...provensálský bylinkový chleba...

úterý, května 02, 2017


Hezké odpoledne všem!

Ráda zkouším nové věci. Myslím tedy v kuchyni. Najdu na Pinterestu něco, co se mi líbí, zkontroluji, zda mám všechno potřebné a jdu do toho :o)
Tahle to bylo i v případě tohoto receptu. Upekla jsem

Bylinkový provensálský chléb

Netuším, co by tomu řekli Provensálci, ale u nás doma nestihl vychladnou a jeho pečení budu jistě nejednou opakovat.

Do pekárny jsem dala:
1 hrnek teplé vody
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek kukuřičné mouky
1 lžičku mořské soli, 1 lžičku cukru, asi 1/3 droždí a 3 lžíce olivového oleje


Než vykynulo těsto, připravila jsem náplň.
Jemně pokrájená 3 sušená rajčata a 3 stroužky česneku smícháme s trochou oleje z rajčat a usekanými bylinkami (bazalka, rozmarýn a petrželka - té jsem měla málo, přidala jsem pažitku)


Vykynuté těsto rozválíme na placku, potřeme náplní a rozkrájíme na cca 2 cm široké proužky. Ty pak stáčíme na plech pokrytý pečícím papírem. Začneme těmi krátkými.


Necháme ještě asi 30 minut kynout a pak upečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů. Stačí 20 - 25 minut.


Myslím, že to bude hit letošní grilovací sezóny. Ochutnávali jsem a ochutnávali, odtrhávali kousky... až zbyl jen ten papír :o)


A abychom to alespoň trochu vychodili, hurá do lesa!
Včerejší odpoledne jsme prožili a hlavně prochodili v nádherném lese.
Plné parkoviště v Boru u Skutče nás trochu vyděsilo, ale všichni asi mířili do Toulovcových Maštalí.


My se vydali opačným směrem - na Zderaz. Už po několikáté...


Máme to tam tak rádi a téhle rošťák taky!


Liduprázdno, les, vítr šumící v korunách stromů, slunce, modrá obloha, prostě krása!



První květen se moc vydařil a tak vám přeji pohodové i další májové dny.

Moc vás zdravím!
Vaše Helena

You Might Also Like

67 komentářů

  1. Helenko, mám tvoje příspěvky moc ráda. A když se v nich spojí krásný výlet a nějaká dobrota, tak to jsem doslova nadšená :-)
    Měj se krásně, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  2. Teda Helenko, ten chleba mě uchvátil.!!! Jestli pal si i pejsek dal? :-) Měj se nádherně, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, asi nejsi sama :o) Pejsek by si dal, ale my mu nedali :o)
      I ty se měj hezky, H.

      Vymazat
  3. Helenka,
    ďakujem za podporu...
    Chlebík vyzerá super, aj ja sa rada na tej stránke inšpirujem :-)
    Malý "rošťák" je zlatučký, hneď by som ho vyškrabkala.
    Pozdravujem,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je to nejmenší, Adinko!
      Moc děkuji za milou návštěvu a posílám pozdravy, drž se! H.

      Vymazat
  4. Tak ten chleba se mi hodně líbí. Zkusím ho. Mně tedy bude chutnat určitě, pán domu je poněkud konzervativní.
    Krásná vycházka. Tady dopoledne deštivo, nevlídno, ale pak se docela vyčasilo. Tak snad zítra do oken slunce bude mávat.
    Hezké dny, Helenko!
    Hanka z Podkrkonoší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, budu ráda! Až začne vonět, třeba se pán domu nechá zlákat.
      Děkuji a přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  5. Helenko, další úžasný recept ... chlebík vypadá fakt luxusně, musela to být dobrůtka! A moc hezké fotky a krásný háčkovaný šál v předchozím příspěvku :) Pěkné májové dny, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, je to opravdu dobrota!
      Děkuji za pochvalu a přeji příjemný večer, H.

      Vymazat
  6. To vyzerá úžasne, hneď by som ochutnala ... no joooj, robíš chúťky :) Taký domáci ... ach ... slová chýbajú ... Pozdravujem! Keď napečieš ďalší, pozývam na kávu - samozrejme s chlebíkom :) Marta :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, pokud pojedeš okolo, upeču nejen ten chleba, jsi srdečně zvaná!
      Pa, H.

      Vymazat
  7. Helenko, chléb vypadá senzačně, určitě také vyzkouším. A moc hezká procházka, také radši vyhledáváme klidnější místa. V pondělí jsme byli v Č. Krumlově na zámku. Myslela jsem, že se otočím a pojedeme domů. Ale o tom ještě napíšu.
    Přeji krásné chvíle v klidu přírody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, moc děkuji, věřím, že vám bude chutnat.
      Krumlov je sice krásný, ale ty davy... Těším se na reportáž!
      Pa, H.

      Vymazat
  8. Helenko píšu si, takové dobroty můžu !!!
    Procházka krásná a hlavně klidná, Aronek i vy jste si to určitě nádherně užily.
    Hezké jarní dny !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, Jitu!
      Ano, zatím vyhledáváme spíš klidná místa, ale je třeba i socializovat :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  9. Helenko s kukuřičnou moukou jsem poslední dobou velký kamarád - určitě vyzkouším !! krásné dny ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
  10. Heli, opět palec nahoru :-)))))
    Nejsem dost odvážná , abych se do toho pustila.
    Krásné májové dny. Eva

    OdpovědětVymazat
  11. Ách Helenko, ten vypadá božsky. Tak ráda se u tebe inspiruji - na Pinterest si nějak nemohu úplně zvyknout, ale já to prorazím. V sobotu jsem upekla podle tebe Guzhero a oslnila jsem nejenom doma, ale hlavně u kamarádů na promítání videa z jejich cestování po Jižní Americe - Argentina a Chile :o))).
    A opět krásný výlet.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ty si mi tedy udělala radost! Opravdu velikou!
      Tak tenhle chleba bude mít taky úspěch - doufám :o)
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  12. Helenko, krásné fotky z lesa a na chleba mám hroznou chuť 😀 určitě ho brzy vyzkouším.
    Měj se fajn Věrka

    OdpovědětVymazat
  13. Helenko děkuji za recept,vyzkouším.-)Také máme raději klid...Krásné fotky.Moc zdravím V.

    OdpovědětVymazat
  14. Chléb vypadá skvěle. Láká mě hlavně díky náplni, která je přesně podle mé chuti. Sušená rajčata s česnekem, bazalkou a olivovým olejem ráda používám třeba i na těstoviny.
    Pěkné dny
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrieto, já taky, oni na jihu dobře vědí, co je dobré :o)
      I tobě hezké dny, H.

      Vymazat
  15. Helenko, velmi zajímavý recept,l až se sbíhají sliny. Určitě vyzkouším (možná hned zítra :-)). krásný týden, jo a štěně je úžasné. Dana

    OdpovědětVymazat
  16. Helenko opět další dobrůtka.. Ráda vyzkouším a už teď se těším, chlebík vypadá opravdu lákavě..
    Zderaz je nádherné místo.Šikulkovi posílám pohlazení a tobě mnoho pozdravů.Z❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, ty si budeš muset těsto trochu upravit, ale věřím, že i tak bude výborný!
      Na Zderaz se moc rádi vracíme!
      Děkuji a ráda vyřídím, pa H.

      Vymazat
  17. Helenko,to jsou dobroty...voni to az sem;).A Zderaz,Maštale....achjo...chtěla bych tam zase,tak diky aspoň za dokument.Měj se pěkně.H.

    OdpovědětVymazat
  18. Hmmmm, chlebíček musí vonět. Určitě vyzkouším, moc děkuju za tip!

    OdpovědětVymazat
  19. Chlebík mě také na Pinterestu zaujal. Na letní večery k vínku jak stvořený.
    Přeji prima dny, pa M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, ten první se otevření vína nedočkal :o) Ten včerejší ano!!!
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  20. Chlebíček vypadá skvěle, a věřím že hned zmizel. S Aronkem jste si užili krásnou přírodu, moc hezké fotky. A když už jsme u toho pejska, tak v červnu budeme mít přírůstek :o) Na blogu mám foto od majitelů...
    Přeji krásný den, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, děkuji za návštěvu a jsem moc ráda, že jsem tě znovu našla!
      Pa, H.

      Vymazat
  21. Helenko,k bílému vínku jak stvořený ;-)Krásné vyletovani prirodou i v květnu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, ano, už jsem to tak testovali a super!
      Měj příjemný den, H.

      Vymazat
  22. Helenko, chleb vypada uzasne, nedivim se, z ezmizel bleskovou rychlosti. To je nejlepsi pochvala pro kucharku:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Marcelko! Divím se, že máme nějaké fotky :o)
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  23. Ten chlieb vyzerá veľmi veľmi chutne. Krásne fotky z návodu a prirody. Pekný deň prajem.

    OdpovědětVymazat
  24. Heli- to je dobrůtka- už od pohledu a musela to být i parádní vůně při pečení!! Mńam!!!
    měj se moc hezky v květnu!! a spoustu krásných procházek přeji s Aronkem.
    A moc hezký šátek jsi uháčkovala- půl-babiččin čtverec, jak já říkám :o) je prostě nadčasový!! krásné dny Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jaru, ano, ano, i sousedi se ptali, co bude u nás dobrého :o)
      Moc děkuji za milý komentář a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  25. Tedy, Helenko, ten chleba vypadá úžasně... A fotky z výletu taky.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  26. Helo, opět zajímavý recept na dobrůtku. Určitě také vyzkouším. Krásnou procházku s pejskem si určitě vždy prima užíváte.M.

    OdpovědětVymazat
  27. Helenko, ty mi děláš chutě. Určitě chléb vyzkouším, vypadá výborně a bylinky, které tam dáváš mám ráda. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě opravdu moc těší, Ivuško! Doufám, že si pochutnáš!
      Pa, H.

      Vymazat
  28. Helenko, děkuji za recept, ty tvoje jsou zaručeně dobré a ráda podle nich vařím či peču. Chlebík je zajímavý a tak ho o víkendu vyzkouším:-) a procházeli jste se v krásném lese:-) Hezké dny. Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, to si mi udělala opravdu radost. Moc mě to těší!
      Měj se krásně, pa H.

      Vymazat
  29. Heli, tak tento recept určite otestujem. Chlieb vyzerá lákavo. K tomu dáka pomazánka... Zbiehajú sa mi slinky.

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj Heli, musí to být dobrota, jen neznám chuť sušených rajčat, asi bych je vynechala, nebo je to špatně? Pěkný víkend. Slávka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávinko, sice tam ta rajčata patří, ale dobrý bude jistě i bez nich.
      Pa, H.

      Vymazat
  31. Helenko, z kukuřičné mouky jsem ještě nepekla. ..ale tenhle chlebík by mi určitě chutnal...:-)
    Hezký víkend a nějaký pěkný výlet, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, já jsem měla hrubší a hladkou, z té hrubší mi chleba chutnal víc, hezky křupal...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  32. Helenko, máš samé dobroty....mňam
    Hezké dny měj. Jana

    OdpovědětVymazat
  33. Helenko, děkuji moc za recept i inspiraci .... vypadá to moc krásně !!!! Marki

    OdpovědětVymazat