...bramborový dort...
pondělí, února 25, 2013
Hezké odpoledne všem!
Je pondělí, začátek pracovního týdne, pojďte si trochu osladit život! Mám pro vás recept, který jsem chtěla už několikrát vložit, ale chyběla fotodokumentace. Ještě tak příprava, ale finální výrobek mizí rychlostí blesku a přece nebudu zdržovat nějakým focením, že...
Tak včera se skoro povedlo :o)
Pekla ho moje babička, pekla ho manželova maminka a já ten recept před pár lety oprášila. A s velkým úspěchem.
Jdeme na to!
Na korpus smícháme v míse:
280 g jemně nastrouhaných vařených brambor
200 g moučkového cukru
70 g hrubé mouky
100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
5 žloutků
2 lžíce tmavého kakaa, vanilkový cukr, citronovou kůru a 2 lžičky sody
Všechno pečlivě promícháme a přidáme sníh z 5ti bílků.
Těsto přesuneme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme cca 50 minut na 180 stupňů.
Vychladlý dort jednou rozkrojíme a řádně promažeme rybízovou (nejlépe domácí) marmeládou.
Zdobíme bílou a hlavně pařížskou šlehačkou. Tu si připravuji sama, je to velmi snadné.
Do kastrůlku nalijeme jednu smetanu ke šlehání (nejraději v papírovém obalu "domečkovou"), přidáme 2 polévkové lžíce tmavého kakaa a osladíme. Já sladím jen velmi málo (1 kávovou lžičku moučkového cukru). Za stálého míchání přivedeme k varu, kakao a cukr se rozpustí, stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Občas zamícháme (tvoří se škraloup). Dáme do lednice ideálně přes noc a pak normálně ušleháme.
Jak vidíte, příprava je velmi jednoduchá a dort se povede každému. Není to nic dusivého, patří do kategorie vlhkých, neodolatelných dobrot.
Tenhle jsem pekla pro mamku. Ještě vám musím napsat, že polštáře měly úžasný úspěch a mamka děkuji za všechna vaše milá přání!
Jeden z posledních kousků...
Nechte si chutnat a mějte hezké dny!
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
78 komentářů
Helenko,
OdpovědětVymazatmňam a ta domácí pařížská , jsi fakt dobrá kuchařinka !
U nás se také v sobotu slavilo, Tomášova maminka, a také jsem pekla, recept konečně vložen na blog.
Bohužel hned od neděle pokračujeme druhé kolo v nemocech / po mamince, Tomáš/:-(
Já už nechci žádná bacily, chci jaro a sluníčko!
Ilonko, na té šlehačce nic není, jen ta chuť, tak s kupovanou nesrovnatelná...
VymazatDržte se, jaro bude!
Pa, H.
Ahoj Helinko...tak takový recept jsem ještě neslyšela a už teď vím, že ho 100% vyzkouším, a to i s tou pařížskou šlehačkou. Vypadá to báječně. Doufám, že jste si oslavu užili parádně. Měj se hezky, přeji fajn týden, pa Martina ♥
OdpovědětVymazatTak to mám radost, Martinko, že nenesu sovy do Athén :o)
VymazatI tobě přeji hezké dny, H.
Helenko, dort je paráda - vypadá jak z cukrárny. Doufám že jste si oslavu řádně užili, u nás to probíhalo celkem dobře.
OdpovědětVymazatměj se krásně Věrka
Tento komentář byl odstraněn autorem.
VymazatSuper, smazala jsem si odpověď :o) Tak ještě jednou...Moc ti děkuji, Věrko! Zdobení dortů není moje silná stránka, tak musí být dobré :o)
VymazatPa, H.
Helenko, vypadá to báječně - já ještě nikdy z brambor nepekla, tak to budu muset napravit.
OdpovědětVymazatKrásný nový týden ... Věra
Věruško, vyzkoušej, je opravdu výborný!
VymazatPřeju hezký večer, H.
Moc tě zdravím Helenko...teda ty mi děláš chutě...takvou dobrotu určitě vyzkouším...děkuji.
OdpovědětVymazatJana
To mě moc těší, Janičko! Doufám, že vám bude chutnat!
VymazatMoc zdravím, H.
Ahoj Helenko, dort vypadá skvěle, děkuji za "návnadu" na sladké a pařížskou šlehačku - hm, tak to je něco..... O víkendu zkusím upéct.
OdpovědětVymazatHezký a pohodový týden u vás doma. Jarmila
Budu moc ráda, Jarmilko! Pochutnáte si!
VymazatMěj hezký večer, H.
Heli, doufám, že se mi tentokrát podaří přidat ti komentář...nějak s tím mám problém:((( Bramborový dort jsem ještě nedělala, ten tvůj vypadá nádherně a ta spousta čokolády a hlavně pařížské šlehačky....A ještě jsem minule psala, že polštářky pro maminku jsou nádherné a mamka bude určitě dojatá jako já:) tak pa a měj se krásně Jana
OdpovědětVymazatJani, neboj, jsi tu a moc mě to těší! Děkuji za milá slova, to těsto funguje podobně, jako mrkvový koláč, prostě bašta :o)
VymazatPa, H.
Helenko, dortík vypadá báječně. Určitě ho při nejbližší příležitosti vyzkouším, taky jsme na tyhle vlhčí dobroty.
OdpovědětVymazatHelenko, měj se moc krásně, zdravím Vlasta :)
Vlastičko, od tebe, takové pekařky mě pochvala velmi těší!
VymazatMěj se hezky, H.
Paráda. "mokrého pečení" není nikdy dost. A konečně jsem zase narazila na někoho, kdo dělá pařížskou šlehačku, jak ji dělá moje mamka. Dost často jsem narazila na rozpuštěnou čokoládu, vmíchanou do šlehačky s tím, že je to pařížská šlehačka a to myslím, není. Jinak, recept si už píšu. Pěkný večer a týden vůbec. Ditta.
OdpovědětVymazatDittu, já i ten starý recept děkujeme na za pochvalu. Máš pravdu, šlehačku mě takhle naučila mamka, funguje to a je skvělá!
VymazatHezké dny, pa H.
Ahoj Heli, tak to musím zkusit, brambory jsem přidávala do těsta na jablečný koláč, znám recept se strouhanou mrkví, ale o přidání brambor do dortu čtu poprvé. A pařížskou šlehačku já ráda.....babička mi s ní pekla dorty, když jsem byla malá:-) nebo mi dělala "marcipánové" hříbky či kytičky. Ahoj Zuzaa
OdpovědětVymazatZuzi, myslím, že patří do té kategorie jako mrkvový koláč, je neméně dobrý :o)
VymazatDěkuji za milé vzpomínání a moc tě zdravím, H.
Helenka, určite mňamka. Parížsku šľahačku poznám, aj to je dobrota. Vôbec sa nedivím, že raz-dva zmizne zo stola.
OdpovědětVymazatJana
Jani, zmizel fakt rychle, náš Adam, když mu něco chutná...
VymazatMěj hezký den, H.
Helenko, Ty tedy umíš udělat chutě ;o) z brambor, tak to by mě fakt nenapadlo :o) ač nejsme příliš šlehačkoví, ukládám do sbírky a jistě se naskytne příležitost k vyzkoušení :o) díky za príma recept!!! Pa, L.
OdpovědětVymazatLeni, myslím, že nezbytná je na něm ta marmeláda, krém můžeš udělat takový, jaký máte rádi.
VymazatMěj se hezky, pa H.
Helenko,myslím,že tato kombinace nemůže nikoho zklamat.Vypadá mňamkózně :-))No dám na ověřený recept a vyzkouším.Ikdyž nejraději bych si sáhla už pro hotový kousek hi,hi.Měj se krásně.papa
OdpovědětVymazatVěruško, už není,...musíš zase přijít, ráda ho upeču!
VymazatHezké odpoledne, pa H.
Jak jsem mohla zapomenout na bramborové těsto?! Velký dík za připomenutí, úplně cítím tu vlhkou chuť na jazyku (milujeme "vlhké" korpusy!). A jestli u vás někdo něco slavil - vše nej! J.
OdpovědětVymazatRádo se stalo, Jani! Je to hodně starý recept...
VymazatSlavila mamka, děkuji za ni a moc tě zdravím, H.
Heli ty nás vodíš za nos, takováhle nádhera se fakt dá z brambor vykouzlit?! Taky bych dlouho neodolávala, právě jsem zbaštila perník:-D
OdpovědětVymazatHezký večer
Šári, on trochu klame tělem, není tam sice žádný tuk a skoro žádná mouka, ale cukřík, oříšky, kakao...a ty brambory :o)
VymazatMěj hezké dny, pa H.
Helenka,
OdpovědětVymazattá tortička vyzerá úžasne, určite vyskúšam, ale ja ju oblejem aj čokoládou, my sme totiž čokoládový. Už sa teším.
A určite k tomu bude aj parížska čokoláda.
Myslím, že staré recepty sú vzácne, jednoduché ale veľmi chutné.
Prajem pekný večer,
Kubinko posiela pusku (už máme 14zúbkov :-))
Adi, klidně ho polej, čokoláda ho rozhodně nezkazí :o)
VymazatMáš pravdu, někdy to chce malou úpravu, ale jsou to staré poklady...
Moc zdravím celou rodinku, pa H.
Ahoj Heli!
OdpovědětVymazatTo je Harlekýn..jsem si řekla, když jsem uviděla první fotku!!
Můj kdysi nejoblíbenější dort!!
Právě ta kombinace tmavého korpusu a bílé a pařížské šlehačky!! Mňam!!
Já tedy moc děkuji za recept, jak chutnal, je mi jasné!!!:o))
Polštářky pro maminku jsou moc hezké a určitě se líbily a krásně jste slavily!!
Heli, krásné dny!!
Jarka
Máš pravdu, Jaru, on tak opravdu vypadá... A chutná taky moc dobře, pařížskou šlehačku skoro nesladím, taky mám ráda ten kontrast.
VymazatMoc děkuji za pochvalu a posílám pozdravy, pa H.
Helenko...dortík byl určitě túze dobrý...jak píšeš ...není dusivý,tak to je super...myslím,že až přijde plavková sezóna,tak nebudu moc už mezi lidi.
OdpovědětVymazatHezký týden přeje Jitka
Jittu, nic si z toho nedělej, když to člověk nepřehání, může si dát i dortík :o)
VymazatA tenhle je bez tuku, skoro bez mouky,... :o)
Pa, H.
Hm, dortík zo zemiakov...toto som ešte nepočula a preto ho musím vyskúšať, dík za receptík :-)
OdpovědětVymazatMery, zkus ho, uvidíš, bude mít úspěch!
VymazatPohodové odpoledne přeji, H.
Ahoj Heli!
OdpovědětVymazatTak tohle mi připadá jako velice zajímavý recept,který moc láká k vyzkoušení.Za recept děkuju a přeju úspěšný nový týden!
Blani, já děkuji za návštěvu a taky přeji pohodové dny, H.
VymazatHelenko, to vypadá naprosto úžasně!! Teda, vypadalo, že? :) Hm, hned bych si dala :) Děkuji za recept!!! Krásný týden, Jola
OdpovědětVymazatAno,ano, chtěla jsem dát ochutnat sousedce...nedostalo se na ni :o)
VymazatMěj se hezky, Jolanko!
Pa, H.
Heli vypadá vskutku "k sežrání" :-) Nedávno jsem stejný recept nesla mé úžasné paní masérce coby rodinný poklad. Přesně jak píšeš - nedusí a je vláčný.
OdpovědětVymazatVeru, je to tak! Já se s rodinným stříbrem klidně podělím, ať v tom nejsem sama :o)
VymazatMěj se hezky, pa H.
Helenko tak tohle je přesně dobrůtka,kterou bych milovala!jak je tam šlehačka,to je moje!
OdpovědětVymazatDěkuji za recept a hned příští týden vyzkouším.
Krásný týden přeji.
Opatruj se pa.
v
Jé, to mám radost, Věru! Tak ať všem chutná!
VymazatMěj pohodové odpoledne, pa H.
Helo, to mi děláš schválně?! Teď, když se nemohu ani podívat na kostku cukru, abych netloustla. A ten dort vypadá táááááák úžasně, ách jo:-D
OdpovědětVymazat...a to mi řekni, jak to vydržíš! Opravdu před tebou smekám! Né, že bych se sladkým cpala, ale úplně bez něj...Reni, jsi fakt dobrá!
VymazatPa, H.
Taky, že mi z toho už hrabe. Miluji sladké!!!
VymazatNádherný dort, bramborový jsem nikdy nedělala. Stejně tak pařížskou šlehačku, toho se bojím. Ale Ty jsi to tak hezky popsala, že bych jí snad taky zvládla. A máš to moc pěkně nazdobené!!
OdpovědětVymazatIvanko, ničeho se neboj, šlehačka se povede vždycky!
VymazatDěkuji a moc zdravím, H.
Helenko dort je úžasný--ten určitě vyzkouším. :o)Už ted jen při pohledu na něj se mě sbíhají sliny :o) Martina
OdpovědětVymazatHelenko píšu ti ale příspěvky se někam ztrácejí :o(
OdpovědětVymazatDěkuji Martinko, budu ráda, když ho vyzkoušíš! Komentáře jsou tu oba, neboj :o)
Vymazatheuké odpoledne, H.
Helenka tak tu tortu niekedy vyskusam, vyzera zaujimavo uz len tym, ze su v nej pouzite zemiaky. Som sama zvedava ako bude chutit ale verim tomu, ze neodolatelne...Nellie
OdpovědětVymazatNellie, ty brambory by v něm nikdo nehledal...jen chtějí všichni přidat :o)
VymazatPa, H.
Helenko,dort vypadá báječně.Překvapilo mě že něco tak pěkně vypadajícího je z brambor...určitě vyzkouším:)
OdpovědětVymazatMoc se mi líbí polštářky jsou v krásných barvičkách.
Pěkný den.Petra
Peti, moc ti děkuji za milou návštěvu a posílám pozdravy, pa H.
VymazatMňam, tenhle kousek a z brambor - nevěřila bych :o) vypadá fantasticky a zrovna mě honí mlsná, (teda kdy ne) :o) Opisuji a určitě vyzkouším, pak dám vědět :o)
OdpovědětVymazatMoc Tě zdravím Helenko.
Helenka to neni fayr od tebe muje kaloty so male a vidim u tebe takove dort jesses slintam a cetim dort .Recept richle kopieruje moc dekujem pa Karin
OdpovědětVymazatJá vím, Karin, ty kalorie...ale trochu si musíme osladit život, ne :o)
VymazatMoc tě zdravím, H.
HMM to vypadá zajímavě :)
OdpovědětVymazatA je moc dobrý, Leni :o)
VymazatMěj se hezky, pa H.
Mňam - tahle sladká krása, že je z brambor - nevěřila bych :o) vypadá luxusně. Nu což zapisuji si a vyzkouším, neb u nás se kávička podává vždy s něčím sladkým - hrůůza :o)) Moc Tě zdravím Helenko.
OdpovědětVymazatU nás taky, Martinko, u nás taky! Vyzkoušej ho, uvidíš, nikdo nepoznám, že tam jsou brambory :o)
VymazatMěj pohodový víkend, pa H.
Milá Helanko, děláš mi chutě i když jsem jaksi indisponovaná.Určitě ho prubnu ,bude boží to vidím !Pak Ti nabídnu a všem dort z chleba je také supr !Paříž dělám jako Ty ,jen když ho chci pevnější přidám 3g stuženého tuku.Tak konec mlsání jdu na čaj a suchý rohlík !Daja
OdpovědětVymazatDájo, co to čtu, to vypadá na žlučníkový záchvat...chuděro, doufám, že ti je už líp!
VymazatTěším se na ten tvůj chlebový a moc zdravím, H.
Heli,
OdpovědětVymazatděkujeme ti za vyzrazení "rodinného tajemství" .... moc mě zaujala ta pařížská šlehačka, tu musím vyzkoušet ..... a ten tvůj dort z brambor už jen ze zvědavosti taky !!!! Marki
Marki, tady je to tajemství v dobrých rukách! Není to nic složitého, určitě se ti obé vydaří a sklidíš pochvalu a obdiv!
VymazatPa, H.
Heli, dortík vypadá báječně!!! Nedávno jsem jedla podobný, taky z brambor a zajímavé bylo, že i krém byl bramborový a celkem to nebylo poznat, že to není máslová klasika.
OdpovědětVymazatJitu, páni, i krém z brambor, tak to jsem tedy opravdu neslyšela...
VymazatMěj hezký den, H.
Ahoj Helenka, úžasný recept, určite vyskúšam. Zázvorový čas pijem takmer každý deň, raz si ho mala vložený na blogu. Predtým som ani nevedela, že zázvor sa dá využiť aj ako čajík.Je vynikajúci.
OdpovědětVymazatEmily
Emilko, to mám velikou radost! Já zázvor taky miluji, v zimě čaj léčí a zahřívá a v létě dělám zázvorovou limonádu, úžasně osvěží...
VymazatMoc tě zdravím, H.
Bramborový neznám, to musím prozkoumat blíž:-))
OdpovědětVymazatAjka
Budu ráda, Ajko!
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helo, tak jsem vyzkoušela recept a upekla dort manželovi k svátku. Celé naší rodince moc chutnal.
OdpovědětVymazatDík.M.
Mám velkou radost, Maruško!
VymazatPřeji hezký den, H.