...jak na anděla a něco sladkého nakonec...
neděle, prosince 08, 2013Tímto příspěvkem plním slib, který jsem dala v komentářích a odpovědích na několik mailů. Andělská záložka měla úspěch a tak jsem se pro vás pokusila nafotit návod, jak na ni.
Háčky do ruky, jdeme na něj :o)
4 ŘO spojíme do kroužku. Uháčkujeme 3 ŘO a pak 15 DS. Hodně záleží na síle příze a háčku, potřebujeme kolečko (viz. foto). Já jsem pracovala háčkem č.2, příze Nela.
A máme andělskou hlavičku.
Jdeme na krček - 2 ŘO a 2 KS a pokračujeme křidélkem 9 ŘO.
Práci otočíme a háčkujeme 1 KS (do 3 ŘO), 1 polosloupek, 5 DS, 1 polosloupek, 1 KS a 3 KS krčku.
Pokračujeme 9 ŘO a uháčkujeme druhé křidélko. Jdeme na šatičky. Začneme 3 ŘO místo prvního DS, 1 DS do stejného místa, 2DS, a do posledního očka krčku 2 DS.
Pokračujeme stejným způsobem několik řad, vždy první a poslední sloupek háčkujeme 2 do jednoho místa, aby se šatičky rozšiřovaly.
Spodní lem je z obloučků. Ty dělám tak, že z jednoho místa háčkuji 3 ŘO a 2 DS, vše uzavřu najednou a 1 KS vpíchnu do předcházející řady.
Andílek je hotový. Stačí už jen uháčkovat vlastní záložku.
Řetízek požadované délky a krátkými sloupky zpět. Konec možno ozdobit hvězdičkou, střapečkem, kytičkou...
Snad je to alespoň trochu srozumitelné...
A jestli místo háčku teď právě doma řinčíte plechy, mám pro vás jeden recept. Každý rok peču rodinnou klasiku, to je jasné. Bez lineckého s domácí rybízovkou, rohlíčků, vločkových pracinek a ještě několika druhů by prostě nebyly Vánoce. Jenže krom stálého repertoáru ráda zkouším něco nového.
Tento recept mě zaujal už někdy v létě na jednom, myslím skandinávském blogu. Kombinaci hořké čokolády a pomerančové kůry prostě miluju. A tak jsem ho vyzkoušela. Nemám nafocený postup, nevěděla jsem, jak to dopadne, ale protože sušenky chutnají nejen mě, ale i všem ochutnávačům, jdu se podělit.
Vánoční sušenky s pomerančovou kůrou a čokoládou
Do robotu dáme 150 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky a špetku soli. Do našlehané hmoty vmícháme 250 g hladké mouky, kůru z jednoho pomeranče a spojíme v těsto.
Přesuneme na vál a přidáme 50 g usekané kvalitní hořké čokolády a 30 g kandované pomerančové kůry. Zabalíme do folie a dáme odpočinout do lednice.
Vyválíme placku asi 5 mm silnou a vykrajujeme tvary, pečeme do růžova a vychladlé můžeme ještě dozdobit. Já jsem sušenky pocákala hořkou čokoládou.
Příprava není nijak komplikovaná, jen doporučuji opravdu kvalitní čokoládu (ta zůstane v těstě přiznaná a neobarví těsto) a při vykrajování volte jednoduché tvary - přece jen, čokoláda i kůra kladou trochu odpor :o)
Všem vám přeji andělský a sladký večer!
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
58 komentářů
Zdravím tě, Helenko a moc děkuji za návod na andělíčka,určitě se bude hodit.A cukroví vypadá také moc lákavě.
OdpovědětVymazatPohodový adventní večer...Jana
Janičko, já děkuji za milá slova - jsem ráda!
VymazatMěj se moc hezky, H.
Helenko, to je paráda. Díky za návod na andílka a recept na sušenky. Vypadají opravdu lákavě.
OdpovědětVymazatměj se krásně Věrka
Rádo se stalo, Věru!
VymazatMoc tě zdravím! H.
Andělsky, povedené cukroví..., jejda to se mi sbíhají sliny:-)
OdpovědětVymazatDěkuji Reni a se vší skromností dodávám, je fakt dobré :o)
VymazatPa, H.
Helenko,andělská je bezva....rychlý dáreček pro radost,díky za sdílení ....a ta sladká tečka....hm,mňam:-)
OdpovědětVymazatHezké adventní dny Jitka
Přesně tak, Jitu, je hned a s knihou to může být dobrý dárek.
VymazatI ty se měj hezky, H.
Tiež sem tam rada vyskúšam niečo nové. A keď sa podarí, zaradím ho medzi klasiku. Krásnu druhú adventnú nedeľu. Andrea
OdpovědětVymazatDělám to stejně Andrejko!
VymazatDěkuji za návštěvu a zdravím, H.
A já háčkovat nemusí, já už ho vidím. Dostala jsem ho od Helenky v úterý. Ještě jednou díky..M.
OdpovědětVymazatCukroví vypadá skvěle a určitě tak i chutná.
Já taky moc děkuji a nejen za dárek Maruško!
VymazatPohodový večer přeji, H.
Helenko, to je parádní záložka :) No a cukrovíčko taky vypadá lákavě škoda že u nás nikdo pomerančovou ani citrónovou kůru nemá rád ale já bych hned ochutnala.
OdpovědětVymazatPřeji ti pohodový nedělní večer!
Vlastičko, moc děkuji. S tou kůrou to chápu, náš Adam by to taky nevzal do pusy :o)
VymazatMoc tě zdravím, H.
Ahojky Helenko,
OdpovědětVymazattvůj návod na záložku - andělíčka je super! Určitě vyzkouším :-) Andílek je krásný!
Cukroví vypadá velice pěkně a chutně :-) U nás také na Vánoce nesmí chybět rohlíčky a linecké - prostě klasika :-) Pěkný den, Marie
Děkuji, Maruško, to jsem moc ráda! Linecké, rohlíčky nesmí chybět ani u nás, už jsou hotové...:o)
VymazatMoc tě zdravím, H.
Ahoj Helenko, díky za návod na háčkovanou záložku - andílka. Recept už jsem si opsala, koupím si kandovanou kůru a určitě ho zkusím, zaujal mě. Hezký nedělní večer. ahoj Zuzana
OdpovědětVymazatRádo se stalo, Zuzko! A mám radost, že máš chuť vyzkoušet i to cukroví :o)
VymazatMoc tě zdravím, H.
Milá Helenko,andílek je nádherný!
OdpovědětVymazatsušenky určitě vyzkouším...děkuji.
Přeji krásný adventní čas.P.
Petruško, moc děkuji za milá slova a jsem ráda, že tě recept zaujal!
VymazatPříjemný večer přeji, H.
Kombinace hořká čokoláda a pomeranč bývají zaručené. Máš to pěkné. Hezký večer. Ditta
OdpovědětVymazatTaky si myslím, Dittu!
VymazatDěkuji a moc zdravím, H.
:) Helenko, i Tobě krásný a sladký adventní čas :) A děkuji za návod!
OdpovědětVymazatKrásné dny, Jola
Jolanko, i já tobě přeji příjemné a hlavně poklidné dny, pa H.
VymazatHelenka krasny anjelik a ak budem stihat urcite vyskusam :) Kolaciky vyzeraju lakavo...Nellie
OdpovědětVymazatBudu moc ráda, Nellie!
VymazatMoc zdravím, H.
Tedy Helenko Ty jsi naprosto úžasná. Moc děkuji za návodík. Lenka
OdpovědětVymazatJá ti děkuji, Leničko, moc a moc, hlavně, aby návod fungoval...
VymazatMoc zdravím, H.
Helenko i já děkuju za krásný návod na záložkového Andělíčka ♥♥ Cukrovíčko vypadá strašně moc lákavě -- jestli stihnu určitě vyzkouším :o) Měj se krásně.Martina
OdpovědětVymazatMartinko, hlavně si doleč prstík! Děkuji za milou návštěvu a zdravím, H.
VymazatTak si mi pripomenula, že je načase začať piecť ... a taaak s mi nechce :) ale to tvoje pečivko je nádherné a práve také suché miluje moja dcéra ... takže bez rečí, musím :) A aj Tebe veľa radosti z ďalšieho pečenia ... Marta
OdpovědětVymazatVidíš Marti, já peču docela ráda...Tak ti přeju, ať ti to jde od ruky...
VymazatPa, H.
Sušenky vypadají krásně a už mě navnadily na pečení, ještě nemám nic....A taky se podle tvých návodů asi naučím háčkovat, jsi dobrá učitelka :-) Tak krásný adventní čas Helenko!
OdpovědětVymazatJani, já si dobře pamatuji, jak si pekla loni...Den a měla si napečeno! A moc děkuji za pochvalu, až se stydím, protože s tím vyučováním si opravdu moc jistá nejsem...
VymazatMoc tě zdravím, pěkný večer, H.
Ty susenky musim vyskouset ,vypadaji moc chutne.Navod na je andilka pekne zaznamenan.
OdpovědětVymazatElli, tak to mám radost, že je můj příspěvek užitečný...
VymazatPosílám pozdravy, H.
Bardzo ładna zakładka :)
OdpovědětVymazatDěkuji a zdravím do Polska!
VymazatH.
Helenka dakujeme za navod, urcite sa bude hodit. Kolaciky vypadaju moc lakavo, musim sa aj ja uz do niecoho pustit... Krasne adventne dni Mira...
OdpovědětVymazatMiri, budu ráda, když ti zachutnají!
VymazatDěkuji za návštěvu, H.
Milá Helenka,
OdpovědětVymazatprajem Ti krásny advent v prvom rade a tiež musím pochváliť Tvoje krásne dielko i koláčiky, ktoré vyzerajú lákavo... práve rozmýšľam, kedy ich vyskúšam :-)
Pekný deň a pozdravujem!
A.
Adi, moc tě zdravím a i já přeji celé vaší rodině příjemný advent!
VymazatPa, H.
Ahoj Helinko,
OdpovědětVymazatjsem moc ráda, žes vložila návod na andílka
a pokud dovolíš, ráda bych ho také podle tebe zkusila.
Měj se v tomto týdnu moc hezky,
pa pa Martina
Martinko, budu moc ráda, ať se ti hezky háčkuje, snad je návod srozumitelný!
VymazatI já ti přeju hezké dny, pa H.
Helenka vidim tvuj blog a mam radost jamky so moc dobry skoda ne sem dobre kuchaska .Ale andel je tak hezky a to hackovane je lepsi pro mnj hahaha .Zdravim tebe Karin
OdpovědětVymazatKarin, sušenky jsou jednoduché, určitě by se ti povedly! A anděl, to je jasné....
VymazatMoc tě zdravím, H.
Diki Helenka, práve hľadám nejaký neokukaný recepty a ajhľa akoby čakal na mňa. Určite vyskúšam do práce na posedenie.
OdpovědětVymazatMaj krásny sviatočný čas.
Emily
Emilko, tak to mám velkou radost, že se ti recept hodí!
VymazatPříjemný večer, H.
Eli, jsi šikovná holky, určitě budeš mít anděla i perníčky!
OdpovědětVymazatHodně zdaru! Pa, H.
Heli,
OdpovědětVymazatprožití Vašeho výročí svatby muselo být zkrátka senzační!!
Záložka je krásná něžná drobnost, takové mám moc ráda!!
A sušenky- hmmmm, píšu si!!!!
Heli, měj se krásně, přeji poklidné adventní dny a večery!
Jarka
Jaru, Prahu jsme si fakt užili :o)
VymazatVidím to stejně, záložka je taková ta malá drobnost, co dělá den hezčí...
Moc tě zdravím, H.
Helenko suuuper navodik, založka je veľmi krásne anjelska :-) A sušienky veľmi lákave ...krásny adventný večer prajem.
OdpovědětVymazatMám radost, že se ti líbí Maruško...To pečení nevím, ale na háčkování máš teď určitě prostor...
VymazatDrž se, pa H.
Tak tomu říkám plodný příspěvek! Zvládla jsi návod i recept :o) díky moc, vyzkouším minimálně toho andělíčka. Pa, L.
OdpovědětVymazatDěkuji, leni, ale na tvé návody nemám!
VymazatMěj se hezky, pa H.
Helenko, díky za návody, oba dva ukládám, pravděpodobně nestihnu do vánoc vyzkoušet ani jeden, ale zima bude ještě dlouhá, měj se moc hezky,
OdpovědětVymazatMarcela
Marcelko, taky mám seznam delší než jsem schopna stihnout...
VymazatMoc děkuji za návštěvu a zdravím,H.
Helenko, zrovna ještě dodělávám vánoční háčkovaný dárek, ale myslím, že bych andílka mohla zkusit...mrknu na to :-)
OdpovědětVymazatdíky za nápad
helena-liskova.blog.cz