...olivová sůl a ještě kousek Toskánska...
čtvrtek, srpna 07, 2014
Hezký večer nebo spíš dobrou noc všem!
Nespavci začnou hned. Ti, co sladce spí až zítra. Upečeme si sůl. Je to tak, nebojte, nezešílela jsem :o)
Tenhle nápad jsem vyčetla před lety v nějakém časopise a časem jsem si ho upravila po svém. Příprava jednoduchá, chuť a vůně skvělá.
Na pečící papír nasypeme mořskou sůl (asi 30 dkg), 2 - 3 usekané stroužky česneku, lžíci kaparů, usekané olivy a svazek tymiánu.
Troubu zapneme na 50 - 70 stupňů a pečeme.
Zhruba za půl hodiny všechno promícháme (krom tymiánu). Sůl pomůže ostatním složkám rychleji uschnout.
Celý proces trvá asi 2 hodiny. Můžete využít i zbytkové teplo po pečení. Sůl pak přesypeme do hmoždíře a ještě trochu rozmělníme. Suchý tymián do soli rozemneme.
Nakonec jsem přidala trochu chilli vloček, ať to má grády. Bylinky můžete určitě měnit podle svého - použít se dá oregáno, rozmarýn, no, vám přece nemusím napovídat :o)
Určitě takovou sůl oceníte při grilování, při pečení - třeba na focaccie je úžasná. A nebo domácí chipsy - kolečka omytých brambor pokapeme olivovým olejem a posolíme olivovou solí a upečeme - mňam!
A na závěr pár fotek, na které jsem zapomněla. Opravdu nechápu proč, protože tohle místo, to byl velký zážitek navštívit. Vrátím se tedy na chvilku do Toskánska, konkrétně do kouzelného města San Gimignana.
V průvodcích se docela často dočteme, že to je toskánský středověký Manhattan. Dokud jsem tam nebyla, přišlo mi to nadnesené a prvoplánovité...
Jenže pak jsme ho navštívili - jako symbol bohatství a prosperity stavěly dvě vládnoucí rodiny věže. Nakonec jich bylo úctyhodných 72! Dochovalo se jich jen 14, ale i tak dělají tohle město naprosto jedinečným.
Lilo jako z konve, přesto nás toto město, kde je nejmladší dům snad ze 16. století naprosto okouzlilo. Měšťanské domy, paláce, studny a kašny - prosperita byla založena na obchodu s místními produkty (víno a šafrán) špičkové kvality.
Fresky v Palazzo del Popolo jsou velmi cenné. Do podrobností dokumentují život na počátku 14. století.
Prostě krása - to kdyby jste měli cestu kolem, tak se nezapomeňte zastavit.
Všem ostatním přeji dobrou noc a pohodový víkend.
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
70 komentářů
Zdravím Heli, dneska ponocuji:-)))...sůl vypadá moc lákavě...a Toskánsko je nádherné. Doufám,že se tam taky jednou dostanu. Krásný víkend přeji. Eva
OdpovědětVymazatEvi, já ponocovala několik dní, ale k blogu jsem se nedostala...Děkuji za milá slova a zdravím, H.
VymazatHelenko, sůl vypadá zajímavě a Toskánsko je krásné!!! Přeji krásný den i nastávající víkend. pa Jitka
OdpovědětVymazatJituško, děkuji za návštěvu a přeji pohodový večer, H.
Vymazat¨Helenko, krásné ránko :-) Děkuji za další prima receptík, nikdy jsem nic takového nezkoušela. Toskánsko se mi tuze líbí, nikdy jsem tam nebyla, tak se těším alespoň obrázky. Děkuji pa Hana
OdpovědětVymazatRádo se stalo Haničko! Toskánsko určitě stojí za návštěvu, a pak člověk chce ještě a ještě...
VymazatPa, H.
Zase šikovný recept a krásné foto. Zdravím. M.
OdpovědětVymazatPS: těším se na setkání
Moc děkuji Maruško, i za milý mail!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Helenko, to asi vyzkouším, sůl vypadá báječně. A Toskánsko-diky za prohlídku,snad se tam taky někdy podívám. Měj se krásně Věrka
OdpovědětVymazatVěruško, sůl je super, focacciu pečeš pořád :o)
VymazatToskánsko je prostě taková sen... Pa, H
Helenko nádherné fotky a na Toskánsko moc ráda vzpomínám, pro mě zatím nejzajímavější kraj, který jsem navštívila ;-) Ty jejich uličky, cesty, vily, vůně... jen ty vzpomínky jsou voňavý a plný chutí a barev.
OdpovědětVymazatNádhera!
Krásný den
Lenka
Leničko, mohu jen souhlasit....
VymazatMěj hezký večer, H.
Heli...tak toto by ma ani len nenapadlo :) ďakujem za voňavý typ, pa Zuzana
OdpovědětVymazatZuzko, je skvělá, vyzkoušej!
VymazatMoc zdravím, H.
Heli, sůl je skvělá a ráda si ji podle tebe upeču:) No a fotky z Toskánska mi udělaly radost největší!!! Krásný víkend:)
OdpovědětVymazatUpeče, upeč, budu ráda! Vůbec nevím, jak jsem na tohle sadu fotek mohla zapomenout...
VymazatHezký večer Jani, H.
Heli jsi prostě kouzelnice:-) .Krásné fotky s Toskánska.Krásný den pa V:-)
OdpovědětVymazatJééé, to snad nééé! Děkuji a moc zdravím Věruško! H.
VymazatMilá Helenko, "courla" jsem se s Tebou po Toskánsku, díky za procházku :-) Recept na sůl je zajímavý, jen se zeptám- peče se to 2 hodiny?
OdpovědětVymazatDík.
Pohodový víkend!!
Pěkné, viď Danuško!
VymazatSůl se peče opravdu 2 hodiny, ale při teplotě max 70 stupňů, takže spíš suší...
Měj se hezky, pa H.
Helenko to je prima nápad ta sůl, určitě někdy vyzkouším :) a fotečky z Toskánska jsou náádherné. Měj semooc krásně. M.♥
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda Martinko! Děkuji a zdravím, H.
VymazatHelenko, krásné fotky z Toskánska! Sůl vypadá velmi zajímavě .... a o těch domácích bramborových chipsech nemluvě :-) Mňam :-)) Pěkný den, M.
OdpovědětVymazatMaruško, moc děkuji za zastavení a jsem ráda, že se ti příspěvek líbil.
VymazatPohodový večer přeji, H.
Helenka Toskánsko je môj veľký zatiaľ nesplnený sen, tak vďaka za prechádzku aspoň takto virtuálne. Andrea
OdpovědětVymazatAndrejko, sny se plní, věř...
VymazatMoc tě zdravím, H.
Heli je to velice povedený receptík s tou solí...a Toskánsko to už jen skvěle doplňuje...Šárka
OdpovědětVymazatMoc děkuji Šárko a přeji pohodové dny, H.
VymazatHelenko, ta sůl je báječný nápad a s těmi lupínky ňamka veliká! Fotečky a povídání o Toskánsku tuze lákavé... Přeji prima víkend, Maru
OdpovědětVymazatMáš pravdu Maruško, takové plechy mizí rychlosti blesku...
VymazatToskánsko je prostě nádherné!
Moc tě zdravím, H.
Milá Helenko, ani nevíš, jak krásně na mne zapůsobil Tvůj článek - úplný balzám na duši. Ta sůl vypadá úúúúúúúúúúúúúžasně, stoprocentně ji vyzkouším, až nebudeme mít doma tolik rozlítáno. A Toskánsko? Však víš, že je to můj sen, takže i tam si mne moc potěšila! Přeji Ti krásnou dobrou noc a hezký víkend! Radka
OdpovědětVymazatRadu, a mě zase moc potěšil tvůj komentář! Sůl si v tvé kuchyni místo jistě najde a výlet si určitě taky uděláte.
VymazatPa, H.
Bylinkovou sůl si určitě udělám - děkuji za inspiraci ♥
OdpovědětVymazatTo mám radost Ivanko!
VymazatZdravím, H.
Sul vypada chutne hlavne na domacich bramburkach .Tuscany je krasna cast Italie ,hned bych se zase jela podivat.
OdpovědětVymazatElli, je to dobrota :o)
VymazatMáš pravdu, ani já bych cestu neomítla...
Posílám pozdravy, H.
Helenko děkuji za výborný nápad na bylinkovou sůl.V obchodě soli mají nějakou příchuť ,která mi nesedí a tak si tam dám to co mi chutná..:-D Určitě si ji taky namíchám a na brambůrky bude mňamka.
OdpovědětVymazatVýlet do Toskánska je taky príma,aspoň virtuálně..je to pro mne balzám na duši :-D
Hezký den přeji
Dáša
Daši, je to tak, příprava je jednoduchá a víš, co sis tam dala...
VymazatMáš pravdu, toskánské uličky doslova léčí...
Pa, H.
Heli, soľ vyzerá veľmi dobre. Zemiačiky s ňou vyzerajú úžasne. A aj ostatné cestopisné fotečky sú krásne. Pa Hela
OdpovědětVymazatHeli, moc ti děkuji za milá slova a posílám pozdravy, H.
VymazatDobrý deň Helenka. Toskánsko som navštívila pred 3 týždňami. Tou soľou si mi pripomenula veľmi krásne dni a naprekonateľné zážitky. Prečítala som si aj tvoj článok o Toskánsku a napísala si to ozaj pútavo. Florencia, Siena, Pisa, Vinci, San Gimignano, Monteriggioni, Lucca. Nádhera. A tú toskánsku soľ idem hneď vyskúšať. Pekný zvyšok víkendu.
OdpovědětVymazatTak to mám radost, že jsem oživila čerstvé vzpomínky!
VymazatDěkuji za návštěvu a zdravím Evičko! H.
Fotky jsou úžasné, byla by škoda je neshlédnout. A sůl vyzkouším, díky za inspiraci..
OdpovědětVymazatJana
Moc děkuji Janičko a posílám přání pohodového večera. H.
VymazatHelenko, tak tedy sůl mě hodně láká a láká mě i Toskánsko, ale musím být skromná...třeba jednou... no a že tam pršelo? Víš já si přála deštík v rozpáleném a Japonci k prasknutí nabitém Dubrovníku?
OdpovědětVymazatHelenko, přeji ti krásný zbytek večera :)
Vlastičko, moc děkuji za milou návštěvu a přeji pohodové dny, H.
VymazatAch, čarovné Gimignano ... niet nad osobný zážitok, je kúzelné ... a zmrzlina z Gimignana vyhrala v svetovej súťaži o najlepšiu zmrzlinu ... bohužiaľ som neochutnala, takže sa tam musím vrátiť :D
OdpovědětVymazatMarti, ani já jsme tam zmrzlinu neměla - deštník, foťák... už bych ji prostě neudržela :o)
VymazatProstě taky se musím vrátit!
Pa, H.
To je prima nápad Helenko, asi vyzkouším:-)
OdpovědětVymazatAjka
Budu ráda Ajko!
VymazatPa, H.
Skvělá isnpirace a moc pěkné fotky. Díky za to, Helenko. :-)
OdpovědětVymazatDěkuji za milá slova a moc zdravím Heli, H.
VymazatAhoj Helenko, díky za super tip na pečenou bylinkovou sůl, vypadá skvěle a možná tenhle nápad využiju do nápadníku k výrobě vánočních dárečků - pro mužskou (grilující) část rodiny je to fajn nápad :-). Fotky města jsou nádherné, skvělá atmosféra!
OdpovědětVymazatPeti, i já jí udělala víc a budu jí darovat - dobré věci se mají šířit :o)
VymazatPohodový den přeji, H.
Heli, tak to slyším poprvé a zní to opravdu zajímavě, ráda dělám na vánoce jedlé dárky a tohle by se klidně hodilo. Díky za inspiraci :-) pa Veru
OdpovědětVymazatRádo se stalo Verunko!
VymazatHezký den přeji, H.
Helenko, moc krásné zapomenuté fotečky .... děkuju za inspiraci ....o pečené bylinkové soli slyším poprvé .... a musím říct, že mě to moc zaujalo ....pa, pa Marki
OdpovědětVymazatMarki, bylo tam moc krásně... Jsem ráda, že se ti sůl líbí!
VymazatHezký večer, H.
Helenko, sůl vypadá skvěle! Díky za tip, vyzkouším. A ty fotky...Toskánsko...nádhera! Snad se jednou taky podívám...Adriana
OdpovědětVymazatAdrianko, nebudeš litovat, je to voňavá dobrota.
VymazatTy jsi cestovatelka, Toskánsko jistě nemineš!
Pa, H.
Helenko sůl vypadá skvěle. Určitě vyzkouším sůl i domácí chipsy. A nad fotečkami z dovolené se mi tady bouří cestovatelské hormony. Tak snad někdy. :-D
OdpovědětVymazatMěj se moc a moc krásně Lenka
Leni, ty chipsy jsou fakt skvělé, nachystej dost plechů...
VymazatNa Toskánsko nech kluky maličko vyrůst, ať si to taky užijou...
Pa, H.
Krásné fotky z Toskánska, tam jsem nikdy nebyla. Zrovna tak pečenou sůl jsem vůbec neznala, ale je to výborný nápad!
OdpovědětVymazatDěkuji Ivanko! Ta sůl se peče hlavně proto, aby se ona i ostatní složky zbavily vlhkosti...je moc dobrá!
VymazatHezký večer, H.
Musím poděkovat za nádherné fotky / vůbec focení Vám moc jde /, no a ta sůl je najisto na programu, určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatVelice děkuji za milá slova a posílám pozdravy, H.
VymazatDobrý den Helenko,ráda se kochám pěknými fotečkami na tvém blogu s perfektním doprovodným výkladem - nádhera.Sůl mě velice nadchla,už jsem si ji zařadila do domácího výrobního programu a brambůrky následně vyzkouším.Děkuji za výborné nápady a následnou inspiraci.Bylinky a ruční práce moc miluji.Přeji krásný den ,Eva
OdpovědětVymazatEvičko, moc děkuji za milá slova, udělala jste mi radost.
OdpovědětVymazatPřeji hezký podzim, H.
Dobrý den,
OdpovědětVymazatlistuji Vašemi výlety a před týdnem jsme se vrátili z Toskánska a San Gimignano se nám také moc líbilo. Zmrzlinu jsem bohužel také neochutnala, protože mi nebylo zrovna moc dobře.
Iri, děkuji za milou návštěvu a jsem ráda, že máte z Toskánska krásné zážitky, i když bez zmrzliny, tu si dáte příště.
VymazatPřeji hezký večer, H.