... typ na výlet a štrůdl s gorgonzolou...
neděle, února 22, 2015
Hezký nedělní večer všem!
Dnes nám končí jarní prázdniny. Letos bohužel žádné hory, ale myslím, že jsme si je v rámci možností i tak užili. A kašlu už jen občas :o)
Jeden den jsme strávili v Praze. A konečně jsme si užili to, co jsme plánovali už docela dlouho. Pokud půjdete po Karlově mostě směrem na Malou Stranu, podívejte se těsně před koncem vlevo dolů - uvidíte Saský dvůr a v něm Muzeum Karla Zemana.
Už samotný dvorek zaujme nejen děti, a co teprve uvnitř...
Po uvítání velmi milou paní za pokladnou se před vámi otevře fantastický svět filmů geniálního režiséra, výtvarníka, loutkáře a animátora Karla Zemana.
Kdo by neznal jeho Cestu do pravěku, Vynález zkázy nebo Barona Prášila.
Muzeum je velmi hezky pojaté, je interaktivní, plné ukázek z filmů, z ateliérů. Odhalí nám práci trikařů z doby, kdy se o digitálních kouzlech filmařům snad ani nezdálo.
Vyzkoušíme si některé vynálezy Julese Verna, věřte baví to děti i dospělé :o).
Prohlédnout si můžete i filmové kostýmy, plakáty a hned u pokladny budete upozorněni, že si máte hrát a fotit dle libosti.
Podrobnosti o tomto velmi poutavě a moderně pojatém muzeu najdete na http://www.muzeumkarlazemana.cz/cz . Od jara se můžete projet i lodí, pořádají se tam výtvarné dílny a workshopy animace.
Tak a teď něco na zub.
Slaný štrůdl s gorgonzolou, hruškou a ořechy
Štrůdl dělám moc ráda, ať sladké nebo slané, v poslední době jsem kupované listové těsto vyměnila za jednoduché, které si dělám sama.
Už jsem ho tu zveřejnila, ale aby jste nemuseli listovat:
250 g hladké mouky smíchám s 1 smetanou na šlehání v papírovém domečku (250 ml) a půl lžičkou soli. Kouli těsta zabalíme do fólie na hodinku ho uložíme do lednice.
Těsto vystačí na dva štrůdly, plníme dle libosti, sladkými i slanými náplněmi. V poslední době máme rádi závin s gorgonzolou, tu pokladu plátky hrušky a posypu vlašskými ořechy. Zavinu, potřu vajíčkem a posypu semínky. Peču na papíru asi 20 minut v troubě rozpálené na 200 stupňů.
Přeji příjemný večer a pohodový vstup do nového týdne.
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
52 komentářů
Helenko-také dneškem u nás končí jarní prázdniny...
OdpovědětVymazatDo Prahy moc často nejezdíme--ale děkuju za prima tip na výlet a skvělé fotečky z muzea ♥
Tedy to vypadá opravdu lákavě jen asi budu vypadat hloupě--ale vůbec nevím co to ta gorgonzole je...
Heli měj se moc hezky...
Martina
Martinko, muzeum zatím bavilo všechny, co v něm byli. A vůbec nevypadáš hloupě, nemůžeme vědět všechno - gorgonzola je italský sýr s modrou plísní, podobná mu je naše Niva. Ale třeba v Lidlu gorgonzolu koupíš, vyzkoušej ji, je lepší než Niva.
VymazatMěj hezký den, H.
Děkuju Heli-do Lídlu já chodím nakupovat často a tak se po ní podívám a vyzkouším :o) měj se hezky...
VymazatMartinko, dej vědět, jestli ti chutná!
VymazatMěj hezký den, H.
Helenko, ten závin vypadá krásně! No a pražský výlet Ti závidím, já se tam s mrňavkou na krku asi jen tak nedostanu... :-) Hezký večer! Svatava
OdpovědětVymazatSvážo, moc tě zdravím a děkuji za návštěvu. On čas tak rychle letí, ani se nenaděješ a začneš "miminku" ukazovat Prahu...
VymazatPa, H.
Ahoj Helenko, ten závin se sýrem a hruškou vypadá velmi zajímavě a zkusím ho:-) Nedávno se mi podařilo sehnat listové těsto v akci a tak jsem mu docela přišla na "chuť":-), těsto na závin si dělám sama - třeba ze zakysané smetany - zkusím určitě i ten tvůj recept se šlehačkou:-) Výlet se vám vydařil a díky tvým fotografiím jsem mohla "nakouknout" i já. Hezký poslední únorový týden. Zuzana
OdpovědětVymazatZuzanko, moc děkuji milou návštěvu, těsto se zakysanou smetanou jsme taky dělala, je dobré.
VymazatPohodový den, H.
Helenko,hezký výlet a prima pozvánka. Štrůdl vypadá lákavě. Hezký večer měj :o)
OdpovědětVymazatJani, děkuji a posílám pozdravy, H.
VymazatHeli, nám prázdniny právě začínají, nic méně kašlu stále taky. Tak v Praze už jsem nebyla 100 let a recept na štrůdl se mi taky moc líbí, i přesto, že nevím co je gorgonzola. Tak ať se zase dobře začleníš do pracovního procesu. Slávka
OdpovědětVymazatSlávinko, já vím, vy to máte hodně daleko...
VymazatGorgonzola je italský sýr s modrou plísní, podobná mu je naše Niva, ale originál je originál :o)
Měj se moc hezky, H.
Helenka, díky za prima tip na výstavu! Tvůj štrůdl vypadá tuze lákavě a mňamózně ... recept vyzkouším - já dneska pekla jablkový s rozinkami a mandlemi /těsto tvaroh,hera,hl.mouka,sůl/. Hezký večer a prima začátek nového týdne, M.
OdpovědětVymazatMaruško, fakt jsme se bavili :o)
VymazatAž budeš mít chuť, zveřejni to těsto i s poměry, tvarohové mám moc ráda.
Hezké odpoledne, H.
Helenko, díky za dva skvělé tipy, jak si zpříjemnit dny - výletem do matičky měst a muzea (to kdybychom někdy jeli bez dětí ;-) a dobrým jídlem. Manžel je milovník sýrů, tak někdy vyzkouším, myslím, že se mu trefím do noty. Pa, měj se krásně a i Tobě pohodový začátek nového týdne! Lucka
OdpovědětVymazatLucinko, no vy teď budete mít trochu jiné zájmy než muzea, tak alespoň ten štrůdl :o)
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helenko, Tvé tipy na výlet plus recept na něco dobrého... to jsou tak úžasné kombinace! Děkuji za obojí a přeji brzké úplně uzdravení :) Krásné dny, Jola
OdpovědětVymazatTaky jsem to tak viděla Jolanko :o)
VymazatMoc děkuji a posílám pozdravy, H.
Ahoj Heli!
OdpovědětVymazatZačnu závinem,který vypadá krásně.
Štrůdly na slano i na sladko dě,lám poměrně často,
ale domácí těsto jsem ještě nezkoušela.Docela mě láká
do toho jít,když čtu,jak je to jednoduché.
Výlet by se mi moc líbil,na Cestu do pravěku jsem se dívala
nedávno a mám tyhle filmy moc ráda
Blani, já vím, vždycky, když nějaký vyfotíš, dostanu na něj chuť :o)
VymazatTěsto je jednoduché a dobré.
A do Prahy to máte dál, ale třeba jednou...
Pa, H.
Helenko, díky za tip na výlet a i za štrůdlovou inspiraci..Navíc to těsto vypadá skvěle a přijde mi, že je velmi jednoduché..nezapomněla jsi tam něco napsat? Vážně jen mouka a smetana?
OdpovědětVymazatMěj krásný nový týden...měl by ti konečně dorazit balíček..omlouvám se za zpoždění..Inka
Inko, rádo se stalo! Ne, opravdu jsem nic nezapomněla, je to jednoduché, rychlé a dobré a skýtá jistě tisíc možností.
VymazatŽádný spěch, nic se neděje!
Moc tě zdravím, H.
Tak o tomhle muzeu s kouzelnou atmosférou, jsem Helenko, vůbec nevěděla. Teď ho budu mít v paměti :-) No, a štrůdl? Gorgonzolu mám moc ráda, s hruštičkou = skvělá kombinace, to bude stát za to :-) Děkuji a hezké dny přeji. Lenka
OdpovědětVymazatLeničko, ono tam není dlouho, ale stojí za vidění!
VymazatMáš pravdu, je to mooc dobrá kombinace...
Posílám pozdravy, H.
Muzeum Karla Zemana máme už dlouho v plánu navštívit, chystám se přihlásit tam děti na nějaký workshop. Závin musí být moc dobrý, měla bych na něj chuť. Doma by mi asi neprošel, ale vyzkouším alespoň z poloviční dávky pro sebe a případnou návštěvu.
OdpovědětVymazatPřeji vykročení do nového týdne tou správnou nohou.
Ali, ty workshopy musí být super, Adama taky zaujaly.
VymazatA těsto udělej celé, půl naplň třeba jablky a tu druhou vyzkoušej podle mě :o)
Moc zdravím a dobrou chuť přeji, H.
Helenko, filmy Karla Zemana miluju, člověk ulítne kamsi mimo realitu a je to fajn. Krásné fotky - no Praha je Praha. Ten štrůdl může být dobrý, znám ho jen na sladko.
OdpovědětVymazatPřeju ti krásné dny. Dnes je krásné sluníčko. Jarka
Jarko, krásně si to napsala, je to tak!
VymazatMoc tě zdravím, H.
Ahoj Helenko, díky za tip na zajímavý výlet do Prahy. Nikdy jsem o tomto muzeu neslyšela. V Praze jsme byli v pátek a po Karlově mostě jsme šli, tak to jsme byli hodně blízko ...
OdpovědětVymazatZávin jsem měla tu čest od tebe ochutnat a byl výborný !!!
Krásný poprázdninový týden, Jitka
Jituško, ono to muzeum tam není moc dlouho, máte typ na příště !
VymazatJsi milá, děkuji a zdravím! H.
Helenko, krásným výletem a mňamkou jste jarní prázdniny ukončili opravdu na jedničku. V muzeu jsme byli minulý rok a opravdu musím potvrdit- je to místo kde se člověk vrátí do svého filmového dětství.Moc se nám tam také líbilo. Kombinace sýr a štrůd -jak by řekl můj syn - mňamózní. :-).Krásný den a bacily pryč ti přeji. :-) Z.
OdpovědětVymazatZdeničko, moc děkuji za milá slova a ranní pozdrav. Prahu jsme si užili, i Terka si našla čas a zašla s námi na oběd.
VymazatŠtrůdl je opravdu dobrý, vyzkoušej :o)
Moc tě zdravím, H.
Helenka,
OdpovědětVymazatvďaka za tip na výlet, to bude niečo pre mojich chlapov. A štrúdľa vyzerá lákavo, ešte nikdy som nepiekla takúto kombináciu, tak muším vyskúšať.
Krásny deň,
A.
Adinko, muzeum by bavilo i tebe, věř mi :o)
VymazatBudu moc ráda, když vám zachutná!
Posílám pozdravy, H.
No Helenko, báječný tip na výlet a báječná náplň i s receptem na vlastní těsto. Také ráda dělám svoje těsta na záviny, ale ten tvůj neznám, už si ho ukládám a určitě vyzkouším. Včera jsem odpoledne pekla rychlovku z kupovaného listového, ořechy, mandle, jablíčko a z dvou rukávů jsem nestihla ochutnat ani kousek. Půl jsem dala jednomu synovi sebou, půlku jsem vzala k druhému synovi, další půlku dědovi a tu poslední zbaštil náš poslední syn :o))) - co k tomu dodávat, že ? Ála
OdpovědětVymazatÁlo, to dobře znám, štrůdl je prostě hodně jedlý :o) A ty máš, jak čtu, strávníků víc než dost.
VymazatDěkuji za milou návštěvu a zdravím, H.
Filmy Karla Zemana a do tohoto muzea posílám návštěvníky, kteří se k nám přijdou zeptat, kam vyrazit s dětmi :-)
OdpovědětVymazatIvanko, myslím, že ti jsou za takový typ vděční!
VymazatHezký den přeji, H.
Ahoj Helenka, filmy od Karla Zemana som tiež rada pozerala, na tú dobu boli veľmi rafinované. Diki za ďalší skvelý receptík.
OdpovědětVymazatEmily
Emilko, ty filmy jsou, jak si hezky napsala, rafinované a kouzelné ještě teď. Adama ty nápady úplně nadchly.
VymazatMěj hezký den, H.
Helenko asi ťažko sa dostanem tak ďaleko, a ty si mi to približila pekne fotkami dik... Receptik je zaujímavy, vyskúšam keďže štrudle idu aj u nas :-)
OdpovědětVymazatMery, já vím, máte to daleko... Tak alespoň ten štrůdl :o)
VymazatDěkuji a posílám pozdravy, H.
Helenko, moc děkuji za tip na výlet. Zrovna o víkendu jsme si s manželem říkali, že jen co bude lepší počasí ( abyprcci nevystydli), vyrazíme opět na náš oblíbený vláčkový výlet do Prahy a tentokrát bychom chtěli na Karlův most a Pražský Hrad. Takže se to bude hodit. A štrůdl vypadá božsky, tyhle "netradiční" kombinace mě velmi lákají. Krásný večer a hezké pozdravy! Radka
OdpovědětVymazatRadu, myslím, že vaše děti by si fakt užily.Je to velmi hezky pojaté muzeum.
VymazatA neskromně si myslím, že štrůdl by ti chutnal.
Měj hezký den, H.
Hezký večer Helenko, krásný tip na návštěvu výstavy. Filmy p.Zemana mám moc ráda a tak už se těším na výstavu. Recept na štrúdl si píši, určitě ho vyzkouším - vypadá báječně.
OdpovědětVymazatIva
Ivuško, moc děkuji za milou návštěvu a přeji příjemný den, H.
VymazatAž se vymotáme ze všech těch virózek, určitě se do muzea s vnoučaty podíváme. Štrůdlík určitě vyzkouším. M.
OdpovědětVymazatLetos to je hrůza, viď Maruško, snad už bude všem nemocem konec a přijde jaro!
VymazatJsem ráda, že se ti typ hodím!
Posílám pozdravy, H.
Helenko moc děkuji za tip kam na výlet..-)Těsto vyzkouším,to kupované už mě nebaví.
OdpovědětVymazatHezký den a hlavně plné zdraví at je brzy zpět.Věra
Věruško, muzeum je interaktivní, kluci by si to fakt užili :o)
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helenko,
OdpovědětVymazattvůj štrůdlík jsem měla možnost ochutnat a musím napsat, že je to opravdová delikatesa :-)
Díky ti za komentík a doufám, že se brzy uvidíme ;-)
pa pa
To je krásná poklona, děkuji Ilonko!
VymazatPohodový den přeji všem u vás!
H.