...chorvatské olivy a italské koření...
čtvrtek, července 24, 2014
Krásný večer všem!
Dnes se ještě jednou vrátím k naší dovolené a pozvu vás na výlet.
Na úplném konci - severním cípu ostrova Pag najdete botanickou rezervaci Lunjska maslinada - Lunské olivovníky.
Najdete tady asi 80 000 olivovníků. Jejich průměrné stáří odborníci určili na 1.000 let, ten nejstarší je 1. 600 starý - neuvěřitelné.
Podobných hájů je na světě několik - v Izraeli, v Řecku. Tento je vzácný pro genetickou čistotu planých olivovníků.
Díky složitým klimatický podmínkám, silnému větru, jsou silné kmeny pokrouceny do neuvěřitelných tvarů. Nádhera, že.
Jako u většiny chorvatských unikátů i tento olivový háj dlouho čekal na to, až se k němu jako k unikátu budeme chovat.
Je zbudovaný síť makadamových cest, můžete chodit buď pěšky, nebo se projet elektrovozítkem.
Pohledy jsou opravdu nádherné...
Jsem ale v Chorvatsku, takže má návštěva svá specifika. Parkoviště, vstup, silný prospekt na křídovém papíře - vše zdarma. To je ale vše - nečekejte občerstvení, toalety nebo stánek s olivovým olejem, mýdly a podobně... Škoda.
Za návštěvu rozhodně stojí, ale svačinu si prostě příště vezmeme sebou :o)
A už jsme u nás v kuchyni. I když inspirace je opět z jihu, tentokrát z Itálie. Vozíme si vždycky spoustu dobrot, pochopitelně i koření.
Podle složení na etiketě jsem se pokusila udělat směs na pastu z vlastních zdrojů.
Tymián, oregáno, majoránku, trochu šalvěje a hodně bazalky jsem jemně usekala, usušila,
a smíchala spolu s drcenými chilli papričkami.
Směs je velmi aromatická, voní Itálií, i když je z mé zahrady.
Všem přeji krásné a voňavé dny.
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
46 komentářů
Opět nádherné foto a recept na směs bylinek si určitě vyzkouším. M.
OdpovědětVymazatDěkuji Maruško a budu moc ráda!
VymazatHezký večer, H.
Ahoj Helinko,
OdpovědětVymazatjá jsem krásné, prý více jak 2000 let staré, olivovníky viděla na Olivetské hoře v Jeruzalémě. Jsou to nádherné stromy.
A směs koření je super, vždycky se hodí a hlavně, je domácí a to se cení!
Dobrou noc, Martina
Martinko, máš pravdu, snad se mi ten Jeruzalém taky splní...
VymazatA s tím kořením máš pravdu.
Posílám pozdravy, H.
moc Tě zdravím, Helenko,
OdpovědětVymazata děkuji za recept i za nádhernou procházku olivovým hájem♥
Krásné léto plné vůní,
Monča
Ráda jsem tě vzala sebou Moni, byla to nádhera, ty kmeny, ty kouzelné pohledy na moře..
VymazatPříjemný večer přeji na kopeček, H.
Helenko, stromy jsou opravdu letité, krása co příroda dokaže. Bylinky voní až ke mně:) tuto směs si s dovolením okopíruji a namíchám si ji taky. Děkuji Šárka
OdpovědětVymazatMáš pravdu Šárko, opravdu jsem se kochala. Kořenící směs si určitě udělej, budu ráda. Včera měla premieru na grilovaném krůtím - výborné!
VymazatHezký den, H.
Helenko ty olivovníky jsou krásné. A italské bylinkové koření vypadá super, jen nevím, sušila jsi je nasekané v sušičce třeba na papíře? nebo jak?
OdpovědětVymazatděkuji a přeji pěkný den
Majka
Majko, myslím, že je celkem jedno, jak bylinky usušíš. Tyhle jsou sušené na papíře, bylo horko, šlo to rychle. Když jich sklidím víc, zapnu sušičku.
VymazatHezký den., H.
Ty stromy jsou nádherné, Helenko. Zajímavý výlet.
OdpovědětVymazatV poslední době jsem si oblíbila koření od Antonína, ale ráda si míchám i svoje bylinky. Díky za recept, vyzkouším, akorát bazalce se u nás nelíbí.
Přeji pohodový víkend
Danuško, děkuji za milá slova. Koření od Antonína mám taky ráda, bazalka se třeba vzpamatuje, letos ji nemám taky nijak velkou, loni touhle dobou to už byly keře...
VymazatMoc zdravím, H.
...tiež sme mali z Talianska podobnú zmes korenia, ani vo sne ma nenapadlo si ju doma vyrobiť... díky za recept. Heli, olivovníky sú naozaj krásne a buď rada, že si ušetrila na vstupnom a svačinka ti behala po chodníku...béééééééé:)))
OdpovědětVymazatJana
Jani, měla jsem obavu, že aroma nebude takové, jako z jihu, ale jsem spokojená, voní krásně.
VymazatDěkuji za v tipnou poznámku, ovečky byly hodně rychlé, hopkaly přes kameny jedna radost :o)
Pa, H.
Krásné fotky, nádherné olivovníky. Vždy, když žasnu nad věkem některých stromů, říkám si, že je veliká škoda, že nemohou vyprávět, co za svůj život viděly.
OdpovědětVymazatA koření mi voní až k nám. Hezký víkend!
Ali, to přesně jsme si říkali - to by byly historie...
VymazatPohodový den, zdravím H.
Helenko, nádherné!!! Moc krásné fotečky, ty stromy jsou opravdu obdivuhodné. Co vše dokážou vydržet, jen aby mohly růst a plodit olivy :) A Tvé koření... jsem si jistá, že už něco dobrého kuchtíš! :) Pa a krásné dny, Jola
OdpovědětVymazatMáš pravdu Jolanko, byl to zážitek...
VymazatKoření mělo včera premiéru a velmi nám chutnalo :o)
Hezký den přeji, H.
Helenko nádhera! Já jsem olivové háje obdivovala před lety na chorvatském ostrově Cres a potom na Krétě tam byly téměř nekonečné, ale takovéhle unikátní stromy tam nebyly.
OdpovědětVymazatTvoje bylinková směs vypadá moc dobře až mi doroste bazalka taky si něco takového udělám.
Helenko, přeji ti krásný víkend!
Vlastičko, olivovníky a olivy mám taky moc ráda, tohle byl fakt zážitek...
VymazatSměs je výborná, udělala jsem, jen trochu, musím přisušit :o)
Pa, H.
Heleno to je nádhera...olivovníky jsou nádherné stromy a Chorvatsko to je srdcová záležitost...Šárka
OdpovědětVymazatAno, ano a dobře to vím, jsem ve stejném klubu, viď Šárko!
VymazatMoc zdravím, H.
Helenko, paráda viď! My jsme se vrátili zrovinka před týdnem z Pagu, byla jsem již po 15té na stejném místě ve Staré Novalje a Lunskie masliny jsme opět nevynechali...
OdpovědětVymazatTvoje kořenící směs je krásně voňavá a dodá pokrmu správný šmrnc!
Hezký večer,pa Maru
Maruško, tak to už si opravdu trochu místní...chápu to!
VymazatDěkuji za milá slova a přeji hezké dny, H.
Helenka olivovniky su parada, skoro ako nase stare lipy. Jeden uspesne pestujem asi treti rok aj doma ale ci sa dozije nad sto rokov to netusim :) To korenie vypada vyborne dakujem za inspiraciu, jedine co mi vsak chyba je tymian... Krasnu nedelu Mira...
OdpovědětVymazatMiri, ten olivovník ti závidím, taky jsem kdysi jeden měla a bohužel nepřežil...
VymazatTen tymián klidně vynech, nebo dej kupovaný, určitě bude dobrá i tak.
Pa, H.
Helenko je to nádhera. Olivy miluji a konečně vím i na jakých stromech rostou. :-( A Italské koření vypěstované v Čechách musí být lahoda. Já jsem bohužel letos bez bazalky. Ty potvory kluzký mi jí už dvakrát kompletně sežraly. :-(
OdpovědětVymazatLeničko, olivovníky jsou krásné a takhle staré zvlášť.
VymazatBazalku jsem měla po dovolené taky skoro sežranou, obsypávám ji granulkama a už roste :o)
Moc tě zdravím, H.
Helenko to je ale krása--úžasné jsou ty olivovníky :o) -- a bylinková směs musí být krásně vonavá .... mě moje bylinky letos nějak stávkují a mrchy slimáčí mě ji ujídají :o( Měj se krásně.Martina
OdpovědětVymazatMartinko, olivovník bych moc chtěla doma... A s bylinkami to mám podobně, bez granulek bych už asi neměla nic...
VymazatPa, H.
Heli, krásne dovolenkové rozprávanie a to korenie =o) ako by mi jeho vôňa stúpala do nosa. Nedá mi nespomenúť aj krásnu výšivku z minulého príspevku. Je taká jemná, s vôńou mora. Prajem pohodové letné dni, pa Hela
OdpovědětVymazatHeli, moc děkuji za milou návštěvu a slova chvály.
VymazatPřeji hezké dny, pa H.
Už jen slyšet cikády a jako bych tam byla a objímala ty letité olivovníky:-) A nějak mi tu voní i ta tvoje " kulinářská pasta":-D
OdpovědětVymazatTak to jsem moc ráda.
VymazatPříjemný večer Renatko! H.
Helenko, letos opět místo dovolené sedím doma, proto mě hladí po duši aspoň krásné fotky, o které ses s námi podělila. Musí to být úžasné, procházet se pod tak letitými stromy.
OdpovědětVymazatTvou kořenící směs zkusím, všechny bylinky mám napěstované. Jen nevím, jak na tu bazalku...aby si zachovala barvu. Když jsem se pokoušela ji sušit, zčernala mi.
Jani, i doma se dá udělat pohodová dovolená, tak si ji užij!
VymazatTa bazalka, alespoň dle mé zkušenosti většinou zčerná, ale asi jsou druhy, které zůstanou zelené (třeba ta drobnolistá).
Moc zdravím, H.
Helenko nádherné stromy.Děkuji za krásnou procházku.Moc a moc Tě zdravím:-)
OdpovědětVymazatRádo se stalo. Moc tě zdravím Věruško!
VymazatH.
Helenko to musí krása, procházka v takové botanické rezervaci. Zrovna dneska dcera povídala, že až vyjedem do zahraničí, vysadí mě někde v "pralese", abych mohla lovit brouky, a oni že pojedou někam do civilizace a cestou zpátky mě vyzvednou:-)))
OdpovědětVymazatAjka
Ajko, moc děkuji za milá slova. Určitě by si to měla zrealizovat, my si pak užijeme ty fotky!
VymazatMoc zdravím, H.
Ahoj Helenko, nádhera. Zavřu oči a najednou se cítím, jako bych tam byla sama. Děkuji za krásnou reportáž. Měj se krásně.
OdpovědětVymazatJá děkuji za návštěvu Heli a posílám pozdravy, H.
VymazatAhoj Heleno. Díky za pěknou jižní reportáž a recept á la jih. Ty olivovníky jsou nádherné, zvláště, když si člověk představí, co vše zažily.
OdpovědětVymazatDittu, je to tak, jak píšeš, kdyby promluvily, to bychom se asi dozvěděli věci...
VymazatPa, H.
Ahoj Heli, krásné fotky....stýská se mi po Chorvatsku...mimo jiné i po její gastronomii. Letos jsem si přivezla alespoň oregano z Itálie:-)))
OdpovědětVymazatEvičko, děkuji a ráda ti to věřím. Ale nesmutni, viděla si spoustu krásných míst a Chorvatsko si užiješ příště.
VymazatHezký den, H