...od nás...
čtvrtek, března 27, 2025Příjemné odpoledne, vám všem!
Škvarkové placky se zelím
to je taková vzpomínka na dětství. Prarodiče na obou stranách měli malé hospodářství, domácí škvarky a kysané zelí bylo něco běžného, obyčejného. Stejně jako jídla, do kterých se používaly.
Na placky, jak je dělala babička, jsem se vyptávala mamky. Recept na tak obyčejné jídlo se nikam nezapisoval. Trochu toho, trochu tamtoho - znáte to. Dala jsem dohromady mamčiny vzpomínky a recepty na netu. Placky se povedly opravdu skvěle, proto si sem recept ukládám, abych nezapomněla.
Potřebujeme: 500 g hladké mouky, sáček instantního droždí, 1 žloutek, 120 g pokrájených škvarků, 200 g okapaného pokrájeného kysaného zelí, 180 ml podmáslí nebo kefíru, lžíce sádla, sůl, pepř, kmín
Mouku smícháme s droždím a kořením, přidáme zelí, škvarky, žloutek, povolené sádlo a vše zaděláme podmáslím. Vznikne lepivé těsto. Rovnou (bez kynutí) lžicí odebíráme hromádky na pečící papír, trochu rozplácneme třeba vidličkou a pečeme asi 20 minut na 200 stupňů.
Úplně obyčejné jídlo, ovšem naprosto vynikající. Babičky prostě věděly...
Muž si dal s pivem, já se zbytkem toho podmáslí.
Přidám ještě jeden recept, řekněme od nějaké italské babičky.
Olivové tyčinky
Do pekárny jsem vložila 350 ml vody, 50 ml olivového oleje, 450 g hladké mouky, 1 lžičku soli a 1/2 kostky droždí, po hrst černých a zelených oliv trochu překrájených
Vykynuté těsto jsem na pomoučeném vále kartou rozdělila na cca 12 kousků. Pak už stačí jen uválet tyčinky, no nebo spíš tyče :o) Přikryjeme utěrkou a předehřejeme troubu na 200 stupňů. Pečeme cca 15 minut. Jsou skvělé jako příloha k salátům, chutnají k různým dipům a pomazánkám nebo prostě jen tak. Jsou trochu jiné než grissini, křupou jen na povrchu, uvnitř jsou vláčné.
No, nejsem jen v kuchyni. Za dvě odpoledne - podvečery jsem umyla všechna okna v domě. Když máte pomocníka, jde to samo :o)
Jaro je asi opravdu tady. Na zahradě se každý den něco probudí, něco zazelená. Meruňka už je v plném květu. V posledních letech byly ty květy jediná radost, tak se snad letos něco urodí...
23 komentářů
Vyzerá to úžasne, olivové tyčinky hneď by som ochutnala :)
OdpovědětVymazatJsou moc dobré, Marti. Už jsem je pekla znovu :o)
VymazatPřeji hezký den. H.
Škvarkové placky, ale bez zelí, ty přímo miluju. Zelný salát bych si dala zvlášť. A ty tyčky, tolik chutí, no nevím jak to vydržím. Také už začínám koketovat s myšlenkou, že skočím na okna, ale jenom pomalu. Zdraví Večernice.
OdpovědětVymazatVečernice, jsou to dobroty, že :o)
VymazatTak ať se ti to mytí vydaří!
Zdravím, H.
Helenko, sbíhají se mi sliny jenom při čtení receptů :-) Košík se povedl, to muselo být trpělivosti. A pomocník by se mi také hodil :-)
OdpovědětVymazatLeni, to je milé. Ten košík je opravdu krásný, pomocník zase tak moc nepomáhá :o)
VymazatMoc zdravím, H.
Není nad blogovou kuchařku))) a chlupatý pomocník je k nezaplacení. Mohla bys ho půjčovat)))
OdpovědětVymazatEvi, je to tak. A pomocník by zase moc nepomohl, ale radost to je, to jo :o)
VymazatMěj hezký den. H.
Placky vypadají moc dobře. Já je nedělám, manžel škvarky a mastná jídla nemá rád. Překvapily mě ty rozkvetlé meruňky. Hlavně, aby zase nepomrzly. Přeji Ti krásné jarní dny.
OdpovědětVymazatJáro, ty placky překvapivě mastné nejsou, asi je to tím zelím. Meruňka je na jižní straně chráněná domem, kvete většinou na konci března, letos to bylo ještě trochu dřív...
VymazatPosílám pozdravy, H.
olivové tyčinky mě lákají,zdravím..Sv.
OdpovědětVymazatU vás je, Helenko, vždy tolik dobrůtek na zub i pěkných dekorací na podívání a nyní, když jsou umytá okna, bude i více světla a tak nezapomeň i na odpočinek. Máš krásný domov. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatHeleno, olivové tyčinky bych si dala hned, ale budu muset počkat na nějakou návštěvu, protože muž olivy nerad a sama pro sebe si je péct nebudu.
OdpovědětVymazatTen košík je skvělý
Hezký den
Skvělé recepty,protože ráda vařím i peču,znamenám si.Dnes mám v plánu využít kysané zelí,které zbylo,možná,že použiji tvůj recept ač škvarky nemám.Manžel včera přinesl úžasnou slaninu od místního řezníka.Okna asi ještě nějakou dobu čistit nebudu.Nemám tak úžasného pomocníka a hlavně nám před okny bourají kotelnu a všude se práší.Pošlu vnučku,aby se na košík podívala.Helenko,hezký den
OdpovědětVymazatBramborové placky se škvarkama dělám, ale se zelím jsem je ještě nedělala . Ty tyčinky taky nevypadají marně :-). Pomocníka na okna nemám (to bych si musela přivést Molinu), takže zatím mám umytá okna jen dvě. Ale nebude to dlouho trvat a ta zbývající přijdou taky na řadu.
OdpovědětVymazatKvetoucí strom jsem tady ještě neviděla. Ale to tak u nás my máme. Vše je později.
Měj pěkné dny, Helenko !
Hanka
Helenko, ty jsi mi tedy zase nadělala chutě. Olivové tyčinky musím určitě vyzkoušet!
OdpovědětVymazatKrásný víkend!
Ty placky vypadají náramně :-) No jo, takový pomocník se určitě hodí na všechno možné... věřím, že jde pak všechno lépe od ruky :-)
OdpovědětVymazatLezarts
OdpovědětVymazatHelo, zase jsi mi udělala chutě :-)))
Helenko, děláš mi chutě. Moc zdravím tvého krásného parťáka. Měj pohodový víkend.
OdpovědětVymazatMiluji Škvarkové pagáčky, které dělávala babička. Recept nemám - přesně proto jak píšeš....nikam se nezapsal.….a tak je občas zkouším podle receptu z netu, ale zatím nikdy nebyly jako ty babiččiny.
OdpovědětVymazatHelenka,
OdpovědětVymazatsamé dobroty tu ukazuješ. Myslím, že tie placky som už niekedy robila, ale už to bude pár rokov dozadu...
Taký pomocník by sa veru aj mne zišiel, Ty sa máš...:-)
Košík s kraslicami je nádherný, wau, nemám slov.
Prajem Ti pekný víkend, pá
A.
Helo, skvělé škvarkové placky (bez zelí) dělala moje tchyně, úplně jsi mě nalákala i na olivové tyčky. Máš skvělého pomocníka, musím se zeptat Barunky, jestli by se také nechtěla zapojit, pá 🐶🌞
OdpovědětVymazatHelenko zdravím, škvarkové placky občas také dělám ale bez zelí. Dala bych si olivovou tyčku a to hned teď, popíjím si tady právě vínko tak by se to hodilo :o):o):o). Měj se dobře, Lenka
OdpovědětVymazatA Aroon jak ze žurnálu... miláček je to !