...bylinkový olej...
sobota, října 16, 2010Dobré ráno vám všem,
když jsem před časem četla, jak Monika http://ostrovanka.blogspot.com/ připravuje olej s oregánem, vzpomněla jsem si, že i já jsem už párkrát dělala bylinkové oleje. A tak jsem vyběhla na zahradu, natrhala, co tam ještě zbylo - oregáno, dva druhy tymiánu, majoránku. Hodila by se i bazalka, ale té tohle počasí už neudělalo dobře...
Bylinky jsem omyla, pečlivě osušila, do vymytých lahviček k nim přidala kousek feferonky, růžový pepř a stroužek česneku, naplocho rozmáčklý nožem (aby lépe uvonil silice)
A teď už stačí je velmi opatrně ohřát exta virgin olivový olej a nalít ho do lahviček. Zavřeme a necháme 2 až 3 týdny macerovat.
Hodit se vám bude do italských jídel a na saláty.
Venku to vypadá na "nádherný" téměř dušičkový den. Nenechte si zkazit počasím náladu, uvařte, upečte si něco dobrého a užijte si den doma u kamen.
Moc vás zdravím.
Helena
14 komentářů
Ahojky Helí,
OdpovědětVymazatolej vypadá dobře, do salátu by byl skvělý. Krásně nafocené. Jsi nápaditá.
Venku je sice všelijak, ale co naděláme, podzim být musí, kamna bych brala doma, musím si vystačit s topením..
Pohodový víkend celé rodině. Eva
Helenko,
OdpovědětVymazatolej vypadá skvěle...kdysi jsem dělala takto s bylinkami ocet...
přeji pokud možno nedeštivý zbytek víkendíku :o))) Radka
Ahoj Helčo, mmm,tohle já miluju, to je něco pro mě!!!! Krásná inspirace, díky a dobrou chuť;-)
OdpovědětVymazatEvi, děkuji za pochvalu a milá slova. Ty fotky, to zase bylo něco, sklo je sklo :o)
OdpovědětVymazatKamna nebo topení, hlavně když je teplo :o)
Radko, díky! Ochucené octy jsou taky perfektní, mám ráda jablečný a malinový.
Šárko, jsem ráda, že jsem se ti trefila do chutě! Je fakt, že u nás to můžeme všichni!
Krásný podzimní podvečer, moc vás zdravím H.
Ahoj Heli, další skvělá ňamka i inspirace od tebe a krásně nafocená. Děkuji moc za receptík... bylinek mám venku ještě také dost, tak brzy vyzkouším.Olej se doma zaručeně bude hodit :o) Mějte krásný pohodový sobotní večer, zdravím Soňa
OdpovědětVymazatHelenko, olejíčky jsou super nápad a máš je krásně nafocené... tyhle "dárečky" k jídlu mám nejradši... takže díky za inspiraci...příští rok určitě vyrobím.
OdpovědětVymazatkrásný večer Věrka
Ahoj Heli!!!!
OdpovědětVymazatTaky děkuju za inspiraci,úrčitě to nejen parádně chutná,ale nadělá to parádu i v kuchyni.Bylinky vypadají v oleji krásně dekorativně.Vím,že se takhle prodávají,tak proč si nevyrobit doma
Ahoj Helí,
OdpovědětVymazatbylinkový olej vypadá fantasticky.
Do salátu bude výborný a jak píše Blanka, je to i krásná dekorace v kuchyni.
A fotky jsou moc pěkné!!!
Děkuji za tip
a přeji krásnou neděli ☼
Jarka
Soni, děkuji za milý komentář! Oběhni zahradu, je to hned a chutná dobře!
OdpovědětVymazatVěru, díky! Já mám taky moc ráda jedlé dárky, kamarádka dělá užasné marmeládky, jiná zase čalamádu, vždycky se těším, že dostanu :o)
Mějte moc krásnou neděli, zdravím Helena
Blani, souhlasím a děkuji za pochvalu! Taky jsem je viděla v obchodech, ale nic na tom není a víš, co si tam dáš :o)
OdpovědětVymazatJaruško, děkuju za milá slova. Tyhle maličkosti dějí kuchyň kuchyní a ne laboratoří.
Moc vás zdravím a přeju pohodový nedělní večer, pa H.
....ale já se fakt neopičím ;o) S ochuceným olejem budou i ty zachmuřenější dny chutnat lépe.S úsměvem Mokopa
OdpovědětVymazatMokopko, já vím že ne! A i kdyby, pokud bych si chtěla něco syslit jen pro sebe, tak bych to nevystavovala na blogu! A sama se tak ráda opičím, inspiruji u jiných!
OdpovědětVymazatMěj se krásně, moc zdravím H.
Hmmm, další chuťovka od Tebe, píšu si - vyzkouším - děkuji :o) Jen tak dál Heli, takové inspirace já můžu :o)) Moc Tě zdravím, Martina
OdpovědětVymazatMartinko, moc děkuji za návštěvu a milá slova! Ty mi umíš udělat radost! Mám den plný pochůzek po úřadech, ale raději bych šla něco tvořit :o)
OdpovědětVymazatMěj krásný den, pa H.