...pečený čaj...

neděle, září 05, 2010

Krásné nedělní dopoledne milé dámy,

minulý víkend jsem taky trochu myslela na zimu a vyrobila pečený čaj. Internet je plný receptů na něj, loni jsem ho vyzkoušela a potom upravila k obrazu, nebo spíš k chuti své. Ochutnat jsem dala i jiným (a s úspěchem), proto ho nabízím i vám.


Potřebujeme 2 kg ovoce jakéhokoliv. Já měla švestky, jablka, nektarinky, broskve, hroznové víno bílé i modré a mražené ostružiny a červený rybíz. K tomu přidáme jeden citron pokrájený na kousky.


Ovoce dáme do pekáče spolu s O,5 kg cukru (dávám výrazně míň, než je v receptech a úplně to stačí), posypeme mletou skořicí, přidáme několik hřebíčků, svitek celé skořice a hvězdičku badiánu.


Pečeme asi 4O minut na 2OO stupňů, v průběhu pečení jednou promícháme. Pak přidáme 1O dkg vyloupaných mandlí a 1O dkg sušených brusinek. Nakonec ještě asi 2 panáky alkoholu. V receptech je rum, já dávám whisky.


A teď už jen šup do sklenic, které krátce zavařím v troubě.


K když přijde studený večer, dám asi polévkovou lžíci ovoce do čajové sklenice, zaliju horkou vodou a přidám kolečko citronu. A když chci být rozmařilá, zaliju ovoce horkým vínem...

Krásnou slunečnou neděli všem.
Zdravím Helena

You Might Also Like

21 komentářů

  1. Ahoj Heli,
    mně se hrozně líbí ten název "pečený čaj".
    Vypadá to náramně a musela se linout krásná vůně, když jsi to pekla...
    A když je venku zima a sychravo - je to bezva nápoj.
    Já takhle dělala loni jablka se skořicí a rumem. Moc děkuji za recept a určitě vyzkouším whisky!! :o)))))))))))
    Přeji krásnou slunečnou neděli!!!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Heli,
    vypadá to moc báječně.Takový dobrý pečený čaj,praskání dřeva v kamnech a klidný pohodovo sychrávý večer...tak to je k nezaplacení krásný relax.
    Díky za recept určitě vyzkouším.Krásnou neděli.Marťa

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Heli. "Pečený čaj" - znie to úžasne. A tiež si viem pri ňom predstaviť pohodičku ako to opísala Marťa!
    Peknú nedeľu.
    Iveta

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Helenko.Takové dobrůtce se nedá odolat.Resept si opíšu a snad se mi podaří ho i vyzkoušet....Děkuji za rychlou reakci na hru.Dávala jsem to na blog pozdě večer,už jsem neměla sílu na dopsání pozvánek na blogy.Je vidět,že máš přehled.Měj se krásně a zase se zastavím....Ještě musím pochválit,jak krásně jsi nám pečený čajík nafotila.To ovoce na té váze je kouzelné..Lena

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Helenko,
    nadherny recept. Take ho zkusim!
    Moc ti dekuji za komentar na blogu. Jsem rada, ze uz jsem to dokoncila:)
    Mej se moc hezky a preji hezkou nedeli,
    Jana

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Heleno. Taky jsem ho dělala v době rybízu a meruněk - takže v něm nemám tolik druhů ovoce. Příští rok zkusím některé ovoce zamrazit jako ty a udělat čaj později, když je všeho víc. Ten způsob s horkým vínem se mi líbí, určitě to vyzkouším. Zdraví Ditta

    OdpovědětVymazat
  7. Helenko, to zní úžasně.Dobrý tip!
    Krásný týden :o)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Heli.
    Má to krásný název a na fotkách to vypadá velice dobře.Ta fotka s ostružinami je úžasná.
    Myslím,že to bude veliká mňamka a protože já mám moc ráda ovocné čajíky a všelijaké svařáčky,myslím,že by to mohlo být něco pro mne.Receptík si zapíšu a děkuju.

    OdpovědětVymazat
  9. ahoj Helenko, vypadá to úžasně... letos to už asi nezvládnu ... ale třeba se překonám ... fotečky máš krásné. Mě se moc líbí ty tvoje originální visačky :-) Užij si zbytek večera Věrka

    OdpovědětVymazat
  10. Heli, tak jsem ho udelala:) Spalila, ale porad je dobrej:) Mam otazku. Kdyz se otevre, tak se predpokladam, musi drzet v lednici? A jak dlouho asi otevrenej vydrzi? Diky, Jana

    OdpovědětVymazat
  11. Jaru, máš pravdu, vůně je to úžasná! A tvá jablka se skořicí, to zni hodně dobře, to spojení miluju!

    Marťo, napsala si to tak krásně, že se snad začnu i těšit!

    Ivetko, díky za komentář, máš pravdu, je to takové synonymum pohody.

    Krásné odpoledne moje milé, zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  12. Leni, díky za návštěvu pochvalu. Když budeš mít chvilku, vyzkoušej ho. Zase tak pracné to není a stojí za to.
    PS: s tou hrou to byla jen náhoda:o)

    Jani, jak vidím, jsi žena činu! Otevřenou sklenici dávám do lednice, nikdy tam déle než cca týden nebyla a na kvalitě se nic nezměnilo. Zavařuju to jen pro jistotu, v některých receptech ani nezavarují, jen otočí horké sklenice hlavou dolů.

    Dittu, to víno vzniklo vlastně omylem (jako spoustu dobrých věcí), ale chutná nám (hlavně tedy holčičí společnosti):o)

    Moc vás zdravím, H

    OdpovědětVymazat
  13. Vlaďko, díky za komentář, i tobě pohodový týden!

    Blani, děkuji za pochvalu fotek, škoda, že se nedá zprostředkovat i vůně.

    Věrko, i tobě moc děkuji! Cedulky, to je jen kousek kartonu a cerný fix, ale děkuju! Jistě bych vymyslela i propracovanější, jen ten čas kdyby tak neutíkal...

    Mějte krásné dny, moc vás zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  14. Heli diky za info. Ja jsem je take jen obratila vzhuru nohama, protoze jsem nevedela, jak se zavaruje:)))))

    OdpovědětVymazat
  15. Jani, zavařování je asi sto způsobů, já to dělám skoro se vším tak, že vezmu hlubší plech nebo pekáč, na dno dám utěrku, vyrovnám na to sklenice a opatrně zaliju horkou vodou. Pak to dám do vyhřáté trouby, v tomto případě asi na 1O minut. Opatrně ven a většinou je nechám vychladnou hlavou dolů :o) A je hotovo!
    Práci zdar!
    Pa H

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Helí,pečený čaj už jsem také ochutnala,je výborný,ale ještě jsem ho nikdy nevyráběla.Vše máš krásně nafocené.Nádhera!Děkuji i za recept,který si opíšu a snad i někdy vyzkouším.Hezký podzimní večer...třeba právě s šálkem horkého čaje.Soňa

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Helco,uzasny receptik,diky! U nas je dnes sedivo,prsi a znacne se ochladilo a tak by se tenhle cajik naramne hodil :) Preji krasny tyden,Monika.....

    OdpovědětVymazat
  18. Heli,
    krásný večer přeji,
    prosím, koukni ke mně na blog-
    něco tam ode mne máš!!! :o)))
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  19. Soni, děkuji moc za krásný komentář!

    Moni, tady je teď krásně, ale na sluníčku, jinak docela chladno...brzy přijde na program:o)

    Jaruško, díky!

    Mějte krásný den dámy, H

    OdpovědětVymazat
  20. Milá Helenko, ani já jsem neodolala a zkusila dle Vašeho receptu tuto velkou pochoutku. Vůně, kterou bylo cítit z kuchyně byla naprosto úžasná. Díky za receptík. Hezký den. Zuzka

    OdpovědětVymazat
  21. Zuzko, děkuji za návštěvu a hlavně za odvahu, vyzkoušet něco nového! A když se zadařilo, tak to je super! Mám radost.
    Pěkný den, zdravím H

    OdpovědětVymazat