...vitello tonnato...
čtvrtek, srpna 30, 2018
Hezké odpoledne všem!
Dnes budeme vařit. Vařím ráda, ráda zkouším něco nového, moc ráda ochutnávám, co uvaří jiní, co se vaří jinde. Italská kuchyně, to je pojem. Mám ji moc ráda, ale když jsem se před hodně lety dozvěděla, že kombinují telecí maso s tuňákem, ohrnula jsem nos. Tak hloupá jsem byla!!!
A po letech to dělám taky a jak ráda!
Jako na mnoho jiných jídel, i na Vitello tonnato najdete mnoho receptů. Někdo maso peče, jiný vaří...
Jídlo je jednoduché na přípravu a při vší skromnosti musím přiznat, že jsem za něj sklidila nejednu pochvalu. Tak jdeme na to!
Vitello tonnato
Potřebujeme: asi 1 kg telecí kýty (jednou v nouzi nejvyšší jsem použila kýtu vepřovou a taky to šlo), cibuli, mrkev, řapík celeru, sůl, pepř, tymián, hovězí nebo zeleninový vývar, kousek másla
Na omáčku: plechovka tuňáka v oleji, pár kousků ančoviček, 1/2 skleničky kaparů, citronová šťáva, lžíce majonézy, lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Očištěné maso osolíme, opepříme a svážeme provázkem do balíčku. Okořeníme i na povrchu.
V pekáčku na másle kýtu zatáhneme, přidáme zeleninu, zalijeme vývarem a dáme do trouby.
Pečeme asi 2 hodiny na 120 stupňů. Zakryté, v polovině pečení můžeme maso otočit.
Hotové maso necháme vychladnout a nakrájíme na tenké plátky.
Příprava omáčky je velice jednoduchá. Všechny suroviny rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Solíme velmi opatrně, ančovičky i kapary jsou hodně slané.
A ještě poznámka pod čarou - v pekáčku zbyla zelenina s máslem a výpekem. Tekutinu na plotně trochu zredukuji a rozmixuji v hladkou omáčku. Je vynikající a třeba se vám bude hodit pro ty méně odvážné, kteří se bojí kombinovat telecí s rybou :o)
A vůbec, jak jste na tom - experimentujete, nebo se striktně držíte klasiky? Jsem zvědavá!
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
36 komentářů
Helenko, vypadá to báječně!
OdpovědětVymazatPřiznávám, že pod pojmem italská kuchyně si představím pizzu a špagety ;)
Pochvalu sklízíš zaslouženě.
Hezký večer, Ilona
Ilonko, až budeš mít chuť, mrkni na něco dalšího! Většinou jednoduchá příprava a chuťový koncert!
VymazatDěkuji a zdravím, H.
Fakt, Helo, vypadá to skutečně báječně. Určitě vyzkouším připravit. Jinak si myslím, že má kuchyně je dost konzervativní. Tak tam propašuju trochu Italie.
OdpovědětVymazatZdravím do Pardubic. Marie
Maruško, to mě opravdu moc těší, i když nepochybuji o tom, že vaříš báječně!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Hodně mne zaujalo Helenko, já ráda nové chutě, nové recepty, nebráním se skoro ničemu :o). Teda ale telecí jsem v našem řeznictví fakt dlouho neviděla, zeptám se.
OdpovědětVymazatMěj se náramně a pohodově.
Ála
Alenko, to telecí je někdy problém, jistota je Globus, tam je myslím vždy. Ale z vepřové kýty to opravdu taky jde.
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helenko, mám ráda zvláštní kombinace a tvůj recept vypadá skvostně. Měj pěkný večer.
OdpovědětVymazatDěkuji, Marti a přeji krásný večer, H.
VymazatHeli,zjem všetko,čo nezje mňa. Toto je neobvyklá komvinácia,ale za ochutnanie určite stojí.
OdpovědětVymazatJani, to je super filosofie :o)
VymazatMoc tě zdravím a zkus, je to fakt dobré! H.
Helenko, tento recept jsem ješte neviděla, ani neslyšela... Určitě vyzkouším. Měj krásné teplé dny. Dana
OdpovědětVymazatDanuško, myslím, že nebudeš litovat, je to vynikajíc jídlo!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Vypadá to zajímavě, ale nevím, jestli se do toho pustím - manžel nerad tuňáka, ančovičky a kapary... ;-). Ana experimenty s masem je u nás spíš on :-).
OdpovědětVymazatMMCh (kdybych se rozhodla to zkusit) - podává se to za studena nebo teplé ? Tuňákovou omáčku bych viděla spíš za studena, zvlášť když je tam majonéza, ale tu z rozmixované zeleniny zase spíš teplou...Tak nevím
Hezký večer
Stáňo, podává se to studené nebo vlažné! Tuňáková omáčka se skutečně uchovává v lednici, v některých receptech se maso v té omáčce nechává v chladu proležet, ale to pak není moc fotogenické!
VymazatTé zeleniny s máslem mi bylo prostě líto, opravdu to jen zredukuji (aby nebylo moc tekutiny) a tyčákem rozmixuji. Chuť je úžasná, maso v pokojové teplotě tím trochu přeliji, přidám kopeček bramborové kaše...
Pro vás by byla spíš tato druhá varianta.
Měj hezký večer, H.
Tak toto je pre mňa úplne neznáme...rada experimentujem v kuchyni, len málokedy dodržím presne recept, väčšinou si ho dotvorím podľa vlastnej predstavy a chuti. V Tvojom recepte sú naozaj netradičné kombinácie, takže toto určite vyskúšam.
OdpovědětVymazatMoni, tak to mě opravdu moc těší!
VymazatDoufám, že si pochutnáte!
Přeji hezký večer, H.
Inspiruješ mne, jestli pojedeme dnes nakupovat do Globusu, kde telecí bývá s jistotou, tak asi vím, co budeme v neděli obědvat ;-)
OdpovědětVymazatJá jsem ochutnávač a experimentátor, ale nutno přiznat, že někde už cítím hranici - psa ani opici bych nejedla a ke své první ústřici se také teprvé odhodlávám... Krásný víkend a díky za recept, Eva
Evi, tak doufám, že jste si pochutnali!
VymazatI já mám hranice, přidala bych k tvému seznamu ještě hmyz a na ústřice se ani nechystám...
Moc zdravím, H.
Helenko, neznám, určitě by chutnalo, ale já málo kdy zkouším něco nového. Ráda ochutnám u druhých a to s velkou chutí, ale poslední dobou v kuchyni vše na rychlovku :o).
OdpovědětVymazatMěj se hezky. J.
Jani, to jsem moc ráda. I já se smažím vařit co nejrychleji, ono to neznamená, že to není dobré, že :o)
VymazatMěj hezký den, H.
Ooooo, tak to vypadá víc než zajímavě. Vynechala bych jen kapary, ty my nemusíme. Receptík vypadá i jednoduše, to oceňuju :)
OdpovědětVymazatHelenko, měj se krásně, Petra
Peti, příprava je jednoduchá, efekt velký! Kapary tam sice patří, ale když vám nechutnají...
VymazatMoc tě zdravím a přeji hezký den, H.
Milá Helenko asi jediné slůvko se dá napsat.. mňam ❤️
OdpovědětVymazatMoc děkuji za recept, ráda neznámé vyzkouším. Posílám mnoho pozdravů k Vám domů a přeji nádherné září.Z ❤️
Zdeničko, alespoň vím, co připravit, až přijdete!
VymazatI já tě moc zdravím a ... však víš!
H.
Ahoj Helenko, vypadá to báječně. Určitě někdy zkusím. Já se držím klasiky, ale ráda někdy vyzkouším něco nového a musím napsat, že od tebe jsou recepty výborné. Přeji ti hezký víkend. Iva
OdpovědětVymazatIvuško, ani nevíš, jak moc mě tvá slova potěšila!
VymazatPřeji krásné záři! H.
Nejsem typ, co nabouchá pánev ingrediencemi a vznikne skvost, chybí mi tam chuťová kreativita a fantazie. Ovšem, když se dostanu ke skvělému receptu, nemám problém se s ním porvat a kupříkladu přizpůsobit.
OdpovědětVymazatItalské jídlo miluji a přiznám se, že nejméně dvakrát ročně si jedu na tyhle pochoutky, zhýčkat jazyk i oko. Za dva týdny letím do Benátek a velice se těším, na těstoviny a hlavně dezerty.
Krásný víkend.
Simi, myslím, že tvá kreativita je ve slovu a to je velký dar!
VymazatA i tak nepochybuji, že vaříš skvostně!
Užij si Benátky a nezapomeň nám některé ty dobroty vyfotit!
Pa, H.
Ten názov som v živote nepočula, ale kľudne by som ochutnala :) Pozdravujem, Marta
OdpovědětVymazatMarti, až pojedeš kolem, dej vědět, připravím to!!!
VymazatMoc zdravím, H.
Dočetla jsem teď knížku Večery v Umbrii. Tam se to recepty z italské kuchyně jen hemží. Při čtení mi kručelo v žaludku.No a teď Tvůj receptík. Určitě za zkoušku stojí.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Tyhle knihy o Itálii mě ničí - tolik popisovaného skvostného jídla....!!!!
VymazatTohle za vyzkoušení rozhodně stojí, Haničko!
Měj hezké odpoledne, H.
Helenko, opet dalsi zajimavy a pro me neznamy recept. Ja toho tunaka tolik ne, ale verim, ze by se to dalo upravit i jinak, takze dekuji! Hezky vecer, M.
OdpovědětVymazatMarcelko, nebylo by to sice vitello tonnato, ale pro tebe je ta varianta s rozmixovanou zeleninou. Nezahušněné, jen koncentrace chutí zeleniny, másla a masa.
VymazatMěj se hezky, H.
Vypadá to zajímavě, ale abych i odpověděla na tvou otázku, tohle není můj šálek čaje. Na vaření musím mít náladu a skoro vůbec neexperimentuji. On by muž taky málo co snědl. Můj vrchol byl, když snědl sušená rajčata. Do ryby ho nutím, no, možná už od začátku roku. To se potom taky moc experimentovat nedá...
OdpovědětVymazatAle na další recepty se těším. Alespoň takto objevuji nové chutě. :-)
Přeji krásné dny. Pa.
Dý, vidím, že to nemáš jednoduché :o) Ono se to časem obrousí, můj muž před hodně lety nejedl vůbec polévky, ve všem muselo být maso a teď polévku vyžaduje a dá si klidně vega jídlo :o)
VymazatNějaké určitě budou, neboj!
Moc zdravím, H.