staly opět stáje, obnovila krytou jízdárnu a zřídila venkovní kolbiště. Tak se na zámek opět vrátili koně a jezdecká škola, která měla vynikající pověst.
Součástí areálu je i barokní kostel sv. Klimenta.
A také hrobka pana doktora Loevensteina.
V krásném anglickém parku jsem byli sami. Dokonalý relax.
Přeji všem příjemný večer.
Vaše Helena
52 komentářů
Helenko, polární chleba vypadá dobře, recept ukládám a určitě vyzkouším :) O zámku Dobřenice jsem nikdy neslyšela a jsem ráda, žes mi rozšířila obzory, podle tvých fotek to tam vypadá moc pěkně. Znám jiné objekty, které se z hospodaření státních statků nikdy nevzpamatovaly.
OdpovědětVymazatPřeji ti pěkný večer :)
Vlasti, jsem ráda, snad vám bude taky chutnat.
VymazatTakových objektů tady asi máme - obdivuji paní majitelku - vrátit se po tolika letech a dávat do pořádku zdevastovaný majetek.
Měj se moc hezky, H.
Helenko, na chleba jsem zvědavá, tak o určitě zkusím.. zámek je krásný..díky za další poznávání té naší krásné vlasti..já ležela v peřinách.. Měj se moc krásně Inka
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda, Inko!
VymazatDěkuji za milá slova a jen doufám, že jsi zdravá!
Pa, H.
Chlebík neznám, ale vypadá dobře. Takže recept si ukládám.
OdpovědětVymazatMěli jste krásný výlet. Moc se mi líbí fotka se sluníčkem mezi stromy.
Měj se hezky a užívej slunečných dnů.
Katko, u nás tedy zdomácněl po prvním pečení :o)
VymazatDěkuji, v parku bylo moc krásně!
I ty měj hezké dny, H.
Helenka,
OdpovědětVymazatvýborné jedlo a skvelý výlet, čo viac treba?
Maj sa krásne a pozdravujem, pá
A.
Ano, shrnula si to skvěle, Adinko!
VymazatDěkuji a moc zdravím, H.
Helenko, děkuji moc za zajímavý výlet. Třeba se i tomuto kusu naší krásné zemičky podaří vrátit jeho zapomenutou krásu...
OdpovědětVymazatMěj se hezky i v dalších dnech.
Haničko, děkuji, i já v to doufám! Tady to je na dobré cestě!
VymazatPřeji hezké dny i tobě! H.
Mám vždy radost, když se podaří památky zachránit.
OdpovědětVymazatChleba neznám, ale já toho neznám až až :o)), takže s radostí vyzkouším.
Helenko, měj se krásně.
Ála
Já taky, Alenko! I když si to vlastně neumím představit - nejdřív ty lidi vyhnali, pokud měli štěstí, vybudovali si svůj život jinde, a pak zase (mnohdy v pokročilém věku) přijeli, aby zastavili tu devastaci... To chce opravdu pevný charakter a nezlomnou vůli.
VymazatNeboj, taky toho je víc, co neznám :o) Ale ten chleba je dobrý :o)
Pa, H.
Recept si ukládám, líbí se mi!
OdpovědětVymazatA nápad na hezký výlet si také povedu v patrnosti.
Hezké dny, Helenko!
Hanka
Haničko, tak ti snad bude taky chutnat, jako všem u nás!
VymazatDěkuji a moc zdravím, H.
Helenko, krásný zámek. Je fajn, že se postupně památky opravují a hlavně že je spravují lidé, kterým na nich záleží. Vím, o čem mluvím :-). Chléb vypadá zajímavě, někdy vyzkouším. Krásné, u nás mrazivé, ráno. Dana
OdpovědětVymazatDanuško, taky z toho mám radost!
VymazatDěkuji za milou návštěvu a moc zdravím, H.
Helenko, ten chlebík vypadá nádherně. A díky za reportáž. Měj pěkné pondělí.
OdpovědětVymazatA já děkuji za milá slova a přeji hezký den, Marti! H.
VymazatHelenko, recept na chleba je super, takový jednoduchý, ten určitě vyzkouším!
OdpovědětVymazatA zámek je moc hezký. Je veliká škoda, že osudy těchto staveb i jejích obyvatel či vlastníků jsou tak spletité, často až kruté.... Snad už bude lépe :)
Měj prima dny, Petra
Peti, přesně, ta jednoduchost mě zaujala jako první, a ta chuť, ta zaujala všechny doma :o)
VymazatAno, bylo to 40 let a ty škody a křivdy se napravují jen těžce a mnohdy vůbec... Jsem vděčná za každé zjištění, že se to povedlo.
Měj se moc hezky, H.
Helenko, Polární chleba mě zaujal,tudíž určitě vyzkouším. Zámek vypadá moc hezky i to okolí. Není tak daleko od nás,tak bychom se tam mohli také někdy vypravit.
OdpovědětVymazatPřeji prosluněný vstup do nového týdne.
Danča
Dančo, jak rychle se připraví, tak rychle zmizí :o)
VymazatKolem zámku je opravdu příjemná procházka.
I ty měj hezké dny, H.
Helčo, chlebíky vypadají náramně. Ráda vyzkouším. Děkuji! Zuzka
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda, Zuzko!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Helenko chléb vypadá velmi chutně, ráda vyzkouším.
OdpovědětVymazatO zámku ani nevím a máme to kousíček. Užili jste si krásnou neděli.
My byli v neděli na výstavě Leonardo ve Ždáru (věděla jsem o ní od tebe), bylo to fajn a také jsem si užili sníh !!!
Měj hezký týden, Jitka
Jitu, budu ráda!
VymazatK zámku se příležitostně zajeď podívat, je to hezké místo!
Jsem ráda, že jste si Žďár užili!
Pa, H.
Helenko, polární chleba vypadá skvěle a recept je celkem jednoduchý. Veškeré suroviny mám po ruce, takže brzy vyzkouším. Už si k receptům píši od koho jsou a kdy byly zveřejněny, pro snadnější dohledávání postupů. :o) Krásný zámek, jen je strašné, v jakém stavu jsou tyto objekty vráceny a co pak za úsilí musí vynaložit staronoví majitelé.
OdpovědětVymazatDěkuji za krásnou procházku, tam se hned tak nepodívám. .o) D.
Dáši, budu moc ráda! I já už si připisuji k receptům poznámky :o)
VymazatMáš pravdu, i já cítím k těm lidem veliký obdiv, mohli by být zahořklí...
Měj hezké dny a klidné cesty, pa H.
Helenko milá.. tvé úžasné dobrůtky mne ještě teď hřejí u srdíčka.. nový chlebik si trošičku pozměním a moc ráda vyzkouším... A Dobřenice náš cil budoucí.😉.. Tak kousek jsme byli od sebe viď 😉.. Krásný nový týden ti přeji.Z🖤
OdpovědětVymazatZdeničko, ty si prostě úžasná! Pochvala od tebe... ta umí zahřát!á neděle :o)
VymazatAno, byla to hodně zajímavá neděle :o)
měj se moc hezky, pa H.
To je tak nespravedlivé, vždy najdu skvělý recept večer a pak slintám a slintám. Pokusím se nezapomenout a vyzkouším, také si myslím, že mám šanci na úspěch.
OdpovědětVymazatDěkuji za příjemnou procházku do míst, kam jsem ještě nezavítala a jen tak to myslím nehrozí, příjemné a náladové fotky :)
Simi, to dobře znám :o)
VymazatDěkuji za milá slova a přeji jen hezké dny, H.
Helenko, tak dekuj za dalsi zajimavy tip k peceni, tento chleba vubec neznam, rada zkusim. No a tu prochazku bych si v tomto pocasi dala hned:-). Hezky den. Marcela
OdpovědětVymazatMarcelko, chleba je moc dobrý, určitě zaboduje i u vás!
VymazatPočasí bylo těch pár dní skvostné, dnes bohužel kalno...!
I tak měj hezký den, H.
Helenko, chleba neznám, u tebe často nové a zajímavé recepty. Reportáž hezká, díky.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny. J.
Jani, děkuji, to mě těší, stále ráda objevuji - recepty i místa :o)
VymazatPa, H.
Helenko , určitě se na pečení chlebíku nechám inspirovat ..a i tvůj výlet byl moc pěkný !! měj krásné dny , Iva
OdpovědětVymazatIvanko, budu moc ráda!
VymazatDěkuji a přeji hezký pátek! H.
Helenko, chlebík vypadá zajímavě. O dobřenickém zámku jsem neslyšela, přestože manžel nedaleko od Dobřenic pochází. Budeme si tam muset udělat výlet a okouknout to.:-) Přeji ti příjemný pozdní večer.:-)
OdpovědětVymazatEmi, my to nemáme daleko a taky jsem byla v Dobřenicích poprvé. Park je opravdu moc krásný, zámek a přilehlé objekty krásně opravené.
VymazatMěj pohodový den, H.
Krásné místo na relax jste vybrali:-)
OdpovědětVymazatChleba neznám...vypadá lákavě a docela bych ho ochutnala.
Evi, děkuji za milá slova a přeji hezkou sobotu, H.
VymazatHelenko, opět moc hezké fotky z výletů (i v předešlém příspěvku) ... také je mi líto památek, o které nikdo nepečuje ... je to věčná škoda, kus historie zmizí v nenávratnu :( ... klobouk dolů před paní, které v tak vysokém věku dokázala o zpátky získaný majetek pečovat. Uháčkovala jsi krásnou miminkovskou deku a recept na polární chléb je také velice zajímavý :) Přeji hezké dny, M.
OdpovědětVymazatMaruško, objevuji takových míst víc a víc a hluboce se těm lidem klaním...
VymazatDěkuji za pochvalu a přeji ti krásný slunečný den, H.
Helo, pěkná reportáž i zajímavý recept. Určitě vyzkouším. Zdravím do Pardubic. M.
OdpovědětVymazatMaruško, děkuji a budu moc ráda, když i u vás budou úspěšné!
VymazatMěj se moc hezky, H.
Pekný výlet, zaujímavé miesto, ktoré určite stojí za návštevu. A recept, Heli, ako vždy píšem a budem testovať. Pekný zbytok víkendu.J.
OdpovědětVymazatJani, ano, bylo tam moc hezky.
VymazatDěkuji za návštěvu a přeji úspěšné testování! H.
Ako vždy, nádherne pošteklíš chuťové poháriky i cestovateľské chúťky :) Ďakujeeeeem , Marta
OdpovědětVymazatMarti, ty jsi milá!!! Moc děkuji, H.
VymazatHelenko,upekla jsem polární chleba a jsem nadšená.Moc nám chutnal a nechala jsem dva chlebíčky schválně na další dny a je pořád vláčný.Chutná mi více,jak kaiserky,které v poslední době hodně peču.Možná dám fotky chleba na blog,ale s odkazem na recept na tvých stránkách.Děkuji a budu nakukovat.Ráda zkouším nové věci a jak dostanu chuť hned peču,protože jsem pořád doma vybavená vším možným.Hezké dny
OdpovědětVymazatJituško, už jsem viděla na IG - povedly se ti krásně a pokud ještě chutnaly, mám velikou radost. U nás taky zabodovaly :o) Klidně je na blog dej, dobré věci je třeba šířit! Já jsem taky takový pokušitel, ráda zkouším i ochutnávám nové :o)
VymazatMěj hezký den a děkuji! H.