...hruško-jablečné čatní...
pátek, října 08, 2010Krásné ráno,
včera jsem vařila tuhle sladko - pálivou dobrotu, postup jsem nevyfotila (není to nic složitého), tak alespoň výsledek a pochopitelně recept.
Nejdřív mi dovolte pár informací o čatní, které jsem vyhledala:
Chatni, chutney a česky čatní je vlastně zvýrazňující omáčka nebo dochucovací doplněk. Čatní se podává především k masu a většinou stačí lžička nebo dvě. Často se přirovnává k salse z latinské kuchyně.
Originální chutney z Indie bylo vyráběno z čerstvého ovoce a koření. Během koloniální éry Britové přivezli chutney na svůj ostrov a odtamtud se chutney rozšířilo i do ostatních britských kolonií včetně jižní Afriky a karibských ostrovů. Během této dlouhé cesty nezůstal základní koncept tohoto pokrmu nezměněn. Britové přijali za své mangové chutney a na originální receptury docela zapomněli. Britské mangové chutney se často označuje názvem čatní Majora Greye. Major Grey byl pravděpodobně mýtický koloniální oficír, který miloval čatní.
Dnešní komerčně vyráběná čatní jsou v Británii stále velmi populární. Obvykle je čatní vyráběno z manga, jablek, hrušek. Podle původního receptu se však chutney připravuje tak, že se ovoce, cibule a hrozinky zvolna vaří s octem, hnědým cukrem a kořením po dobu nejméně dvou hodin.
Tolik literatura, a jdeme vařit.
Potřebujeme:
450 g jablek, 300 g hrušek, asi 100 ml vody, 200 g cibule, kousek zázvoru (asi jako palec), 2 lžíce zlatých rozinek, špetku soli, 1/2 lžičky mleté skořice, 4 hřebíčky, 2 chilli papričky, 250 g cukru, 150 ml jablečného džusu a 200 ml bílého vinného nebo jablečného octa
Ovoce oloupeme, odjadřincujeme a nakrájíme do hrnce na malé kousky, přidáme cibuli najemno, usekaný zázvor a rozinky. Podlijeme vodou a dusíme cca 20 minut. Potom osolíme, přidáme koření, nasekané papičky a pár lžic octa. Dál dusíme do změknutí. Nakonec přidáme cukr, džus, zbylý ocet a ještě chvíli vaříme, až směs zhoustne.
Ještě horké naplníme do sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Asi za hodinku a půl (celkový čas i s krájením) máte 6 skleniček téhle dobroty.
Podává se k masům, pečeným nebo grilovaným, já ho mám moc ráda jen s rozpečenou bagetkou a máslem.
Mějte se krásně, užijte si pohodový víkend.
Moc vás zdravím. Helena
20 komentářů
Ahojky Helenko,
OdpovědětVymazatteda, Ty jsi kuchařka. Samé zajímavé recepty. Čatní já vůbec neznám, vypadá to hodně dobře a ke grilovanému masu to musí být lahůdka.
Dobrou chuť a krásný den. Eva
AHOJ HELI, TAK ČATNÍ VŮBEC NEZNÁM ALE VYPADÁ TO VELMI LÁKAVĚ.ZAJÍMAVÝ RECEPT...UŽ JSEM SI HO ULOŽILA. DÍKY DARČA
OdpovědětVymazatTeda, vypadá to parádně...ještě nikidy jsem nic podobného nezkoušela, ale manželovi to moc chutná, tak že by letos poprvé??? Díky moc za recept:-) a krásný den. Jana
OdpovědětVymazatEvi, děkuji za kompliment :o) to víš, ty jsi v roli hospodyně, manželky jen chvilku, já už mám za sebou tolik sezón, že to asi nechci ani počítat. Ale uteklo to rychle, a pořád mě to baví.
OdpovědětVymazatDarinko, díky za návštěvu. Pokud máš ráda konbinace ovoce a pálivého, vyzkoušej ho. Příprava je opravdu snadná, žádné záludnosti :o)
Jani, jestli se do toho pustíš doufám, že bude manželovi chutnat! Dej pak vědět.
Mějte všechny krásný den, zdravím H.
Ahoj Helenko,
OdpovědětVymazatvypadá to lákavě.... čatní znám, ale upřímně moc nemusím, ale třeba to bylo jen špatnou kombinací. Recept ukládám, třeba někdy vyzkouším.
Hezký víkend Věrka
Helenko,tak to musí být velká dobrůtka...sladko-pálivou kombinaci mám moc ráda...slintám jako bernardýn :o))) asi pofičím pro hrušky....Ela
OdpovědětVymazatahoj Helenko,
OdpovědětVymazattak musím říct, že čatní znám z obchodů , ale osobně jsem ho nikdy nezkoušela, ani moc nezkoumala z čeho a k čemu vlastně je...ale díky tvému příspěvku musím říct, že ho určitě vyzkouším...vypadá to, že by nám mohlo chutnat.
- Tak Ti moc děkuju :o) Radka
P.S.k tomu mému věnečku z ulitek - nemusíš šnečky vyhánět z domečků :o))) koukala jsem na procházkách, že tam kde je postříkáno proti plevelu (myslím u nás třeba kolem školy vykáceli staré keře a stromy a plevel postříkali nějakou chemii) tak tam je ulitek fůra a jsou krásně vybělený...když nebude člověk přemýšlet nad tím, jestli v nich původně byla zvířátka a jak zkončila, tak jich sebereš na kolik věnečků...já se také ještě chystám :o)) .... Tak ať se daří a přeji krásný víkend.
Moc Tě zdravím Helenko, výborný recept, takové omáčky k masíčku nebo bagetce my také můžeme :O) Čatní teda neznám - ale ...., třeba to dopadne jako s tím nakládaným hermelínem :o)))
OdpovědětVymazatPřeji krásný slunečný víkend k vám domů, Martina
Ahojky Heli.
OdpovědětVymazatChtěla bych taky poděkovat za recept,který jsem si hnedka uložila.Já čatní znám,doteď jsem ale používala hotové -většinou k masu,připravovanému doma na pánvičce i venku na grilu.
Přeju pěkné odpoledne.B
Helenko, děkuji za návštěvu u mne! Máš krásný blog, fotky.... Pěkné dny podzimní!!!
OdpovědětVymazatHeli,to nejen že vypadá zajímavě ale určitě to i báječně chutná.Čatní poznám,ale z jiných surovin...báječná věc.
OdpovědětVymazatKrásný večer.Marťa
Heli,to je další inspirativní fantazie.Takové dobroty k masu máme také rádi.Děkuji moc moc za receptík...ukládám.Chválím také tak krásné povídání a fotečky....Krásný víkend, Soňa
OdpovědětVymazatVěru, díky za komentář a upřimnost! Nemusíme mít přece všechny rády stejné věci :o)
OdpovědětVymazatEliško, budu moc ráda, když vám bude chutnat!
Děkuji za návštěvu.
Radko, děkuji! To je na blogování super, jak si vzájemně rozšíříme "obzory"! Pokud se do něj pustíš, dej vědět, jestli ti chutná :o)
A slibuju, budu se víc koukat pod nohy a šnečky nechám bydlet :o)
Krásnou sobotu, moc vás zdravím H.
Ahoj Helí,
OdpovědětVymazatnám čatní také moc chutná- právě k tomu masíčku :o)))
Ale ještě nikdy jsem jej nedělala!!!!
Máme totiž kamaráda, který se jmenuje Petar, je z Černé Gory a již přes dvacet let žije tady u nás v Čechách. Ten právě dělá takovéto dobrůtky k masu, zavařuje je a nás s nimi obšťastňuje.
Je moc šikovný.
Myslím si, že v tom jeho čatní je mango, ale nevím to určitě. Musím se ho zeptat. :o)))
Já Ti moc děkuji za recept, určitě to vyzkouším!!!
Tedy teď bych si dala to maso!!!!!!!!!
Papa Jarka
Jé Heli už se mi zbíhají sliny. To musí být dobrota. Na mém blogu mám pro Vás ocenění. Hezký večer Petra
OdpovědětVymazatMilá Helenka,
OdpovědětVymazattá dobrôtka vyzerá lákavo, len keby toho času bolo viacej... Ale určite niekedy receptík vyskúšam, potom dám vedieť, ako to dopadlo.
Krásnu jeseň praje
Aďka
Martinko, díky za komentář, jsem hrozná, odpovídám postupně, když je chvilka...Pokud tě to láká, klidně se do čatní pusť, jen tšechno nakrájíš a pak dusíš, nic na tom není :o)
OdpovědětVymazatBlani, ty si holka činu, jdi do něj :o)
Marionnetko, moc děkuji za milá slova a pochvalu!
Krásné nedělní odpoledne, moc vás zdravím H.
Helenko,
OdpovědětVymazatčatní znám z mé oblíbené indické kuchyně a ani mě nikdy nenapadlo, že by šla připravit i domácí!
Určitě Vám k masíčku poslouží!
Pěknou neděli
papa
L.
Marti, četla jsem recety z různého ovoce, některé jsem i zkoušela, ale tenhle mi fakt chutná :o)
OdpovědětVymazatSoni, děkuji za komentář! Třeba jednou dostaneš chuť a půjdeš do toho :o)
Jaru, Petara vám tedy závidím (nejen pro ty dobroty)! Mango tam určitě dávat může, je v tom úplně původním indickém receptu, já jsem "tvořila" z poněkud domáctějších surovin :o) To mango jsem nezkoušela hlavně proto, že tady asi neumí dozrát tak, jako v Indii.
Krásný slunečný den, moc vás zdravím H.
Petruško, moc děkuji za návštěvu a ještě víc za ocenění!
OdpovědětVymazatAďko, děkuji za návštěvu. Ten čas nás asi trápí všechny...nesmíme se dát :o)
Lucinko, jde to a výsledek je hodně slušný, mohu-li to porovnávat s originálem, který přivezla Terka z Anglie.
Krásný den, moc vás zdravím. H