...provensálský bylinkový chleba...
úterý, května 02, 2017
Hezké odpoledne všem!
Ráda zkouším nové věci. Myslím tedy v kuchyni. Najdu na Pinterestu něco, co se mi líbí, zkontroluji, zda mám všechno potřebné a jdu do toho :o)
Tahle to bylo i v případě tohoto receptu. Upekla jsem
Bylinkový provensálský chléb
Netuším, co by tomu řekli Provensálci, ale u nás doma nestihl vychladnou a jeho pečení budu jistě nejednou opakovat.
Do pekárny jsem dala:
1 hrnek teplé vody
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek kukuřičné mouky
1 lžičku mořské soli, 1 lžičku cukru, asi 1/3 droždí a 3 lžíce olivového oleje
Než vykynulo těsto, připravila jsem náplň.
Jemně pokrájená 3 sušená rajčata a 3 stroužky česneku smícháme s trochou oleje z rajčat a usekanými bylinkami (bazalka, rozmarýn a petrželka - té jsem měla málo, přidala jsem pažitku)
Vykynuté těsto rozválíme na placku, potřeme náplní a rozkrájíme na cca 2 cm široké proužky. Ty pak stáčíme na plech pokrytý pečícím papírem. Začneme těmi krátkými.
Necháme ještě asi 30 minut kynout a pak upečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů. Stačí 20 - 25 minut.
Myslím, že to bude hit letošní grilovací sezóny. Ochutnávali jsem a ochutnávali, odtrhávali kousky... až zbyl jen ten papír :o)
A abychom to alespoň trochu vychodili, hurá do lesa!
Včerejší odpoledne jsme prožili a hlavně prochodili v nádherném lese.
Plné parkoviště v Boru u Skutče nás trochu vyděsilo, ale všichni asi mířili do Toulovcových Maštalí.
My se vydali opačným směrem - na Zderaz. Už po několikáté...
Máme to tam tak rádi a téhle rošťák taky!
Liduprázdno, les, vítr šumící v korunách stromů, slunce, modrá obloha, prostě krása!
První květen se moc vydařil a tak vám přeji pohodové i další májové dny.
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
67 komentářů
Helenko, mám tvoje příspěvky moc ráda. A když se v nich spojí krásný výlet a nějaká dobrota, tak to jsem doslova nadšená :-)
OdpovědětVymazatMěj se krásně, Klárka.
Klárko, ty umíš potěšit!
VymazatMoc děkuji a posílám pozdravy, H.
Teda Helenko, ten chleba mě uchvátil.!!! Jestli pal si i pejsek dal? :-) Měj se nádherně, Ivana
OdpovědětVymazatIvanko, asi nejsi sama :o) Pejsek by si dal, ale my mu nedali :o)
VymazatI ty se měj hezky, H.
Helenka,
OdpovědětVymazatďakujem za podporu...
Chlebík vyzerá super, aj ja sa rada na tej stránke inšpirujem :-)
Malý "rošťák" je zlatučký, hneď by som ho vyškrabkala.
Pozdravujem,
A.
To je to nejmenší, Adinko!
VymazatMoc děkuji za milou návštěvu a posílám pozdravy, drž se! H.
Tak ten chleba se mi hodně líbí. Zkusím ho. Mně tedy bude chutnat určitě, pán domu je poněkud konzervativní.
OdpovědětVymazatKrásná vycházka. Tady dopoledne deštivo, nevlídno, ale pak se docela vyčasilo. Tak snad zítra do oken slunce bude mávat.
Hezké dny, Helenko!
Hanka z Podkrkonoší
Hanko, budu ráda! Až začne vonět, třeba se pán domu nechá zlákat.
VymazatDěkuji a přeji hezký večer, H.
Helenko, další úžasný recept ... chlebík vypadá fakt luxusně, musela to být dobrůtka! A moc hezké fotky a krásný háčkovaný šál v předchozím příspěvku :) Pěkné májové dny, M.
OdpovědětVymazatMaruško, je to opravdu dobrota!
VymazatDěkuji za pochvalu a přeji příjemný večer, H.
To vyzerá úžasne, hneď by som ochutnala ... no joooj, robíš chúťky :) Taký domáci ... ach ... slová chýbajú ... Pozdravujem! Keď napečieš ďalší, pozývam na kávu - samozrejme s chlebíkom :) Marta :)
OdpovědětVymazatMarti, pokud pojedeš okolo, upeču nejen ten chleba, jsi srdečně zvaná!
VymazatPa, H.
Helenko, chléb vypadá senzačně, určitě také vyzkouším. A moc hezká procházka, také radši vyhledáváme klidnější místa. V pondělí jsme byli v Č. Krumlově na zámku. Myslela jsem, že se otočím a pojedeme domů. Ale o tom ještě napíšu.
OdpovědětVymazatPřeji krásné chvíle v klidu přírody.
Dášo, moc děkuji, věřím, že vám bude chutnat.
VymazatKrumlov je sice krásný, ale ty davy... Těším se na reportáž!
Pa, H.
Helenko píšu si, takové dobroty můžu !!!
OdpovědětVymazatProcházka krásná a hlavně klidná, Aronek i vy jste si to určitě nádherně užily.
Hezké jarní dny !!!
To mám radost, Jitu!
VymazatAno, zatím vyhledáváme spíš klidná místa, ale je třeba i socializovat :o)
Měj se moc hezky, H.
Helenko s kukuřičnou moukou jsem poslední dobou velký kamarád - určitě vyzkouším !! krásné dny ♥ Iva
OdpovědětVymazatBudu moc ráda!
VymazatHezký večer Ivo! H.
Heli, opět palec nahoru :-)))))
OdpovědětVymazatNejsem dost odvážná , abych se do toho pustila.
Krásné májové dny. Eva
Evi, klidně buď, jde to samo!
VymazatPa, H.
Ách Helenko, ten vypadá božsky. Tak ráda se u tebe inspiruji - na Pinterest si nějak nemohu úplně zvyknout, ale já to prorazím. V sobotu jsem upekla podle tebe Guzhero a oslnila jsem nejenom doma, ale hlavně u kamarádů na promítání videa z jejich cestování po Jižní Americe - Argentina a Chile :o))).
OdpovědětVymazatA opět krásný výlet.
Ála
Alenko, ty si mi tedy udělala radost! Opravdu velikou!
VymazatTak tenhle chleba bude mít taky úspěch - doufám :o)
Hezký večer, H.
Helenko, krásné fotky z lesa a na chleba mám hroznou chuť 😀 určitě ho brzy vyzkouším.
OdpovědětVymazatMěj se fajn Věrka
Věru, děkuji za milou návštěvu a posílám pozdravy, H.
VymazatHelenko děkuji za recept,vyzkouším.-)Také máme raději klid...Krásné fotky.Moc zdravím V.
OdpovědětVymazatBudu moc ráda, Věru!
VymazatHezký večer, H.
Chléb vypadá skvěle. Láká mě hlavně díky náplni, která je přesně podle mé chuti. Sušená rajčata s česnekem, bazalkou a olivovým olejem ráda používám třeba i na těstoviny.
OdpovědětVymazatPěkné dny
Henrieta
Henrieto, já taky, oni na jihu dobře vědí, co je dobré :o)
VymazatI tobě hezké dny, H.
Helenko, velmi zajímavý recept,l až se sbíhají sliny. Určitě vyzkouším (možná hned zítra :-)). krásný týden, jo a štěně je úžasné. Dana
OdpovědětVymazatTak to mám radost, Danuško, doufám, že si pochutnáš!
VymazatPa, H.
Helenko opět další dobrůtka.. Ráda vyzkouším a už teď se těším, chlebík vypadá opravdu lákavě..
OdpovědětVymazatZderaz je nádherné místo.Šikulkovi posílám pohlazení a tobě mnoho pozdravů.Z❤
Zdeničko, ty si budeš muset těsto trochu upravit, ale věřím, že i tak bude výborný!
VymazatNa Zderaz se moc rádi vracíme!
Děkuji a ráda vyřídím, pa H.
Helenko,to jsou dobroty...voni to az sem;).A Zderaz,Maštale....achjo...chtěla bych tam zase,tak diky aspoň za dokument.Měj se pěkně.H.
OdpovědětVymazatHaničko, děkuji, i my se tam moc rádi vracíme.
VymazatHezký večer, H.
Hmmmm, chlebíček musí vonět. Určitě vyzkouším, moc děkuju za tip!
OdpovědětVymazatRádo se stalo, Ali!
VymazatPochutnej si! Pa, H.
Chlebík mě také na Pinterestu zaujal. Na letní večery k vínku jak stvořený.
OdpovědětVymazatPřeji prima dny, pa M.
Martinko, ten první se otevření vína nedočkal :o) Ten včerejší ano!!!
VymazatMěj hezký den, H.
Chlebíček vypadá skvěle, a věřím že hned zmizel. S Aronkem jste si užili krásnou přírodu, moc hezké fotky. A když už jsme u toho pejska, tak v červnu budeme mít přírůstek :o) Na blogu mám foto od majitelů...
OdpovědětVymazatPřeji krásný den, K.
Katko, děkuji za návštěvu a jsem moc ráda, že jsem tě znovu našla!
VymazatPa, H.
Helenko,k bílému vínku jak stvořený ;-)Krásné vyletovani prirodou i v květnu!
OdpovědětVymazatIlonko, ano, už jsem to tak testovali a super!
VymazatMěj příjemný den, H.
Helenko, chleb vypada uzasne, nedivim se, z ezmizel bleskovou rychlosti. To je nejlepsi pochvala pro kucharku:-). M.
OdpovědětVymazatSouhlasím, Marcelko! Divím se, že máme nějaké fotky :o)
VymazatMěj hezké dny, H.
Ten chlieb vyzerá veľmi veľmi chutne. Krásne fotky z návodu a prirody. Pekný deň prajem.
OdpovědětVymazatMoc děkuji, Zitko a přeji krásný den, H.
VymazatHeli- to je dobrůtka- už od pohledu a musela to být i parádní vůně při pečení!! Mńam!!!
OdpovědětVymazatměj se moc hezky v květnu!! a spoustu krásných procházek přeji s Aronkem.
A moc hezký šátek jsi uháčkovala- půl-babiččin čtverec, jak já říkám :o) je prostě nadčasový!! krásné dny Jarka
Ahoj Jaru, ano, ano, i sousedi se ptali, co bude u nás dobrého :o)
VymazatMoc děkuji za milý komentář a posílám pozdravy, H.
Tedy, Helenko, ten chleba vypadá úžasně... A fotky z výletu taky.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, moc děkuji a zdravím! H.
VymazatHelo, opět zajímavý recept na dobrůtku. Určitě také vyzkouším. Krásnou procházku s pejskem si určitě vždy prima užíváte.M.
OdpovědětVymazatMaruško, to mám radost!
VymazatMoc děkuji a přeji krásný den, H.
Helenko, ty mi děláš chutě. Určitě chléb vyzkouším, vypadá výborně a bylinky, které tam dáváš mám ráda. Iva
OdpovědětVymazatTo mě opravdu moc těší, Ivuško! Doufám, že si pochutnáš!
VymazatPa, H.
Helenko, děkuji za recept, ty tvoje jsou zaručeně dobré a ráda podle nich vařím či peču. Chlebík je zajímavý a tak ho o víkendu vyzkouším:-) a procházeli jste se v krásném lese:-) Hezké dny. Zuzana
OdpovědětVymazatZuzko, to si mi udělala opravdu radost. Moc mě to těší!
VymazatMěj se krásně, pa H.
Heli, tak tento recept určite otestujem. Chlieb vyzerá lákavo. K tomu dáka pomazánka... Zbiehajú sa mi slinky.
OdpovědětVymazatJani, u nás zmizel i bez pomazánky :o)
VymazatPosílám pozdravy, H.
Ahoj Heli, musí to být dobrota, jen neznám chuť sušených rajčat, asi bych je vynechala, nebo je to špatně? Pěkný víkend. Slávka
OdpovědětVymazatSlávinko, sice tam ta rajčata patří, ale dobrý bude jistě i bez nich.
VymazatPa, H.
Helenko, z kukuřičné mouky jsem ještě nepekla. ..ale tenhle chlebík by mi určitě chutnal...:-)
OdpovědětVymazatHezký víkend a nějaký pěkný výlet, Jitka
Jitu, já jsem měla hrubší a hladkou, z té hrubší mi chleba chutnal víc, hezky křupal...
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helenko, máš samé dobroty....mňam
OdpovědětVymazatHezké dny měj. Jana
Děkuji, Jani a posílám pozdravy, H.
VymazatChleba vypadá luxusně.
OdpovědětVymazatDíky, Amelie!
VymazatMěj hezký den, H.
Helenko, děkuji moc za recept i inspiraci .... vypadá to moc krásně !!!! Marki
OdpovědětVymazat