...mlýn a zelenina...

čtvrtek, listopadu 11, 2021


Příjemný večer, vážení!

Jak jsem slíbila, nabízím pokračování našeho výletu. Kousek od Sedlčan je vesnice Příčovy a za tou vesnicí mlýn. Zbytek mlýna. Ale ten zbytek je naprosto kouzelný, no uznejte sami.

Mlýn za tomto místě byl už v 16. století, je připisován Jakubu Krčínovi nebo Lobkowiczům.


Je nejstarším a největším dochovaným větrným mlýnem holanského typu nejen u nás, ale i v Evropě. Byli se něj prý podívat i odborníci z Holandska a potvrdili to! Ale hlavně - je nádherný!


Zdi z lomové žuly mají u země tloušťku 1,2 metrů. Vnější průměr je téměř 14 metrů - úctyhodné! Výška 10 metrů.


Veliké poděkování patří Dáše , která nás k mlýnu pravidelně už pár let bere a díky ní jsem ho moc chtěla vidět na vlastní oči. Povedlo se. A fakt jsme si to užili - počasí bylo úžasné, mlýn jsme měli jen pro sebe...

No a teď tak zeleninka :o)

Podzimní pečená zelenina

je u nás hodně oblíbená. Je jasné, že masojídkům řízek nenahradí, ale i manžel si dá rád. Připravená je raz dva.

Použila jsem: batát, cibuli, mrkev, papriku, červenou řepu, máslovou dýni, lilek a česnek. Není to dogma, pokaždé je složení trochu jiné. Vše nakrájím na přibližně stejné kousky a nechám marinovat pokapané olivovým olejem a balsamicem. Dochutím bylinkami - rozmarýn a tymián je ještě ze zahrady. Nesolíme, zelenina by zbytečně pustila šťávu.

Asi za hodinu zeleninu přesypu na plech s pečícím papírem, osolím, posypu asi 1/2 lžičkou hnědého cukru a popráším chilli. Přidám pár vlašských ořechů, hodí se i třeba dýňová semínka. Dám do trouby vyhřáté cca na 200 stupňů a za 15 - 20 minut je hotovo. Záleží na velkosti kousků, zelenina by měla být na skus.

Hodí se jako příloha ke kousku masa, my ji tentokrát měli s ogrilovaným halloumi sýrem. Určitě by skvěle doplnila třeba kuskus. 


Mějte hezký večer a pohodový pátek.

Vaše Helena

You Might Also Like

46 komentářů

  1. vypadá to výborně... a výlet se taky podařil,měj hezký večer,Sv.

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, to je krásné, po výletě ještě dobrůtka. Mlýn znám tak od Dášky z jejího blogu, a zatím jsme jen jeli párkrát okolo, na rozdíl od jiných památek na Sedlčansku tady jsme dosud nebyli.
    Měj se moc hezky Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, určitě stojí za zastávku. Je u něj stolek s lavičkou, dá se tam vypít káva, pokud si jí tedy člověk přiveze, a kochat se...
      Pa, H.

      Vymazat
  3. Helenko to je skutečně překrásné místo. Tam bych se také moc ráda podívala. Ale je to od nás vlakem daleko. Třeba se tam někdy také dostaneme. Děkuji za úžasnou podívanou i recept na pečenou zeleninu. Měj sem o hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, i mě to trvalo, než jsem se tam podívala. Třeba to vyjde i tobě.
      Zelenina je moc dobrá, vyzkoušej!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  4. Ten mlýn neznám ani z literatury a vypadají ty fotky výborně, skoro jako pokračování Tvé Kréty ☺. Snad je to tam pevné a neuvolňují se kameny, kvůli návštěvníkům se ptám. Myslím, že tak nějak nejblíže jsem tam byla v Příbrami. Recept vypadá zajímavě, a jako příloha k masu - to jooo, teď se směju, protože jsem se na to chtěla zeptat. S masem a sýrem to bude zajímavější. Asi bych vynechala červenou řepu a jinak fajn. Batáty občas vidím v Globusu.
    Ráda jsem se podívala, podráždila chuťové buňky a popřeji hezký zbytek večera. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, děkuji. Sama jsem měla radost, jak ty fotky vyšly. Je to asi tím modrým nebem... Mlýn vypadá velmi stabilně, nebezpečí snad nehrozí.
      Batáty vyzkoušej, já je hodně používám - do bramborové kaše, skvělá je polévka, tady na blogu najdeš výborný obědový salát.
      Měj hezké odpoledne, H.

      Vymazat
  5. Nadherny mlyn, i kdyz bych to na prvnich fotkach vubec netipla, ze jde o mlyn a ne o nejakou jinou zriceninu hradu. No a zeleninu pecenou takto v troube miluju! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, chápu, je opravdu velký. Musela to být skutečně dominanta.
      Na zelenině si doma taky pochutnáváme, a nemusí to být jen letní záležitost, že.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  6. Helenko,to je krásné místo.Mám ho napsané v poznámkách a snad se tam někdy podíváme až zase pojedeme s vnučkou do Humpolce.Tak to mám asi od Dáši,nemohla jsem si vzpomenout a ty to píšeš.Nádherná zřícenina větrného mlýna.Tam se musím podívat.
    Pečenou zeleninu mám hrozně ráda,dělám si často,ale ty ji máš více pestrou.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, jsem moc ráda, že jsme se tam zastavili. Jako bonus bylo krásně...
      Zeleninu v kuchyni používám denně, tohle je skvělý způsob, jak spotřebovat třeba i zbytečky, občas tam přidám i žampiony (ale ty nemám Adam rád)...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  7. Mlýn znám od Dáši a určitě by se mi taky zastavení na tomto krásném místě líbilo.Vždycky žasnu nad věkem těchto staveb.
    Pečenou zeleninou bych nepohrdla, ale přiznávám, že jsem ji takhle ještě nikdy nedělala. Spíš ji dělám jako dušenou.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem fakt ráda, že se to povedlo. Je opravdu monumentální!
      A zeleninu vyzkoušej, je moc dobrá!
      Pa, H.

      Vymazat
  8. 'Díky za recept👍.Hezky si tu zeleninu “namlela”😁
    Zase jedna zajímavá destinace. Škoda, že se mlýn nedochoval celý.
    Příjemné dny Helo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, mlýn je úchvatný i tak. Jsem ráda, že jsme tam zajeli.
      Měj hezkou neděli, H.

      Vymazat
  9. To je ovšem veliká romantika! A vida, přidat do pečené zeleniny i batáty, to mě nikdy nenapadlo. Musím vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, Marie Veroniko, fakt nádhera!
      Batáty používám hodně a nejen na pečení.
      Měj pohodovou neděli, H.

      Vymazat
  10. Helenko, krásné fotky, mlýn je kouzelný. A zelenina, tu bych si dala taky.
    Přeji hezký víkend. J

    OdpovědětVymazat
  11. Helenka,
    bádherné miesto, krásne fotografie... to musel byť zážitok :-)
    A podobne pripravujem zeleninu aj ja, len bez balsamika, nemám ho rada, zatiaľ som mu neprišla na chuť.
    Pekný a pohodový víkend,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, byli jsem tam sami, místo to je skutečně kouzelné!
      Místo balsamica doporučuji pár kapek citronové šťávy. Chápu, že nechutná každému.
      Měj hezkou neděli, H.

      Vymazat
  12. Heleno, ten mlýn je moc pěkný (a hrozně velký). Já peču zeleninu ve směsi spíš v létě, na podzim spíš dělám jednodruhovou (řepu, dýni).
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, musel být skutečně obrovský!
      I já peču třeba jen samotnou dýni, pak přidávám balkánský sýr a ořechy.
      I ty se měj hezky, H.

      Vymazat
  13. Helo, pečenou zeleninu občas dělá můj muž a je to dobrota. Ten mlýn musel být nádherný, překvapila mně jeho velikost. Za výlet by to místo určitě stálo. Hezký víkend, zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, u nás je taky moc oblíbená!
      Nebyl to první starý mlýn, u kterého jsme byli, ale tenhle je skutečně největší!
      Měj hezkou neděli, H.

      Vymazat
  14. Tak ten mlýn je opravdu nádherný!
    A zelenina k nakousnutí.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  15. Helenko, to je úžasné místo, nádhera. A tu zeleninu bych si teda dala moc. Dělám zeleninu pořád i k masu. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, Marti!
      I u nás se zelenina jí opravdu hodně, jak syrová, tak upravená!
      Měj příjemný den, H.

      Vymazat
  16. krásný tedy je!Ale když byl v cajku, to musela být teprve krása!

    OdpovědětVymazat
  17. Určitě moc hezký výlet a zelenina vypadá taky lákavě.
    Hezký víkend, Helenko. 🙂

    OdpovědětVymazat
  18. Helenko, mlýn je dechberoucí a pečenou zeleninu miluju, děkuju za inspiraci;-)

    OdpovědětVymazat
  19. Místo nádherné, ale mě teda oslovila ta zelenina. To musím zkusit.
    Hezké dny Helenko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, vyzkoušej, mi ji děláme hodně často. Můžeš nakonec přidat i balkánský sýr...
      Pa, H.

      Vymazat
  20. Jééé, Helenko, jsem ráda, že jsem Tě mlýnem inspirovala a moc děkuji za zmínku. To mne potěšilo.
    Místo je to opravdu nádherné a téměř bez lidí.
    Tobě děkuji za inspiraci na pečenou zeleninu. Už dlouho jsem ji nedělala, tak bych mohla tento recept vyzkoušet.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, ani nevíš, jak jsem ráda, že jsme ho viděla na vlastní oči. Byli jsme tam sami, bylo krásně, prostě paráda!
      A doufám, že si na zelenině u vás pochutnáte!
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  21. Helenko, mlýn má duši a kouzlo. Co víc dodat. Jsem zvědavá, jestli bude někdo obdivovat trosky soudobých stavení.
    Bez pečené zeleniny se neobejde žádné naše grilování a i mimo tuto sezónu dělám často.
    Krásný nedělní večer ti přeji. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tak tohle mě občas taky napadne - co zbude po nás...
      Měj pohodové pondělí, pa H.

      Vymazat
  22. Helenko, děkuju za recept, protože se teď vyhýbám mouce,mléku a cukru, je zelenina mým denním chlebem. určitě vyzkouším! A ten mlýn je nádherný! Máme tady tolik krásných míst.... Pa, hezké dny, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, pochutnáš si! Obdivuji tvou disciplínu!
      Přeji pohodový den. H.

      Vymazat
  23. Ahoj Helenko,
    mlýn znám moc dobře, je to kousek od naší chaty a vlastně i od Příbrami:-) Ta zapečená zelenina vypadá dobře, zkusíme to doma taky:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, máte chatu v moc krásném místě.
      A zeleninu vyzkoušej, je moc dobrá!
      Měj hezký večer, H.

      Vymazat