...první jarní...

čtvrtek, března 23, 2017


Krásný čtvrtek všem!

Začnu hned otázkou. Znáte Guzhero? No, já jsem do nedávna taky neznala, ale je to dobrota, která u nás hned na poprvé zdomácněla. Co to tedy vlastně je. Slané pečivo, které pochází z Francie, přesněji z Burgundska. Jsou to takové nadýchané profiteroles nebo chcete-li větrníčky, voní máslem, sýrem, prostě dobrota. Podávají se jako chuťovka k vínu nebo pečivo k zeleninovému salátu.
Navnadila jsem vás? Tak pojďte péct.


Guzhero

Potřebujeme:
4 lžíce másla, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek mléka, 1 lžička soli, pepř, 4 vejce, 1 hrnek strouhaného sýra (použila jsem goudu), 1 lžíce hořčice (nejlépe dijonské), jarní cibulka

Připravíme si odpalované těsto. Do hrnce dáme mléko, máslo, opepříme a osolíme. Jakmile začne mléko vřít odstavíme, přidáme mouku, vrátíme na sporák a chvíli mícháme. Jakmile se těsto přestane lepit na stěny hrnce, máme hotovo.


Necháme trochu prochladnout a pak po jednom vmícháme vejce. Přidáme zbylé suroviny - sýr, hořčici, nasekanou cibulku.


Na plech pokrytý pečícím papírem můžeme buď sáčkem nastříkat malé větrníčky, nebo prostě uděláme lžičkou malé kopečky.


Vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů, za dvě tři minutky teplotu snížíme na 190 a guzhero dopečeme. Ještě horké potřeme česnekovým máslem (do 2 lžic rozpuštěného másla rozmačkáme 2 stroužky česneku).


A pak už jen otevřeme to vínko... víc vám radit jistě nemusím :o)


A nebo si je vezmeme do krabičky na výlet. Je přece jaro!
Jeden z těch našich byl na bledulky. Na rozdíl od blogerských kamarádek jsme nejeli do Kostelce nad Orlicí, Áronek přece jen ještě musí trochu trénovat chování v zámeckém parku :o)


Vyjeli jsme do Vršovské olšiny, kterou najdete nedaleko obce Krásné v Železných horách. Od roku 1990 je přírodní památkou. Mezi mnoha prameništi tam v této době uvidíte tisíce bledulí.
Je to opravdu úžasné místo, ticho rušilo jen ptačí pípání a cvrlikání, vlhký lesní vzduch dýchající přicházejícím jarem.... Jen jsme opatrně našlapovali a kochali se...



A ještě něco pro zasmání. V pondělí na procházce v okolí rozhledny Bára jsem narazili i na průlezky pro děti. A tu si Áronek vzpomněl na své hodiny na cvičáku...
PS: na druhém konci je skluzavka...



Mějte krásný den!

Vaše Helena

You Might Also Like

45 komentářů

  1. Dobrota vypadá moc dobře, ráda se nechám inspirovat. A Áronek je zkrátka k umuchlání....
    Přeji krásné jarní dny, Klárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, je to hned a chuť a vůně... co ti budu povídat :o)
      Áronek je rošťák i muchla zároveň.
      Pa, H.

      Vymazat
  2. Helenko neznám a ukládám.-)Krásně výletujete:-)Posílám pozdrav a přeji sluníčkový víkend...

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko, to jste si krásně užili. Recept vypadá lákavě, ale odpalované těsto je má noční můra a nevím, jestli ještě jednou v životě něco takového podniknu.... To první jsem kdysi vyhodila i s hrncem;-)
    Krásné jarní dny, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji. Ničeho se neboj, odpalované těsto není žádná věda.
      Pěkné dny i tobě! Pa, H.

      Vymazat
  4. Helenko opět dobrůtka kterou neznám, ale ráda vyzkouším.
    V ledničce nám odpočívá- marinuje 😊 panenka a už se těšíme na ochutnávání.
    Šikulka je opravdu šikulka... Hodiny výcviku jsou vidět.Posilám mu pohlazení.
    Přeji ti krásné jarní dny a posílám mnoho pozdravů.Z❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, hned jsem to hlásila a máme radost, snad vám bude panenka chutnat!
      Pohlazení vyřídím, tobě přeji sluníčkový den. H.

      Vymazat
  5. Helenko, vůbec jsem to neznala, odpalované těsto dělám, ale jen na sladko. Tak to vyzkouším. Áronek je boží psí miminko. Krásné jaro. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, moc děkuji za milý komentář a hlavně mail, jsi neskutečná!
      Už teď moooc děkuji!
      Pa, H.

      Vymazat
  6. Helenko,to jsou tedy chute...to musi byt dobrota.Ukladam,rada zkusim,dekuji moc.H.

    OdpovědětVymazat
  7. Mňáááám, Guzhero neznám ... a navíc si teď musím utřít klávesnici :)) ... Helenko, jestli někdy vydáš kuchařku, tak dej vědět ... určitě si ji koupím, protože Tvé tipy na recepty jsou super! Zajímavý recept a pěkné fotky z výletu! Přeji Ti pěkné jarní dny, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, ty si mě moc potěšila a pobavila.... Nikdy neříkej nikdy, ale má kuchařka asi nebude... Můžu ale slíbit, že na blog budu dobré a ozkoušené recepty dávat dál!
      Moc děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  8. Hmmm, děkuji za krásný voňavý recept, určitě vyzkouším.
    Áronek je úžasný, akorát na pomazlení :-)
    Krásný víkend, Helenko.

    OdpovědětVymazat
  9. Helenko, máš zásobu samých dobrot :-). Aronek se sklouzl? Bledulky všude a ticho, balzám na nervy. Hezký pátek měj. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se, Jani, jsme mlsní :o)
      Áronek se ke klouzačce hrnul, ale nenechali jsme ho, měla jsem strach, aby ji dětem nepoškrábal...
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  10. Ahoj Heli, vypadá a chutná to jistě moc dobře, moc se mi líbí ten košík, ve kterém máš dobroty uloženy. Pesánek vypadá moc mile. Měj se krásně. Slávka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávinko, moc děkuji za pochvalu, košík se mi taky líbil, chtěla jsem ještě jeden a už nebyl...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  11. Helo, recept si píšu a vyzkouším. Na televizní vysílač Vrásné vidím z okna, ale že v blízkosti je tak zajímavá přírodní rezervace , to nevím. Ostuda! Musíme se tam brzo vypravit, pokud ještě něco pokvete. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, jistě si pochutnáte. A ostuda nejsi, i my kolikrát objevíme něco, co máme roky na dosah...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  12. Heli ako vzdy, musim ti povedat, ze tvoje prispevky ma dobre motivuju v kuchyni :) bozky

    OdpovědětVymazat
  13. Helenko, to vypadá tak lákavě:-)...třeba k dnešnímu vínečku:-)))
    Hezké dny přeji. Eva

    OdpovědětVymazat
  14. Helenko, na krasna mista se vydavate a ty dobroty!!! Hned bych si dala,jen se trochu bojim toho testa, takto jsem nikdy nedelala nic:-(. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, těsta se neboj, jen od něj neodcházej,...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  15. Krásná podívaná a Aronek je fešák. Guzhero vypadá zajímavě, ale odpalované těsto jsem ještě nedělala. Tak snad dostanu odvahu a po zásluze přijde odměna. :O)
    Krásné pondělí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáěo, moc tě tady vítám a děkuji za milý komentář! Těsta se neboj, není to žádná věda.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
    2. Bože, jsi tu poprvé a hned ti zmatlám jméno... Pardon, Dášo!

      Vymazat
    3. Helenko, tak teď jsi mě rozesmála. Vždyť chybu uděláme každý a když nejde o život ....
      Máš moc hezké příspěvky, až budu mít čas prošmejdím do historie. Už jsem si tě přidala do oblíbených, aby mi žádný další neutekl. Fotky z minulého výletu jsou také nádherné a i z Veselého Kopce. Tam jsme se byli podívat loni na podzim. Miluji skanzeny, takže překrásný zážitek. A ubytovaní jsme byli v penzionu Betlém ve stejnojmenném skanzenu v Hlinsku. Druhý den výšlap na Devět skal. Byl to nádherný víkend, jenže to jsem blog ještě nepsala. Tak uvidíme, kam nás vítr zavane letos.
      Krásné jarní dny.

      Vymazat
    4. Dašo, ještě jednou moc děkuji a těším se na naše další setkávání, i když jen na blogu.
      Měj krásný den. H.

      Vymazat
  16. Také tohle pečivo neznám, ale určitě vyzkouším, vypadá chutně. Odpalované těsto jsem zkoušela dvakrát, první letělo do koše a podruhé (s maminčinou pomocí) se dali větrníky jíst :D Ale třeba to na potřetí vyjde...
    Jinak včera jsem pekla Jirkovo oblíbené šneky z listového těsta se sýrem a klobásou. Byl jich plný velký talíř a během hodiny nezbyl jediný :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, nevzdávej to, určitě se povede a pochutnáte si. ty prázdní mísy a talíře dobře znám :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  17. Helenko, tak to musí být výborná ňaminka. Aronek je pěkný a šikovný pejsek !
    Mějte se krásně. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, moc děkuji za milou návštěvu a přeji krásné jarní dny, H.

      Vymazat
  18. ...už se mi sbíhají sliny, vínko je, ale nikdo ještě neupekl:-)
    Aronek mě dostal, je to pilný žák!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, ráda bych ti nabídla, u nás tady mizí rychlostí blesku, musela bych je ukrýt :o)
      Áronek je zlato :o)
      Měj se moc hezky, pa H.

      Vymazat
  19. Ahoj Heli!!
    To je krásné místo plné bledulek..na takových místech já se kochám a nedýchám!!
    určitě tam bylo nádherně..
    Tvůj recept dobroučký si ukládám a zdravím Aronka- nenapsala jsi, zda si také sklouzl :o)) Hladím jej na dálku ♥
    Krásný jarní večer
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jaru! Je to tak, byla to taková krása, že jsem ani nemohla mluvit, jen se dívat...
      Áronek se neklouzal, i když trochu chtěl. Myslím, že by ho to překvapilo, brzdil by a mohl by tu klouzačku poškrábat...
      Pohlazení vyřizuji a moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  20. Helenka veľmi zaujímavý recept, hneď teraz v nedeľu vyskúšam, budem mať meniny, dcéra narodeniny, niečo nové na stole.
    Aron je šikovný a krásny psík. Príjemný slnečný deň prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitko, tak to jsem moc ráda, že se recept hodí!
      Děkuji a přeji hezký den. H.

      Vymazat
  21. Ach, to slané pečivko vyzerá super! Všetko cesnakové milujem! Bohužiaľ som sa včera postavila na váhu po niekoľkotýždňových narodeninových oslavách a zaplakala som - preto žiadne pečivko nebude, len si tu pekne u Teba poslintám :) Pozdravujem!

    OdpovědětVymazat