...plochý chleba plněný rokfórem a ořechy...
sobota, října 27, 2018
Hezké sobotní odpoledne, vážení!
Počasí je alespoň u nás klasicky podzimní, pršet sice už přestalo, ale šedivo a nevlídno zůstalo. Dokonalá příležitost upéct si něco dobrého.
Tenhle chleba jsem objevila někdy v průběhu léta a zabydlel se u nás opravdu hodně rychle. Vlastně okamžitě.
S těstem mi pomohla pekárna. Postupně jsem do ní vložila:
350 ml vlažné vody, 3 lžíce olivového oleje, 650 g hladké mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku krupicového cukru a 25 g droždí
Hotové těsto přesuneme na vál, vytvoříme placku a tu poklademe 150 g rozdrobeného rokfóru nebo jiného dobrého sýra s modrou plísní a posypeme 100 g hrubě nasekaných vlašských ořechů.
Okraje těsta pak přehneme přes náplň.
Přesuneme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 220 stupňů.
Pak chleba pokapeme olivovým olejem a prsty promačkáme a trocho roztáhneme.
Můžeme ještě přidat ořechy.
Za 20 minut vyndáme úžasnou dobrotu, která pomalu ani nestihne vychladnout.
Mějte se moc hezky a zítra si užijte sváteční den!
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
49 komentářů
Hmmmm, Helenko, další recept, který vyzkouším ráda. Vypadá to báječně!
OdpovědětVymazatMěj krásný víkend, Petra
Peti, budu ráda a doufám, že si pochutnáte!
VymazatPřeji hezký večer, H.
Helenko, opět zajímavý recept ... chlebík vypadá fakt báječně! Nedivím se, že ani nestihne vychladnout :) Pěkný večer, M.
OdpovědětVymazatDěkuji, Maruško! Je opravdu moc dobrý!
VymazatMěj se moc hezky, H.
Rokfór s ořechy si spolu chuťově rozumí, takže se ani nedivím, že je někde po tomto chlebu takový hlad. Já bych s ním doma ale nepochodila...:-( Ani rokfór ani ořechy nejsou u mužské polovičky u nás v oblibě:-).
OdpovědětVymazatJindra
Jindřiško, já znám celkem dost chlapů, kteří rokfór nemusí... Ale ti, kteří ho mají rádi, ti se tedy pochutnávají :o)
VymazatMoc tě zdravím, H.
Už se těším, až recept vyzkouším. Díky. Pěkné podzimní dny přeje Marie.
OdpovědětVymazatMaruško, to mám radost a doufám, že si pochutnáte!
VymazatHezký večer přeji, H.
Hmm, to by mi asi chutnalo - mám ráda rokfór i vlašáky. Akorát bych na to doma byla sama - manžel vlašáky nerad a rokfŕ jak kdy ;-). Já dneska zpracovala asi 5 kg červené řepy (20 sklenic z toho bylo), plnou sušičku jablek a upekla jsemřezy ze strouhaných jablek. Takže pro dnešek už asi končím :-)
OdpovědětVymazatÁ, další chlap, co nemám rád rokfór! Ale Stáňo, jestli ho máš ráda, upeč si malý z poloviční dávky, určitě si pochutnáš!
VymazatSmekám před tou řepou, jablky, jsi prostě dobrá!
Pa, H.
Helenka,
OdpovědětVymazatako vždy, chlebík vyzerá výborne, skúsim ho prerobiť na bezlepkovú verziu :-)
Ale kombinácie to musí byť výborná.
Dnes mi tu chýba hlavný pomocník, žeby nepomáhal ?!?
Prajem pekný víkend, pá
A.
Adinko, s pečivem to máš opravdu složité, snad se ti povede i z bezlepkové mouky. Je opravdu dobrý! A pomocník pomáhá u všeho, konkretně tady uloupil ořech a hrál si s ním (chvilku, rozlouskl ho raz dva) :o))
VymazatMoc zdravím, H.
Helenkooo, tedy,co mě to děláš.Slintam tady, jen si to čtu,určitě zkusím.Zase jeden skvělý recept.Díky za něj.
OdpovědětVymazatMěj se moc hezky.
Haničko, je opravdu moc dobrý a hned pryč :o)
VymazatPosílám pozdravy, H.
Helenko, ten vypadá opravdu skvěle. Měj hezkou neděli.
OdpovědětVymazatDěkuji, Marti a ty moc zdravím, H.
VymazatZajímavý recept. Uložím si ho a zcela určitě zkusím.
OdpovědětVymazatHezké dny, Helenko!
Hanka
Haničko, je to velká dobrota, doufám, že bude chutnat i u vás!
VymazatMěj hezké dny, H.
Krasa. Jakmile je u toho pekarna a vypada to tak snadne, pujdu do toho. Jen jeste musim chvili pockat, az budu moct ty orechy. Ty miluju a bez nich to urcite nebude ono. Krasny den. M.
OdpovědětVymazatMarci, určitě se povede a je moc dobrý! Ořechy tam rozhodně dej, taky je mám moc ráda!
VymazatPříjemný den i tobě, H.
Helenko,mňam děláš mi chutě😉 Užij si krásný sváteční den!A v listopadu na viděnou ☺
OdpovědětVymazatIlonko, ano, je mňam :o)
VymazatTaky se těším, zatím měj hezké dny, H.
Helenko, dik za navstevu :-) Chorvatsko mam take "v krvi", pridala jsem trochu vic informace.
OdpovědětVymazatMimochodem, jsi "noreply-comment" blogger, tak Ti nemohu odpovedet primo :-)
xx
Radko, i já děkuji za návštěvu, blogger si se mnou teď trochu zahrává...
VymazatPosílám pozdravy, H.
Helenko, to musí být dobrota, samé skvělé věci. Dá se říct, že ingredience mám doma, jen vyloupat ořechy, takže v týdnu vyzkouším. Už jsem si opsala recept. :o)
OdpovědětVymazatPřeji krásnou neděli. D.
Dáši, ano, to loupání ořechů... to je na tom asi to nejhorší, pak už to jde samo.
VymazatAť u vás chutná! Pa, H.
Helenko, děkuji za skvělý recept. Chléb jsem upekla dnes navečer a už je půlka pryč. Trochu jsem měla strach, jak bude chutnat mužské části domácnosti, protože jeden nejí rokfór a druhý vlašské ořechy. Ale chutná všem, jen syn ty ořechy vybírá. :o) Recept jsem si už uložila do oblíbených, je to rychlovka a luxusní.
VymazatPřeji krásný večer. D.
Dáši, udělala si mi opravdu velkou radost! To je skvělé potvrzení toho, že má smysl příspěvky vkládat.
VymazatA musím se usmívat - můj syn zase od mala ze všeho vybírá rozinky - brouky :o)!
Moc děkuji a zdravím, H.
Ahoj Helenko,ten musí být moc dobrý....hm ukládám.
OdpovědětVymazatPřeji hezké podzimní dny Marťula
Je, Marťulko, je :o)
VymazatI ty měj hezké podzimní dny, H.
Ďalšia špecialitka hodná vyskúšania. Vďaka za recept a postup.Pekný začiatok týždňa.
OdpovědětVymazatMoni, rádo se stalo!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Tyhle dobroty mám moc ráda, dělám něco podobného, ale bez ořechů, takže vyzkouším Helenko určitě brzy.
OdpovědětVymazatKrásné podzimní dny.
Ála
Alenko, to jsem moc ráda!
VymazatMěj hezké dny, H.
Tak ten vypadá báječně. Musím si uložit recept. Děkuji!
OdpovědětVymazatKrásné dny přeji, pa.
Dý, teď ho peču hodně často a hned zmizí...
VymazatMoc tě zdravím, H.
Určitě se najde příležitost a s takovou dobrotou se vyšvihnu.
OdpovědětVymazatMám zažívací potíže, takže fotografie náležitě neocením, až sladím zažívání, rozhodně se pokochám a pomlaskám, nyní pouze čaj a rohlíky.
Vůbec mi tohle počasí nevadí, protože konečně je zalitá zahrada a jenom vrní.
Krásný listopad.
Simi, doufám, že ti je už dobře, tohle jsou nepříjemné věci... Chleba teď sklízí opravdu ovace, což mi dělá velkou radost.
VymazatMěj hezké dny, H.
Helenko, opět lákavý kousek, ty jsi kouzelnice.
OdpovědětVymazatPřeji hezké dny. J.
Jani, moc děkuji, jsi milá!
VymazatMěj hezké dny, H.
Ahoj Helenko, pochutnala jsem si i na dálku a co teprve až bude chléb opravdu k zakousnutí. Určitě vyzkouším. Měj se moc hezky Iva
OdpovědětVymazatIvuško, to mě moc těší!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Prečo ja u teba na blogu vždy vyhladnem ? :) No dnes sme nakupovali a odbila som to kebabom v pita chlebe v obchoďáku, podobné :D počíta sa to? :) Asi ťažko ... nedá sa to s domácim chlebíkom porovnať ... Pozdravujem a želám dobrú chuť! Marta.
OdpovědětVymazatVždycky snad néé, Marti :o) Neboj, občas jím stejně, ale pořád se snažím vařit doma...
VymazatTaky tě moc zdravím, měj hezký večer, H.
Jůůů vypadá velice lákavě :o) děkuju Helenko za recept...ukládám ten se hodí a měj se moc hezky ♥
OdpovědětVymazatMartinko, tak ať vám chutná!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Milá Helenko, zase mňamka :-) poslední dobou blogy zanedbávám, sleduji více IG.
OdpovědětVymazatVydej kuchařku, budu první kupující :-) opatruj se.
měj se krásně.
papa
Danuško, moc děkuji za milá slova. Ale na kuchařku se opravdu necítím! Přesto si mě potěšila. Budu si tě na IG muset najít!!!
VymazatMěj hezké dny, H.
.... ale my už se navzájem sledujeme :-D :-D
Vymazat