...slaný štrůdl...
čtvrtek, září 15, 2011Krásný večer všem!
Před pár dny jsem u Petry v Pucíkově http://pucikov.blog.cz/ viděla šlehačkové taštičky a dostala jsem na ně hroznou chuť. Nemám tu pomůcku, se kterou se dělají úhledné taštičky, tak jsem na to šla trochu jinak. Zkusila jsem štrůdl. Tedy štrůdly :o)
Těsto je neuvěřitelně jednoduché, vláčné, krásně se s ním pracuje.
Smícháme jen 250 ml šlehačky a trochou soli a 250 g hladké mouky. Vypracované těsto zabalíme do folie a uložíme na chvilku do ledničky.
Mezi tím si připravíme náplň. I tady jsem experimentovala. Adam miluje špenát a protože je dneska na pěvecké soutěži, rozhodla jsem se, že udělám štrůdlíky dva a jedna šištička bude jen jeho :o) Snad nás to dítě jednou nesní!
První (Adamova) náplň je podušený špenát, ochucený stroužkem česneku, solí a pepřem, pokladený mozzarellou.
Druhá náplň je z žampionů podušených s cibulkou na kousíčku másla, okořeněná špetkou mletého kmínu, solí a pepřem. Doplnila ji kolečka pórku, mozzarella a malá rajčátka. A trocha tymiánu.
Štrůdly jsem potřela rozšlehaným vajíčkem a posypala lněným semínkem. Pekla jsem v troubě předehřáté na 185 stupnů slabou půlhodinku.
My s manželem jsme už ochutnali (sklenka bílého Lanbrusca se báječně hodila), Adam je stále na cestě, snad mu udělám radost.
Určitě to nebylo poslední pečení tohoto těsta. Myslím, že se dá hodně experimentovat i s náplněmi. Peti, moc děkuji za báječný typ. Abych byla spravedlivá, děkuji i Blance http://tocomebavi.blog.cz/ (Petra ho má od ní :o))
Mějte se všichni moc hezky!
Zdravím, Helena
30 komentářů
Skvěle to vypadá, hned bych taky ochutnala a nepohrdla bych ani sklenkou bílého ;)
OdpovědětVymazatUrčitě taky vyzkouším.
Hezký večer
Ilona
Ahoj Helenko, obdivujem Tvojho Adama, že má rad špenát. U nás popravde nikto, ani ja ho veľmi nemusím. Štrúdle vyzerajú fantastický, urobila si mi chúťky. Tú so šampiňónmi urobím pre manžela, za pár dni už príde domov, tak sa určite poteší.
OdpovědětVymazatKrásny zvyšok večera
Emily
HELI,
OdpovědětVymazattěsto bude jistě dobré a ta náplň vypadá ještě líp, myslím, že se strhne lavila pečení, protože dobré věci se šíří samy.
Hezký den
Iva
Helenko, mňam :o), dala bych si obě varianty... Hezký večer, Jana
OdpovědětVymazatHelenko, štrůdlíky vypadají báječně a představ si, že já tenhle recept mám už spoustu let a ještě jsem ho nevyzkoušela, budu to muset co nejdřív napravit :))
OdpovědětVymazatHelenko, ty štrůdlíky vypadají skvěle!!!! Já dělám něco podobného ale z listového těsta a plním ho kysaným zelím, ochuceným ještě paprikou a troškou "čili" a slaninou, navrch sypu hrubou solí a kmínem. To Tvoje těstíčko vypadá zajímavě, takže ho určitě, pro změnu, zkusím. Krásný a pohodový večer. Jitka
OdpovědětVymazatAhojky Heli!!!!
OdpovědětVymazatTak to jsem ráda,že se recept dostal až k tobě,že jsi ho po svém vylepšila a hlavně,že vám chutnalo!!!!
Ahoj Helenko a zdravím majitelky tohoto receptu až do pátého kolena!!!!!!Je ůžasný a hned ho zkusím na sobotu ,jeden slaný a druhý sladký ,recept mám totožný jen z kelínkem bílého jogurtu,ale musím zkusit Ten Tvůj !!!!Daja
OdpovědětVymazatHeli, taková výborná delikatesa...
OdpovědětVymazatHned bych ochutnala, mňam :o)Dnes jsme, dá se říci, na stejně vlně. Pekla jsem také štrůdlíky, ale na sladko...s jablky a tvarohem.
Tvůj se špenátem určitě také udělám...máme totiž rádi špenát...a moc :o) Děkuji Ti za tip!!!
Dobré chutnání, Soňa
Ahoj Helenko, to je určitě velká ňamka (tedy ten špenátový já ne), ale druhou variantu určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatHezký večer
Jana
Ahoj Helenka, mnamky mnam....vyzera to suprovo, urcite vyskusam :) dakujem za tip
OdpovědětVymazatIlonko, díky za návštěvu a ráda věřím, byla to přijemná večeře!
OdpovědětVymazatEmilko, my špenát můžeme všichni, ale Adam by ho mohl obden. Nejraději v palačinkách nebo s těstovinami. Budu moc ráda, když si manžel pochutná!
Ivo, to máš tedy pravdu. Mě uchvátilo to, jak rychle je všechno hotové ... a ještě taková dobrota :o)
Pohodový pátek přeji a zdravím! H.
Tak to se mi sbíhají sliny, taky dělám podobné štrůdly na slano a taky mám doma Adama, který nás asi jednou sní (je mu 20). S tím špenátem a mozzarellou je to výborný nápad a určitě to taky vyzkouším, s žampionama to asi taky bude dobré, ale já hřiby nemám ráda, ale chlapům bych to s žampionama mohla udělat. Recept na těsto mám podobný, ale ještě se tam nastrouhá nějaký tuk, ale ten Tvůj asi nebude tak tučný.
OdpovědětVymazatPřeji hezký víkend Helenko, Iveta
Helenko, dlouho jsem u tebe nebyla a tak nevim co mam komentovat nejdrive. Moc se mi libi pouzdro na svicky, vyborny typ na darek. Dale jsem si zavzpominala na Slovensko, je to nadherna zeme. Tva srdicka i bikiny jsou nadherne. Tvuj hackovany polstarek je nadherne barevne sladeny a prijemne podzimni, no a ten strudel urcite o vikendu vyzkousim. Proste zase jednou zasnu nad tvym vsetrannym nadanim. Mej krasny vikend a brzy nashledanou, Katerina
OdpovědětVymazatHelenko,děkuji za recept,určitě někdy upeču. zdravím Libuše
OdpovědětVymazatJani, nedivím se. Přítě musím udělat dvojitou dávku, byl hned pryč!
OdpovědětVymazatVlasti, tak to někdy bývá :o) Myslím, že bude mít úspěch, ať už upečeš cokoliv.
Jitu, já všechny ty slané dobroty taky do teď motala z listového těsta (se zelím nedělám, vyzkouším), ale přesně si to třefila, tohle není tak mastné.
Mějte hezký pátek, H.
Blani, díky. Je to opravdu skvělé těsto!
OdpovědětVymazatDajo, děkuji za pochvalu a pozdravy! Pobavila si mě! Budu ráda, když vyzkoušíš oba a zveřejníš, jak to dopadlo :o)
Soničko, děkuji za milou návštěvu! Jestli jste špenátoví, pochutnáte si! Neboj, já k tomu taky předělala jeden jablíčkový, u nás s rozinkami a ořechy, už je taky fuč :o)
Mějte se moc krásně! Pa, H.
Jani, to vůbec nevadí, když špenát néé, myslím, že to je ideální jídlo na úklid ledničky (kousky různých sýrů, možná trocha uzeniny, zelenina,..):o)
OdpovědětVymazatZuzanko, rádo se stalo! Ať ti chutná!
Ivetko, musím se smát, ale hezké, že jim chutná, že :o) Tomu našemu je 14, je větší než já a může jíst od rána do večera... Máš pravdu, těsto není tučné, ale přitom moc dobré.
Moc vás zdravím! H.
Kačenko, ty si zlatá! Myslím, že si nezapomněla na nic, děkuji! Vážím si tvých slov. Budu ráda, když vám bude štrůdl chutnat, naplněný rajčaty a švýcarskými sýry, to by bylo něco :o)
OdpovědětVymazatLibuško, děkuji za návštěvu a přeju, ať chutná!
Mějte hezký víkend, zdravím H.
Ahoj Helenko, "strudliky" vypadaji bajecne, mam take takove plnene rada ale vetsinopu pouzivam listove testo. Tenhle recept si ulozim, nikdy nevim co se slehackou,kterou seberu z mleka a tak ji takhle muzu alespon vyuzit. Zbihaji se mi sliny, Adamovi bude urcite chutnat a urcite se po nich jen zaprasi. Preji krasny vikend, ahoj, Monika.
OdpovědětVymazatHelenko,
OdpovědětVymazattvoje tipy mou "femily" ještě nikdy nezklamaly. Přemýšlela jsem, jakou pochoutku ještě udělat na pouť (koláče napečeny) a zdá se mi, že slaný štrůdlík by mohl být tím pravým ořechovým. Poklad jsi!!
Vivi ;-)
Helenko.....hned bych si dala oba,vypadají skvělě a určitě jsou výborné.
OdpovědětVymazatDíky za receptíky Jana
Helenko,
OdpovědětVymazatoba vypadají moc chutně, těsto jednoduché.
Díky za inspiraci.
Přeji krásný zbytek víkendu.
Radka
To ale musela být dobrota. Já dělám slaný štrůdl z lístkového těsta a tohleto šlehačkové jsem někde také měla ,ale dělali z něj trubičky.Ještě jsem ho nikdy nezkoušela. Takže ho teď určitě vyzkouším po tvých velice dobrých zkušenostech. Už se na to těším.
OdpovědětVymazatMěj se pěkně Helenko a příjemný zbytek víkendu,Eva.
Moni, děkuji za milou návštěvu. Myslím, že to je opravdu šikovné zpracování šlehačky. A Adam, ten, poté, co celý štrůdl ve čtvrtek povečer, se dnes ptal, jestli nebude zase :o)
OdpovědětVymazatVivi, i já mám v tobě poklad! Ty mě umíš potěšit! Přeju pohodovu neděli a pouť ať se vydaří a štrůdl chutná!
Janinko, děkuji!
Příjemný večer vám všem, H.
Radu, máš pravdu, je to jednoduhé, zvládly by to i děti. A výsledek, hned snědený .o)
OdpovědětVymazatEvičko, děkuji za milou návštěvu. Taky jsem do teď používala listové těsto, ale myslím, že tohle je taky dobrá varianta. Snad bude chutnat i u vás!
Moc vás zdravím, H.
Ahoj Heleno. Tak jsi mě krapet inspirovala, a já se vrhla též na nesladký štrůdl. Experimentovala jsem s jiným těstem i náplní, neb jsem doma neměla tu šlehačku. Tak to zkusím příště. Přeji ti pěkný příští týden, Ditta.
OdpovědětVymazatDittu, díky za návštěvu! Jsem docela zvědavá, jak bude tobě chutnat, tady měl úspěch!
OdpovědětVymazatMěj se hezky, zdravím H.
Ahoj Heli, jsem ráda, že tě těsto inspirovalo a zkusila jsi ho i bez "zubů":-D a udělala z něj závin, bezva nápad. A díky, že jsi mi těsto "nepřisoudila", ale zmínila jsi i Blanku, u které jsem se inspirovala já...Líbí se mi, jak ta blogová inspirace přeskakuje od jedné k druhé a další a další...
OdpovědětVymazatPeti, děkuji za milý komentář! Mluvíš mi z duše, je to lepší, než listovat časopisy, recepty a rady fungují a to sdílení, to je prostě báječné!
OdpovědětVymazatMěj se hezky, pa H.