...trhací chleba...
pondělí, května 28, 2018
Hezký večer všem!
Čas grilování, čas, kdy večery netrávíme u televize, ale na zahradě nebo alespoň na balkoně, je tu. Letní večer, pomalu utichá denní ruch, slunce i ptáci usínají, zato kvetoucí keře začínají vonět intenzivněji než přes den... Takový večer je hezké zažít se sklenkou vychlazeného vína v milé společnosti. Co ještě chybí - něco k zakousnutí.
Trhací chléb
je myslím hodně dobrá volba. Jeden u nás zmizel daleko dřív, než nastal večer a než se stihlo vychladit to víno :o)
Těsto mi pomohla připravit domácí pekárna. Vložila jsem do ní:
300 ml vlažné vody, 2 lžíce olivového oleje, 500 g mouky (použila jsem hladkou a žitnou chlebovou 1:1), 1/2 kostky droždí, po lžičce cukru a soli
Náplň:
50 g másla, sůl, pepř, svazek hladkolisté petrželky, sušená rajčata, 3 stroužky česneku a cca 300 g mozzarelly
Vykynuté těsto vyválíme na obdélník zhruba 1/2 cm silný. Potřeme ho asi 50 g změklého másla, posypeme sekanou petrželkou, rozmačkaným česnekem a rajčaty,
osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a poklademe plátky mozzarelly.
Připravíme si chlebíčkovou formu, těsto nakrájíme na čtverce a narovnáme do formy. Necháme ještě asi 30 minut kynout. Těsto mi vyšlo do jedné formy a ještě zbylo. Zachránila mě alobalová miska na grilování...
Zbylo mi trochu másla, tak jsem ho pomoc štětce natřela na povrch chleba.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a zhruba za 30 minut vyndáváme neskutečně voňavou dobrotu. A když to stihnete, připravte to víno, skleničky a pak už jen trhejte a užívejte ty krásné večery, které teď máme.
Je vynikající teplý, vlažný i studený (pokud stihne vychladnout). Myslím, že se dá celkem dobře čarovat i s náplní - zaměnit sýr, bylinky, přidat olivy, ančovičky, prostě co máte rádi.
Ještě maličkost. Formu jsem nijak nevymazávala (zapomněla jsem), ale nic se neděje. Chléb šel bez větších obtíží (asi díky tomu máslu) v pohodě vynadat.
To je pro dnes vše.
Mějte klidné dny a příjemné večery!
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
41 komentářů
Helenko, moc tě zdravím. Chléb vypadá báječně! Ty čtverce skládáš jeden vedle druhého tak, aby ti náplň nevypadla? Normálně nastojato? Mám chuť jo udělat 😉 Jen pekárnu nemám, musím ručně 😊
OdpovědětVymazatMěj se krásně, Petra
Peti, konečně ti odpovím, čtverce jsou tam na stojato, díky máslu se náplň na tu chvilku udrží.
VymazatAť se ti chleba povede, bude ho pak péct často, mizí hodně rychle :o)
Pa, H.
Díky moc :)
VymazatNení zač, Peti, trvalo mi to!!!
VymazatNo tedy Helenko, mňám...:-)
OdpovědětVymazatTo musím zkusit,znám z kupovaného chleba, ale domácí těsto musí být pecka.Díky za tip.
Měj se krásně, letně a spoustu fajn teplých večerů při vínku...
Haničko, je to opravdu dobrota.
VymazatMoc děkuji a nápodobně! H.
Luxusní záležitost a přesně vím, že do toho půjdu, protože to je v létě opravdu rychlé a vyhledávané občerstvení. Děkuju.
OdpovědětVymazatSimi, rádo se stalo! Luxusní to je, ovšem po jednom decentním uškubnutí se to mění v obyčejnou žranici :o)
VymazatMěj hezký den, H.
Helenko,
OdpovědětVymazatto je dobrý nápad!
Brzy vyzkouším.
Přeji plno krásných letních večerů v dobré společnosti , s jídlem i pitím !
Ilonko, myslím, že nebudeš zklamaná! Je opravdu moc dobrý!
VymazatDěkuji, snažím se! Taky si ty večery užívej! H.
Helenka,
OdpovědětVymazattak na tento luxusný receptík sa už dlho chystám a veru, tento týždeň bude :-)
Ku grilovačke ako stvorené, mňam.
Pozdravujem celú rodinku, maj sa pekne, pá
Adinko, je to opravdu dobrota, budeš jen a jen chválená :o)
VymazatTaky vás všechny moc zdravím, H.
Helenko, to vůbec neznám. Vypadá to luxusně. Měj pěkné dny.
OdpovědětVymazatMarti, celkem rychle hotové a ještě rychleji snědené :o)
VymazatI ty měj hezké dny, H.
Recept ukládám,moc děkuji.Chleba vypadá hodně jedle!Helenko krásné dny přeji:-)
OdpovědětVymazatVěruško, není za co. Jedlý opravdu je :o)
VymazatMěj hezký den, H.
Tak to je lákavý recept. Ale slůvka trhací chleba mi vybavila vzpomínku na chmelovou brigádu. Na pole nám vždy přivezli chleba - bochníky - ani to nekrájeli a my ten bochník mezi sebou trhali a jedli.
OdpovědětVymazatTo už je tak dávno :-)))
Měj se hezky!
Hanka
Haničko, mám podobné vzpomínky....
VymazatMusím snad jen dodat, že tenhle chleba trhají stolovníci s podobnou náruživostí :o)
Měj se hezky, H.
Helenko, vypadá lákavě. Loni jsem pekla podobný, ale letos jsem se na něj ještě nedostala. Děkuji za připomenutí a za recept, vyzkouším i tento.
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny. D.
Dáši, to dobře znám, občas se hodí malé připomenutí, že.
VymazatMěj hezké dny, H.
To je perfektný recept, určite si taký večer s chlebíkom spravíme. Andrea
OdpovědětVymazatBudu moc ráda, Andrejko!
VymazatMěj hezké dny, H.
Helenko, díky za kulinářský tip, vypadá a jistě i chutná moc dobře :-) Krásné dny A.
OdpovědětVymazatDěkuji, Aničko!
VymazatI tobě přeji hezké dny, H.
Už se těším, až recept vyzkouším. Chlebík vypadá luxusně. M.
OdpovědětVymazatBudu moc ráda, když vám zachutná, Maruško!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Ach, tak to bych si tedy s chuti dala hned. Uz jsem neco podobneho podle Tebe pekla, zkusim i toto. Dekuji, Helenko, za dalsi bezva recept. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, mám takových "chlebů" víc a spojuje je jediné - jsou prostě dobré :o)
VymazatDěkuji za návštěvu a zdravím, H.
To vypadá Heli moc zajímavě.
OdpovědětVymazatNikdy jsem nezkoušela.
Evi, dobrůtka, věř mi :o)
Vymazatpa, H.
Super, Helčo. Konečně mi někdo řekl, co mám s tou pekárnou dělat. Recept si ukládám. Děkuji. :-)
OdpovědětVymazatDý, pekárnu používám celkem často. Nejčastěji na kynutí těsta, v zimě si v ní děláme domácí škvarky a v létě marmeládu. Ne, když mám bednu ovoce, ale když seberu třeba jen kilo jahod na zahradě, je to bez práce.
VymazatMěj hezký den, H.
Heli,
OdpovědětVymazatthací, mizící :o) chleba - vypadá skvěle!!
Prima recept!!
Měj se krásně Jarka
Jaru, to si napsala přesně - mizící skutečně byl :o)
VymazatMěj krásnou neděli, H.
Helenko, vypadá to báječně, určitě vyzkouším. Přeji ti hezký víkend. Iva
OdpovědětVymazatBudu ráda, Ivuško!
VymazatPřeji krásný den, H.
Milá Helenko i já si recept ukládám a až ho upeču, ráda si alespoň přivoním 😊..Posílám mnoho pozdravů a krásný víkend ti přeji.Z ❤
OdpovědětVymazatZdeničko, to bude hotové mučení... Tohle je taak nespravedlivé!
VymazatI já moc zdravím k vám domů a zítra!
Pa, H.
Tento chlebík som už myslím u teba videla ... ale nič sa nezmenilo, vyzerá úžasne a opäť slintám :D Pozdravujem, Marta
OdpovědětVymazatMarti, byl trochu jiný, ale dobré jsou oba :o)
VymazatMěj hezké dny, H.
Super recept. :) Zítra ho zkusím upéct. Děláme u nás doma nejspíš poslední zahradní grilovačku, tak to chce něčím ozvláštnit. Sejde se nás docela dost, tak jich bude potřeba více. Manžel říkal, že sesadíme zahradní altány, což se u nás dělá jen při návštěvnosti 15 lidí a více. Tak by mě zajímalo, jestli si on nepozval někoho, o kom já nevím. :D
OdpovědětVymazat