...ratatouille (čti ratatuj) - no fuj...

neděle, listopadu 17, 2013

Nenechte se prosím ovlivnit tímto, byť vtipným výrokem našeho Adama. On si totiž myslí, že nejlepší zelenina je čokoláda :o)

Hezké odpoledne všem!

Ratatoille si poměrně často dávám v restauracích, moc mi chutná a tak jsem ho zkusila připravit sama. Je to jednoduché a výborné. 
Pokud jste se s tímto pokrmem ještě nesetkali vězte, že to je tradiční francouzské zeleninové jídlo. Název pochází ze starofrancouzského slova a znamená míchaný pokrm. Podává se buď jako příloha k masu nebo samostatné jídlo s bagetou.

Na fotce je téměř všechno, co budete potřebovat.
Lilek, cuketa, barevné papriky, rajčata, cibule, česnek, plechovka oloupaných rajčat, olivový olej, tymián a rozmarýn, pepř a sůl


Zeleninu pokrájíme na kostičky, česnek na plátky. Ve velkém kastrolu rozpálíme olivový olej a postupně opékáme - nejprve lilek, pak papriky, rajčata a ostatní zeleninu. Zalijeme rajčaty z plechovky, zmírníme oheň, osolíme, opepříme a asi půl hodinky dusíme. Šťáva by se měla téměř vydusit.


Nakonec zakápneme studeným olivovým olejem a posypeme čerstvými bylinkami. Podáváme horké s pečivem.


A abychom jen nejedli, přidám trochu kultury :o) Právě prožíváme s Adamem taneční. Vrátím se k jeho první prodloužené... Máme za sebou už i tu druhou, ta byla hodně veselá - maškarní, ale první je prostě první...
Účastníci kurzu dostali od tanečního mistra úkol. Slečny měli přinést pro pány kravatu nebo motýlka a pánové pro slečny ozdobu na šaty. Pokud možno vlastnoručně vyrobené, tudíž recese. Podotýkám, že proti recesi nic nemám, naopak, ale přece jen, první prodloužená, první dlouhé šaty... Říkala jsem si, že by je Adamova tanečnice možná nechtěla mít celý večer vyzdobené barevnými korálky z bonbonů :o)


A tak jsem se do toho malinko vložila... Nakonec se můj nápad líbil i Adamovým kamarádům, a vznikla tato malá kolekce.


Háčkované kytičky, trocha krajky, perliček, saténový stuh...

 
Brože měly být jemné, něžné - to se myslím docela povedlo.


Přeji vám příjemný zbytek neděle a šťastné pondělí všem!

Moc vás zdravím!
Vaše Helena


You Might Also Like

54 komentářů

  1. Helenko, myslím, že se považuji za milovnici dobrého jídla, ale stále zjišťuji, že mám ještě nějaké mezery. Napr. ratatouille jsem zatím neochutnala, takže se do toho zítra pustím a doufám, že se povede :0)...jo a kytičky jsou moc hezké, mě by určitě potěšili...hezký večer Ada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všichni máme mezery, Adi :o) A proto se vzájemně inspirujeme a informuje a to je to hezké.
      Děkuji za pochvalu, pa H.

      Vymazat
  2. Ahoj Helinko...
    jééé, taneční už máme dva roky za sebou. Bylo to krásné období, všechny ty šatičky a ozdobičky. My teď řešíme maturitní ples, jehož termín je 31.1.2014.
    Přeji Adamovi, aby se mu vyvedl i věneček a ty jako pyšná maminka byla řádně v kole provedena ☺
    Měj se krásně, pa pa Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, chápu - s dcerou to bylo trochu jiné...Adam se sice taky chystá, ale nakonec oblékne oblek a jde... Věneček máme už za pár týdnu, ještě nemám botičky... Na Terky maturitní ples vzpomínám moc ráda, byla to nádhera!
      Pa, Helena

      Vymazat
  3. Helenko, já zeleninu miluju, takže by mi u tebe určitě chutnalo. Ratatouille jsem zatím ještě sama nedělala,
    ale asi brzy vyzkouším. Úplně jsi mě navnadila. A ty tvoje brože jsou také nádherné a elegantní. Holkám budou určitě slušet. Hezký večer Anny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, ratatouille se ti povede a když máš ráda zeleninu, bude ti chutnat.
      Děkuji zas pochvalu, pa H.

      Vymazat
  4. Moc tě zdravím Heli....právě vloni jsem háčkovala kolegyni kytičky do tanečních....ty tvé jsou moc krásné a určitě udělají radost.
    No a ratatouille podle tebe určitě vyzkouším,mám zeleninu moc ráda,pa Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Helenka si sa pekne trafila - nie je to sice rataFUJ, ale prave dusim zeleninu 'co dum dal' s provensalskym korenim v rure a uz vonia celym domom :) a veru suhlasim - ziadne fuj ale mnam :) lenze u nas si daju vsetci, vela mi asi neostane ... pa pa a pekny nedelny vecer !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ono je jedno, jak se to jmenuje, myslím, že to je přesně to jídlo, co v každé kuchyni chutná maličko jinak, ale vždy skvěle.
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  6. Helenko, zeleninu miluji, takže určitě vyzkouším. Jen ten lilek doma nemám, takže asi až někdy v týdnu. Ozdobičky na šaty se Ti moc povedli. Jsou jak pro princezny. Jinak nás čekají taneční se synem od ledna. Už se docela těším jak si to jako maminka užiji. Syn by tedy nejraději abych dělala jenom taxík a dovnitř vůbec nechodila, ale to má smůlu. To si nenechám ujít. Měj se krásně. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leničko, lilek se dá naštěstí koupit, tak doufám, že si pochutnáš. Děkuji za pochvalu a přeji krásné taneční zážitky. Adam mě taky maličko odhání, ale myslím, že jen tak na oko :o) je to moc hezké je tak vidět...
      Pa, H.

      Vymazat
  7. Helenko, zeleninku si také připravuji - je výborná .... Moc se mi líbí zaúkolování adeptů tanečních lekcí - kytičkové brože jsou skvostné! Hezký večer a prima týden přeji, Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, tak to ráda čtu. Ty taneční jsou hodně veselé :o), kdyby si viděla, jak vypadali na druhé prodloužené, byla maškarní....Adam byl za jockera, velmi propracovaného...
      Pa, H.

      Vymazat
  8. Helo, zase znamenitý recept na zeleninový pokrm. Kytičky jsou nádherné. M.

    OdpovědětVymazat
  9. Helenko, tak ratatouille znám jen z pohádky :) a tak děkuji moc za recept!!! A kytičky na taneční... Helenko, máš je opravdu nádherné!!! Věřím, že se líbily nejen kamarádům, ale především těm dívčinám :)
    Krásné dny, Helenko :)
    Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko, pohádka je moc hezká, že. A jídlo skvostné! Kytičky měly úspěch, přibylo několik zakázek, když kluci přestali tvrdit, že oni sami :o)
      Měj se hezky, pa H.

      Vymazat
  10. Helenko děkuju za prima tip na dobré zeleninové jídlo :o)
    Taneční máme už za sebou a ráda na to vzpomínám :o) Ted ještě Klárka ale to si ještě musím pár roků počkat :o)
    Tvé brože jsou úžasné a myslím že ostatní tanečnice budou závidět ♥♥ Měj se krásně .Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, děkuji za milou návštěvu a pochvalu, taneční si s Klárkou určitě užiješ.
      Pa, H.

      Vymazat
  11. Helenka, už som o tomto pokrme počula veľa, ale ešte som ho nejedla, takže vďaka za recept. Predpokladám podľa ingrediencií, že mi to bude chutiť. Kvetinky sa vydarili, sú naozaj jemné a vkusné. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko, ratatouille stojí opravdu za ochutnání, určitě jsem ho nedělala naposledy.
      Děkuji a moc zdravím, H.

      Vymazat
  12. Helenko,
    nádherné brože .... myslím, že ti budou všechny holky vděčné ..... asi bych na šatech nechtěla mít "brož z vršku od piva" :o):o):o) ..... Marki

    PS: děkuji za recept na Ratatoille, určitě vyzkouším !!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, ty si mě tedy pobavila, ale trefila ses, pánové projevili opravdu spoustu fantazie a kreativity :o) Měla jsem nafotit reportáž :o)
      Děkuji, přeji hezký den a dobrou chuť. H.

      Vymazat
  13. Ahoj Heli !
    Zeleninu mám moc ráda,ale ratatouille jsem ani nedělala,ani nikdy neochutnala,takže bych se nechala určitě na ochutnávku pozvat.
    No a kytičkové brože jsou něžné a moc pěkné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, bohužel, už není, ale jak pojedeš kolem, udělám ho!
      Děkuji za pochvalu a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  14. Broze jsou krasne ,holky z nich urcite budou mit radost.ratuteli si v lete delame casto je to rychle a moc dobre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elli, děkuji za milá slova a potvrzení, že to je bašta :o)
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  15. Ahoj Helenko,
    název tvého příspěvku mě teda fakt pobavil. Dala bych si radši čokoládu :-) zeleninu mám radši čerstvou, ale věřím, že to může být dobré.
    Kytky na taneční se ti moc povedly. Určitě byl úspěch i u obdarovaných slečen.
    Měj se krásně a neboj v hlavě na tom pracuju a ještě se ti ozvu...
    Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, nakonec ale ochutnal a prý, kdyby měl umřít hlady, tak by se to docela dalo...
      Kytí se slečnám opravdu líbily (i maminkám :o))
      A jen klid, nijak na tebe nechvátám, vám, že máš svého dost!
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  16. Milujem zeleninove jedla a ratatuj vobec nie je fuj... Kvetinky krasne

    OdpovědětVymazat
  17. Hmmm Helenka jedlo vypada lakavo :) Brosne su krasne, tiez super napad na vianocny darcek, dakujem za inspiraciu... Mira...

    OdpovědětVymazat
  18. Helenko, jestli muzu neco pridat k receptu ... manzel kuchar jeste nekde v zacatku osmazi kosticky uzenyho nebo slaniny...... mensi lakadlo pro masozravce :o)
    U nas se dela kastrol a mrazi se. Ja ji snim, ale musi byt zelenina ja milimetrove kosticky. Manzel nic nenamita a vari.
    Dobrou chut.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak slaninku... :o) I můj muž je masožravec, ale nechyběla mi tam. Děkuji za radu, třeba bude takový strávník :o)
      Pěkný večer Míšo, H.

      Vymazat
  19. Helenko, recept vyzkouším, úplně si mě navnadila a těším se na další informace popř. fotečky z tanečních. Jé, vzpomněla jsem si, když jsem já chodila a pořád zkoušela šaty, účesy, malování..... :-). Měj se krásně. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, tak doufám, že si pochutnáš! už nás čeká jen pár lekcí a věneček, tak vzpomínám - na ty své, na Terčiny...To víš, slečny to prožívají trochu jinak, i když kluci to na sobě nedají znát, ale líbit se chtějí taky :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  20. Ách Ratatouille, první zeleninové jídlo do kterého jsem se ve Fr. "zamilovala" a dodnes je často součástí našich pokrmů. Nejraději k němu mlsám rýži, nebo cous-cous a ti co potřebují i různá masa.Tak tato "rozvařená-míchanice" je u nás královnou talířů:-) Zkus přidat ke všem ingrediencím, ještě kytičku čerstvé petržele a uvidíš...:-)!!!A zbylo? Že bych tu tvojí ochutnala? Protože co hospodyňka, to jiná chuť:-D
    Koukám, že by jsi si mohla otevřít obchod s doplňky na prodloužené, mimo jiné moc krásné a použitelné i potom!!! U nás to byly růže pro děvčata se stuhou z ručně malované organzy. Paní nám to nabízely a braly objednávky. Koukala jsem na to jako "trůba", za mých časů jsem toto nepoznala.Pravda,člověk se učí celý život:-)))
    Přeji ti, aby jsi brzo znova protancovala střevíce:-D!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si říkala, že se ti trefím do noty, Renatko! Děkuji za radu, vyzkouším!
      Květiny u nás byly taky, individuálně, u Terky před lety rovněž možnost objednání, já před sto lety dostala jakési papírové srdíčko :o) Moc děkuji za pochvalu a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  21. Helenko plně se ztotožnuji s výrokem Adama:-)také si myslím,že nejlepší zelenina je čokoláda:-)Nevím proč,ale zeleninu v oblibě nemám,asi je to tím,že jsem držitelkou krevni skupiny B a ta je masová:-)Někdy je mi to i líto.
    Krásné brože!!!!Užívejte první taneční krůčky...Bože ten čas ale letí!Moc Tě zdravím pa Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, ty si mě tedy pobavila! Budu si to pamatovat a nebudu tě hostit brokolicí :o)
      Moc děkuji za pochvalu a souhlasím, nedávno to byly děti...
      Pa, H.

      Vymazat
  22. Heli, konečně mně někdo vysvětlil, co se skrývá za pokrmem podivného jména. Je to lákavé. Jo a Adama chápu, já jsem od mala zase tvrdila, že nejlepší maso je květák. Už jsem sice vyrostla, ale názor moc nezměnila. Díky za typ z minula, už se těším k Marks a Spencer. Měj se. Slávka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávko, tak to mě moc těší, že už víš :o)
      Posílám pozdravy a děkuji! H.

      Vymazat
  23. Ahoj Helenka na supr jidlo dik za inspirace miluje richle a chutne jidlo .Ruze s perlicka a masle na napadi mas furt hezky .Helena du bist Spitze .Zdravim tebe Karin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Karin, moc ti děkuji za návštěvu - taky ráda vařím rychle :o)
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  24. Heli, všetky ingrediencie mám rada, ale ešte som nevarila. Jednoduchšie by bolo dať sa pozvať, ale veru nepoznám nikoho, kto by to varil.

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj Helenko,
    krásně jsi to vymyslela, takovou ozdobu bych brala taky! A myslím, že takovou nádhernou brož musely ostatní děvčata taneční partnerce tvého syna i závidět :-) A recept vypadá také dobře! Pěkný den, Marie

    OdpovědětVymazat
  26. Helenko, ty jsi kouzelnice, kytičky jsou něžné a krásné, věřím, že slečny byly potěšené takovou krásou.
    ratatouille určitě vyzkouším, vypadá to na výbornou lehkou večeři.
    Hezký večer IVA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivuško, moc ti děkuji za takovou pochvalu, jsi zlatá!
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  27. Dobrý den Helenko. Našla jsem u Vás krásnou skleničku s čajovou svíčkou, obháčkovanou červeně, která je mi velkou inspirací, a tak jsem Vás chtěla moc poprosit, zda-li byste byla toliko hodná a návod mi poslala na email: ilonka.dedova@gmail.com Moc Vám děkuji. Za Vaší krásnou práci, za inspiraci....♥ I.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, snad mail došel a bylo mi rozumět :o) Moc děkuji a zdravím, H.

      Vymazat