...marinovaná vepřová panenka...
pondělí, února 13, 2017
Hezké odpoledne všem!
Dnes se vrátím trochu do minulosti. Můj muž se totiž počátkem adventu rozhodl vyzkoušet připravit domácí sušenou panenku podle Emanuela Ridi. Musím říct, že jsem jeho odvahu obdivovala, ale maso se povedlo dokonale. Proto se s vámi ráda podělím, jak jsme na to šli.
Filetto di maiale marinato
Potřebujeme: vepřovou panenku (my měli hned dvě :o)), 1kg třtinového cukru, 1kg hrubé mořské soli, špetka tmavého kakaa, špetka skořice, hrubě mletý pepř
bylinky (pokud možno čerstvé, ale jde to i se sušenými) - bobkový list, rozmarýn, tymián, šalvěj, může být i estragon
Maso očistíme, odblaníme a obalíme v sekaných bylinkách
Na čistou utěrku nasypeme sůl, cukr, kakao a skořici, promícháme a ve směsi panenku obalíme.
Zavineme a povážeme provázkem. A to je vlastně vše. Housenku položíme na tác a uložíme do lednice minimálně na 15 dní. My je tam měli asi 21. Občas zkontrolujeme, jestli není utěrka moc mokrá, v takové případě ji vyměníme.
Nakonec vše rozvážeme, rozbalíme, odrbeme z masa krustu soli a cukru. Hodně ostrým nožem krájíme tenké plátky. Servírovat se mají pokapané olivovým olejem a balsamicem.
Já jsem je doplnila o jednoduchý salát z rukoly a pomeranče. A domácí francouzskou bagetku :o)
Chuť masa byla opravdu výtečná, pochopitelně bylo slané, jako všechna sušená masa, ale velmi výrazné tam byla zastoupena chuť a vůně bylinek. Zajímavá kombinace byla i s trochou pikantní marmelády.
Jednu jsme servírovali při předvánoční večeři se sousedy a tu druhou na Silvestra.
Musím pochválit svého muže za odvahu a neskromně prohlásit, že všem chutnalo :o)
Pro dnes se loučím, přeji příjemné a slunečné dny.
Vaše Helena
30 komentářů
S chutí bych okamžitě ochutnala, panenku máme rádi, ale tento způsob neznám. Díky za inspiraci Helenko.
OdpovědětVymazatMěj se hezky.
Ála
Alenko, je to opravdu lahůdka.
VymazatMěj hezký večer, H.
vypadá to krásně Helenko..tohle by ocenil můj Tom..ten sušená masa rád..já bohužel ne...ale určitě to bylo výborné
OdpovědětVymazat♥
Měj se Helenko moc hezky
Martinko, když budeš chtít Toma potěšit, tak vyrob, je to opravdu dobrota.
VymazatMěj se hezky, H.
Helenko, panenka vypadá hodně zajímavě.... Měj se hezky. Jana
OdpovědětVymazatDíky, Jani!
VymazatHezký večer, H.
Helenko, ty mi děláš takový chutě!!!!To musí být mňamka..Měj se moc krásně..Inka
OdpovědětVymazatInko, sama bych si teď dala :o)
VymazatI ty se měj krásně, pa H.
Helenka,
OdpovědětVymazattak to mäsko vyzerá lákavo, to by bolo niečo pre moju polovičku :-)
Maj sa krásne, pozdravujem celú rodinku,
A.
Aďko, ano, muži taková masa milují, ale já si taky ráda zobnu :o)
VymazatI já vás všechny zdravím, H.
Hm, to vypadá velmi zajímavě. Asi to ukážu manželovi - on je větší (a odvážnější) experimentátor ;-).
OdpovědětVymazatHezký večer
Stáňo, když jsem to viděla a hlavně následně ochutnala, už se nebojím a příště ji připravím sama.
VymazatHezký večer i tobě, H.
Helenko tak to vypadá mňamózně.. Mňamka to musela být opravdu veliká. Moc děkuji za recept, který opravdu neznám. Posílám mnoho pozdravů tobě i kuchaři.😉..Měj se moc hezky. Z❤
OdpovědětVymazatZdeničko, co ti budu povídat, je to bomba, kterou si rádi zopakujeme :o)
VymazatI my vás moc zdravíme, H.
Báječné .... Už jsem tvůj odkaz poslala manželovi. Panenka patři mezi naše oblíbená jídla.
OdpovědětVymazatDiky a přeji krásný valentýnský den. Eva
Evi, tak dej vědět, jestli se do ní manžel pustí a hlavně, jak vám bude následně chutnat.
VymazatKrásný večer, H.
Skvělé. Povedlo se vám to krásně a určitě i velmi chutnalo.
OdpovědětVymazatPřeji krásný ☼ den, M.
Martinko, díky, byla to opravdu delikatesa...
VymazatMěj se hezky, H.
Helenko, E.R. mám taky ráda, určitě to vyzkouším, miluji tento typ masa/uzenin. Přeji krásný týden. Dana
OdpovědětVymazatTo mám radost, Danuško, dej vědět, jak se dílo povedlo!
VymazatPosílám pozdravy, H.
No, ale má ten Tvůj muž skvělé nápady Helenko, toho si nechej :-) Můj muž považuje kuchyň za vyloženě ženské území :-)
OdpovědětVymazatLeničko, nechám :o) I kdyby tu panenku neudělal :o) Ale neboj, omezuje se pouze na přípravu masa.
VymazatPa, H.
Helo, je to zajímavý recept, ale já bych tu odvahu neměla. Straší mne botulotoxin.
OdpovědětVymazatKrásné předjarní dny přeje Marie.
Maruško, já jsem to konzultovala s odborníky a sůl a cukr je prý dostatečný konzervant.
VymazatPřeji hezké dny, H.
Teeda, Helenko, vypada to velmi vydarene. Hodne me zaujaly ingredience - skorice, kakao - ty bych tam nepredpokladala. Manzelovi pochvala:-). Ale i salat a bagetka byly urcite bajecne. Pekny vecer. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, skořice i kakaa je tem je opravdu maličko, myslím, že jen podtrhují chuť masa a bylinek.
VymazatDěkujeme, pa H.
Helenko, vypadá to fakt moc pěkně a lákavě ... a to maso moc nemusím :)
OdpovědětVymazatTaké Ti dodatečně chci pochválit krásné fotky z Veselého Kopce! Pěkný den, M.
Maruško, moc děkuji za milou návštěvu a přeji jen hezké dny, H.
VymazatTeda Helenko ty máš nový blog a mne tu stále ukazuje že si prispela pred 7mimi mesiacmi, teeeeda. Úplne náhodou som na teba klikla že čo je s tebou a tu nový blog a veľa nového. Ta panenka je veľmi lákava, nič take som ešte nepočula ani nevidela, keďže som za a rada skúšam nove chute raz dôjde určite aj na to ak sa osmelím :-) Ale určite skúsim zajtra tie semiačkové sušienky, dík zarecept. Maj sa krásne a pekný víkend prajem.
OdpovědětVymazatMery, moc tě vítám na svém přejmenovaném blogu. Mělo se vám to změnit automaticky, ale znáš to, technika...
VymazatMaso chutná velmi podobně, jako všechna kupovaná masa, jen jsme si ho udělali sami :o)
Moc děkuji za milou návštěvu a posílám pozdravy, H.